Mišična regeneracija po naporu

Prva pomoč: ko se kaj z(a)lomi - s pridihom za gorske kolesarje. Prehrana kolesarjev. Kolesarske nesreče: Če se ti je zgodilo kaj pretresljivega, v naravi, v mestu ali na urejeni progi in to želiš deliti z ostalimi ali želiš da te samo potolažimo...

Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a FITGašper » 21 Feb 2011 23:01

Mišična regeneracija po naporu

Vadba pripelje do napredka le takrat, ko je pravilno sestavljena in ko se vzporedno premika naprej z samo regeneracijo telesa. Telo po končani vadbi potrebuje porabljena hranila ter počitek, da se lahko obnovi in pripravi na naslednjo vadbo.

Okno priložnosti oz. ang. Window of oportunity je čas, ko so mišice, najbolj dovzetne za vnos manjakojčih hranil. Regeneracija se prične takoj po treningu in lahko traja tudi po več kot 48 ur. Da se bo regeneracijski proces začel kvalitetno je potrebno, da v času 1 ure po vadbi zaužijete t.i. regeneracijski napitek.

Za lažje razumevanje regeneracije se bomo poučili o pojmih kot so, mikro poškodbe regeneracija, okno priložnosti metabolični proces……

Vsaka vadba poleg porabe energijskih zalog v telesu povzroči tudi mikro poškodbe, ki jih vsaj večina pozna kot »muskel fiber«. Mirko poškodbe nastanejo zaradi podvrženosti mišic naporom. Težji kot je napor, več mikro poškodb nastane. Za hitrejšo obnovo mikro poškodb koristijo beljakovine. Uničene beljakovine se tako zamenjajo z novimi. In na takšen način krepijo mišico.

Mišice se vedno obnavljajo, propadajo, rastejo. Temu procesu pravimo metabolični proces. In bolj ko je proces usmerjen v smer rasti in obnove mišic, bolje je. Razlog, zakaj je potrebno včasih tudi po 24 ur in več, da se mišična utrujenost zmanjša ali celo izgine, se lahko skriva tudi v tem, niste dovolj dobro poskrbeli za regeneracijo tako po vadbi kot tekom vseh ostalih obrokov.

Če želite poskrbeti za kvalitetno regeneracijo potem :

• V času 45 minut po treningu zaužijte regeneracijski napitek, s katerim boste nadomestili vse kar ste med treninogm porabili.
• Naj regeneracijski napitek vsebuje tako enostavne ogljikove hidrate kot kvalitetne beljakovine. Ogljikovi hidrati bodo poskrbeli za poljenje glikogenskih zalog, beljakovine pa za obnovo in rast mišic.
• Obrok ali napitek mora biti čim lažje in čim hitreje prebavljiv. Da v najkrajšem možnem času pride do mesta, ki potrebuje obnovo.

Zakaj okno priložnosti. Če si predstavljate, da bolj ko je okno odprto, hitreje in lažje lahko zmečemo vanj stvari. In enako se dogaja z vašo porabljeno energijo. Bolj ko je okno odpro, hitreje bo nova energija prišla do porabljenega mesta. Zato je čas 30 – 45 min ko končanem vadbi, najbolj primeren za pričetek regeneracije. Po tem času se okno priložnosti vse bolj zapira in s tem onemogoča popolni izkoristek vnosa nove energije.

Okno priložnosti, je kot že omenjeno odprto zelo malo časa in ključ za to da ga odpremo, je med drugimi dobra izbira napitka, s katerim najbolj vplivamo na vse regeneracijske procese.

Neto beljakovinska bilanca?

Beljakovinska neto bilanca je razlika med tem koliko novih beljakovin se ustvari v telesu in koliko beljakovin se porabi oz. razgradi – uniči. Ker se beljakovine razgrajajo med vadbo jih je po koncu vadbe potrebno nadomestiti z novimi. Kajti le nove beljakovine bodo poskrbele za mišično rast in obnovo. Višja kot je beljakovinska neto bilanca, bolje je, več novih beljakovin se naredi. Če pa je neto beljakovinska bilanca negativna, se prične razgradnja vaših mišic in v temu tiči razlog zakaj ste naslednji dan lahko utrujeni.


Inzulin in njegova vloga:


Inzulin je hormon, ki se sprošča iz pankreasa ( trebušne slinavke), ko naraste vrednost glukoze – krvnega sladkorja v krvi. Ta hormon omogoča uporabo glukoze v telesu predvsem v tkivih, ki so občutljiva na inzulin, na primer v mišicah. V teh tkivih se glukoza, ki vstopa vanje s posredovanjem inzulina, uporabi kot gorivo. Inzulin deluje kot ključ ki odpira okno priložnosti.

Inzulin pomaga, da se optimalno izkoristi vnos ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ki poskrbijo za učinkovito zapolnitev mišičnih ter jetrnih energetskih zalog. Pravilna kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin najbolj spodbudi hormon inzulin in s tem odpre vrata organizma, da sprejme vse hranilne snovi.

Napitek ali obrok po treningu, ki vsebuje OH z visokim glikemični indeksom stimulira delovanje inzulina ter pospeši obnovo glikogena.

Glavne prednosti okna priložnosti

• Dvig glukoze – višji kot je dvig, hitreje in bolje se vsa hranila vrnejo v mišice. Glukozo dvignete z enostavnimi ogljikovimi hidrati (suho sadje, maltodekstrin, bolj zrela banana, čokoladno mleko....)
• Obnova glikogena – glikogen je vaše gorivo. Hitrejša in popolnejša kot je obnova, boljša je regeneracija.
• Dvig aminokislin – višji kot je dvig, več aminokislin pride do mišic.
• Podpora imunskemu sistemu – imunski sistem potrebuje vsa hranila (ogljikove hidrate, beljakovine in še posebej vitamina C in E), da ostane zdrav! Po končani vadbi pa imunski sistem še posebej potrebuje vsa hranila.

Enostavne stvari po navadi najbolje delujejo. In pri regeneraciji je potrebno delovati čim bolj enostavno in uporabiti preverjene metode. Metoda okna priložnosti je ena iz med teh. Njen pomen postaja med športniki vse večji in večji. Sami boste opazili, da včasih za regeneracijo ni dovolj, če zaužijte samo pest suhega sadja, banano ipd. Včasih je potrebno več. Še najbolje pa je, da pridobivate informacije in se naučite poslušati svoje telo.
FITGašper
član
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 15 Jun 2009 11:40

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 22 Feb 2011 09:36

Gašper. Kateri regeneracijski napitek priporočaš za take turce (in seveda koliko):
- 1,5 urni turci (recimo da si tam nekje 1 uro med 70-78% maxa, 20 min nekje okol 85% in ostalo pod 70%)
- 2,5 urni turci (recimo da je 1 ura med 80 in 85%, 30 minut okol 90% in 1 ura med 70-75%msu)
- 4-6urni turci (med 70-85% msu-ja).

Lani sem kupil enkrat Endurex4 (mislim, da je bilo to to) in sem ga pil samo po 2,5urnih turah in več (razmerje 4:1;OH:beljakovine). Lahko priporočaš kaj?
Hvala in lp, J&J
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a mannetou » 22 Feb 2011 12:10

Magnezij je ključen, pa ga še omenil nisi. :wink:
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a FITGašper » 22 Feb 2011 14:57

Magnezij je ključen kot je so ključni vsi omejeni elementi v prippsevki. Glede na to da nekateri delajo celotno znasnot iz tega. Prvo je potrebno pogledati pri sebi kakšne jedinik imate, kaj vsebuje vsa hrana, kako se prehranjujete, in kaj od tega vaše telo rabi in ne rabi. Velika napaka je pri tej prehrani ta, da jih večina gleda to kot na neko obvezo! zdravo prehranjevanje bi morala postati navada, ne pa samo ena muka, da moraš nekaj spreminjati itd.

ko si omenim mangezij, se popolnoma stirnjam da je pomemben, samo raje ne bom zgubljal besed o tem, da jih večina še vedno pije samo vodo med samo aktivnostjo. oz nekateri še tega ne. ker pa verjeno vsi vemo, da je telo sestavljeno iz več kot 70% vode.

Im mangezij ni ključen samo za dobro hidracijo (vsaj večina kval. napitkov vsebuje magnezij). če ješ pravo hrano, ki vsebuje kakovostne elemente, definitivno verjamem, da zaužiješ dovolj magnezija. Druga zgodba je seveda, če si zelo aktiven.

O tem pa morda kdaj drugič.

ps: Mi tudi ni namen, da bi povedal vse info. ki jih imam. Ker četudi bi jih, bi izgubil preveč dragocenega časa z odgovorjanjem na nesmiselne ali celo "preveč pametne" odgovore.

sem pa vedno pripravljen odgovoriti na kvaliteno vprašanje posameznika, ki bi želel dobiti odgovor.

lp, Gašper
FITGašper
član
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 15 Jun 2009 11:40

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a FITGašper » 22 Feb 2011 15:02

jing&jang napisal/-a:Gašper. Kateri regeneracijski napitek priporočaš za take turce (in seveda koliko):
- 1,5 urni turci (recimo da si tam nekje 1 uro med 70-78% maxa, 20 min nekje okol 85% in ostalo pod 70%)
- 2,5 urni turci (recimo da je 1 ura med 80 in 85%, 30 minut okol 90% in 1 ura med 70-75%msu)
- 4-6urni turci (med 70-85% msu-ja).

Lani sem kupil enkrat Endurex4 (mislim, da je bilo to to) in sem ga pil samo po 2,5urnih turah in več (razmerje 4:1;OH:beljakovine). Lahko priporočaš kaj?
Hvala in lp, J&J


Glede napitka, ki si ga omenjal ga zelo dobro poznam, saj sem bil zastopnik za njega nekaj let nazaj. Osebno mnenje je tako, da bodi pri jemanju pozorne na to, koliko energije si porabil in predvsem kako zelo utrujen si. Def. je regenarija po trenignu ključ do napredka, vendar mislim, da ne bo nobene razlike če boš po treningu zaužil merico do dve napitka. predvsem pri 2.5 do 5 turni turi poskrbi, da boš vmes pil izotonični napitek, pojedel kakšno kvalitetno energ. ploščice in po tem spil še t.i. reg. napitek.

prav tako je pomembno da se po treningu, turci dobro raztegneš, greš morda v sanvno, narediš knajpanje itd. Bi pa rad poudaril tudi to, da morate kolesarji poskrebeti za moč celotnega telesa. ni dovolj samo to, da goniš kolo. Glede na to, da na kolesu tripjo vse mišice, priporočam poudarek na hrbtu, trebušnih mišicag, delu rok, ramen itd.

upam da ti je bil odg. v korist.
FITGašper
član
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 15 Jun 2009 11:40

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Feb 2011 17:19

FITGašper napisal/-a:... Glukozo dvignete z enostavnimi ogljikovimi hidrati (suho sadje, maltodekstrin, bolj zrela banana, čokoladno mleko....)


Pred časom me je Čebela prosila, da naj ne serjem po tujih temah o prehrani, če se ne strinjam.

Strinjam se z vsem :mrgreen: :mrgreen: , ampak imam eno vprašanje. Od kdaj je mleko enostavni OH? A ni beljakovina? A če v mleko zamešam kakav, dobim enostavni OH, al kako?Pa mogoče ne bi bilo slabo, če bi pisal v ENI sami temi, ker nekega silnega odziva niti ni. Tako bo bolj pregledno za tvoje fene. :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a FITGašper » 22 Feb 2011 17:28

Jabooz napisal/-a:
FITGašper napisal/-a:... Glukozo dvignete z enostavnimi ogljikovimi hidrati (suho sadje, maltodekstrin, bolj zrela banana, čokoladno mleko....)


Pred časom me je Čebela prosila, da naj ne serjem po tujih temah o prehrani, če se ne strinjam.

Strinjam se z vsem :mrgreen: :mrgreen: , ampak imam eno vprašanje. Od kdaj je mleko enostavni OH? A ni beljakovina? A če v mleko zamešam kakav, dobim enostavni OH, al kako?Pa mogoče ne bi bilo slabo, če bi pisal v ENI sami temi, ker nekega silnega odziva niti ni. Tako bo bolj pregledno za tvoje fene. :wink:


Jaboz, mislim da ne potrebujem nadaljenga komentarja, in se ne obremenjujem s tem ali tema v novem oknu ali ne. Če si morda pogledal, mleko vsebuje ogljikove hidrate (to verjetno vsi vemo9, sami nisem zasledil da bi bili notri kompleksni, vsaj do sedaj še ne, morda se motim!) Mleko vsebuje tako OH-je kot beljakovine.

Fune??? si ne nabiram popularnosti na podlagi tega kar pišem. Itak vem da je povsod tako, da so ljudje na žalost egoisti in vsak gleda na svojo rit. Moj interes je izključno bi in vedno bo, da s svojimi info. in znanjem, ki ga imam ( pa glede na izkušnje v športu, več kot 20 let, morda že nekaj vem), svetujem kot se meni zdi. Funov ne želim imeti samo zaradi tega, ker objavljam na forumu zanimive zadeve. Nekje sem slišal, da je priporočilo najmočnješte marketinško orodje. Morda se zgodi, da boš tudi sam priporočal mojo objavo, nekomu, ki ti nekaj pomeni!

lp!
FITGašper
član
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 15 Jun 2009 11:40

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Feb 2011 18:06

Matr, http://en.wikipedia.org/wiki/Milk
A veste, da ima ovčje mleko skoraj še enkrat več beljakovin kot kravje?
Do sedaj nisem.


Je pa zanimivo, da je človek edini prebivalec na planetu, ki tudi odrasel uživa hrano za mladiče....
.... druge vrste.In še nagradno vprašanje (za vse); Zakaj je največ osteoporoze (primankljaj kalcija) v državah, kjer je potrošnja mleka in mlečnih izdelkov najvišja? Povsod se piše, da mleko bogat vir kalcija. No, vsaj TV reklame tako trdijo in učbeniki tudi.

Anybody?


Gašper? :mrgreen:
Zadnjič spremenil Jabooz, dne 22 Feb 2011 19:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a DamijanD » 22 Feb 2011 18:52

ker ne pijejo mleka ampak belo vodo, ki jo prodajajo pod Mleko(r)
Uporabniški avatar
DamijanD
član
 
Prispevkov: 1188
Pridružen: 17 Avg 2001 12:18
Kraj: Žiri

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Mojo Jojo » 22 Feb 2011 19:45

Zato, ker majo premehko vodo. Bi mogli iz Krasa izvažati vodo bogato s kalcijem in magnezijem :mrgreen:
Monkey Control
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
 
Prispevkov: 4809
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Ortelius » 22 Feb 2011 19:56

FITGašper napisal/-a:.... in se ne obremenjujem s tem ali tema v novem oknu ali ne.

Jaz osebno bi ti bil pa zelo hvaležen, če bi se vsaj malček obremenil tudi s tem. Meni (in najbrž še komu) bi bil cel forum mnogo bolj pregleden, če bi imel ti vse svoje tovrstne prispevke pod eno samo temo. Bi bilo mnogo manj nasmeteno, kot pa za vsak trivialen recept svoja tema, čeprav je recimo že ob pisanju recepta jasno, da kakšne silne debate o taki kulinarični temi ne more biti.

Za zgled si recimo vzami temo "Jaboozova svetovalnica"....
24 hours in a day.... 24 beer in a case.... Coincidence?
Uporabniški avatar
Ortelius
član
 
Prispevkov: 1216
Pridružen: 13 Avg 2003 07:19
Kraj: Tacen

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a fiona » 22 Feb 2011 20:15

Jabooz napisal/-a:In še nagradno vprašanje (za vse); Zakaj je največ osteoporoze (primankljaj kalcija) v državah, kjer je potrošnja mleka in mlečnih izdelkov najvišja? Povsod se piše, da mleko bogat vir kalcija. No, vsaj TV reklame tako trdijo in učbeniki tudi.

Anybody?


Gašper? :mrgreen:


prisežem, na tem področju sem popoln laik...še manj....samo nekje v zatilju malih možgan (drugih ni spljoh) mam podatek, da baje veliko stvari, ki jih nekritično spravljamo vase, npr. gazirane pijače, prispevajo k odplavljanju kalcija, al je pa tko, da se itak loh naloži sam določena količina, oz. telo absorbira samo neko količino kalcija, vendar le ob "ugodnih" pogojih tj. ob ostalih spremljajočih faktorjih....neki v tem smislu.....torej, sam nacejanje z mlekom ni dost.....oz. ni učinkovito per se.....

loh, da sem pa čist falila.....torej sem smetila temo, kot moj predhodnik....
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Feb 2011 20:29

fiona napisal/-a: da baje veliko stvari, ki jih nekritično spravljamo vase, npr. gazirane pijače, prispevajo k odplavljanju kalcija,yes, yes, blizu si. :D
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Feb 2011 20:37

mannetou napisal/-a:Magnezij je ključen, pa ga še omenil nisi. :wink:


No, enkrat se strinjava. :D
Na podlagi izkušenj iz dolgi tur na vročini, sem ugotovil, da Magnezij dobro, če ne zelo dobro zmanjšuje mišične krče.

Kako že gre na TV: Ob prvih znakih krčev, pobašem en ali dva takale (ta zadnji)
http://www.dextro-energy.com/produkte/w ... index.asp#

Powerbar izotonična pijače zame očitno ni dovolj.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 22 Feb 2011 21:09

Ortelius napisal/-a:
FITGašper napisal/-a:.... in se ne obremenjujem s tem ali tema v novem oknu ali ne.

Jaz osebno bi ti bil pa zelo hvaležen, če bi se vsaj malček obremenil tudi s tem. Meni (in najbrž še komu) bi bil cel forum mnogo bolj pregleden, če bi imel ti vse svoje tovrstne prispevke pod eno samo temo.Ja, dobro tretjino (23 od 60) tem na tej strani si ti odprl. Načeloma veljajo na tem forumu "pravila obnašanja", ki pa čudežno niso nikjer zapisana. :mrgreen:
Če bi to počel na strani OPREMA, ne vem kaj bi bilo :roll:

Ena skupna tema Gašperjeva svetovalnica bi bila bolj pregledna.
Pa še eno reč.
Ko odpreš temo, je prvi prispevek slovnično lepo grajen (skorajda lektoriran), nadaljni posti pa pisani zelo v naglici in slabo berljivi. Saj zmoreš bolje, a ne? :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a mannetou » 23 Feb 2011 02:29

fiona napisal/-a:prisežem, na tem področju sem popoln laik...še manj....samo nekje v zatilju malih možgan (drugih ni spljoh) mam podatek, da baje veliko stvari, ki jih nekritično spravljamo vase, npr. gazirane pijače, prispevajo k odplavljanju kalcija, al je pa tko, da se itak loh naloži sam določena količina, oz. telo absorbira samo neko količino kalcija, vendar le ob "ugodnih" pogojih tj. ob ostalih spremljajočih faktorjih....neki v tem smislu.....torej, sam nacejanje z mlekom ni dost.....oz. ni učinkovito per se.....

loh, da sem pa čist falila.....torej sem smetila temo, kot moj predhodnik....


Sem nekje slišal ali celo prebral, da je pitje mleka za odrasle ljudi na nek način celo škodljivo. Pa pustimo homogenizacijo in ostale obdelave mleka, mislim na samo mleko kot vir kalcija. Seveda sem tudi jaz laik, in mi absorpcija kalcija ni jasna, naj bi pa ravno zauživanje mleka porušilo ta sistem absorpcije (s tem preveč razvadimo organizem in poslabšamo ta proces?). Mleko naj bi bilo koristno za "mladiče", kasneje pa naj bi kalcij zauživali z drugo prehrano.

Spet sem moral bit mal "pameten". :) Mogoče pa še kdo ve kaj o tem?
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a simeon » 23 Feb 2011 06:34

Pozorno poglejte tale VIDEO. Ženski iz videa popolnoma verjamem.

Notri je govora o Ca in Mg, odgovor na vprašanja Jabooz-a.


jing&jang: poleg Endurox R4 poskusi tudi SiS REGO Recovery
Bolje s kolesom v ku***, kot z Mercedesom na delo!
Uporabniški avatar
simeon
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 24 Nov 2009 00:06

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a cebe » 23 Feb 2011 09:52

mannetou napisal/-a:Mleko naj bi bilo koristno za "mladiče"

Če se vprašaš, kdo ali kaj še pije mleko po tem ko se razvije (če mu ga/ji ne da človek)?
In da pije mleko druge živalske vrste? Mislim, da takšna žival ne obstaja. :)

Pa ne me narobe razumet, sem (bil) velik oboževalec mleka in mlečnih stvari. Trenutno sem laktozno intoleranten, zato napadan sojino mleko in podobne izdelke! :D

Ampak čisto po "kmečki" logiki oz. pameti.... Kdo/kaj? Nihče/nič!!
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
cebe
član
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: Pragwald

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a fiona » 23 Feb 2011 10:21

ena anekdota....

enkrat lani sem si umislila, da zdaj je navadno mleko pfej in pfuj, in da je moje telo začutilo, da želi sojo...višja duhovna raven pa te fore....ni boljšega, sojino mleko, sojini polpeti, sojini jogurti,...in kot vsega v lajfu, sem se tudi tega seveda lotila....z vsem bistvom, ki ga premorem...torej, pretiravala sem...če sem prej popila liter mleka na dan, sem zdaj pač popila liter sojinga, pa še kkšen deci več za dobro mero (ker, zakaj ne bi, če pa moje telo čuti, da se mora rešiti spon primitivizma)...

v glavnem, da skrajšam...čez dva tedna sem odhajala iz ordinacije z receptom za antihistaminike....zgledala sem pa....cvetoče...dobesedno....

pač, moje telo nima sreče, da bi bilo v sozvočju z višjimi silami....soja je itak ful alergena, ampak zdej majhne doze niso problem...k pa enkrat presežeš tolerančno mejo, pa.....
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a cebe » 23 Feb 2011 10:26

...pretiravanje, takšno ali drugačno, ni vredu. :D

Jaz sem najprej popolnoma ukinil mleko in jogurte (pri sirih in podobnem lahko "grešim"), nato pa po malem začel s temi "laktozefrei" izdelki. In ja, tudi če pretiravam, ni ok.
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
cebe
član
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: Pragwald

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a cebelca » 23 Feb 2011 10:27

Fiona, so you. :mrgreen:
Uporabniški avatar
cebelca
vuvuZZZela
 
Prispevkov: 1261
Pridružen: 20 Jul 2007 17:46
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 23 Feb 2011 10:52

Meni tudi ne sedejo izdelki iz soje. ne mleko, ne tufu, ne sojin jogurt.
Meni super nadomestek za mleko (čeprav ga občasno uživam) je Ovseno mleko (Hafer Milch)

Soja je pa hrana, ki jo je treba uživati zmerno zaradi velike vsebnosti fitoestrogenov. Za mlade punčke (otroke) je pa sploh "prepovedana". Če skopiram kaj so fitoestrogeni

KAJ SO FITOESTROGENI?
Katerekoli rastlinske nesteroidne spojine ali njihovi metaboliti, ki sprožijo biološki odgovor pri živalih in ljudeh, tako da posnemajo ali uravnavajo delovanje estrogenov, navadno z vezavo na estrogenske receptorje.


btw; sojo pa se v ZDA dodaja v praktično vsako hrano, prav tako koruzo. Tako hamburger lahko vsebuje tudi do 20% soje. money talks


Mi je pa prijatelj povedal anekdoto o veterinarju, ki je obiskoval male pridelovalce mesa, da meso dobi certifikat. No in si je zaželel tudi sam 5 kg mesa, ga tudi izbral in da ga bo prevzel naslednji dan. Tako je meso čez noč ostalo pri temu "mesarju" v hladilnici.
In naslednji dan je bil kos težak 6 kg. Ko ga je vprašal kako in od česa, mu je mesar odvrnil, da vbrizgava sojih gel za povečevanje teže.
Amerika? Žal Slovenija :roll: all legal
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a igorl » 23 Feb 2011 11:08

Jabooz napisal/-a:...
In naslednji dan je bil kos težak 6 kg. Ko ga je vprašal kako in od česa, mu je mesar odvrnil, da vbrizgava sojih gel za povečevanje teže.
...

Kako to deluje? A veže vodo na sebe ali teža pride od česa drugega?
igorl
član
 
Prispevkov: 681
Pridružen: 23 Mar 2008 15:52
Kraj: Vrhnika

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 23 Feb 2011 11:22

Žal nimam pojma. Samo posredujem zgodbo od človeka, ki mu zaupam, da mi nikoli ne prodaja buč.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a cebe » 23 Feb 2011 11:34

"sojino mleko in podobne izdelke" sem mislil pač vse, kar je "drugačno" - tudi meni je ovseno mleko bolše (pač, konzumiram vse, kar je "brez laktoze", ampak pogledam mal, kaj kupujem).

To, da pa sojo "tiščijo" vsepovsod, sem pa že zasledil. Not good, bi človek rekel.
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
cebe
član
 
Prispevkov: 3424
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: Pragwald

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 23 Feb 2011 12:50

fiona napisal/-a:, in da je moje telo začutilo, da želi sojo...višja duhovna raven pa te fore....ni boljšega, sojino mleko, sojini polpeti, sojini jogurti,....

Probaj riževo mleko. Men osebno veliko bolj nevtralno in prebavljivo (soje sploh ne prebavljam v direktni obliki - indirektno pa jo imamo marsikje).
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a primozf » 23 Feb 2011 14:57

Jabooz napisal/-a:Je pa zanimivo, da je človek edini prebivalec na planetu, ki tudi odrasel uživa hrano za mladiče....
.... druge vrste.


In edini, ki je konzerve recimo. Pa tudi edini, ki pije regeneracijske napitke med kolesarjenjem. Celo edini, ki kolesari! In tudi edini, ki o tem piše po forumih :)
Mopedist
primozf
nočna izmena
 
Prispevkov: 857
Pridružen: 05 Mar 2002 16:18
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 23 Feb 2011 15:36

primozf napisal/-a:
Jabooz napisal/-a:Je pa zanimivo, da je človek edini prebivalec na planetu, ki tudi odrasel uživa hrano za mladiče....
.... druge vrste.


In edini, ki je konzerve recimo. Pa tudi edini, ki pije regeneracijske napitke med kolesarjenjem. Celo edini, ki kolesari! In tudi edini, ki o tem piše po forumih :)

so not true. polovica tablašev je opica. :mrgreen:

Slika
.
Slika

Danes sem preizkusil nove gume za moj bajk. Gre za super novost yellow grippers in moram reči, da so res super..
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a mannetou » 23 Feb 2011 15:57

Jabooz napisal/-a:Danes sem preizkusil nove gume za moj bajk. Gre za super novost yellow grippers in moram reči, da so res super..

Zakaj super? Ker so enake barve kot banane? :) Bo test objavljen v kakšni znani reviji? Lahko bi bil, glede na kvaliteto človeških objav (nekaterih).
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 23 Feb 2011 16:12

mannetou napisal/-a: Bo test objavljen v kakšni znani reviji?


Ja, v Monkey-ju. Kje pa drugje?
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 23 Feb 2011 20:02

Kaj ni res nikogar, da bi nahranil mojega trolla? :roll:Everybody's busy spanking the monkey :twisted: :D
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a MiLi » 24 Feb 2011 10:24

kozje mleko...pije kdo? meni je pozdravilo bronhitis ter astmo. enga sokrajana pa je spravlo iz smrtne postle, spet na noge. ste pa prepričani, da absorbcija kalcija nima nobene veze s tem, kako je mleko obdelano...
If you ain't Mountain Biker, you ain't shit!
Uporabniški avatar
MiLi
Razdrem vse!
 
Prispevkov: 3194
Pridružen: 15 Sep 2003 18:32

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 24 Feb 2011 12:02

Velik potrošnik kalcija v telesu je tudi sladkor (predvsem beli sladkor). Da telo lahko predela sladkor, potrebuje kalcij. Ker pa je v današnjem svetu vnos sladkorja prevelik, količina vnosa kalcija pa premala, naj bi posledično telo črpalo kalcij iz kosti in zobovja. Posledica na dolgi rok naj bi bila osteoporoza.
http://www.viva.si/Presnovne-bolezni-En ... oza-kalcij
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 24 Feb 2011 14:40

jing&jang napisal/-a:Velik potrošnik kalcija v telesu je tudi sladkor (predvsem beli sladkor). Da telo lahko predela sladkor, potrebuje kalcij. Ker pa je v današnjem svetu vnos sladkorja prevelik, količina vnosa kalcija pa premala, naj bi posledično telo črpalo kalcij iz kosti in zobovja. Posledica na dolgi rok naj bi bila osteoporoza.
http://www.viva.si/Presnovne-bolezni-En ... oza-kalcij


FITGašper napisal/-a:Inzulin pomaga, da se optimalno izkoristi vnos ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ki poskrbijo za učinkovito zapolnitev mišičnih ter jetrnih energetskih zalog. Pravilna kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin najbolj spodbudi hormon inzulin in s tem odpre vrata organizma, da sprejme vse hranilne snovi.


Da še malo odškrnemo paradoks "športne" prehrane.
Če povzamem Gašperja: Torej po obremenitvi imamo kratek čas, da se nažremo čimveč sladkorja skupaj z beljakovinami. Tako odpiramo vrata, da se absorbira čimveč, kar smo porabili (glikogen) ali uničili (mikropoškodbe mišičnih vlaken)
J&J vam je dal dober link, kaj delajo sladkorji, torej porabljajo kalcij.

Jabooz pa pravi, da PO obremenitvi je treba čimprej popraviti ravnovesje mineralov v telesu, ki ni optimalno za regeneracijo. Utrujenost izhaja iz tega, ne iz zamujenega okna.
Namreč kalcij se je porabljal za nevralizacijo mlečne kisline (delo mišic), kalcij se je porabljal za vsakodnevno pripravo visoko bazične raztopine (2-2,5 litra), ki jo proizvaja trebušna slinavka. le to je potrebno za prebavo OH-jev. Kolesarji na turah jemo OH-je.
kalcij smo izločali z potenjem.

Torej prvi obrok po Turi (in ker je tema mišična regeneracija) naj bo alkalen. Hitro prebavljivo sadje. Banane, jabolka ali v vodi namočene suhe fige.
Lahko se popije tudi bazičen napitek.
In predvsem zadostna količina vode (raje večkrat po 1dcl, kot na eks 1 liter).

In šele nato se lotimo carbo loadinga (čez kakšno uro ali dve ali tri).
Glede na to, da kombiniranje OH in kompleksnih beljakovin v enem obroku naporno za telo in traja prebava bistveno dlje. Torej OH obrok naj bo mono, kar pomeni, da je obrok recimo samo testenine, ne pa zraven tudi mesna omaka ali sir

Prava regeneracija (obnova in rast) mišic pa pride na vrsto na koncu, kajti hudo zmotno prepričanje je, da se mišice obnavljajo po načelu porabil sem belajkovine in moram jesti beljakovine. to pa zamenja v eni uri (kao famozno okno priložnosti). Prebava beljakovin traja najprej vsaj 3-4 ure. Tako telo dobi potrebne aminokiskine, da lahko gradi beljakovine za obnovo mišic. To se dogaja predvsem ponoči ko spimo, zato je počitek po športu tako potreben.

Če napišem povzetek.
Po vadbi te mora zanimati Ph Krvi, medceličnine in urina, ter stopnja mineralizacije in pravilno razmerje mineralov. In ker tukaj non stop govorimo o kalciju, lahko načnemo še temo magnezij in vzdržljivostni športi.

Torej, če hočeš biti top športnik, moraš predvsem razmišljati o mineraliranem (alkalnemu) telesu.
IN NE NATLAČITI VSEGA NAEKRAT V TELO PO VADBI V ENEM OBROKU.

Pa lepo prosim, OH z visokim GI so o.k samo in izključno MED vadbo. Trebušna slinavka vam bo hvaležna!!!!
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a simeon » 25 Feb 2011 07:00

Jabooz sedi 4. Zakaj? Da se ne boš pokvaril. :mrgreen:

Ampak vseeno je najlažje po napornem treningu spiti regeneracijski napitek. Vsi vsebujejo ogljikove hidrate in beljakovine. Poleg teh dveh snovi pa še vitamine in minerale.
Za primer sem primerjal dva se mi zdi najbolj razširjena regeneracijska napitka. Endurox R4 in SiS Rego Recovery.

Endurox R4:

Vrednosti so podane na 100 g

Energijska vrednost 1507 kJ 360 kcal
Beljakovine 17.30 g
Ogljikovi hidrati 69.30 g
Sladkor 53.30 g
Maščobe 1.30 g
Nasičene maščobne kisline 0.70 g
Prehranske vlaknine 0 g
Natrij 0.25 g
L-glutamin 0.56 g
Vitamini in minerali
Vitamin C 627 mg 783.80 %*
Kalcij 133.30 mg 16.70 %*
Magnezij 320 mg 85.30 %*
Vitamin E 533 mg 4441.70 %*

Sestavine: glukoza, koncentrat sirotkinih beljakovin, maltodekstrin, fruktoza, sukroza, sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), aroma, magnezijev karbonat, vitamin E acetat, askorbinska kislina (vitamin C), L-glutamin, sol, emulgator (sojin lecitin), monokalijev fosfat, barvilo (tartrazin, modro brilliant blue FCF). Vsebnost alergenov: mleko in soja ter izdelki narejeni iz njih. Lahko vsebuje sledi jajc, pšenice, oreškov, rib, lupinarjev in mehkužcev.
Vir: Trgovina Maxximum

SiS REGO Recovery
Vrednosti za 40 g
Energijska vrednost 744kj/175kcall
Beljakovine 13 g
Ogljikovi hidrati 29 g - od tega sladkorji 7 g
Maščobe 0,7 g - od tega nasičene 0,1 g
Vlaknine 0,7 g
Natrij 0,4 g
Vitamin A 142
Vitamin D 1,2
Vitamin E 3,3 mg
Vitamin C 27 mg
Tiamin 0,6 mg
Riboflavin 0,7 mg
Niacin 9 mg
Folna kislina 88
Vitamin B6 0,9 mg
Vitamin B12 0,5
Biotin 25
Pantotenska kislina 1,8 mg
Kalcij 350 mg
Fosfor 169 mg
Železo 5 mg
Magnezij 133 mg
Cink 6 mg
Kalcij 23 mg
Jod 19
Kalij 22 mg

Sestavine:

Carbohydrate (60%) [maltodextrin produced by partial hydrolysis of a special variety of maize, fructose], soya protein isolate (30%), electrolyte mix (6%) [calcium lactate, sodium chloride, calcium phosphate, magnesium oxide], emulsifiers (xantham gum, soya lecithin), natural strawberry flavouring, colour (beetroot red), vitamin premix (<1%) [naringen bioflavenoids]. Contains a source of phenylalanine.
Vir: Bike Center

Kar me najbolj moti pri R4 je magnezijev karbonat, pri REGo pa sojine beljakovine.
Kakšen komentar na to? Jabooz mogoče za 5? :mrgreen:
Bolje s kolesom v ku***, kot z Mercedesom na delo!
Uporabniški avatar
simeon
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 24 Nov 2009 00:06

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Ortelius » 25 Feb 2011 07:49

simeon napisal/-a:SiS REGO Recovery
Vrednosti za 40 g
Energijska vrednost 744kj/175kcall
Beljakovine 13 g
Ogljikovi hidrati 29 g - od tega sladkorji 7 g

Vir: Bike Center

Še eni, ki na specifikacijo napišejo vrednosti samo zato, ker so zakonsko obvezani nekaj napisati. Če je že konkurenca pri Endurox R4 patentirala "posebno razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami 4 : 1" :lol: , bi pa mogoče tile morali patentirati čarobno dejstvo, da če požreš 40g tega magičnega praška, s tem zaužiješ kar 42g beljakovin in OH. :roll:
24 hours in a day.... 24 beer in a case.... Coincidence?
Uporabniški avatar
Ortelius
član
 
Prispevkov: 1216
Pridružen: 13 Avg 2003 07:19
Kraj: Tacen

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a TomažT » 25 Feb 2011 09:32

Specifikacije držijo, žal je napaka v tabeli pri "vrednosti za 40g". Paketek vsebuje 50g recoveryja, tako da veljajo vrednosti za 50g! Preverjeno.
Prav tako se vrednosti spreminjajo glede na okus. Bo popravljeno, je nastala napaka pri vnašanju.

Lp, T
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Feb 2011 12:51

simeon napisal/-a:Ampak vseeno je najlažje po napornem treningu spiti regeneracijski napitek. Vsi vsebujejo ogljikove hidrate in beljakovine. Poleg teh dveh snovi pa še vitamine in minerale.....

. barvilo (tartrazin, modro brilliant blue FCF).

Kar me najbolj moti pri R4 je magnezijev karbonat, pri REGo pa sojine beljakovine.
Kakšen komentar na to? Jabooz mogoče za 5? :mrgreen:Mogoče še lažje kot vzeti primerno posodo (sploh na terenu) in zmešati napitek je olupiti banano ali pojesti jabolko. :wink:

barvilo tartrazin = E102, PREPOVEDAN V NORVEŠKEM. Bil je tudi PREPOVEDAN V NEMČIJI IN AVSTRIJI, ampak z EU so to prepoved odstranili. :roll:
Ja, res je važna barva regeneracije :|


Magnezijev_karbonat vsaj po mojem znanju ni vir magnezija oz. ga v taki obliki telo ne more absorbirati. Približno tako kot urbani mit, da je Donat vir magnezija. Telo lahko absorbira organski magnezij, ne pa anorganskega.

Sojine beljakovine?
Če ni GSO, zakaj bi te motilo?
Pa zihr ni GSO. Le zakaj bi bilo :mrgreen:
_________________


Če se spomnimo še enkrat teme o mleku (zgoraj) in to, da pitje mleka (predvsem hoomogeniziranega ali kot po novem oglašujejo to Mikrofiltriranega) zmanjšuje kalcij v telesu, kljub temu, da je veliko kalcija v mleku.

Mogoče, mogoče velja podobno tudi za regenercijske napitke. Ali ste prepričani, da telo absorbira vse od A do Ž?
V teh napitkih ni niti enega encima. Termično neobdelano sadje ga je polno.

Če verjameš, da brez regeracijskega napitka ne gre, potem tudi ne bo šlo. Ne spreminjaj nič. Lahko le preveriš vsebnost praškov. Se še spomnimo tartrazina?

Če pa verjameš v moč sonca, ki je naložen v presnem sadju, potem dela tudi korenje, jabolka, fige in banane. :D
Vedno brez E-jev, vedno polni "hidracije" in vem, da ni notri nič takega, kar se je "izmuznilo" deklaraciji.
Pa prosim ne mi o pesticidih. VEDNO ko govorim o naravni hrani, je govora o naravni pridelavi.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Mojo Jojo » 25 Feb 2011 12:56

korEnje ima E :P :mrgreen:
Še mal bom tega đabuza bral pa bom začel zdravo jesti.
Monkey Control
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
 
Prispevkov: 4809
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a simeon » 25 Feb 2011 13:43

No o magneziju sva očitno oba enako poučena.
Mogoče se ne strinjava ravno glede "čudežnih" praškov. Sicer sem tudi sam proti njim ampak vseeno je lažje popit prašek, ki "dela čudeže" kot pa pojesti na kg hrane. Kaj pa telo res potegne iz teh praškov je pa drugo vprašanje. Pa tudi od človeka je odvisno.

Sam se najbolj počutim na bananah in suhem sadju. Kako pa je to pridelano oziroma pripeljano do naših trgovcev?

Fajn se mi zdi, da se pogovarjamo o tem vendar se vsekakor lahko vrtimo v začaranem krogu kraj je zdravo in kako zdravo je pridelano.
Bolje s kolesom v ku***, kot z Mercedesom na delo!
Uporabniški avatar
simeon
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 24 Nov 2009 00:06

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Feb 2011 14:14

simeon napisal/-a:Sam se najbolj počutim na bananah in suhem sadju. Kako pa je to pridelano oziroma pripeljano do naših trgovcev?

Fajn se mi zdi, da se pogovarjamo o tem vendar se vsekakor lahko vrtimo v začaranem krogu kraj je zdravo in kako zdravo je pridelano.


Tukaj napeljujem na banane, ampak če si pravi, potem ješ lokalno pridelano hrano in se izogibaš "tankerskega" sadja.


Kaj je zdravo in kako zdravo je pridelano?
No, linka nimam. Pred časom sem prebral študijo in so merili vsebnost pesticidov v ameriških otrocih. Eden izmed otrok eko staršev, ki so jedli večinoma bio hrano, je imel 9x manj pesticidov kot povprečje ostalih otrok.

Tako je pri tej stvari, da če iščeš izgovore, jih vedno najdeš. Človeški um ne mara sprememb.
Dajmo se vrnit na temo mišične regeneracije!

Kako običajno regenerirate telo po daljšem naporu? Pozitivne izkušnje prosim. Lahko tudi negativne. Kaj pri vas deluje in kaj ne?
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a TomažT » 25 Feb 2011 17:00

Pri meni deluje pivo za regeneracijo in voda za hidracijo. :)

Za eko sadje nimam denarja, banane so ok, mleko mi ne paše takrat, praški ne ravno, za cedevito ne vem če ima efekt, po večji količini mesa sem mrtev, enako po težje prebavljivi zelenjavi (želje, solata..bolj trda zelenjava), zeleni čaj je dober, kalcijeve in magnezijeve šumeče tablete nimajo nekega hudo opaznega efekta, ...

Trenutno neka najboljša kombinacija hrane po konkretni športni aktivnosti zame so bariline polnozrnate testenine z brezmesno omako, voda in pivo. Po takšnem obroku sem še zmožen dalje funkcionirat. Ostalo me dodatno utrudi. Kasneje pa še kak pravi čaj, beli ali zeleni...

No, če to kaj pomaga.. Se ne poglabljam v to..
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a janiS » 25 Feb 2011 18:15

Telo lahko absorbira organski magnezij, ne pa anorganskega.


Kako pa telo loči atom organskega in anorganskega magnezija?
Uporabniški avatar
janiS
član
 
Prispevkov: 84
Pridružen: 14 Nov 2009 02:16

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Mojo Jojo » 25 Feb 2011 18:22

Tukaj atomi nimajo veze, gre se za molekule in višje molekulske zgradbe.
Monkey Control
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
 
Prispevkov: 4809
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Feb 2011 18:47

Na kratko povedano, organska oblika (recimo) kalcija je tista, ki je topna v vodi.
Bom pa dal še kakšen link ob priliki :mrgreen:

Torej sok, ki ga dobiš, ko vgrizneš v sadje ali zelenjavo.

Po drugi strani pa se npr. anorganski kalcijev karbonat absorbira v telo le 3-4 % in se odlaga v sklepe in tvori ledvične kamne,...
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 25 Feb 2011 22:08

Osebno sem probal sadne sokove in sadje po treningih. Vendar mi je osebno po več kot urci in pol premalo samo sadje, sploh pa po recimo 4-6 urni turci. Sem probal nekaj časa bit bolj na easy hrani po treningih in sem imel potem problem, ker sem pokuril skoraj ves holesterol v telesu. Začelo se mi je vrtet v glavi. Krvna slika je pokazala, da mi primanjkuje maščob v telesu (HDL, LDL - oboje je bilo pod minimumom)..
Kake dobre 2 leti nazaj sem potem stvari malo spremenil. Regeneracija tam po 2-3 urni turci je banana, suho sadje, kak powerbar in cca. pol ure po tem še testenine z paradižnikovo omako (včasih še tuna, če ni bil powerbar beljakovinski in kako kapsulo omega 3). Včasih mi je čist zadost tud velika skleda solate (sploh regrat - ga veselo palim že kake 14 dni) in kak puranji/piščančji zrezek čist naravno spečen. Tablet magnezija, kalcija, C-vitamina po filingu (obvezno tiste brez dodanega sladkorja). In načeloma mi je čisto dovolj. Ne mešam pa preveče OH in Beljakovine, ker je prebava preveč obremenjena. Kake 2 ure po tem pa sadje.

Za vse kar je časovno več od tega (4-6 urc), pa se najbolj počutim, če spijem recoverydrink, pol ure po tem testenine, in urco po tem še manjšo porcijo beljakovin - riba, belo meso (pa seveda velik solate zraven). Šumečke c-vitamina, mg, ca, železa,.. pa skoraj redno. Včasih pa še zmeraj pojem tud "normalno slovensko kosilo", sam čutim razliko.

Na koncu pa še tista tanajboljša stvar. Oves (mleti ali nemleti). Tega pa pojem pomoje skor tolk, ko lipicanci. Da energije prej in pol.

Drugače pa skoraj vsak dan (prej, pol,....): 1 kg korena, 2 jabolka, 15 dg ovesa, 1 skleda solate (to mi je pa prešlo čist v navado). Ne vem ali je to ali kaj drugega, ampak regeneriram se neprimerno hitreje, kot sem se recimo 3 leta nazaj.
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a mannetou » 26 Feb 2011 12:54

Jabooz napisal/-a:Po drugi strani pa se npr. anorganski kalcijev karbonat absorbira v telo le 3-4 % in se odlaga v sklepe in tvori ledvične kamne,...


Po domače apnenec? CaCO3 pretežno sestavlja apnenec. Tega je povsod dovolj. V naših vodovodnih sistemih, vsaka tableta je na osnovi apnenca (zdrobljeni beli prah), itd. Sam po sebi v normalnih količinah ni škodljiv in se ne bo vsakemu človeku nalagal v sklepe ali mu delal probleme v obliki ledvičnih kamnov.
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 26 Feb 2011 22:29

Kolikor jaz vem, so pomožne snovi v tabletah uprašena celuloza in koruzni škrob.

Sicer pa, upam, da se še kdo opogumi in pove kako regenerira telo po naporu. recimo prvih 12/24 ur.
Ni pravilnih ali napačnih odgovorov. vse bo zanimivo.
Toliko se ukvarjamo z opremo koles, pa tako malo z njegovim motorjem.


Kajti če želite na forumih kaj kvalitetnega prebrati, je včasih potrebno tudi kaj napisati :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3966
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a rrok » 26 Feb 2011 22:39

Maltodekstrin + whey (sirotkine beljakovine).

Načeloma imam zmeraj tako in funkcionira.
Se mi zdi, da je najpomembnejša zadostna hidracija in da so mišice napolnjene z glikogenom (pravilna prehrana pred naporom)
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way. So I stole a bike and asked for forgiveness.
Uporabniški avatar
rrok
član
 
Prispevkov: 2123
Pridružen: 05 Feb 2004 14:18
Kraj: Lj - Rudnik

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a mannetou » 27 Feb 2011 00:24

Jabooz napisal/-a:Kolikor jaz vem, so pomožne snovi v tabletah uprašena celuloza in koruzni škrob.


V resnih tabletah tega ne boš našel (stranski učinki, alergične reakcije). Osnova večine tablet je apnenec z visoko kemijsko čistočo, saj je najbolj nevtralna snov in praktično nima stranskih učinkov. Če ne verjameš pokliči v Calcit in jih vprašaj koliko ton njihovega proizvoda pokupita Krka ali Lek.
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 27 Feb 2011 08:58

Pri meni na polici imam obvezno šumečke od Schneekoppe (C, Mg, Ca, Fe). Glede na to, da je hrana, ki jo imamo na policah trgovin oropana dolocenega dela vitaminov in mineralov, s tem dopolnjujem manjko. Koliko? Tle grem na obcutek. Idealno bi bilo oziroma idealno bo, ko bomo imeli napravico, kjer bos dal kapljico krvi ali druge telesne tekocine in ti bo naprava izpisala, kaksno je stanje v telesu in cesa ti primanjkuje (vitamini, minerali, za mascobe to ze obstaja). Danes obstajajo ze vsi mozni testerji za diagnostiko vozil in ostale masinerije. En tak bi bil zelo dobrodosel. Bi nam precej olajsal nalogo, ker zdaj moramo delat po filingu. Vsakemu motor dela drugace oz rabi malo drugacno kolicino vnosa posameznih sestavin. In dejstvo je to kar je napisal Jabooz, da se pri sportu rekreativci ogromno ukvarjajo s stvarmi, ki jih uporabljajo za izvajanje sporta (npr. Kolo, oprema) in morda premalo s tem, kako jesti, pocivati, da bom lahko optimalno izvajal svojo najljubso dejavnost.

Gasper je sicer navedel na zacetku poleg hrane tudi pocitek in potem se ga je dotaknil se Jabooz, ampak velika vecina debate se je nadaljevala potem samo okoli hrane. Za dobro regeneracijo pri tezjih naporih je zelo pomembno tudi raztegovanje, pocitek in kvaliteten spanec, vcasih pa se kaka masazca. Zelo koristne stvari pri regeneraciji telesa. Lahko jes idealno, ce ni pravega pocitka med posameznimi treningi, telo izgublja na zmogljivosti.
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a MiLi » 27 Feb 2011 10:07

If you ain't Mountain Biker, you ain't shit!
Uporabniški avatar
MiLi
Razdrem vse!
 
Prispevkov: 3194
Pridružen: 15 Sep 2003 18:32

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a simeon » 27 Feb 2011 10:45

Če sem že nekaj pametoval v temi bom pa še svoj jedilnik povedal.
Vsekakor pred štartom cca 1-2 ure hrana kosilo ali obilen zajrtk kar koli je. Najraje vidim da je riž oziroma makaroni. Solata oziroma zelenjava raje vidim da je ni. Pred samim štartom kar pride pod roko, sladkarije ali sadje. Med furo banane, suho sadje, če je res dolga tura ali celo dirka pa energijske ploščice oziroma gel. Tudi frutabelam se ne odrečem. Vmes pa izotonični napitki. Po vožnji pa odvisno od intenzitete. Če se je kazalec gibal v rdečih številkah spijem regeneracijski napitek, če je bila vožnja zmerna samo obilen obrok z zelenjavo. Preden se pa makaroni skuhajo pa kakšno skutico.
Obvezno po vožnji pa naj bo to dolga ali kratka sledi raztegovanje. Ponoči pa spanca za vsaj 7 ur.
Kar se mi zdi pomembno je da poslušaš svoje telo in ne pretiravaš z vožnjami, če se nisi popolnoma regeneriral. Pri meni včasih traja regeneracija tudi 2-3 dni. Vse je odvisno kaj si počel in kako so bili stresni dnevi.

Aha minerale in vitamine nadomestim s špricarjem. :mrgreen:
Bolje s kolesom v ku***, kot z Mercedesom na delo!
Uporabniški avatar
simeon
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 24 Nov 2009 00:06

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a jing&jang » 27 Feb 2011 19:38

MiLi napisal/-a:obstaja en tester za utrujenost :)
http://beta.bicikel.com/sl/novice/5029/merilec_utrujenosti.html

Malo bojši polarji imajo podobno funkcijo. In sicer utrujenost se meri z razmaki med posaznimi srčnimi utripi. Sem ene parkrat testiral in je prilično OK glede na občutek.
love2ride & ride2live
Uporabniški avatar
jing&jang
član
 
Prispevkov: 669
Pridružen: 22 Feb 2007 21:50
Kraj: TGorc

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a Andraž » 27 Feb 2011 19:52

Jaz po turi pa naj bo od 1.000 do 2.000+ višincev ne jem zaenkrat nič posebnega.

Če je tura v nedeljo potem pojem govejo juho z nudli, goveje meso včasih riž in za konec še sladico večinoma štrudel (vsega v kar velikih količinah).

Pred turo pa pojem recimor: čokolino ali kruh s suho salamo/marmelado/pašteto ali hrenovke ali jajca z vmešano salamo in sirom.

Bi moral pa verjetno kaj popraviti da bi bilo boljše za telo?Andraž
Enduro boys crew.
Uporabniški avatar
Andraž
član
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 10 Maj 2009 20:33

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a problematiks » 27 Feb 2011 19:58

Mah, ne obremenjuj se s tem.Ce ti s sedanjo prehrano nic ne fali med in po turi, je brez veze komplicirat.

Marko
problematiks
KontraRevolucionar
 
Prispevkov: 5835
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a LOV2XLR8 » 27 Feb 2011 20:23

Včeraj je nekaj od naštetega definitivno delovalo:
- vrhunska tura
- v roku 15 min. čokoladno mleko in kokta z vodo
- v roku 2 ur domač chili con carne s pečenim krompirjem na kokosovem olju
- 2 rundi palačink
- 1 runda osemurnega dremeža

<ride>
<repeat>

Priznam pa, da napram tehničnim vidikom kolesa in vzdrževanju hidravlike premalo časa posvetim preizkušanju optimalnega pogonskega goriva za sicer odličen 1 kW dvobatni turbo agregat.
Uporabniški avatar
LOV2XLR8
smooth cat
 
Prispevkov: 6191
Pridružen: 24 Jul 2004 00:57
Kraj: NowHere

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a problematiks » 27 Feb 2011 22:07

LOV2XLR8 napisal/-a:...za sicer odličen 1 kW dvobatni turbo agregat.

A se ti malo visoko cenis? :wink:

Marko
problematiks
KontraRevolucionar
 
Prispevkov: 5835
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a LOV2XLR8 » 27 Feb 2011 22:16

Seveda se :) Vendar podatki o wattih držijo, je izmerjeno na napravi.
Uporabniški avatar
LOV2XLR8
smooth cat
 
Prispevkov: 6191
Pridružen: 24 Jul 2004 00:57
Kraj: NowHere

Re: Mišična regeneracija po naporu

OdgovorNapisal/-a problematiks » 27 Feb 2011 22:21

Ok, pustimo zdaj, koliko lahko spravis iz svojih nog za par sekund.Ampak ok, v principu imas prav :)

Marko
problematiks
KontraRevolucionar
 
Prispevkov: 5835
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Naslednja

Vrni se na Prva pomoč, kolesarske nesreče, prehrana, treningKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov