Turnokolesarjenje - nevarnosti

Splošna debata na temo gorskega kolesarjenja.

Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 11 Maj 2020 14:09

Dragi turnikolesarji, lep pozdrav še iz moje strani!

Že dalj časa se navdušujem nad mislijo, da bi naravo raziskoval na kolesu, to se mi zdi nekaj najboljšega.
Sedaj sem se končno odločil, da si kupim gorsko kolo in da začnem živeti svoje sanje.

Ker pa sem po naravi malo bolj previdna oseba, sem seveda premlel vse možne nevarnosti in nevšečnosti, ki bi me na turi lahko čakale v nameri, da bi se nanje čim bolje pripravil, saj bom le tako z veseljem šel v neznani gozd in v tem užival. Namen moje objave je, da od vas dobim nekaj reassuring misli, ki bi me pomirile / nasvetov, kako se tem nevarnostim čim bolje izogniti ali kako se obnašati, če preventiva le ni bila uspešna / ali ste kdaj sploh naleteli na kaj takega oz ali poznate kakšen primer. Dobrodošle so konec koncev tudi kakšne vaše negativne izkušnje in kako ste reagirali.

Seznam morebitnih nevarnosti/nevšečnosti na turnokolesarski turi:

1. Verbalen ali celo fizičen obračun s strani planinca - to mi je na vrhu seznama, saj je od vseh najbolj možna. Res si ne želim, da bi mi grdi pogledi ali celo besede uničile turo...

2. Pasti v gozdu, vsi poznamo primer bodečih žic - predvsem na Pohorju pa tudi na Rašici. Koliko je tega v praksi? Koliko od vas je že naletelo na kaj takega izven teh medijsko opisanih primerov? Je to pogosto? Se je za bati, če greš na turo v kraje, ki ti niso domači? Če voziš po gpx datoteki, ki si jo dobil na kakšnem blogu, bi to moralo bit vredu? Se poleg žic pojavljajo še kakšne pasti? Na kakšnih mestih - na spustih, kjer je hitrost velika ali na bolj položnih delih, kjer imaš vseeno manjšo hitrost pa jo lahko vidiš, da se še pravi čas ustaviš? Kakšni žeblji po gozdu itd, mislim, da je bilo pa to dejansko naštimano na Limbarski gori, če se ne motim?

3. Verbalni/fizični napad s strani kmeta/lastnika gozda/travnika...?

4. Napad s strani psa - primer: sem na 2/3 krožne ture, nazaj ne morem, okoli ne morem, da pridem nazaj do izhodišča, moram preko dvorišča kmetije, kjer že od daleč vidim, da je spuščen pes. Kaj naj naredim? Kaj imam lahko pri sebi, da bom miren, tudi ob morebitnem napadu - solzivec? Pa ga imam v žepu od majice, da je hitro na voljo?

5. Napad - kraja kolesa - kdo ve za kakšen primer? Naj nosim s sabo solzivec, eventuelno stinger?

6. Napad živali (medveda) - nekatere najlepše ture so v območju medveda. Turo bom vozil sam in bom pri tem precej tih. Mislim, da so v takem primeru možnosti za srečanje kar visoke v poletni sezoni? Kako se temu izogniti (razen, da se na vsake pol minute za 10s derem na ves glas?) Kako se temu izognete vi? Vidim, da se nekateri kaj veliko vozite po Notranjskih in Dolenjskih koncih...sam nisem iz teh krajev, pa bi z največjim veseljem tja šel na turo...vendar obdobje za turo je enako kot obdobje medveda...ne upam si...ali je strah odveč?

7. Da te lovec zamenja za žival in ustreli? To se je namreč zgodilo pred kakšnim letom v francoskih Alpah. Vem, malo verjetno, pa vseeno ne neverjetno. Kako se proti temu zaščititi? Rumena, vpijoča oblačila? Ne kolesarit zgodaj zjutraj, v mraku - kaj pa če se je tura zavlekla in greš po mraku skozi gozd?


Najlepša hvala za bilokakšna mnenja. Mi bo zelo prav prišlo, da se pomirim, spravim k sebi in spravim k vožnji ter uživam :)
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a PJ » 11 Maj 2020 15:23

Ce te skrbi toliko stvari, pa sploh se nisi sel na kolo, je po moje najboljse ce tudi ne gres. Sorry mogoce je tole slightly harsh, ampak ce te tako mocno skrbijo stvari, ki se v realnosti (skoraj) ne dogajajo, potem kolesarjenje ne bo nikakrsen uzitek ampak popoln stres.
Jaz imam mtb od leta 1991 naprej in sem do sedaj zapel z manj kot 5 planinci, pa se to vecinoma zgolj zato, ker mi je pocitek pri gonjenju navzgor dobro del, drugace bi se gladko odpeljal naprej. Vec kot do izmenjave mnenj (enkrat malo manj inteligentne) ni nikoli prislo. Napadov medvedov je prav tako v Sloveniji hudo malo, enako pa zic zebljev in podobno. Tudi lovci vecinoma ne streljajo kar vsepovprek, ne glede na koncentracijo alkohola. Tako da ce tole ni trol tema in si resno mislil z vsemi strahovi, priporocam kavc, toplo dekco, eno fejst velko dzolo in ugasnjen tv (za primer napad zombijev iz tv-ja).
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2448
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 11 Maj 2020 16:54

PJ, hvala za odgovor.

Se strinjam s tvojo opazko, pretiraval sem v besedah, zato je na mestu. Pravtako ne gre za trolanje, le hotel sem izpostaviti vse morebitne nevarnosti, ki so mi prišle na misel, naj si bodo še tako neverjetne, da bi ljudje glede njih lahko kaj povedali in da jih lahko mirno črtam :) Pomisleki niso tako hudi, da bi me odvrnili od kolesarjanje, samo hotel sem slišati realno stanje v Sloveniji od ljudi, ki že vrsto let furajo, ker sam res nimam občutka glede pogostosti teh stvari...Hvala za drugi del tvojega odgovora, me navdihuje z optimizmom :)
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Crosswind » 11 Maj 2020 17:04

Še nikoli nisem imel težav s planinci oz. pohodniki, pa se vozim tudi po precej obljudenih poteh. Res pa je, da upočasnim takoj, ko jih zagledam... in ne šele 5 metrov pred njimi. Rekel bi, da se da z malo obzirnosti izogniti praktično vsem konfliktom ;)
Crosswind
član
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 11 Dec 2000 16:08

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Sharky » 11 Maj 2020 17:33

Največje nevarnosti v naših gozdovih predstavljajo klopi, nato ugrizi kač (snakebite defekt, ne toliko dejanske kače), kmalu zatem pa je lastna neumnost bodisi v obliki pretiravanja, bodisi z neustrezno pripravo na furo.

Pijanih jagrov z nabitimi šibrovkami v skoraj dveh dekadah bajkanja še nisem "doživel", sploh odkar je preminil "oskrbnik", ki je rad "gospodaril" po Dobrenjščici.

Tu in tam kakšno pripomnejo pohodniki ali kmetje, ampak dlje od umirjenega pogovora (še?) nismo prišli, vedi, da sta za konflikt načeloma potrebna dva.

Napad oz. poskus kraje kolesa je pogojno verjeten scenarij le, če se voziš po kakšni soseski z "avtohtonimi" prebivalci ali pa paradiraš po centru LJ in daješ vtis, da si lahka tarča.

Proti medvedu lahko uporabiš zvonček, proti psu pa preverjeno taktiko Paternuja: s peto čevlja fino nameriš v majhen, slinast, popadljiv gobec :mrgreen:

Za zajle pa tak napišejo v Mariboru na fsako drevo s fluro sprejem, tak da samo puni gas čuj!
Uporabniški avatar
Sharky
član
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 08 Jun 2001 13:17
Kraj: Jadran

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 11 Maj 2020 18:33

https://ktk.pzs.si/besedilo.php?pid=116
Priporočila turnim kolesarjem

7. Pešci imajo prednost
Bodite uvidevni do pešcev, tako da svojo prisotnost naznanite dovolj zgodaj in upočasnite vožnjo. Po potrebi ustavite. Če prijazno pozdravite, vas bodo lepše sprejeli. Kolesarite v majhnih skupinah in se izogibajte potem, ki jih množično uporabljajo pohodnik

Se ustaviš, kakšno rečeš ... pa če normalno kolesariš tudi pomaga.
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 11 Maj 2020 18:40

Vsem hvala za prispevek :) Če ima kdo še kaj, se lepo priporočam :)
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a urbe » 11 Maj 2020 18:50

@Lukec23
Pozabil si še na pikajoče žuželke (prijateljice čebelice, ose, sršene in brenclje /slednji ugrizne/). Te lahko zaidejo v odpeto majico ali pa frfotajoče hlače 8)
A očala uporabljaš? Z lahkoto fašeš mušico v uč :lol:
Včasih pobereš kakšno pajčevino s čelado ali pa kar s celim obrazom :lol:
Nekateri pravijo, da je nevarnejša divja svinja, kot pa medved :?

OK, dost sarkazma :roll:
Tako kot je napisal Sharky, je naša najnevarnejša žival — klop.
Če pes teče za tabo, zablokiraš/zaslajdaš zadnje kolo — preizkusil v praksi in deluje 8)
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3619
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 11 Maj 2020 20:55

1. S planinci nisem nikoli imel nikakršnih težav, ponavadi mi čestitajo ali pa vzpodbujajo ko nosim kolo na hrbtu v klanec, sicer raje hodim ob takih urah da gredo vsi že dol, jaz pa šele gor. Dol grede sem imel redko kakršenkoli problem ali pritožbo (z glave vem za dva primera). To kar se tiče turnega kolesarjenja, po urejenih in znanih poteh nikoli nobenega problema. Če pa že srečam kakšenga ponavadi počakam jaz da gre pohodnik mimo, ga lepo pozdravim in grem dalje.

2. Ponavadi palice in hlodi, zajle še nikoli. Nikoli pa neveš

3. Enkrat sem imel bližnje srečanje s kmetom, sem se opravičil (bila je res pomota) in šel nazaj gor ter drugje dol, ni bilo problema, kasneje sva spila pivo skupaj v bližnjem lokalu v Bovcu :) .

4. Na gorcu nikoli, sem pa s specialko imel več srečanj. Pri psih ponavadi samo zahruliš nazaj in se ustavi.

5. Sem živel v štepcu par let, par let v dravlah, sami naši, nobenih problemov razen dveh vlomov v klet v štepcu. Če boš pustil kolo pred benzo ali karkoli, boš ostal brez. Kolo vedno tako ali drugače imej na očeh oz. bodi zraven.

6. Medveda sem srečal že ene parkrat, ko sem bil mlajši sem s taborniki precej hodil na razna orientacijska tekmovanja, preživetja v naravi, taborjenja, hajke itd itd. Če si v skupini, boš medveda zagledal, malo bo povohal, v skrajnem primeru bo stopil na zadnje tace malo zarjovel in se umaknil. Sem pa par let nazaj srečal medvedko z mladiči, sem jo zagledal prej, preden je ona vidla mene, se je ustavila malo ovohavala zrak in šla naprej (verjetno en izmed najlepših momentov v življenju, sem pa pomoje spustil kaj v hlače takrat :D ). Smo pa s taborniki srečali tudi volkove (daljno srečanje), tudi lep prizor.

7. Ma noben trezn lovc te nav zamenu za žival :D

Sicer pa, toliko skrbi in stresa še preden si se lotil. Roko na srce, živali, kmetje in ostalo je najmanjši problem pri turnem kolesarstvu. Prej se boš stresel čez kakšno pečino, OTB-jal čez skale ali kaj drugega življenjsko precej bolj nevarnega. Sploh pa, zveri niso problem, problem so klopi, verjetno se bo še divja svinja (sploh mame) prej zagnala vate kot medved, in srečanje z divjo svinjo je precej bolj verjetno kot medved, pa žvižganje ne pomaga :D . Sicer pa ob vsej tej paranoji, še enkrat premisli če si sploh želiš MTB-ja
Robots will steal your jobs. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
član
 
Prispevkov: 356
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 11 Maj 2020 21:08

Hvala za odgovore dumr666 :)

Smem vprašati, kje si srečal medvedko pred leti?
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Mojo Jojo » 11 Maj 2020 21:44

Medved je pred dnevi napadel pohodnika nad Želimljami. Prav tako pred dobrim letom eno ženico.

Pred kakim mesecem naj bi napadel nabiralca čemaža nekje v okolici Velikih Lašč (čeprav tega zapisa na internetu ne najdem)
Monkey Control
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
 
Prispevkov: 4858
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 11 Maj 2020 21:52

Torej, rešitve:

1. z vedenjsko neprilagojenimi ljudmi se bom pogovoril. Všeč mi je ta stavek - ''za konflikt sta potrebna dva''.
2. Na pasti bom pozoren.
3. Za medveda si bom kupil zvonček.
4. Lovcev se ne bom bal.
5. Sredi traila me ne bo nihče muggal, vrgel s kolesa in mi ga ukradel.
5. Psa bom ali brcnil ali zabremzal zadnje kolo - sem to prav razumel? Kaj pa s tem narediš razen, da se ustaviš?
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 11 Maj 2020 22:06

Kuželjska stena, južno od Kočevja
Robots will steal your jobs. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
član
 
Prispevkov: 356
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Buschi » 12 Maj 2020 07:47

Joj, joj...gorsko kolesarim od 93 pa razen pijanih in nedeljskih planincev nisem nikoli imel težav.
Me je pa ugriznil sosedov pes, še v Jugi, ampak na poniyu na glavni cesti...dobil tavelko Milko za prestane bolečine...in živel naprej.

Preveč, preveč se obremenjuješ, kaj bi lahko bilo, če bi bilo. Če tako živiš v real lajfu, stari, te bosta stres in z njim povezan rak pobrala prec!

Življenje je hec...tak ga tut živi! Goni in uživaj !
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
 
Prispevkov: 10943
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a urbe » 12 Maj 2020 07:49

Lukec23 napisal/-a:/…/
5. Psa bom ali brcnil ali zabremzal zadnje kolo - sem to prav razumel? Kaj pa s tem narediš razen, da se ustaviš?

Sej se ne ustaviš. Pomembno je, da pes cvikne, ko vidi, da bo priletel v zadnjo gumo :lol: In ja, če goniš v strm klanec, to odpade :roll:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3619
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Lukec23 » 12 Maj 2020 08:43

Hvala vsem :)
Lukec23
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 10 Maj 2020 22:42

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a MarE » 26 Maj 2020 06:21

Moja prva MTB esreča, ki se je končalas šivi je bila, ko sem poletel preko balance zaradi psa,ki me je čakal za vogalom ene gorske kmettije. Še največji prroble. je bilo priti domov z vsemi tistimi ranami. Takrat še nismo nosili telefonov s sabo.

Drugače pa si pkzabil na nevarnost, da te ugrabijo nezemljani. Pri tem pomaga fotoaparat, saj se nezemljani ne marajo fotografirat in zato nikoli ne ugrabijo nekoga s fotoaparatom ali kamero. :)
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
 
Prispevkov: 13790
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... ..... ....- -- - -...

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Buschi » 26 Maj 2020 20:25

Dobra... 0X
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
 
Prispevkov: 10943
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a MarE » 27 Maj 2020 09:57

Ja, saj to em se od Jureka Podgureka naučil.
Uporabniški avatar
MarE
Obuti MarE
 
Prispevkov: 13790
Pridružen: 05 Jul 2000 11:32
Kraj: ... ..... ....- -- - -...

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a mato MTB » 30 Maj 2020 17:22

Po hostah in hribih kolesarim dobrih 25 let, pa sta omembe vredna samo dva zloma (enkrat čeljust, drugič roka). S planinci razen tu in tam grdih pogledov res nimam slabih izkušenj. Pomaga, če prvi pozdraviš. Eno srečanje z gozdarsko inšpektorico, ki je bila kao tisti dan na off in mi je pogledala skozi prste. No, če bi imela kakšne čudne težnje, bi se gladko odpeljal dalje.
Objektivno gledano je še največja nevarnost, da ti kolo crkne na način, da ne moreš več naprej, ti pa si nekje v takšnih rovtah, da niti povedati ne znaš.
Ja, na belanci imam en mini kravji zvonček, pod zicom pa malo večjega. Pomaga proti pešcem in medvedom. Sploh proti medvedom, ker nisem še nikoli nobenega srečal. :mrgreen:
Uporabniški avatar
mato MTB
član
 
Prispevkov: 584
Pridružen: 15 Jun 2001 08:38
Kraj: Žalec

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a MiLi » 30 Maj 2020 20:53

mato MTB napisal/-a:Ja, na belanci imam en mini kravji zvonček, pod zicom pa malo večjega. Pomaga proti pešcem in medvedom. Sploh proti medvedom, ker nisem še nikoli nobenega srečal. :mrgreen:


The Simpsons - Bear Patrol
If you ain't Mountain Biker, you ain't shit!
Uporabniški avatar
MiLi
Razdrem vse!
 
Prispevkov: 3206
Pridružen: 15 Sep 2003 18:32

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 01 Jun 2020 13:26

Še največ težav boš imel, če boš kakšnega old school gorskega kolesarja etikiral z turnim kolesarjem. :mrgreen:

Znajo renčati, da je turno toliko gorsko, kot je turno smučanje gorsko smučanje.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3970
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: Turnokolesarjenje - nevarnosti

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 01 Jun 2020 16:18

A niso old school mtb že prešaltali na gravel in singlespeede?
Pa e-bike ...
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1408
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius


Vrni se na SplošnoKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov