Dtswiss XR1501 in pokanje

Kako uspešno šariti po vijakih, zobnikih, nastavitvah in sploh vse o vzdrževanju in popravilih

Dtswiss XR1501 in pokanje

OdgovorNapisal/-a PJ » 24 Avg 2018 11:33

Zivjo
Kot kaze letos res nimam srece... postimam eno pokanje, je mir za teden ali dva, potem pa se pojavi drugo... Tokrat sem skoraj povsem preprican da je razlog v spicah zadnjega kolesa. Ko imam zadaj na vecjih zobnikih in gre v klanec z vecjo mocjo se pojavi hudo nagravzno "pokanje ali praskanje" (sorry nisem prav dober v definiranju zvokov), ki je zelo podobno kot ce na roke malo premikas spice med seboj. Obroc je DT Swiss XR1501, spice pa se na mestu, kjer se krizajo, za razliko od prejsnega (Shimano XT), tiscijo skupaj, tako da mi je nekako logicno da zares stvar zacenja skripat pri vecjih navorih.
Sedaj pa vprasanje... kaksna je resitev za to oz. ima kdo kaksno pametno resitev, ker me to pokanje/praskanje dela hudo zivcnega? In ne podmazevanje "kontaktov" kjer se spici krizata ni prav hudo pomagalo.

PS: Pa se eno cisto nepovezano vprasanje, da ne odpiram se ene teme za brez veze. Ravnokar sem po slabih dveh letih (cca. 200k visincev, ampak bolj xc stil) menjal diske (Shimano SM-RT86), kar se mi glede na to, da imam na prejsnem 5 let starem biciklu se vedno kaksnih 1.7+mm debele (Magura), zdi hudo hitro. Je to "normalna" obraba za Shimano diske ali je zgolj posledica neoriginalnih paken (Discobrakes kevlar, tudi na prejsnem biciklu sem vozil bolj kot ne samo te pa je disk se skoraj kot nov) in bi bilo z original paknami boljse?
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2431
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Dtswiss XR1501 in pokanje

OdgovorNapisal/-a dejjan » 24 Avg 2018 13:00

PJ napisal/-a:PS: Pa se eno cisto nepovezano vprasanje, da ne odpiram se ene teme za brez veze. Ravnokar sem po slabih dveh letih (cca. 200k visincev, ampak bolj xc stil) menjal diske (Shimano SM-RT86), kar se mi glede na to, da imam na prejsnem 5 let starem biciklu se vedno kaksnih 1.7+mm debele (Magura), zdi hudo hitro. Je to "normalna" obraba za Shimano diske ali je zgolj posledica neoriginalnih paken (Discobrakes kevlar, tudi na prejsnem biciklu sem vozil bolj kot ne samo te pa je disk se skoraj kot nov) in bi bilo z original paknami boljse?


Hja, 200k višincev po slabih dveh letih je kar konkretno, tako da če si šel gor, si šel tudi dol. No zdaj je odvisno kje in kako voziš ampak meni je normalno, da se na rotorju pozna. Koliko ploščic pa si vmes zamenjal?
Uporabniški avatar
dejjan
član
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 24 Nov 2002 23:52

Re: Dtswiss XR1501 in pokanje

OdgovorNapisal/-a problematiks » 24 Avg 2018 13:18

Novi Shimano rotorji so malček mehkejši, tako da to ni nič zelo posebnega.

Obročniki pa mogoče rabijo samo šponanje naper. Je pa kdaj primer, da tudi to ne pomaga.

Marko
problematiks
KontraRevolucionar
 
Prispevkov: 5791
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Re: Dtswiss XR1501 in pokanje

OdgovorNapisal/-a PJ » 24 Avg 2018 14:00

Marko hvala za nasvet. Bom vzel kljuc in tensiometer v roke in se lotil spic pa upam, da bo pomagalo. Saj verjamem da eni pravijo da pri mtb mora ropotat in cvilit, ampak meni je vseeno fino ce se pelje potiho in brez da oddaja neke cudne glasove :D
Dejjan to ze da je tistih 200k visincev tudi dol, ker imam dol prav tako rad kot gor, ampak je vecina vseeno precej drugacnih kot tistih par, ko grem po kaksni easy bike park varianti dol in sem res veliko na bremzah. Saj zares ni neke panike, tistih 30eur/disk ni ravno konec sveta, samo glede na dosedanje izkusnje se mi je zdelo malo hitro, pa sem vprasal.
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2431
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there


Vrni se na Sam svoj mehanikKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov