TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Blanca

Objave vaših foto in video poročil iz opravljenih kolesarskih tur

TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Blanca

OdgovorNapisal/-a diver » 23 Sep 2018 11:44

Wiki pravi nekako takole:
Tour du Mont Blanc ali TMB je eden izmed najbolj priljubljenih trekingov v Evropi. Obkroža masiv Mont Blanca, dolžine približno 170 kilometrov, 10.000 višinskih metrov vzpona/spusta, okoli 60 ur (10 dni) hoje in prehaja skozi dele Švice, Italije in Francije.

Nekaj značilnosti:
- Dve različni smeri (v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urnega kazalca)
- Veliko možnih izhodišč: Courmayeur, Les Houches, Chamonix, Les Contamines, St Gervais, Chapieux, Champex, La Fouly, Trient
- Možnost uporabe javnega prevoza in žičnic
- Veliko variant in koč na poti, ki omogočajo prilagodljivost

Tour du Mont Blanc je možno odpeljati tudi s kolesom, v obe smeri, v več variantah.

In sredi ferate na Stol se pojavi ideja o turi okoli Mont Blanca. Tura je bila že štiri leta globoko zamrznjena in jo je bilo potrebno le še na hitro odtajati. Kratek in provokativen SMS z vrha Stola je bil dovolj, da je možen pacient padel med zobnike, od koder mu ni bilo več pomoči... Egon.

En star in en nov pacient, konja že izumrle vrste…

Po treh saltih, večkratnemu korigiranju začetka in zaključka posameznih etap, ne vem koliko telefonih in mailih (koče so polno zasedene!), kar je potekalo cel dan, so bila prenočišča za naslednjih pet dni rezervirana. Kratka večerna uskladitev potrebne opreme, zgodnji štart iz Ljubljane, sedem ur vožnje do Courmayeur-ja in sva bila ob 12:30 uri pripravljena na štart.

Ubrala sva traso v nasprotni smeri urinega kazalca.

Dan 1 :: Entreves/Courmayeur (IT) - Gîte Alpage de La Peule (CH), 08.09.2018

Opoldanski štart iz Entreves-a (1370 m), skozi vas proti Val Ferret, takoj postreže z razgledi na okoliške vrhove, visoke do 4000 m.
Slika
Slika
Slika

Dolina je široka, razgledna in se vleče kot ponedeljek v službi. Za naju to ni bil ne ponedeljek, kot tudi nisva bila v službi, zato se je vožnja do konca doline vlekla malo manj. Večino kilometrov ta dan je posledica vožnje po dolini, višincev pa ne narediš kaj dosti.
Slika

V dolini je kar nekaj možnosti nastanitve, koče, hotelčki kot tudi kampi. V kolikor bi si kdo zaželel tudi igranje golfa je poskrbljeno tudi za to. Čez pol dolžine doline se namreč razprostira golf igrišče.
Slika
Slika

Ko se končno začne bolj priljubljena podlaga se prične tudi klanec. Po nekaj serpentinah in 400 vm se pripelješ do Rifugio Elena (2061 m). Zelo oblegana destinacija, saj se lahko v neposredno bližino pripelješ z avtom.
Slika
Slika

Po kratkem postanku sva nadaljevala proti najvišji točki dneva, Col Gran Ferret (2537 m). Od Rifugio Elene do prelaza pot ni vozna razen nekaj vmesnih delov in zadnjih 100 vm. Na vrhu se odpre pogled na švicarsko stran doline Ferret in v daljavi na Matterhorn in Monte Roso.
Slika
Slika
Slika

Po 400 vm igrivega spusta sva prispela na končni dnevni cilj Gîte Alpage de La Peule (2100 m) in zasluženo rehidracijo.
Slika

Slika

Statistika dneva: 1200 vm, 20 km

Dan 2 :: Gîte Alpage de La Peule (CH) - Trient (CH), 09.09.2018


Jutro na 2000 m je bilo kar sveže. Odločitev, da počakava na sonce da pogleda preko sosednjih hribov se je izkazala za pravilno. Na soncu je kmalu postalo toplo tako, da sva gornja oblačila pospravila v nahrbtnik in se kmalu začela spuščati kar v kratkih hlačah in majici.
Slika

Da je bila Rifugio Elena zasedena in sva morala prenočiti na švicarski strani se je izkazalo za odlično. Ob čakanju na sonce sva pogledala zemljevid in ugotovila, da od koče pelje v dolino še ena pot in ne samo široka pešpot, ki preide kmalu pod kočo v makadamsko cesto.
In to kakšna potka, eno samo jutranje veselje! 500 vm spusta po singli z nekaj vmesnimi napakami do La Fouly-ja (1593 m).

Slika
Slika
Slika

Od La Fouly nadaljujeva po levem pobočju kakšnih 100 vm nad dolino po potki, ki gre vseskozi gor-dol, do vasi Praz-de-Fort (1151 m).
Slika

Sledi kratek makadamski odsek do vasi Issert (1055 m), kjer se trasa prične vzpenjati po tematski poti šampinjonov proti Champex-Lac-u. Do višine 1250 m je pot vozna (zadnji del na meji zmogljivosti in tehnike) z nekaj kratkih nevoznih odsekov. Sledi 100 vm porivanja/nošenja kolesa ter še zadnji, vozni del, po poti nad cesto, ki pripelje v Champex-Lac (1500 m).
Slika
Slika

Ker sva vedela, da naju v nadaljevanju dneva čaka še križev pot do Trient-a, je bilo kosilo nuja. Do Trienta sva izbrala pot čez planino Bovine (2000 m). Pot se od Champex-Laca spusti za 200 vm, nato je do višine 1500 m normalno vozna (makadam). Ko makadam preide v pot je skoraj v celoti nevozna, do višine 1850 m.
Slika
Slika
Slika

Od planine Bovine je še 70 vm do sedla, kjer se pot spusti na Col de la Forclaz (1527 m) in naprej v Trient (1300 m). Na spustu do Forclaza in naprej do Trienta so bile v trenutku pozabljene vse muke tistega dne.
Slika
Slika
Slika

Statistika dneva: 1420 vm, 38 km

Dan 3 :: Trient (CH) - Chamonix (FR), 10.09.2018

Glede na načrtovano traso naju je čakal »sprostilni« dan. Začelo se je z jutranjim servisom, čez noč se je zračnica odločila, da se ne gre več. Malo servisiranja in spet sva bila v sedlu.
Slika

Najprej 3 km spusta po magistralki, nato pa levo v klanec po »cesti na Mangartsko sedlo« proti Chamonix-u. Lepa cesta, sprva asfaltna, ki preide v makadam (neverjetno lepo speljan po smučišču).
Slika
Slika
Slika

In ko pribrcaš na Col de Posettes (1997 m) se v daljavi končno prikaže.
Slika
Slika

Nadaljevala sva na Col de Balme (2190 m), da si privoščiva kavo in štrudelj. Štrudlja pa na žalost niso imeli. Koča je slabo oskrbovana.
Slika

Čakal naju je le še spust v Chamonix. Načrt spusta se je kaj hitro spremenil. Če je vse dovoljeno se tisto, kar je prepovedano, upošteva!
Slika
Slika

Sprememba je vsebovala dodatnih 350 vm s sedežnico in spust po bike parku v Le Tour (1462 m). Nadaljevanje do centra Chamonix-a (1035 m) je »spust« po gozdu po levi strani doline z en kup napakami, kjer pridelaš še dodatnih 200 vm.
Slika
Slika

Statistika dneva: 1520 vm (1170 vm), 38 km

Dan 4 :: Chamonix (FR) - Refuge de la Croix du Bonhomme (FR), 11.09.2018

Ker sva imela v Chamonix-u rezerviran apartma, sva si nudila zajtrk šampionov.
Slika

Po jutranjem giru po centru in pogledom na jutranje obsijane Auigille du Midi, Mont Blanc du Tacul, Mont Maudit, Mont Blanc, Aig de Bionnassay sva se odpeljala v Les Houches (1010 m) ter se pošatlala na Bellevue (1794 m).
Slika
Slika
Slika

V igro je spet stopila najina raziskovalna žilica in sva namesto standardne poti (makadam) izbrala alternativo, direktno potko v Chalere (1431 m). Zadetek v polno, na trenutek nekoliko tehnična, vendar brez pretresljivih vložkov.
Slika
Slika

Do vasi Le Champel se nadaljuje po makadamski cesti, nadaljevanje delno po potki, delno po makadamu do konca doline Val Montjoie, kjer na idiličnem kraju stoji cerkev Notre Dame de La Gorge. Do tu se trasa vseskozi zložno vzpenja, potem pa se prične…
Slika
Slika

Na srečo je na sredini vzpona koča La Balme (1706 m), idealen kraj za obnovitev beljakovinskih zalog.
Slika
Slika

Nadaljevanje do Col du Bonhomme (2329 m) je po sistemu porivaj, vozi, nosi, ponovi vse tri vaje… Na srečo so razgledi fantastični, nekaj ustavljanja, fotografiranja, debata z obema zasledovalcema, tako da pot relativno hitro mine.
Slika
Slika
Slika

Ko prideš do vrha sedla še ni konec. Potrpeti je potrebno še 150 vm, do Col de la Croix du Bonhomme (2479 m), kjer zagledava 50 m nižje najin hmeljev napitek, Refuge de la Croix du Bonhomme (2443 m).
Slika
Slika
Slika
Slika

Koča ima idealno lego, kjer lahko opazuješ sončni zahod, kot tudi sončni vzhod. Še dobro, da nisva dobila prenočišča v dolini.
Ker je koča v veliki meri samooskrbna se večerna rehidracija izvaja v romantičnem vzdušju sveč.
Slika
Slika

Statistika dneva: 2450 vm (1650 m), 37 km

Dan 5 :: Refuge de la Croix du Bonhomme (FR) - Entreves/Courmayeur (IT), 12.09.2016

Zopet naju je pričakalo jasno jutro in še toplo po vrhu. Termometer je na višini 2400 m ob 8:30 uri kazal 15 stopinj kar naju je neizmerno veselilo, saj naju je čakalo 1000 vm spusta do Les Chapieux (1550 m). Na spustu se je rezultat v poletih izenačil (brez posledic razen nekoliko ranjenega ega).
Slika
Slika
Slika

Les Chapieux je pravi naravni hladilnik. Ob 9:30 uri ni bilo sledu o soncu, popoldansko sonce pa prav tako hitro zaide za hribe, brrr.
Od tu najprej po asfaltni cesti do La Ville des Glaciers in makadamu do Refuge des Mattets (1870 m). Celotno pot pred seboj gledaš Aiguille des Glaciers (3816 m).
Slika
Slika
Slika

Od Refuge des Mottets do najvišje točke dneva, Col de la Seigne (2516 m), se prične strma pot, ki je v 80 % vozna (najmanjša šajba, pa še kašno dodatno bi na trenutke rabil).
Slika
[img]
Slika
Slika

Col de la Seigne je meja med Francijo in Italijo, tako da sva v daljavi zagledala najin končni cilj, na vrhovih pa se je začelo spreminjati vreme. Čas za zaključek.

Spust v dolino ni nič posebnega, na vršnem delu je potka, ki preide v makadam. Na žalost kakšne alternative ni bilo na vidiku.
Slika
Slika

Tako sva po štirih dneh in pol, narejenih kar nekaj višincev in dolžincev, z izpraznjenimi baterijami, polna vtisov prispela na začetek zločina.

Statistika dneva: 1210 vm, 35 km

Za konec
Na poti je veliko pohodnikov, zato je bila na nekaterih delih poti kar »gneča«. Večinoma so to Angleži ali Američani, presenečena pa sva bila nad velikim številom Korejcev. Večina ljudi pohaja organizirano. Prenočišča so polna, predhodne rezervacije pa nuja.
Veliko posameznikov hodi z ogromnimi nahrbtniki (65 litrov ali več), v katerih tovorijo vse in še več… Šotor dostikrat postavijo kar poleg koče.

Pet dni fantastičnega vremena naredi svoje. O razgledih ne bi dosti razpravljal, slike povedo svoje. Ali je trasa v nasprotni smeri urinega kazalca boljša kot v smeri urinega kazalca je lahko filozofsko vprašanje. Verjetno bi se dalo najti še kakšen dodaten meter single, prihraniti kakšen meter nošenja… Midva sva se odločila kot sva se, morda čez nekaj let probamo še v drugo smer.
V glavnem, bilo je TOP SHIT!

Pacienta, tekst in fotke: Egon, Miha

Še več fotk s komentarji na linku:
https://photos.app.goo.gl/vaFJVu5NxVyN6j4m8

Statistika na drugi način:

0x izgubljen mobitel
0x zlomljen/počen ščitnik prvih zobnikov
0x poškodovan/udarjen zadnji disk
1x počena zračnica
0x tekaško prehitevanje kolesarja po levi/desni
2x padec (rezultat 1:1)
0x čakanje avtobusa, ki ga ni bilo
0x izgubljena rokavica
0x izgubljen rokav
Uporabniški avatar
diver
član
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 24 Avg 2008 18:49
Kraj: Ljubljana

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a Matko » 24 Sep 2018 16:25

Lepo :D

Cene v kočah?
Matko
član
 
Prispevkov: 460
Pridružen: 04 Nov 2004 23:08

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a zupi13 » 24 Sep 2018 19:25

o-o
Uporabniški avatar
zupi13
član
 
Prispevkov: 122
Pridružen: 03 Nov 2004 15:40
Kraj: dolina hmelja...

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a diver » 24 Sep 2018 19:33

V povprečju je bilo spanje, večerja, zajtrk + 2 veliki pivi = 70,00 EUR na osebo.
Od tega je eno pivo od 5,50 do 7,00 EUR.

Praktično vse informacije in zasedenost posamezne koče za vsak dan, kot tudi rezervacija je na netu:
http://www.montourdumontblanc.com/uk/index.aspx

Je pa tako:
- ko rezerviraš moraš povedati kaj želiš (samo spanje ali še +večerja in +zajtrk)
- za večerjo je en meni za vse (juha, glavna jed, sladica ali nekaj podobnega), ni zmišljevanja, in se ga postreže vsem ob istem času (navadno je to med 18:30 in 19:00 uro). Če si vegetarijanec poveš in dobiš vege meni.
- zajtrk je med 7:00 in 8:00, samopostrežen (kava, mleko, čaj, musliji, sir, marmelada, med, sadje,....). Po 8:00 uri pospravijo in ne dobiš več nič.

Edina stvar, ki sem pri hrani pogrešal so bili suhomesnati izdelki za zajtrk. Pa nisem nek hud mesojedec, sploh ne za zajtrk, ampak...
Uporabniški avatar
diver
član
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 24 Avg 2008 18:49
Kraj: Ljubljana

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a alesmel » 25 Sep 2018 13:15

bravo, čestitke! :OOO:

ali sta sledila točno TdMB, ali sta kaj skrenila s poti zaradi pedaliranja?
Se priporočam za gps sled, saj je tale zadeva že nekaj časa v planu.

A
alesmel
član
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 22 Mar 2005 08:52

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a diver » 02 Okt 2018 18:31

TMB je v osnovi peš trasa, pa še ta ima razne variacije.
Določeni deli so skupni, določene sva šla bolj naokoli, ker nima nobenega smisla toliko nošnje in porivanja.
Še pri najini varianti sem se ene dvakrat vprašal, kaj mi je tega treba, če je asfalt naokoli. Ko odpelješ spust se vse spet postavi na svoje mesto.
Uporabniški avatar
diver
član
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 24 Avg 2008 18:49
Kraj: Ljubljana

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a TTOCS » 05 Okt 2018 11:35

Lepo to. bravo.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
TTOCS
član
 
Prispevkov: 2955
Pridružen: 22 Feb 2003 21:07
Kraj: Slovenska Bistrica

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a problematiks » 05 Okt 2018 13:16

Vidim, da sta šla v nasprotni strani kot mi pred leti. Ravno zaradi tistega vajinega vzpona na Col de la Seigne (ki smo ga mi peljali navzdol) smo se takrat vsi strinjali, da je varianta v "našo" smer boljša :) Bovine je pa jeba v obe smeri, tako da smo se mu na podlagi predhodnih izkušenj (ko smo peljali Haute Route od Chamonixa do Zermatta in šli tam čez) izognili in po pomoti našli eno zelo lepo potko, ki je peljala v Martigny.

Sicer pa lepi kraji. Predvsem pa meni najlepši način gorskega kolesarjenja: nabašeš nahrbtnik z najnujnejšim in nekaj dni preživljaš cele dneve na kolesu in doživljaš sončne zahode (in kdaj tudi vzhode) visoko gor pred kakšno planinsko kočo. Luksuz.

Marko
Zadnjič spremenil problematiks, dne 07 Okt 2018 10:44, skupaj popravljeno 1 krat.
problematiks
KontraRevolucionar
 
Prispevkov: 5856
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a havli » 07 Okt 2018 08:22

:olympic:


Lpt
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 695
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a diver » 07 Okt 2018 08:57

Marko, katera smer je boljša bi lahko verjetno filozofirala celo popoldne in dolgo v noč :)
Bovine je jeba v obeh smereh za gor, ampak je spust na Forclaz pravi cuker. Vsaj ni treba gonit asfalta...

Se pa popolnoma strinjam s tabo
nabašeš nahrbtnik z najnujnejšim in nekaj dni preživljaš cele dneve na kolesu in doživljaš sončne zahode (in kdaj tudi vzhode) visoko gor pred kakšno planinsko kočo. Luksuz.
NEPRECENLJIVO!

Miha
Uporabniški avatar
diver
član
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 24 Avg 2008 18:49
Kraj: Ljubljana

Re: TMB: Tour du Mont Blanc... v 4 dneh in pol okoli Mont Bl

OdgovorNapisal/-a zelenec1 » 16 Okt 2018 20:23

s kolegi sem tole turo prevozil lani, šli smo v nasprotni smeri, izognili smo se Bovinu. Po mojem mnenju je boljša opcija v smeri urinega kazalca saj razen enega zajeba in vzpona na planino Bovine nismo nič porivali ali nosili kolesa. Sicer pa so spusti (v tvojem primeru vzponi) iz Col Ferreta, Lac de Champexa in Bovina zelo zahtevni in potrebni dobrega tehničnega znanja. Sicer pa je spodaj še reportaža pa naj vsak sam oceni...
zelenec1
član
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 08 Sep 2003 17:33


Vrni se na Slike in video kolesarskih ter ostalih potiKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]