Garmin OREGON 300 - OREGON 550

Navigacija, orientacija, karte, pripomočki, skratka vse, kar nam pomaga najti pravo pot

Garmin OREGON 300 - OREGON 550

OdgovorNapisal/-a ktone » 09 Avg 2008 23:30

OREGON 300 (OR) sem imel na testu le 3 dni. Tale opis ne bo preveč sistematičen (sem na dopustu) in 'nimam časa' za podrobnejše urejanje. Opis bo temeljil predvsem na primerjavi s GPS 60CSX (60), ki ga sam uporabljam. Ker pa mi je Tomi prijazno posodil še njegovega Colorada 300 (CO) - HVALA, bo nekaj primerjav tudi s tem modelom, o katerem sem pred meseci že objavil vtise s prvega testiranje http://tabla.mtb.si/viewtopic.php?t=71665. Takrat sem CO testiral z verzijo 2.4., zdaj pa je bila naložena verzija 2.54 Beta in lahko povem, da so veliko pomanjkljivosti odpravili. Sedaj je na voljo že verzija 2.60, ki pa je praktično končna verzija od prejšnje Bete.

OR je imel naloženo Software Version 2.20 in GPS Software Version 2.42. Od kartografije je bila kar na napravi (brez kartice) naložena AdriaROUTE 2.10 IN AdriaTOPO 2.11 (to sedaj aktualne verzije) in WW Autoroute DEM Base NR.

Najprej nekaj fotografij, ki niso najbolje uspele, bodo pa dovolj za prvi vtis o velikosti in obliki:

Slika
Slika
Slika

Zelo mi je všeč možnost pritrditve trakca za nošenje, ki ga CO nima. Tudi pri OR trakca ne dobiš zraven. Zraven je le karabin.

In še primerjava:
Slika
Slika

Nosilec za kolo se pripenja z navadnimi vezicami je isti kot za CO. Zdi se mi kar dober. Ne rabiš še enega vmesnega dela kot je pri 60. Mislim, da je tudi bolje pritrjen kot pri 60.

Slika
Slika
Slika

Vidnost ekrana
Iz zgornjih fotografij se sicer ne vidi dobro, vendar lahko rečem, da je vidnost ekrana še vedno slabša kot pri 60. Osvetlitev ekrana je nujna. Zdi se mi, da je vidnost nekaj boljša kot CO vendar je pri OR pomemben tudi kot gledanja na ekran. V tem pogledu je slabši kot CO. Slabša vidnost je verjetno cena za boljšo resolucijo ekrana. Poseben problem so temna sončna očala. Očala z rumenimi stekelci pa bistveno izboljšajo vidnost. Pomaga tudi izklop prikaza osenčenja reliefa.

Ekran na dotik
Ta me je prijetno presenetil. Je zelo dobro odziven in ponuja veliko možnosti, ki pri tipkah (60) in kolescu (CO) niso bile možne. Poskusil sem tudi z rokavicami (tankimi) in ni problema. Težave bi verjetno bile pri uporabi debelih (npr. smučarskih) rokavic. Tudi premikanje ekrana – karte (panning) gre zelo dobro (dotakni in potegni). Tu se sicer lahko zgodi, da pri dotiku naredi točko, vendar se to z enim dotikom lahko prekliče in ponovi. Z malo vaje se hitro navadiš. Na dežju ga nisem imel možnosti preizkusiti. Ima možnost Lock Screen, s katero zakleneš ekran, ko ga spraviš v žep ali nahrbtnik, tako da ne pride do neželenega aktiviranja. Skratka uporabniški vmesnik na podlagi dotika na ekran je odličen in se ga hitro navadiš. Še posebno je hiter način vnosa tekstov, ki je pri CO zelo zamuden.

Jezik
Med jezikovnimi izbori je tudi slovenščina. Ta je sedaj tudi v CO.
Slika

Vendar sem hitro preklopil na angleščino, na katero sem navajen (60). Tudi nekateri prevodi so zelo čudni. Track je preveden v Proga, meni se zdi bolje Sled. Vendar je proga vseeno boljša kot Pot kot je prevedeno v programu MapSource. Tu se meša s pojmom Načrtovana pot, ki prevod za Route. Skratka ves nadaljnji test sem delal z Angleščino ker sem tako tudi lažje primerjal s 60-ko.

Zagon
Zagon je zelo hiter, mnogo hitrejši kot CO in tudi hitrejši kot 60. Tu se pozna funkcija HotFix.

Pozicijska natančnost
Tu nisem delal kakšnih posebnih testov. Iz primerjave trackov (slike sledijo) se lahko razbere, da so vsi trije modeli zelo primerljivi, čeprav imajo različne GPS Chipsete. 60 ima SIRf III, CO ima MediaTek MTK, OR pa verjetno: ST Cartesio (to ni uradna informacija Garmina).

Trajanje baterij
Ni bilo časa za dobro analizo. Sem pa delal s polno osvetlitvijo, veliko testiranja, tudi brezžični transfer podatkov in je zdržal 9 ur. Uporabil sem Sanyo Eneloop baterije.

Tracki (Proge ali Sledi)
Za MTB kolesarje se mi zdi to eno najbolj koristnih funkcij zato sem temu segmentu posvetil malo več časa. Najprej sem preveril kako je z beleženjem tracka ko stojimo na mestu. Znano je, da tako 60 kot CO 'nabereta' mnogo preveč točk in naredita veliko navidezne poti med postankom. Še posebej je to problem, če je vidnost satelitov slaba. OR in CO sem imel kar 8 ur na balkonu (vidnost satelitov ni bila najboljša) in rezultat se vidi na naslednji sliki:
Slika

Tu se je OR odrezal veliko bolje kot CO saj je shranil samo 185 točk in naredil 1,74 km navidezne poti, medtem ko je CO shranil kar 1087 točk in naredil 8,29 km navidezne poti. Tudi razsipanje točk je pri CO mnogo večje.

Nato sem naredil MTB turo dolgo 35 km (delno po trasi lanske predbožične ture). Zanimiva je primerjava trackov. Pozicijsko razlik praktično ni.
Slika

Glede na število posnetih točk (vsi so bili nastavljeni na Avto – Normal) je 60 najbolj optimalna. OR pa je posnel največ točk.

Slika

Na tej sliki se vidi, ge ja OR posnel na nekaj mestih serijo točk, ki so popolnoma odveč. Ko sem v Ozi-ju naredil Filter Tracka z najmanjšim faktorjem 1 je izbrisal te nepotrebne točke in pri tem zmanjšal število točk skoraj na polovico.

Slika

Tu se vidi koliko je bilo nepotrebnih točk v tracku. To sicer ni ne vem kako huda napaka (večina je sploh ne bi opazila) je pa to gotovo napaka v algoritmu za shranjevanje točk.

Zanimiv je še prikaz kako so se vse tri naprave 'odrezale' v tunelih:
Slika

Slika

Tu je bil spet OR najboljši.

Seveda sem preizkusil tudi funkcijo TracBack, ki jo CO ob prejšnjem testiranju še ni imel. Zdaj jo imata tako CO kot tudi OR. Vendar je pri OR rešeno bolje. Sploh ima OR dodan sistem za upravljanje Trackov. Za sedaj sem preizkusil le to, da lahko na karti prikazuješ več trackov naenkrat v različnih barvah.

Slika

Na voljo je 16 različnih barv za prikaz tracka. Aktivni track pa se prikazuje vedno črno. Lahko pa se izključi prikaz aktivnega tracka. Tracki so bolje vidni na karti kot pri 60.

Aktiviranje funkcije TracBack (temu bi rekel sledi Tracku) se vključi preko funkcije Where To (Kam), kjer je kot cilj možno izbrati Track (Proga). Po izboru želenega Tracka je samo še možnost Prikaz na karti in GO. Ni podobnega vprašanja kot pri 60, ko pri funkciji TracBack zahteva izbor cilja na Tracku (običajno izberemo END). To mi je kar všeč. Sploh je funkcija sledenje tracka narejena popolnoma drugače kot pri 60, kjer Track razdeli na značilne točke in jih oštevilči na Turn number 1 itd.. Tu enostavno prikaže Track v želeni barvi. Prikaz dolžine poti do cilja pa deluje pravilno. Seveda pa je možno izbirati ali naj vodi po Tracku ali po cesti. To se nastavi kar pri nastavitvah za Ruting (Usmerjanje). Če izberemo usmerjanje po cesti – hitrejši čas nas bo vodil po cestah, ki so Tracku najbližje, če imamo aktivirano kakšno rutabilno karto. Za MTB je seveda bolje izbrati usmerjanje Off Road (izven cest), ki vodi samo po tracku ne glede na karto (lahko je tudi ni), ki je aktivirana.

Skratka vodenje po Tracku je boljše kot pri 60. Mimogrede tudi CO ima sedaj to rešeno enako kot CO, le da še nima sistema za upravljanje Trackov.

Ker sedaj ko to pišem OR nimam več pri sebi, težko opišem kako deluje ta podsistem za upravljanje Trackov vendar je dobro zastavljen saj je možno posamezne Segmente Trackov ločeno shranjevati, obračati itd. Vse to jaz običajno delam na računalniku vendar je koristno, da se da nekaj od tega opraviti kar na napravi.

Glede shranjevanja Trackov je sistem popolnoma drugačen kot pri 60. Je podoben CO. Omejitev aktivnega Tracka je 10000 točk. Vendar ko se napolni, ne 'požira' prvih točk kot 60 pač pa avtomatsko arhivira track in naredi prostor za nove točke. Seveda nima dodatnega arhiviranja Trackov na kartico, kot je pri 60. To je pri 60 sicer koristno je pa pravzaprav podvajanje, saj se je Track v bistvu shranjeval dvakrat. Track se pri OR in CO shranjuje v pomnilnik naprave ne na kartico.

Ker OziExpolorer ne podpira direktnega dostopa do teh novih Garminovih naprav, ni možen prenos Trackov tako kot na 60. Ker so Tracki shranjeni v GPX formatu, je možen Import v Ozi. Prav tako se lahko track iz Ozi-ja Exportira v GPX format in se ga skopira na napravo v mapo GARMIN/GPX. Tu je potem viden s funkcijo Where To - Track.

Zapis podatkov je enak kot pri 60. Tu pogrešam (to je pripomba Tomija), da se v Track ne shranjuje podatek o srčnemu utripu (Heart Rate). Tega sicer nisem preizkusil, ker nisem imel senzorja. Tomi ga ima in HR se lahko spremlja samo v živo na ekranu in se nikjer ne beleži. Upam, da bodo to popravili tako pri OR kot pri CO. Pri Garmin EDGE 705 se seveda vse shranjuje je pa zato zapis Track-a precej drugačen. Tu ima ta kolesarski računalnik kar pomembno prednost.

Zdaj pa dovolj o Trackih, čeprav je tu še veliko opcij, ki pa jih še nisem preizkusil. Samo še nekaj ScreenShotov:

Slika

Routing Turn by Turn (Usmerjanje)

To je uporabno v avtu pa tudi na cestnem kolesu. Deluje podobno kot 60 ali Nuvi-ji. V primerjavi s 60 je grafika mape veliko lepša. Tu je nekaj ScreenShotov:
Slika

Zdaj pa samo še nekaj dodatnih ugotovitev:

- Navodila za uporabo so tako kot pri vseh GARMIN napravah zelo skopa. Opisane so samo osnovne funkcije brez razlage kaj posamezna opcija pravzaprav v praksi pomeni. Tudi marsikatera funkcija, ki sem jo našel, sploh ni opisana v navodilih.
- Trip Computer (Potovalni računalnik) je dober (enak kot CO) in podoben 60. Možno ga je poljubno spreminjati in z uporabo profilov si ga lahko prilagodimo posebej za MTB, posebej za Cestno kolo, za avto, za pohodništvo itd. Pogrešam možnost hitrega reseta vseh podatkov vključno z brisanjem aktivnega Tracka.
- Brezžični prenos podatkov, ki je novost pri CO in OR sem na hitro preizkusil. Vklop je enostaven, sem bi pa neprijetno presenečen nad hitrostjo pravzaprav počasnostjo prenosa. Za prenos sem izbral en Tomijev track na CO, ki je imel 3200 točk (60 km peklenskle ture). Prenos je trajal kar 27 minut.
- Preizkusil sem tudi WAAS oz. EGNOS. Relativno hitro je našel satelit št. 37, ki ga na satelit ekranu prikazuje v beli barvi (ostali so zeleni). Po nekaj minutah pa se je na vseh stolpcih pojavila črka D, ki prikazuje vključitev diferencialnih popravkov. Kaj več nisem preizkušal.
- OR nima senzorja temperature zraka. CO ga ima vendar deluje zelo nenatančno. Verjetno ga zato v OR sploh niso dodali.
- Eden od problemov, ki sem ga omenil pri testiranju CO pred meseci, je to, da se pri priklopu na PC preko USB kabla avtomatsko spremeni v USB disk in naprave ni možno uporabljati. Sedaj je možno nastaviti interface na Garmin Spanner in pri priklopu na PC vpraša ali želite USB disk ali ne. To je ugodno, ker ga je doma možno preizkušati in se pri tem ne trošijo baterije, ker se napaja preko USB.
- Pozna TimeZone, zato ga ni treba ročno nastavljati časovne cone kar je potrebno pri 60.
- Prikaz višinskega grafa na OR je zaenkrat zelo slab. 60 in CO imata rešeno bolje. To bodo gotovo še izboljšali.
- Elektronski kompas deluje bolje kot pri 60. Na CO ga nisem preizkusil. Seveda ga je potrebno kalibrirati. Vključi se avtomatsko, ko se za nekaj sekund ustavimo. Na Kompas ekranu se prikaže napis Hold Level. Držati ga je potrebno vodoravno in puščica se postavi v pravo smer in giblje le minimalno. Tudi karta se orientira pravilno.
- Menjava baterij je lažja kot pri CO. Micro SD kartica je pod baterijami podobno kot pri 60. CO ima posebno režo za SD kartico.
- In še ena mala dobrota, ki ni nikjer dokumentirana. Dobro so rešili problem, ki se pojavi kadar želimo premikati karto po ekranu (panning) in imamo vključeno Track UP orientacijo. Takrat se zgodi, da ne vemo v katero smer moramo karto premikati. Sedaj je možno z enim klikom na puščico, ki označuje smer sever, spremeniti orientacijo karte v North Up. Sedaj je premikanje karte lažje. Ko končamo s premikanjem, se z enim klikom na puščico levo spodaj orientacija spet spremeni v Track Up. To 'finto' sem našel nekje na NET-u.
Zdaj pa dovolj.
Če povzamem: Oregon 300 bi pa imel. CO s svojim kolescem me ni prepričal. Predvsem za uporabo na kolesu je OR lažje upravljati kot CO. Pa še malo manjši je.
GPS MAP 60CSx ima še vedno prednost v kvaliteti (vidnosti) ekrana vendar ima OR toliko drugih prednosti, da že razmišljam o zamenjavi. Sicer pa 60 imam že dve leti in pol.

PS:
Na GARMIN.SI sem zasledil, da je tudi OREGON 300 že na zalogi.
Še nekaj koristnih linkov:
http://www.garmin.si/view_product.php?p ... 0-00697-01
http://www8.garmin.com/buzz/oregon/
http://garminoregon.wikispaces.com/
Zadnjič spremenil ktone, dne 17 Avg 2009 22:13, skupaj popravljeno 3 krat.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a tablaš » 10 Avg 2008 17:43

kaj pa zaslonsko izbiranje, a tipke niso moteče
Uporabniški avatar
tablaš
član
 
Prispevkov: 158
Pridružen: 08 Feb 2005 09:31

OdgovorNapisal/-a morphx » 10 Avg 2008 23:41

ktone, super opis, 300 je kar vredu. Sam cena je še zmeraj kar "močna".
Glede GPS čipseta pa tako, sem do sedaj testiral MTK in SiRF III. Lahko mirno povem da sem bil s slednjim dosti bolj zadovoljen. Tiste navidezne poti mi SiRF ni naredu, MTK mi je pa znal povedat da sem šu peš 210 kmh.
A je kaka razlika, če nabaviš oregona v USA ali pa pri nas?
Uporabniški avatar
morphx
član
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 17 Avg 2004 11:53
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a Tomi » 11 Avg 2008 06:35

morphx napisal/-a:.
A je kaka razlika, èe nabaviš oregona v USA ali pa pri nas?


v ceni :mrgreen: pa mogoèe v garanciji
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a morphx » 11 Avg 2008 11:38

sej v USA bi ga nabavil zato da ga dražje plačam :D :D :D :D
garancija me malo "sekira" čeprav za mobilne naprave bi morala bit nekako worldwide guarantee standard. No če ima kdo info, bi prav prišla.
Uporabniški avatar
morphx
član
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 17 Avg 2004 11:53
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a hondas » 13 Avg 2008 21:04

Pozdrav.
Sem bol začetnik pa mogoče malo nerodno vprašanje:
Ali lahko na terenu določiš točko, do kamor ti naprava po tem od tam kjer si izračuna pot in če si lahko kar takoj na napravi ogledaš višinski profil te poti
:?:
hondas
član
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 29 Jul 2006 18:56

OdgovorNapisal/-a mucek » 14 Avg 2008 07:13

Da (vodenje do točke). Ne (višinski profil).

LP, Grega
Lahko pa se tudi motim... ;)
mucek
član
 
Prispevkov: 161
Pridružen: 06 Apr 2005 10:41

OdgovorNapisal/-a ktone » 14 Avg 2008 10:09

Na vprašanje, ki ga je zastavil hondas je treba odgovoriti malo bolj na široko. Odvisno je namreč od naprave in od kart, ki so naložene. Na GPS Map 60CSx je na oba vprašanja možno odgovoriti z DA. Če govorimo za območje SLO (tudi HR in BiH), morata biti naloženi karti Adria Route (ta je rutabilna in izračuna oz. določi pot do izbrane točke) in Adria Topo, ki omogoči prikaz višinskega profila. Seveda pa mora obstajati do izbrane točke pot na karti.
Čeprav zdajle ne morem preveriti pa mislim, da isto velja za nove garminove ročne naprave Colorado in Oregon.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Surfac » 20 Avg 2008 18:04

Lepo Tone,

vsem, ki kupujejo GPSe dam linke na tvoje primerjave. :D :D

LP

Lado
Uporabniški avatar
Surfac
član
 
Prispevkov: 2104
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic

OdgovorNapisal/-a ktone » 20 Avg 2008 22:23

Surfac napisal/-a:vsem, ki kupujejo GPSe dam linke na tvoje primerjave

To me veseli in upam, da sem komu že olajšal (ali pa otežil) odločitev oz. omogočil boljšo odločitev.

Danes pa je dobil Oregon že novo nadgraditev:

Changes made from version 2.20 to 2.30:

* Added the ability to control the scale of the x and y axes of elevation plot . Tap the x-axis legend to zoom the x-axis. Tap the y-axis legend to zoom the y-axis
* Added panning and zooming to the image viewer
* Added ability to set position after pressing the go button when GPS is in Demo Mode
* Added option to add a point from the map in Route Planner
* Added option to search near a point on the map in Where To?

* Added preview of on-road routes in Route Planner
* Added option to save a geocaches as a waypoint
* Added error message when the maximum number of geocaches is exceeded (2000)
* Added error message when the maximum number of gpx files is exceeded (200)
* Added option to clear the current track from Track Manager
* Added support for downloading geocaches written using Groundspeak v1.1 extentions
* Added elevation plot type to user profiles
* Improved GPS performance
* Improved map drawing performance in some situations
* Improved handling of naming a waypoint the same as an existing waypoint
* Improved feedback when typing an invalid character into the keyboard
* Improved display of intermittent water areas
* Fixed 3D View not showing detail from supplemental maps
* Fixed 3D View occasionally not showing anything
* Fixed waypoint and geocache symbols not updating on the map after being changed
* Fixed Custom POIs not being removed from Recent Finds after the Custom POI database was deleted
* Fixed being unable to pan or zoom when reviewing a route
* Fixed issues with Cyrillic characters
* Fixed issue where the Oregon would temporally stop responding after a spell search
* Fixed issue where left map data field could get stuck on depth
* Fixed creating invalid gpx files after projecting a waypoint
* Fixed city coloring with CityNav 2009
* Fixed map getting stuck in north up mode after panning
* Fixed geocaches without names not being in the geocaches list


Kar lep spisek popravkov. Tiste, ki sem poudaril se mi zdijo še posebej koristni. Improved GPS performance pa bi bilo treba preizkusiti.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

Najprimernejši GPS za uporabo v gorah

OdgovorNapisal/-a dado » 21 Avg 2008 07:46

Pozdravljeni!
Odločam se za nakup GPS za uporabo v gorah.
Prosim za nasvet katera naprava od spodaj naštetih bi bila bolj prikladna za uporabo v takem okolju.

Prosim za primerjavo med napravami:
- Garmin GPSMAP 60CSx
- Garmin Oregon 300
- Garmin Colorado 300

Zasledil sem, da je Garmin Oregon 300 tehnološko naprednejši od Garmin GPSMAP 60CSx tudi glede sledenja, je pa verjetno njegova slabša lastnost povezana z časom krajšega trajanja baterij in upravljanje preko touch screena z rokavicami v zimskih razmerah.

Prosim za nasvet kaj se v končni fazi izplača.

Hvala in lep pozdrav,
David
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a ktone » 21 Avg 2008 09:41

Moje priporočilo je vsekakor Oregon. V gorah je koristno imeti prikaz reliefa, ki ga 60-ka nima. Baterije po moje niso kritične, saj pri hoji v gore samo občasno vključiš osvetlitev ekrana in je avtonomija gotovo več kot 12 ur. Pa še rezervne baterije imaš lahko v nahrbtniku za vsak slučaj.

Glede pomisleka o rokavicah v zimskih razmerah pa bo treba počakati zimo. S tankimi rokavicami poleti ni težav. Če so rokavice zelo pomemben element je pa za razmisliti o Coloradu, kjer problema rokavic gotovo ni, je pa splošno upravljanje z Oregonom vsekakor lažje.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a dado » 21 Avg 2008 10:00

najlepša hvala, ktone!
torej le še v lov za najugodnejšo ceno;)
Lp,
David
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

Cena

OdgovorNapisal/-a MagicX » 24 Avg 2008 09:48

Na ebay-u sem ga dobil za 345 € z poštnino.


LP
Uporabniški avatar
MagicX
član
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 03 Sep 2004 12:49
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a dado » 24 Avg 2008 10:24

ja, hvala, zmer bolj poceni je, bom še mal okrog iskal.
Vsaka informacija o ceni pa je dobrodošla.
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a papadiz » 26 Avg 2008 13:56

Pozdravljeni

Za gorsko kolesarjenje, katerega bi mi svetovali:
Edge 705HR ali Oregon 300
papadiz
član
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 22 Apr 2005 05:56

OdgovorNapisal/-a ktone » 26 Avg 2008 17:22

papadiz napisal/-a:Za gorsko kolesarjenje, katerega bi mi svetovali:Edge 705HR ali Oregon 300

Edge 705HR je predvsem kolesarski računalnik z dodanimi navigacijskimi funkcijami. Oregon pa je prvenstveno namenjen navigaciji z dobrim prikazom kart, funkcije za srčni utrip in kadenco pa so dodane.
Torej, če ti je zelo pomembna analiza in načrtovanje treningov, je Edge boljša izbira. Če pa daješ prednost navigaciji in orientaciji v naravi pa je boljši Oregon.
Moj izbor bil Oregon + Polar.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a hondas » 28 Avg 2008 20:58

1- Zanima me, kako enostavno (ali pa ne) se OREGON natakne na nosilec na kolesu. Sprašujem v smislu, da se nebi po parih turah (predvidevam, da npr. pred oštarijam napravo zaradi kraje snamete iz nosilca) plastika za zatikanje obrabila...
2- Kako se naloži Adrijatopo, ki je kot vidim po spletnih trgovinah samo na CD-jih. Adrijaroute je na SD ki jo najbrže vtakneš v napravo
3- Ali je kje v ljubljani ali okolici kakšen demo center, da lahko sprobaš zadevo...
Hvala za odgovore
hondas
član
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 29 Jul 2006 18:56

OdgovorNapisal/-a ktone » 29 Avg 2008 07:38

hondas napisal/-a:1- Zanima me, kako enostavno (ali pa ne) se OREGON natakne na nosilec na kolesu. Sprašujem v smislu, da se nebi po parih turah (predvidevam, da npr. pred oštarijam napravo zaradi kraje snamete iz nosilca) plastika za zatikanje obrabila...
Meni se zdi nosilec za na kolo kar soliden. Natikanje je enostavno in lažje kot pri 60-ki. Tudi 'stabilnost' na kolesu je boljša. Kaj se bo zgodilo po nekaj sto natikanjih pa težko ocenim.
hondas napisal/-a:2- Kako se naloži Adrijatopo, ki je kot vidim po spletnih trgovinah samo na CD-jih. Adrijaroute je na SD ki jo najbrže vtakneš v napravo
Najbolje je imeti vse na CD-jih oz. DVD-jih in potem lahko poljubno nalagaš na GPS napravo, če pa zmanjka prostora pa dodaš še prazno mikro SD kartico in prostora gotovo ne bo zmanjkalo.
hondas napisal/-a:3- Ali je kje v ljubljani ali okolici kakšen demo center, da lahko sprobaš zadevo...
V Ljubljani jih imajo pri TOBOS na Celovški pa gotovo še kje. Demo center je v Izoli
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a morphx » 29 Avg 2008 16:43

Ktone kje v Izoli je democenter?
Uporabniški avatar
morphx
član
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 17 Avg 2004 11:53
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a ktone » 29 Avg 2008 16:47

V Amfori. To je tista okrogla zgradba v marini. Zraven hotela Delfin.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a morphx » 29 Avg 2008 20:36

jasno, hvala.
Uporabniški avatar
morphx
član
 
Prispevkov: 96
Pridružen: 17 Avg 2004 11:53
Kraj: Obala

OdgovorNapisal/-a hondas » 11 Sep 2008 11:32

Katere kolesarske funkcije pa ima in ali je povezljiv z training centrom?
hondas
član
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 29 Jul 2006 18:56

OdgovorNapisal/-a ktone » 11 Sep 2008 22:46

hondas napisal/-a:Katere kolesarske funkcije pa ima in ali je povezljiv z training centrom?

Mislim, da s Traininig centrom še ne deluje. Na Garminovi strani Training centra piše:
Compatible Garmin devices: Forerunner 50 (PC Only), Forerunner® 201 (PC Only), Forerunner 301, Forerunner 205, Forerunner 305, Forerunner 405 (PC Only), Edge® 205, Edge 305, Edge 605, Edge 705
Glede na to, da je Oregonu možno dodati HR monitor, ne vidim razloga, da ne bi tudi to napravo 'usposobili' za povezavo s Training Centrom.

Ne vem kaj misliš s kolesarskimi funkcijami. Gotovo nima virtualnega nasprotnika in raznih drugih nastavitev za planiranje treningov, ki jih imajo Edge. Ima pa seveda večino prikazov, ki jih kolesar rabi: hitrost, višina, naklon, prevožena pot, čas do cilja, povprečna hitrost, skupni višinci itd.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a hondas » 11 Sep 2008 23:13

To sem mislil,ja.Hvala.
hondas
član
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 29 Jul 2006 18:56

OdgovorNapisal/-a ktone » 14 Sep 2008 08:17

Tu je objavljen še en dober test: http://gpsinformation.info/penrod/oregon/oregon.html
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Frenky » 23 Sep 2008 19:07

A samo jaz ne najdem updajta al ga res ni na garminovi strani.
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a ktone » 23 Sep 2008 19:51

Frenky napisal/-a:A samo jaz ne najdem updajta al ga res ni na garminovi strani.
Jaz sem pravkar naredil update na verzijo 2.5. Seveda s pomočjo WebUpaterja.
Danes sem namreč dobil OREGON-a 300 ponovno na test za 10 dni. Zraven je mikro SD kartica s karto TOPO Evropa, ki je drugače dodana pri modelu OREGON 400t. Upam, da bom uspel nekaj napisati kako se ta karta obnese in tudi kaj so pri samem OREGON-u popravili od avgusta. V nedeljo ga bom imel s sabo pod Kamplovim hribom.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Frenky » 23 Sep 2008 20:21

Aaaaaa, zdej mi je kapnilo.... TNX
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a KATUROC » 29 Sep 2008 11:31

OREGONA uporabljam teden dni. Luštna, predvsem pa zelo uporabna zadeva. Poskusil sem praktično vse (v vozilu, na MTB, peš, samo na čolnu še ne). Rokovanje z njim je enostavno in zelo priročno. Tudi z debelejšimi rokavicami ni bilo problema.

Edino kar sem opazil je to, da mi je OREGON sredi navigacije "zmrznil" oz. je zmrznila karta in položaj na karti. Ko sem izključil navigacijo in jo ponovno vključil ni bilo učinka in sem napravo moral izključitii. Ko sem ga ponovno vklopil je v ozadju delovala navigacija pred izklopom, vendar je potem delovalo vse OK. To se mi je zgodilo tako pri navigaciji v vozilu (rout), kot pri navigaciji peš (track) in na kolesu (track). Naloženih pa imam več kart (City navigator, ADRIA Route, ADRIA TOP, Bluechart..) Zanima me ali se je še pri katerem uporabniku OREGONA zgodilo podobno in kaj bi lahko bil vzrok. Občutek imam, da se je to zgodilo po tem, ko je za trenutek zmanjkalo signala, v dveh primerih pa ko sem v vozilu stal v koloni na istem mestu, po speljevanju pa karte in položaj niso stekle ampak je OREGON "zmrznil".

Hvala za odgovore.
KATUROC
član
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 15 Jan 2008 08:57

OdgovorNapisal/-a prisma » 29 Sep 2008 19:45

Enako se zgodilo tudi meni. Zmrznila je navigacija in oregon je kazal samo črto in vodil oz. premikal se je neki smeri. Pomagal je samo izklop ter ponovni vklop. Imel pa sem vključeni AR in AT. Nazaj grede pa je deloval normalno. Drugače pa so izkušnje z njim pozitivne samo malce pogrešam 60CSx. Razen zaslona mislim, da je 60 boljša. To je opaziti tudi pri snemaju trackov saj jih 60 posname skupaj v primeru vrnitve po isti poti pri Oregonu pa prihaja tudi do 10m razlike. Zakaj ne vem, pa čeprav je sprejem odličen pri obeh.
prisma
član
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 19 Jul 2006 07:43
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a ktone » 08 Okt 2008 11:05

Ena zanimiva novica: Rastrske karte na Garmin Oregonu: http://gpstracklog.typepad.com/gps_trac ... raste.html
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a KATUROC » 08 Okt 2008 11:19

Hja, če se je to zgodilo le v UK, potem bo v Sloveniji takšna karta navoljo nekje 2015 :lol:
KATUROC
član
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 15 Jan 2008 08:57

OdgovorNapisal/-a Milan48 » 08 Okt 2008 12:03

Bo šlo tudi z našimi rastrskimi kartami :?:
Še OLED zaslon pa bo :twisted:
Nulla tenaci invia est via!
https://plus.google.com/+MilanRejec
Uporabniški avatar
Milan48
Nonić
 
Prispevkov: 4458
Pridružen: 12 Jul 2000 14:09
Kraj: Šalara / Salara

OdgovorNapisal/-a ktone » 23 Okt 2008 16:00

Spet nov UPDATE (od včeraj):

Changes made from version 2.50 to 2.60:

* Fixed issue that caused a shutdown during power on
* Added support for marine fishing, nautical, and off modes
* Added tide and current charts
* Added ability to access marine point information on the review page
* Made marine POIs available when panning the map
* Fixed issue when marking waypoints in the W Malayan RSO position format.
* Added GDA 94 datum.
* Added NAD 83 datum.
* Improved user interface for waypoint location editing
* Added 'Coordinates' option to the 'Where To?' menu
* Improved position accuracy calculation
* Improved static position accuracy

Posebno sta zanimvi zadnji 2 alineji. Lastniki Oregona lahko preizkusite kaj to pomeni.
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Frenky » 24 Okt 2008 06:55

No , da vidimo......
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Frenky » 26 Okt 2008 10:01

Mene pa zanima , kako najbolj elegantno odstraniš z Oregona GPX file, ne, da bi se ti zgodilo tole http://garminoregon.wikispaces.com/mess ... me/6279963
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Tomi » 26 Okt 2008 13:40

Frenky, glede na to da s placom ni problem, pusti gpx file na oregonu in jih zaenkrat samo skopiraj kamor paè rabiš. Medtem èakaš na now FW.
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a Tomo » 26 Okt 2008 13:42

Frenky - na linku ki si ga priložil, piše da je ta problem v verziji 2.6 odpravljen.
Uporabniški avatar
Tomo
Škart roba
 
Prispevkov: 9417
Pridružen: 27 Jul 2000 20:59
Kraj: AutoBahn

OdgovorNapisal/-a Frenky » 26 Okt 2008 20:55

Tomo napisal/-a:Frenky - na linku ki si ga priložil, piše da je ta problem v verziji 2.6 odpravljen.


Piše naj bi bil odpravljen. Pa je ? Ne vem če si želim bit prvi.

Tomičko..... Placa ni prav dosti, je omejeno na določeno število , ker mi napiše, da sem že dosegel limit (geocaching).
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a ktone » 09 Dec 2008 11:50

Spet nov UPGRADE:

Changes made from version 2.60 to 2.70:
Added support for Garmin GB Discoverer maps
Added ability to view marine chart notes for marine points
Added ability to change the date for the tide and currents charts
Added a display option in the setup menu to save battery power
Fixed shutdown that can occur when you enter coordinates in demo mode
Fixed a potential shutdown that can occur when panning the map that is showing satellite imagery
Improved GPS accuracy when using WAAS
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a prisma » 09 Dec 2008 15:58

(Added a display option in the setup menu to save battery power) tole je dobra zadeva, saj dobesedno ugasne zaslon. Me prav zanima koliko časa bodo sedaj zdržale baterije. Uporabna funkcija za tiste, ki ne potrebujejo vedno prižganega zaslona.

LP
prisma
član
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 19 Jul 2006 07:43
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Frenky » 09 Dec 2008 21:47

Danes se mi je v avtu ( priključen na zunanje napajanje), ker so bile baterije prazne, kljub temu Oregon izključil in ga nisem več mogel ponovno vključiti, dokler nisem zamenjal bateriji.. Čudno !?
Na koncu bo vse dobro. Če ni dobro, potem še ni konec
Uporabniški avatar
Frenky
član
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 08 Mar 2004 19:50
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a ktone » 13 Dec 2008 15:58

Ker ni delal 3D pogled so takoj dodali še en popravek:

Changes made from version 2.70 to 2.80:
Fixed 3D view not displaying
Fixed shaded relief being set to 'Do Not Show'
Added setting to change land cover text size
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a ktone » 22 Jan 2009 17:54

Nov upgrade - BETA!

Changes made from version 2.80 to 2.85:
Added support for Custom POI database and category selection
Added ability to force the Oregon into mass storage mode by holding the power button for 30 seconds while plugged into a USB cable
Added NMEA 9600 baud
Improved map zooming
Improved raster map appearance
Improved map draw speed
Improved battery gage for NiMH batteries
Improved stability when changing profiles
Fixed roads being shown on top of Garmin GB Discoverer maps
Fixed airport points not displaying on the map
Fixed some scan points not working properly with Garmin GB Discoverer maps
Fixed track logging setting being changed when changing profiles while simulating GPS
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a ktone » 05 Feb 2009 11:03

Še ena Beta verzija:

Changes made from version 2.85 to 2.86:
Please report any problems with beta software to OregonBeta@garmin.com.
Added distance and bearing to point when reviewing a Custom POI
Improved map panning and zooming when shaded relief is turned on
Improved GPS performance at slow speeds in tree cover
Improved Custom POI database organization
Improved Custom POI spell search
Fixed possible shutdown when reviewing a Tide or Current Point using Where To?
Fixed possible shutdown when searching for an address and selecting Search All cities
Bolj pomembno, kot kam greš, je, kje si bil.
Uporabniški avatar
ktone
član
 
Prispevkov: 455
Pridružen: 23 Jan 2005 15:02
Kraj: Grosuplje

Oregon 300 - Pomoč

OdgovorNapisal/-a dado » 09 Feb 2009 20:46

Prosim za pomoč pri Oregonu 300.
V direktorij naprave Garmin/GPX sem skopiral mapo s podmapami v katerih so shranjeni tracki. Mapa v imenu vsebuje šumnike.
Od takrat naprej se naprava ob zagonu zamrzne na uvodnem zaslonu in se je ne da z gumbom za vklop/izklop izklopit (razen tako, da se odstranijo baterije).
Prepozna pa je ne niti računalnik, kar pomeni, da se je ne da priključiti preko usb kabla.
Ali obstaja možnost, da bi kako drugače odstranil mapo s tracki ali zagnal napravo?
Obstaja reset ali obnovitev sistema?
Vnaprej hvala za odgovor.
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Tomi » 10 Feb 2009 08:52

Huh...zanimivo. Si probal kontaktirat garmin?
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 08:58

Da, kontaktiral sem tudi Garmin.si.
Medtem ko čakam odgovor, pa poizvedujem tudi drugje.
Verzija softverja na napravi pa je 2.80.
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Tomi » 10 Feb 2009 09:04

In če ga pustiš ugasnjenega...priklopiš na PC ga zazna ali niti to ne?
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 09:20

Če ga ugasnjenega priklopim preko usb na pc, se oregon vklopi, na zaslonu izpiše Garmin, čez sekundo ali dve spodaj izpiše še Oregon 300, copyrigt 2008, Garmin ltd or its subsidiaries.
In ob tem kar zmrzne, zaslon postane črtast (vodoravne črte). in ne gre dalje.
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Tomi » 10 Feb 2009 09:25

mogoče neumno vprašanje....si probal vseeno pogledat v mapsource, webupdater če ga najdejo?? V windows explorer ali total comander ipd... tudi nič?
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 09:30

noben updater, niti mapsource ali drugi program za gps ga ne najde, tudi pc ne, niti v explorerju niti v comanderju, ne z microsd kartico, ne brez nje.
ne vem kaj mu je
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a KATUROC » 10 Feb 2009 10:01

Mislim, da je bila to ena izmed hib ravno nadgradnje 2.8. Poglej v http://garminoregon.wikispaces.com/ pod rubriko GPS FIX in forum
no, pa spijmo en katuroc
KATUROC
član
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 15 Jan 2008 08:57

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 10:39

sem videl, ja, in kaj torej napravit v tem primeru? je ni druge poti kot preko servisa???
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Zvezdica Zaspanka » 10 Feb 2009 11:11

yo,

sicer nimam tega modela, a če je isto kot serija 60, enostavno vtakni kartico v SD adapter, daj v card reader (naj ti en posodi, če nimaš) in pobriši na računalniku direkt iz kartice.

Tudi prenos podatkov drugače lahko izvajaš preko kartice, ne rabiš vedno USB priklaplat, čeprav je seveda lažje preko programa.

lp,

zz
Ježeš Marija, kaj so mi storili?
Uporabniški avatar
Zvezdica Zaspanka
član
 
Prispevkov: 1051
Pridružen: 24 Okt 2005 12:12
Kraj: Coklburg

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 11:14

ja, sam hec je v tem, da bi moral dostopat/brisat iz internega spomina naprave, ne s kartice...
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Tomi » 10 Feb 2009 11:24

dado napisal/-a:ja, sam hec je v tem, da bi moral dostopat/brisat iz internega spomina naprave, ne s kartice...


...do česar pa nimaš dostopa. Kliče po servisu :wink:
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
 
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria

OdgovorNapisal/-a dado » 10 Feb 2009 11:28

je že kak primer? cena, hitrost, ... servisa?
dado
član
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 12 Jun 2006 18:35

OdgovorNapisal/-a Zvezdica Zaspanka » 10 Feb 2009 14:43

lp,

aha... napisal je samo, da je dal file v garminov direktorij na kartici, ne, da ga je tudi naloadal.

Hm... vseeno predlagam, da zbrišeš s kartice in da pač naložiš še enkrat čez zadnji firmware prek spleta. Ni vrag, da ne bi delovalo...

zz
Ježeš Marija, kaj so mi storili?
Uporabniški avatar
Zvezdica Zaspanka
član
 
Prispevkov: 1051
Pridružen: 24 Okt 2005 12:12
Kraj: Coklburg

Naslednja

Vrni se na NavigacijaKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov