Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

Prva pomoč: ko se kaj z(a)lomi - s pridihom za gorske kolesarje. Prehrana kolesarjev. Kolesarske nesreče: Če se ti je zgodilo kaj pretresljivega, v naravi, v mestu ali na urejeni progi in to želiš deliti z ostalimi ali želiš da te samo potolažimo...

Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a havli » 31 Jan 2009 09:00

Nekaj pojasnil o gipsu, mirovanju, na splošno o poškodbah, času celjenja...

Pravilno se "gipsu" reče "mavčeva obloga". Lahko je v obliki longete (korito, žleb...), lahko je cirkularen (sega čez celoten obod okončine). Je naraven materijal, ki (še kar) dobro diha - prepušča vlago navzven, se nekoliko razteza... Vse bolj so popularni umetni materijali ("plastičen gips"), ki nekoliko slabše dihajo, so pa lažji oz. udobnejši za nošenje, lažje se jih oblikuje v posebne opornice... Ta "udobnost nošenja" naj bi bila tudi edina prednost "plastike" za poškodovanega. Zmotno je mišljenje, da se gre s "plastiko" lahko v vodo. To ni res. Voda / vlaga ostane med kožo in oblogo, ki jo slabo prepušča, nato se koža zmehča (macerira), kar lahko povzroči razjedo kože in posledično vnetja oz. okužbo.

Mavec je namenjen imobilizaciji poškodovanih tkiv (največkrat zlomljene kosti), torej zagotovi mirovanje v določenem, optimalnem položaju za celjenje. Mirovanje po poškodbi tudi prepreči (prehudo) bolečino, nadaljnje otekanje... Oblika mavca (longeta, cel mavec) oz. sam mavec nikakor ne vpliva na hitrost celjenja poškodovanih tkiv.

Mavec zagotovi statično imobilizacijo, torej popolno mirovanje. Kar ima seveda tudi svoje slabe strani. Izgubi se napetost mišic in vezi ob sklepih (postanejo ohlapne), izgubi se občutek za položaj sklepa in okončine v prostoru, občutek za težo... Zaradi tega se takšna - statična imobilizacija uporablja v glavnem samo za poškodovane (zlomljene) kosti. Za poškodovane vezi je veliko bolj primerna dinamična imobilizacija oz. "funkcionalno zdravljenje": razgibavanje v določenem obsegu, omejeno obremenjevanje... ker to ohranja ravnotežje med mirovanjem, ki je potrebno za celjenje in hkrati preprečuje (preveliko) ohlapnost struktur, ki so pomembne za normalno funkcijo okončine. Seveda je pri določenih poškodbah vezi potrebna tudi statična imobilizacija.

Vsak primer oz. poškodbo je potrebno presojati posamezno. Zato je zelo pomemben pregled zdravnika. S tem, ko vas pretipa (tudi, če to malo boli), si na ta način ustvari mnenje kaj je pravzaprav poškodovano (kost, vezi, meniskusi...), kaj je potrebno narediti takoj, ali je potrebna natančnejša kasnejša diagnostika, ponovni / kontrolni pregledi... Skratka informacija iz "roke" je včasih bolj pomembna od rentgenske, magnetnoresonančne, ultrazvočne... slike oz. te diagnostične preiskave služijo kot dopolnilo pregledu in ga ne morejo nadomestiti. Tudi vseh preiskav ni potrebno narediti takoj. Tudi vse preiskave ne pokažejo vsega (tudi magnetna resonanca ne).

Koliko časa je potrebno nositi mavec? Načeloma za zlome zgornjih okončin 4 do 6 tednov, za zlome spodnjih okončin 4 do 8 tednov. Malo drugače je pri otrokih oz. mladostnikih, ki še rastejo. Tam so časi načeloma 1/2 do 3/4 tistih pri odraslih. To so samo okvirni časi, za boljšo predstavo, ali je potrebno odpovedati počitnice... Še vedno je potrebno obravnavati vsak primer posebej.

Določene vrste zlomov se prav tako lahko pozdravijo brez statične imobilizacije oz. ne potrebujejo popolnega mirovanja - zdravi se jih lahko na "funkcionalen" način. Vsekakor pa vsak zlom (oz. vsaka poškodba) potrebuje vsaj delno mirovanje. To pomeni, da pri nekaterih vrstah zlomov npr. stopalnic, gležnja, prstnih kosti... mavec ni potreben, ali pa samo kratek čas, polno obremenjevanje pa prav tako ni priporočljivo (vsak zlom boli, kostni odlomki se lahko razmaknejo...). V tem času "relativnega počitka" je priporočljivo razgibavanje, vendar brez obremenitev.

Mavec je (vsaj po mojem mnenju) potrebno nositi čim krajši čas. Ko so kosti, vezi... dovolj trdno sprijete (torej še niso zaraščene), je potrebno pričeti z rehabilitacijo, da se čimprej povrne normalna funkcija poškodovane okončine, sklepa... Torej, po odstranitvi mavca še ni takoj čas za kolo, je treba še malo natrenirat.


Šefu se zahvaljujem za povabilo in naj se debata začne...


Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a LOV2XLR8 » 02 Feb 2009 14:49

Super zapis, hvala za podelitev.

Morda se recemo kaksno o zlomih in pocenih kosteh, natancneje, kako vedeti, kdaj je kost pocena oz. zlomljena. Morda se to slisi hecno, toda pripetilo se je ze, da zenska ni sla k zdravniku (ces, saj samo malo boli), pa je potem na silno prigovarjanje le popustila in je bila ugotovljena zlomljena roka :) Ali pa obraten primer, ko se je po obisku in RTG izkazalo, da je kljub povrsinski udrtini na udu kost nedotaknjena (bolecina pa svinjska). Sam sem pred tedni imel bliznje srecanje s peto in kamnom, pa se je stanje normaliziralo sele sedaj po zacetnem dvotedenskem sepanju. Zal je obisk RTG izvisel in se je morebitna poskodba ze sanirala; gotovo pa ni bilo nic hujsega, ker je bilo mozno "normalno" stopati.

Torej recimo par znakov za lazjo presojo, kdaj je kost poskodovana toliko, da je smiselno stopiti do vase firme :)
Uporabniški avatar
LOV2XLR8
smooth cat
 
Prispevkov: 6187
Pridružen: 24 Jul 2004 00:57
Kraj: NowHere

OdgovorNapisal/-a Greg-xtr » 02 Feb 2009 22:35

Lepo napisano!

Sem imel pa tudi sam eno hecno dogodivščino okrog zlomov (sicer je šlo samo za zlomljen palec na nogi, pa vendar). Po padcu (sem pozabil kaj točno je bilo), mi je palec zatekel, pa bolelo je. Pridem domov, mrzle obkladke....bolelo je, ampak se je dalo. No s takim prstom sem še en teden tacal okrog, nakar sem šel na en pregled, sem malo potožil za prst....slikanje.....zlom....mavec.

Tipični znaki zloma (mogoče komu kdaj prav pride):
- bolečina, občutljivost na pritisk in dotik na mestu zloma in v okolici
- zmanjšana ali onemogočena gibljivost
- oteklina, podpludba
- pri "grših zlomih" deformiran zlomljen ud
- nenormalna gibljivost in "škrtanje"
life is a lesson, you’ll learn it when you’re through
Uporabniški avatar
Greg-xtr
član
 
Prispevkov: 1842
Pridružen: 13 Sep 2003 18:16
Kraj: Zidani Most

OdgovorNapisal/-a tol » 02 Feb 2009 23:12

Mene je začel počen reber boleti še le po 14 dneh od padca ko se je zadeva začela celit.
tol
nadpovprečno sitn
 
Prispevkov: 1568
Pridružen: 24 Avg 2008 08:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a havli » 03 Feb 2009 00:30

Evo, že napisano kakšni so "zunanji" znaki zloma.

Če poškodovani del telesa takoj po poškodbi še lahko obremeniš (stopiš na nogo, gibaš s kolenom, zapestjem, dvigneš roko...), potem je možnost, da je kost zlomljena zelo majhna. Tudi, če kasneje tega ne moreš več narediti.

Mislim (to je samo moje mnenje!), da za npr. zlom prsta po katerem si še en teden hodil oz. kateri koli drug zlom, pri katerem je ostala funkcija sosednjih sklepov normalna kljub nekajdnevni "neimobilizaciji", ne potrebuješ mavca oz. popolnega mirovanja, ampak se to lahko zdravi na funkcionalen način.Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 03 Feb 2009 18:53

Let čez kolo in pristanek bočno na rebra - bolečina se je širila po rebrih. Nemogoče je bilo narediti kakšen trebušnjak. Po parih mesecih končno ok - do sneženja, ko je bilo potrebno odmetavat sneg. In bolečina v rebrih se je vrnila - sicer v manjšem obsegu, vendar vseeno ...

Možni vzroki?
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1340
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 03 Feb 2009 20:18

El Tomzo napisal/-a:Možni vzroki?


Let čez kolo in pristanek bočno na rebra :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3927
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Teta » 05 Feb 2009 13:36

Še moj primer: med poletjem sem padel v ledeniško razpoko, prilezel ven in začutil rahlo bolečino podobno natrganim vezem v gležnju. Po 15 minutah normalne hoje so bolečine postale neznosne, nadaljeval sem na smučeh dokler je šlo, naprej pa po eni nogi.
Čez dobra dva tedna v Sloveniji grem na urgenco dežurni zdravnik (kasneje zvem da je znan po površnosti) zaključi s funkcionalnim zdravljenjem in povojem. Čez en teden sledi "second opinion" drugega zdravnika ki predlaga operacijo.
Za štiri tedne fašem cirkularno mavčno oblogo brez obremenjevanja, in še štiri tedne brez mavca z obremenitvami samo do 25kg.
Vijak imam še zdaj v gležnju, ki ga med tekom prav dobro čutim.

Tako da je res vsako poškodbo treba obravnavat posebaj.
Uporabniški avatar
Teta
član
 
Prispevkov: 134
Pridružen: 17 Okt 2004 12:46
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a Shifty » 06 Feb 2009 23:48

pohvale za tale post...

pa da nebom ravno nove teme odpiral...po smucanju me mocno boli koleno, ni bilo nobenega udarca ampak je bilo samo preobremenjeno. Po 5ih dneh se vedno boli... Lahko hodim normalno, ob teku oz ce postrani stopim pa je bolecina huda. Naj uporabim tople ali hladne obkladke? Pocitek ali razmigavanje?
Uporabniški avatar
Shifty
član
 
Prispevkov: 1087
Pridružen: 03 Okt 2006 19:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a havli » 07 Feb 2009 13:46

Z bolečino je takole. Seveda nikoli ne mine takoj. Opozarja na to, da nekaj še ni zaceljeno. Da se stvari zacelijo, poptrebujejo vsaj neke vrste mirovanje. Tudi nima smisla vsako uro preizkušati, ali še boli. Na tak način (s konstantnim draženjem) se poškodovana tkiva celijo namesto npr. 4 tedne 6 tednov.
In Shifty je pravzaprav terapijo našel že sam. Če te pri hoji ne boli, pri teku pa boli, potem hodi.

V začetni fazi je potrebno hlajenje. Na ta način se zmanjša oteklina, posledično tudi bolečina pa še kaj. Po nekaj dneh (2 do 5 dni) pa je dobro greti oz. ogrevati. Lahko so to mlačne obloge, masaža, razgibavanje... ker se na ta način spodbudi prekrvavitev in celjenje. Vroče obloge niso primerne, ker povzročijo preveliko raztezanje žil, predvsem ven, in se na ta način spet lahko poveča oteklina.

Kar se Tetinega primera tiče. Nekatere "mejne" stvari / poškodbe / situacije se lahko zdravijo na več načinov. V nekaterih primerih je odločitev kateri način zdravljenja je boljši težka. Dejstvo je, da operacija ne zaceli poškodovanih tkiv, ampak jih samo postavimo v optimalni položaj za celjenje. Zaceli jih pa potem, tako kot zmeraj, čas.

Še kar se površnosti tiče. Vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak, ki pride na urgenco je, ali želi biti hitro, ali kakovostno pogledan. Zavarovalnica namreč predvideva pribl. 15 minut za prvi pregled (samo pregled!) bolnika. Dnevno se v Urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana pregleda pribl. 250 bolnikov. Vsak si lahko izračuna, kdaj bi prišel na vrsto. Zato je naš šef pač "ukazal", da je treba delati hitro. Ob takem načinu dela se pač naredi več napak. Vsak, ki pride na urgenco misli, da je sam, edini in najbolj trpeč človek in se mu zdi, da ima pa čisto zares prednost in, da že itak eno uro čaka in... Po drugi strani pa poslušamo, da so ljudje čakali eno uro na pregled, "pol pa dohtr sploh ni pršu zravn, sam tm neki od delč me je poslov na rengen, še dotaknu se me ni..." Kje je rešitev? Hitro? Kvalitetno? Vljudno?... Najbolše bi bilo, da bi se ljudje v čakalnicah pomenili, zakaj je kdo prišel, se sami zmenili, kdo je bolj bogi, kdo ima prednost, kdo gre lahko kar domov...

Sori, tale zadnji odstavek ne paše sem, zato lahko tudi zbrišem, če me moderator vljudno opozori. Tudi na nikogar osebno nisem meril, samo s svoje strani pojasnil vsesplošni očitek.


Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Shifty » 07 Feb 2009 19:34

Hvala ti za odgovor!

Glede drugega pa... Zal se tako res dela, vendar to ni resitev je pa zal edina pot. Najboljsa resitev bi bila zaposiltev novih zdravnikov in izgradnja novih ambulant, ampak do tega itak nebo prislo...
Uporabniški avatar
Shifty
član
 
Prispevkov: 1087
Pridružen: 03 Okt 2006 19:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a panx » 11 Feb 2009 10:38

havli napisal/-a:Še kar se površnosti tiče. Vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak, ki pride na urgenco je, ali želi biti hitro, ali kakovostno pogledan. Zavarovalnica namreč predvideva pribl. 15 minut za prvi pregled (samo pregled!) bolnika. Dnevno se v Urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana pregleda pribl. 250 bolnikov. Vsak si lahko izračuna, kdaj bi prišel na vrsto. Zato je naš šef pač "ukazal", da je treba delati hitro. Ob takem načinu dela se pač naredi več napak. Vsak, ki pride na urgenco misli, da je sam, edini in najbolj trpeč človek in se mu zdi, da ima pa čisto zares prednost in, da že itak eno uro čaka in... Po drugi strani pa poslušamo, da so ljudje čakali eno uro na pregled, "pol pa dohtr sploh ni pršu zravn, sam tm neki od delč me je poslov na rengen, še dotaknu se me ni..." Kje je rešitev? Hitro? Kvalitetno? Vljudno?... Najbolše bi bilo, da bi se ljudje v čakalnicah pomenili, zakaj je kdo prišel, se sami zmenili, kdo je bolj bogi, kdo ima prednost, kdo gre lahko kar domov...


Lpt.

svaka čast za tale odstavek, saj je zelo univerzalen in bi se ga dalo pripisati v marsikatero temo nezadovolnih strank kolesarskih servisov in štacun.

da se vrnem nazaj k temi; pred kakim mesecem se mi je na bajku odlomila sredina in sem z gležnjem močno udaril v okvir, tisti večer je bilo še vse relativno kul, zjutraj pa je imel gležen dvbojno razsežnost.
po kakem tednu hkajenja in namakanja se je stvar skoraj znormaliziralo, sedaj pa je na mestu občututui kake 2cm in kake 3 mm globok žleb, ob otipu pa se pojavi ostra bolečina, je možno da je blo vseskupaj počeno?
I`m Nepismen
trial by fire
[url]facebook.com/panx.bricelj[/url]
Uporabniški avatar
panx
član
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 04 Mar 2004 11:38
Kraj: jesenice

OdgovorNapisal/-a bernoger » 11 Feb 2009 11:40

Lansko leto padel in zlomil zapestje. Sam sem bil siguren da ni zlomljen ampak da je pač nategnjen ali kaj podobnega. Pa je potem rentgen pokazal drugače.
Spomnim se da me je začelo boleti takoj - v istem trenutku ko sm se pobral. Pojavila se je neka skeleča bolečina ki se je širla navzgor proti komolcu. Drugače je zapestje navzven zgledalo popolnoma normalno. Oteklina komaj opazna. In kmalu po tem sem dobil občutek da je roka brez opore - kot da mi hoče dlan odpadt :roll: zato sem jo podpiral z drugo roko. Potem je podporo zamenjal 6 tedenski mavec :cry:

To je bil moj prvi zlom (močno upam da tudi zadnji (trkam po mizi)) in verjetno je občutek približno enak pri vseh zlomih.
Do as I say, not as I do!
Uporabniški avatar
bernoger
član
 
Prispevkov: 370
Pridružen: 08 Dec 2005 08:38
Kraj: kamnik

OdgovorNapisal/-a tol » 11 Feb 2009 12:10

bernoger napisal/-a:To je bil moj prvi zlom (močno upam da tudi zadnji (trkam po mizi)) in verjetno je občutek približno enak pri vseh zlomih.


NI:)

No vsaj pri meni ne:recimo zlom ključnice zame ni bil boleč(2X-leva in desna), samo malo je čuden občutek ko iščeš pravi položaj za sedet na urgenci..boli pa ne toliko.

Pri zlomljenmu komolcu me pa najprej ni nič bolelo oziroma sta me bolela zapestja,ki sta bila samo zvita, po 1 uri pa me je začel komolec tako močno boleti in občutek sem imel, da se mi roka v sklepu komolca obrača za 360 stopinj
Kasneje je bilo na tečaju prve pomoči(izpit za avto) rečeno, da so zlomi sklepov najbolj boleči

Najbolj boleča poškodba pri meni pa je bilo strganje vezi v kolenu. Me je pa tako zabolelo, da se ne spomnim, da sem se zaletel v steno.:)
tol
nadpovprečno sitn
 
Prispevkov: 1568
Pridružen: 24 Avg 2008 08:47
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a havli » 11 Feb 2009 12:50

Za zlom pri mladih je potrebna kar precejšnja sila, ki je ponavadi večja od udarca v trd predmet. Razen pri prstih.
Kost je precej čvrsta ob neposrednih udarcih, slabše pa je odporna na rotacijske oz. torzijske obremenitve (sila, ročica...). Pri padcih gre ponavadi za kombinacijo sil oz. obremenitev v različnih oseh / smereh na kost.
Pri udarcih na izpostavljene dele oz. tam kjer je kost "pod kožo" (pogačica, golen, gleženj...) pa pride ponavadi do reakcije pokostnice, ki je tudi zelo dobro oživčena.
Ob zlomu pride do krča mišic, ki potekajo preko mesta zloma. To služi kot nekakšna naravna imobilizacija. Ob tem ponavadi pride do "drgnenja" obeh delov kosti, kar je boleče. Pri določenih zlomih pa mišice vlečejo v nasprotno smer. In to je ravno pri zlomu ključnice v srednjem delu.
Pri zlomih kosti ni poškodovana samo kost. Sile, ki zlomijo kost in nato sami kostni odlomki poškodujejo še sosednja (priležna) mehka tkiva. Tudi to prispeva k moči bolečine.
Iz vsega tega sledi, da če je kost "počena", kar pomeni zlomljena, samo da se deli kosti niso razmaknili, to manj boli kot pri zlomu, kjer je že na zunaj videti deformacijo.
Posebno poglavje pa so t.i. otroški zlomi oz. zlomi pri kosteh v fazi rasti - kar se tiče bolečine, vrste / načina zdravljenja, dolžine celjenja...


Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zdravkec » 11 Feb 2009 13:17

Ja glede bolečine pri strgani vezeh lahko potrdim kar je napisal tol.
Sem bil ravno v petek operiran (sprednjs križna vez) - srugače je to moja že skoraj nevem kolika operacija levega kolena ampak vedno je bolelo k :evil:

lp
švic in solze
Uporabniški avatar
zdravkec
član
 
Prispevkov: 1611
Pridružen: 13 Maj 2008 13:06
Kraj: e - c - i - č - a - r

OdgovorNapisal/-a jamesx » 21 Feb 2009 15:13

Pred 2 dnevi padel in si pri tem poškodoval desni gleženj. Oteklina je nastala takoj. Stopil sem lahko samo na prste. K zdravniku sem šel šele denes. RTG Slikanje je pokazalo da imam že neko staro poškodbo na gležnju (za to sploh nisem vedel). Sedaj naj bi imel le močno nategnjene kite. Dali so mi longeto aspirin (proti strjevanju krvi) in protibolečinske tablete. Naslednji pregled pa šele čez 10 dni!

Zanima me po kolikem času (DNEH) si lahko odstranim longeto?
Po kolikem času bi lahko lahkotno pedaliru (BREZ OBREMENITVE)?
Uporabniški avatar
jamesx
član
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 09 Sep 2008 09:12
Kraj: N.Gorica

OdgovorNapisal/-a PJ » 21 Feb 2009 16:24

Za pedaliranje ne vem, ker v tem casu sam tega ne pocnem, ampak glede na izkusnje bi rekel, da so obremenitve podobne kot pri recimo teku na smuceh (klasika). To pa sem sam probal priblizno 1 teden, tri akupunkture ter skoraj neomejene kolicine ledu, po tistem, ko sem si nagravzno zvil glezenj. In stvar sploh ni bila pretirano problematicna.
Kdaj bo pa stvar dobra pa nimam pojma... pri meni je ze 3 tedne od tega, pa sem vceraj in danes skoraj jokal, ko sem v Trbizu tlacil nogo v pancer, ceprav pri sami hoji ne cutim nobenih bolecin. Tako imam obcutek, da sem dober vsaj se za naslednjih par tednov, preden bo glezenj vsaj priblizno normalen :(
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2398
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

OdgovorNapisal/-a jamesx » 07 Mar 2009 18:10

Živjo!

Od poškodbe gležnja je minilo 16 dni! Oteklina je še vedno prisotna in to po celem stopalu vendar je manjša kot na začetku. Po 1 tednu sem odstranil longeto in začel počasi zgibati gleženj. Na nogo se ne morem še opreti. Kolesarim lahko zelo počasi.

Problem je v tem da stopala na noben način ne morem spraviti pod kot 90 stopinj- se pravi, da lahko stojim normalno. Ko si pomagam z roko me začne pri določenem kotu peči, čutim kot da mi vleče stopalo nazaj (pri ahilovi tetivi). Glede na to da imam prvič močan zvin gležnja me zanima če je to normalno. Recimo kolega ni imal teh težav!
Uporabniški avatar
jamesx
član
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 09 Sep 2008 09:12
Kraj: N.Gorica

OdgovorNapisal/-a jamesx » 10 Mar 2009 12:40

...19 dni po poškodbi. Oteklina skoraj popolnoma izginila s celega stopala. Na poškodovano nogo se že lahko oprem in počasi šepam. Normalna hoja je onemogočena in to prav zaradi tega, ker stopala ne morem popolnoma izravnat na podlago se pravi, da je noga popolnoma pravokotna na podlago.
Ko pritiskam ko hočem doseči pravokotni položaj stopala na nogo me zaboli oz. zapeče v področju na notranji strani stopali, nad petnico pri tetivi.


Osebno mislim da vzrok tiči v tem, da ko sem nosil longeto stopalo ni bilo pravokotno glede na polažaj noge ampak je bilo pod kotom. :? Ali so se določene kite skrajšale ???

Pomojem najbolše da grem k fizioterapevtu!

Prosim za pomoč,!
Uporabniški avatar
jamesx
član
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 09 Sep 2008 09:12
Kraj: N.Gorica

OdgovorNapisal/-a markič » 11 Mar 2009 16:09

Nogo ponavadi ne dajo pod kotom 90 stopin, ker ti če je noga pod kotom 90 stopin ti noga ne rase. Nogo moraš samo razgibati s kitami ni nič narobe. To pa lahko traja 1 teden al veliko več časa odvisno kako jo boš razgibaval.
markič
član
 
Prispevkov: 326
Pridružen: 30 Okt 2007 15:18

OdgovorNapisal/-a diver » 11 Mar 2009 16:29

Imel 7 tednov gips na nogi - opercija strgane ahilove tetive. Razgibavanje trajalo 2-3 meseca. Zadeve sicer ne moreš primerjati, vendar po mojih izkušnjah (zlomljeni obe zapestji) traja razmigavanje približno toliko časa, kolikor je trajala imobilizacija. Da ne govorimo o povrnitvi mišic v prvotno stanje.
Uporabniški avatar
diver
član
 
Prispevkov: 105
Pridružen: 24 Avg 2008 18:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jamesx » 12 Mar 2009 23:09

Hvala fantje!

Moram pa povedati da je vsak dan bolše! Malo se je zavleklo, ker nism veliko počival ampak sem aktivno preživljal čas po poškodbi!
:P
Uporabniški avatar
jamesx
član
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 09 Sep 2008 09:12
Kraj: N.Gorica

OdgovorNapisal/-a grgear » 11 Apr 2009 22:18

V začetku marca sem neumno (o tem kako zelo neumno ne bi) padla, posledica pneumotoraks in dve zlomljeni rebri. Teden dni bolnice, še teden in pol bolniške doma, sedaj sem že čisto lepo v službi, čeprav rebra na pošten vdih, zehanje in kihanje še vedno zabolijo. Ali ima kdo kakšne izkušnje, kdaj približno se bo spet dalo vsaj malo spraviti na kolo?
grgear
član
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 27 Nov 2006 23:08

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a Polževka » 13 Maj 2010 08:01

Havli, še jaz bi prosila za nasvet; v noči iz petka na soboto padla po štengah, diagnoza: multipli zlomi goleni oz. levi gleženj, zlom zunanjega in tretjega maleola; vidna je še minimalna subluksacija talusa navspred.
V soboto sem bila nato operirana, opravljena je bila OS s ploščo, vijaki, pritezniim vijakom.

Sedaj sem doma, dobila sem mavčno longeto in birgle. Prvi pregled na Polikliniki imam 26.5.2010.

Imela bi par vprašanj:
- rečeno je bilo, naj bi imela longeto 6 tednov, nato bi pričela s fizioterapijo; je možno, da bi ob zelo optimistični napovedi začela fizioterapijo že prej?
- glede na resnost poškodbe, ali mi pripada fizioterapija tudi v toplicah?
- kakšne so moje realne možnosti za prvo kolesarjenje po ravnem asfaltu, minimalna obremenitev?

Na resno kolesarjenje pred septembrom itak raje ne računam; če bom lahko prej pa toliko bolje.

Jokala sem prvi dan oz. takoj po poškodbi, sedaj več ne bom, poskušala bom pa naredit vse, da se čim prej sestavim nazaj, ker all inclusive doma na kavču definitivno ni zame :mad: Se pa zavedam, da je potrebno dat času čas.

Hvala,

Andreja
Uporabniški avatar
Polževka
član
 
Prispevkov: 481
Pridružen: 12 Okt 2008 13:04

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a havli » 13 Maj 2010 12:53

Živjo.

Longeta je nameščena verjetno zaradi zloma "tretjega/zadnjega maleola" - manjši (neobremenjeni) zadnji del sklepne površine golenice v gležnju, na katerega se narašča sklepna ovojnica. Longeta drži stopalo v takšnem položaju, da ta del nalega na svoje mesto. Kost se v 6 tednih zaceli do te mere, da dovoljuje razgibavanje in delno obremenjevanje. Zato toliko časa longeta. Če se ostali zlomi lepo celijo (RTG), se lahko longeto začne odstranjevati že po 4 tednih, ampak samo za obzirno razgibavanje brez kakšnega stopanja oz. obremenjevanja. Je pa to stvar presoje lečečega kirurga.

Glede toplic. Kaj komu pripada, mi še ni čisto jasno, ker znajo tisti z zavarovalnice vedno presenetiti ( :bad-words: ), ampak načeloma ja. Na predlog kirurga naredi predlog izbrani zdravnik in potem dobiš odgovor.

Glede obremenjevanja. Najprej se bo treba ponovno navadit hoje po ravnem. Ob primerni motivaciji, pa lahko že dva meseca po poškodbi. Ampak bog ne daj, da bi padla, ali pa se pretrdo ujela na poškodovano nogo - bo lahko še precej bolelo.

Ja, treba se je sprijaznit z nastalim, ker solze nič ne pomagajo, kvečjemu poslabšajo splošno psihofizično kondicijo. Poglej to s svetle plati - nabildala boš roke in ramenski obroč, da ne bo noben problem DH mašine na Triglav nest. :D

V grobem je to to.


Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 675
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a Polževka » 13 Maj 2010 13:52

Havli, najlepša hvala za hiter in jasen odgovor.

Evo, saj jutri bo že 1 teden naokoli, tako, da tako zelo zelo počasi spet ne gre vse skupaj, pa še ponoči spim kot angelček, kar je tudi pozitivno.

Se oglasim še kaj, ko bo 6 tednov naokoli. Najbolj me v bistvu skrbi kako bo potekala fizioterapija. Ali bom hitro "nazaj" ali se mi obeta bolj črn scenarij. Sem pa polna optimizma in motivacije, kaj pa čem drugega. :wink: Časa se ne da nazaj zavrtet na žalost.

Moj ramenski obroč je pa itak že sedaj zelo nabildan, po mojem bolj od spustov; še sreča, da lahko vsaj normalno "birglam" naokoli. :mrgreen:

Še 1x hvala, pa se še kaj tipkamo.

Polževka
Uporabniški avatar
Polževka
član
 
Prispevkov: 481
Pridružen: 12 Okt 2008 13:04

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a fiona » 14 Maj 2010 14:02

kot, da bi brala svoje stavke tri tedne nazaj :) ....optimizem, računanje dni do prvega sedenja na kolesu (najprej samo po ravnem seveda), velika pričakovanja od fizioterapije, itd....

no, jutri bo minilo en mesec od poškodbe, na kolesu še nisem sedela, danes je za menoj konec enega dela fizioterapije, drugi del - razgibavanja so kot nočna mora...ne zbijam morale, da ne bo pomote...hotela sem le povedati, da bo telo začutilo (indikator bo po moje kar bolečina), kdaj boš pripravljena....

sama sem še vedno polna optimizma, čeprav nihče pravzaprav ne ve, čemu imam vedno hujše ali vsaj enake bolečine (padec na ramo čez belanco), zaradi katerih že en mesec nisem spala več kot uro in pol v kosu, ramenski obroč mi je pa itak atrofiral na velikost mišjega drekca :D :D :D

upam, da se čimprej vidiva ..na kolesih....dobro okrevaj!
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a Polževka » 14 Maj 2010 17:50

A ti tut al kaj? Joj no, nekaj se je zatorilo proti ženskam kolesarkam v zadnje letu :evil:

Saj ne vem katera od naju je večja reva, definitivno pa nama ni lahko :°°(: a ne?

Kakšna je sploh tvoja diagnoza?
Jaz sicer vsaj spim in to kot angelček, ni panike - zjutraj ena tabletka, pa ena pred spanjem, pa je ok, upam pa, da bom kmalu dnevno dozo lahko ukinila. Sem pa tudi jaz zaskrbljena glede fizioterapije, kje, na kakšne način, kako dolgo, itd. itd. bo potekala :?:
Skratka, upam, da se čim prej vidiva na kakšni turi, obe zdravi ko dren.

Drž se stara,

lp
Polževka
Uporabniški avatar
Polževka
član
 
Prispevkov: 481
Pridružen: 12 Okt 2008 13:04

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a fiona » 24 Maj 2010 13:29

no, po šestih tednih, človek počasi pride do diagnoze.....večkratni zlom rame, fragmenti se gibljejo naokoli, kar ne vpliva blagodejni na razne tetive in druge strukture, posledično so poškodovani tudi ti....enako tudi hrustanec....

interval spanca se je uspel zožiti na zgolj 15 minut....ob dveh greš spat, 15 minut spanja, bolečina za umret, vstaneš razgibaš, iščeš pol ure pozicijo za novih 15 minut, ponoviš vajo dvakrat, pa je že svetloba, in loh vstaneš.....

torej, glede na dejstvo, da me čaka rekonstrukcija rame po vsej verjetnosti, se vidimo ....NASLEDNJE LETO!....
Zadnjič spremenil fiona, dne 24 Maj 2010 15:02, skupaj popravljeno 1 krat.
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a cebelca » 24 Maj 2010 13:58

Si sploh ne predstavljam kaj doživljaš. :(
Želim ti čimprejšnjo okrevanje predvsem pa vsaj spanec brez bolečin.
Uporabniški avatar
cebelca
vuvuZZZela
 
Prispevkov: 1261
Pridružen: 20 Jul 2007 17:46
Kraj: Ljubljana

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a zee Germans » 24 Maj 2010 14:04

fiona napisal/-a:interval spanca se je uspel zožiti na zgolj 15 minut....ob dveh greš spat, 15 minut spanja, bolečina za umret, vstaneš razgibaš, iščeš pol ure pozicijo za novih 15 minut, ponoviš vajo dvakrat, pa je že svetloba, in loh vstaneš.

A ti niso dali niti protibolečinskih tablet ?
Ah to naše zdravstvo ... bog ne daj da ga potrebuješ. Sam sem se danes zbudu z vročino in glavobolom, spljuval ven pol litre katarja še pred zajtrkom, in si brišem nos 2x na minuto (no, pravzaprav se vleče že od sobote popoldne :/).
Ker nisem bil pri zdravniku že enih 10 let sem naivno poklical v lokalno ambulanto, tako za vsak slučaj, da ne ravno uletim gor nenapovedano....in mi reče sestra, da ta teden ne morem prit na pregled, ker nima zdravnik v planu nobenega pregleda več :facepalm:, pa da če mi zraste vročina čez 39 naj vzamem en Lekadol in malo potrpim
i was like :WTF!?!?!:
Uporabniški avatar
zee Germans
ignorirajte me!
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: 05 Maj 2010 16:11

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a fiona » 24 Maj 2010 14:15

saj ni bil namen, da se pritožujem tukaj...je pač tako naneslo....jaz imam tudi malce bolj debelo kožo, in začnem kasneje jamrati, sploh če me na urgenci odpravijo z Lekadoli.....je, pa res, da je moj dr. uspel dojeti magnitudo moje bolečine, vendar žal noben analgetik oz. njihove kombinacije (Zaldiar, Olfen, Naklofen, Nalgesin, Ketonal...) niso pomagale, zato pač tega nisem brez veze jemala...za morfin se pa ni odločil, temveč me je raje poslal k dr. fiziatru...po kakšnem tednu je tudi ta obupala nad mojo neodzivnostjo nad njeno terapijo obsevanja, in me napotila k travmatologu...in tako se je začel klobčič odvijati...


seveda sta bili na zečetku narejeni dve precej veliki napaki....ena v samoplačniški domeni...ampak pljuvala ne bom po nikomer...motiti se je čoveško!
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a Surfac » 24 Maj 2010 18:29

Čim hitrejše okrevanje ti želim. Zdaj vsaj veš, zakaj ne spiš... Nisi pussy.
Uporabniški avatar
Surfac
član
 
Prispevkov: 2079
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a Oskar » 27 Maj 2010 09:51

za Fiono : a pridem malo popihat ?! :oops:

joke, no , želim in upam, da ti bo čimprej bolje ...

ne obupaj, sicer pa saj sama veš, da je še mnogo hujših stvari v lajfu ...

lepo se imej Oskar ;.=9/
Ma ti nisi normaln ...
Uporabniški avatar
Oskar
univerzalc
 
Prispevkov: 646
Pridružen: 16 Feb 2004 10:06
Kraj: Ljubljana, Medvode

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a mannetou » 30 Maj 2010 16:51

Fiona, what doesn't kill you makes you stronger! Za tolažbo! 8)
Uporabniški avatar
mannetou
član
 
Prispevkov: 983
Pridružen: 25 Jul 2009 20:45
Kraj: Ljubljana

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a fiona » 29 Jun 2010 08:17

evo, en info, ki ga boste, upam, čimmanj zlorabljali:

MRA (MR artrografija) sklepov v Sloveniji se izvaja le v :
- SB NG
- SB CELJE
- UKC MB
- UKC LJ

artrografij (uporaba kontrastnega sredstva) v samoplačniških diagnostičnih centrih ne izvajajo, vsaj ne sklepov...ožilja pa.....

Sicer pa samo MR izvajajo še v vsaj 5 drugih ustanovah (SB IZOLA; PTUJ, dr. Mundič; ARTROS LJ, FONTANA MB, MEDILAB LJ)

ČAKALNE DOBE od 6 - 9 mesecev, samoplačniško seveda prej....

pa hvala vsem za lepe želje, in skrb....nekako po 10 tednih je bila le potrjena diagnoza, da je šlo res za zlom rame ter natrgano kito. še vedno v globoki fazi rehabilitacije ter bolečinah....ampak se da preživet tudi tako....malo se spremenijo prioritete.....kar ni vedno zgolj slabo.....
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ

Re: Mavec (gips), zlomi, poškodbe...

OdgovorNapisal/-a fiona » 17 Nov 2010 17:53

BTW...po natanko 7. (beri=SEDMIH) mesecih imam končno diagnozo....

NAUK 1: tudi s popolno rupturo kite supraspinatusa se da prit na stol s kolesom, pa bordat, pa wejkat pa še kej....

NAUK 2: v vsaki nesreči spoznaš najslabše in najboljše doktorje.....zaradi prvega še vedno razmišljam o pravnih poteh; zadnjega/aktualnega bi kar poročila....(sori <3 XDDDD.....platonska <3 )....


http://www.youtube.com/watch?v=m_66L4wdNXw
sploh ne rabim več podpisa....
Uporabniški avatar
fiona
miss clumsy
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 04 Jul 2009 13:40
Kraj: pr LJ


Vrni se na Prva pomoč, kolesarske nesreče, prehrana, treningKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron