Kmetje

Vse povezano z legalizacijo MTB.

Kmetje

OdgovorNapisal/-a rookiee » 12 Jun 2010 18:21

Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko vas ganja kmet, ki ima fobijo pred tujim? Vceraj sibam na Rasico in pot pelje cez en travnik, kjer je po sredini potka. Kmeta kosita travo in ko sem ze skoraj mimo se ata zapodi za mano z grabljami, prekolne cel svet. Brez razmisljanja sem se odpeljal dalje, ker ne ves kako počen je ata, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magar useka po meni, mu zlomim grablje in poklicem policijo. Cez tistih 20, 30 metrov poti sem sel brez divjanja in lepo po poti. Me pa zanima po cigavi zemlji je ata pripeljal kosilnico gor na tisto fliko trave.

Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, oznacena etc.? Razumem, da nikomur ne disi, da se drugi vozijo po njegovem, ampak cez celo hosto pa naj kako ugotovim cigav je kater kvadratni meter?
Uporabniški avatar
rookiee
član
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 06 Mar 2010 13:10
Kraj: Ljubljana/Domžale

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a zee Germans » 12 Jun 2010 20:36

x
Zadnjič spremenil zee Germans, dne 13 Sep 2010 23:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
zee Germans
ignorirajte me!
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: 05 Maj 2010 16:11

Re: Kolesarji

OdgovorNapisal/-a Sharky » 12 Jun 2010 22:24

rookiee napisal/-a:Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko vas ganja kmet, ki ima fobijo pred tujim? Vceraj sibam na Rasico in pot pelje cez en travnik, kjer je po sredini potka. Kmeta kosita travo in ko sem ze skoraj mimo se ata zapodi za mano z grabljami, prekolne cel svet. Brez razmisljanja sem se odpeljal dalje, ker ne ves kako počen je ata, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magar useka po meni, mu zlomim grablje in poklicem policijo. Cez tistih 20, 30 metrov poti sem sel brez divjanja in lepo po poti. Me pa zanima po cigavi zemlji je ata pripeljal kosilnico gor na tisto fliko trave.

Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, oznacena etc.? Razumem, da nikomur ne disi, da se drugi vozijo po njegovem, ampak cez celo hosto pa naj kako ugotovim cigav je kater kvadratni meter?

Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko se po vašem vozi kolesar, ki gre rad čez tuje travnike? Vceraj šibam na Rašico in pot pelje čez en travnik, kjer je po sredini potka. Kosiva travo in ko sva že skoraj fertik, pripelje mimo en kolesar, kot da je ves svet njegov. Brez razmišljanja sem stekel proti njemu in ga hotel opozoriti na koso v travi, ker ne veš, kako počen je kolesar, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magari zapelje čez mojo koso, si frderba kolo in pokličemo policijo. Čez tistih 20, 30 metrov poti sva kosila brez ihte in lepo po poti. Me zanima, po čigavi zemlji se je ta kolesar pripeljal dol na tisto fliko trave.

Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, označena etc.? Razumem, da nikomur ne diši, da se drugi vozijo po njegovem, ampak čez celo hosto pa naj kako ugotovi, čigav je kater kvadratni meter?


(predlog za drugič: pogovor in prijazen pristop. Če ne zaleže, pa moraš biti iz pravega rodu in jih enostavno pohrustaš. Tisti z grabljami so odlični, crunchy on the outside, chewy on the inside!)
Uporabniški avatar
Sharky
član
 
Prispevkov: 33
Pridružen: 08 Jun 2001 13:17
Kraj: Jadran

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a rookiee » 13 Jun 2010 11:44

Sej nisem bil nic napadelen, cist lepo na easy mimo, ata se je pa napolno zakadil. Pac me zanima ali mora biti privat zemlja oznacena ali ne, pac kako je s tem.
Uporabniški avatar
rookiee
član
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 06 Mar 2010 13:10
Kraj: Ljubljana/Domžale

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a |johnny| » 15 Jun 2010 19:00

Ja v določenih delih ZDA bi imel ata vso pravico da te napade....v slo pa te lahko zgolj lepo prosi da zapustiš njegovo posest, če pa ne zaleže pa se mu to zdi res potrebno pa lahko pokliče policijo.
|johnny|
 

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Lenuh007 » 16 Jun 2010 08:54

Ce se navezem samo na travo v tem casu....
Ce bi bil ti kmet, bi tud bil zelo jezen gledal na kogarkoli, ki hodi po visoki travi. Sedaj je cas kosnje.
LP Lenuh007
----------------------------------
Once Primorec, always Primorec! 8)
Uporabniški avatar
Lenuh007
član
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 08 Sep 2005 11:38

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a zee Germans » 16 Jun 2010 11:43

x
Zadnjič spremenil zee Germans, dne 13 Sep 2010 23:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
zee Germans
ignorirajte me!
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: 05 Maj 2010 16:11

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Janez » 16 Jun 2010 13:13

A je to tista mala jasa v hosti, na poti po grebenu med savskim mostom v Črnučah in vasjo Rašica?

Naslednjič ne vozi po sredi travnika, četudi se ti zdi da je tam pot, ampak po spodnjem robu jase, tik ob gozdu. Če bi naredil tako in pozdravil, ti ne bi noben ničesar naredil - vsaj v mojem primeru je bilo tako.
Ali pa še bolje, 15m nižje je koritasta pot, ki sicer zahteva precej spretnosti ampak je pogojno zvozljiva.
Life is like riding a bicycle - in order to keep your balance, you must keep moving. ~Albert Einstein
Uporabniški avatar
Janez
Bergant fan club
 
Prispevkov: 1040
Pridružen: 29 Jan 2003 20:59
Kraj: Kromberk

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a rookiee » 17 Jun 2010 12:15

Verjetno ja imamo v mislih isto jaso. Pac na pogled se mi ni zdelo, da se pride se kje okoli te jase. V odgovor nekomu visje pa, peljal sem se po potki in ne po travi. Ni mi jasno zakaj hudica ne naredijo lepo ene nizke ograje pa je. Mene bi morda tudi motilo ampak bi zadevo ogradil.
Uporabniški avatar
rookiee
član
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 06 Mar 2010 13:10
Kraj: Ljubljana/Domžale

Re: Kolesarji

OdgovorNapisal/-a Chevagi » 07 Jul 2010 14:25

Sharky napisal/-a:(predlog za drugič: pogovor in prijazen pristop.


Sori, včasih to ne deluje. Mene je tudi že enkrat omenjeni ata 'napadel' na tej jasi. pač je kreten na tretjo potenco. privatna lastnina gor ali dol, napasti se ne pustim. ko sem ga zagrabil za roko in mu zagrozil s policijo, je odnehal. še dobro za oba... zdaj se pač vozim višje ali nižje, big deal. je pa res, tam je shojena/zvožena pot in če je taka mona, da NOČE niti table postavit (npr. prepovedan prehod), se vsake toliko kdo nepovabljen čez zapelje. ne bi rekel, da postavi kak napis, karkoli...
žal so v vsaki družbi ljudje, ki si želijo konfliktov. in da v takšnem primeru kolesar prevzame krivdo nase, je perverzno. kot zamisel, da si ženska zasluži posilstvo, ker odkrije tri cm kože. sori, takega razmišljanja ne smemo sprejet.
Vem, da so pogosto kolesarji brezobzirni, ampak tule, kolikor sem razbral iz posta in se spomnim 'atata', je šlo za čisto agresijo zafrustriranca, ki jih pač pri nas žal ne (z)manjka.
Se opravičujem za malce bolj kritično pisanje, ampak meni nobena privatna lastnina ne odtehta agresije in celo fizičnega napada.
Uporabniški avatar
Chevagi
član
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 13 Dec 2003 15:57
Kraj: Kamnik

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a juraya » 08 Jul 2010 06:50

Zasebna lastnina, v tem primeru nepremičnina, ni potrebno, da je ograjena. Če b bilo obvezno, bi bil tudi travnik za tvojo hišo/blokom/barako/karkoli že... ;.=9/ Je pa motenje posesti, t.j. prehod, zadrževanje ipd., na zasebni parceli pregonljivo samo, če lastnik poda predlog za pregon. V primeru, da te napade z fizično silo, pa je prekršek. Če bi mu pa grablje zlomil, pa je kaznivo dejanje "Poškodovanje tuje stvari", od katerega ima lastnik predmeta tudi pravico odstopiti... :idea:
Only the strong survive!
Grem bolj počasi, zato pa dlje traja.
Uporabniški avatar
juraya
član
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 14 Jun 2005 18:51
Kraj: Beu kamn

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Chevagi » 10 Jul 2010 22:30

juraya napisal/-a:Če bi mu pa grablje zlomil, pa je kaznivo dejanje /.../ napade z fizično silo, pa je prekršek

Torej, če mu zlomim grablje, je to kaznivo dejanje. Če ji zlomim na njemu, pa storim prekršek :twisted: Šala.
Pravna logika žal pogosto nima stika z realnostjo. V tem primeru res ne moreš vedeti, da prečkaš zasebno lastnino, je pač gozdna pot, kot vsaka druga, ki gre čez 50 metrsko čistino. 3 leta sem živel blizu črnuč in redno zahajal na to pot in v vsem tem času, sem atata videl samo enkrat. Tako da...
Uporabniški avatar
Chevagi
član
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 13 Dec 2003 15:57
Kraj: Kamnik

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a TINKO » 13 Jul 2010 07:15

Kmet je po moje sam hotu svojo parcelo brez tiste potke po sredini,ki si jo ti dobronamerno uporabu,ker je tam pač že bila. Ti si sam žrtev ker je pač tebe ulovil, če bi prišel kak pešec al pa konjenik bi blo zelo verjetno isto.
Sam ne prihajat ven z predlogi naj lastniki parcel svojo lastnino označijo in ogradijo, ker pol lahko svoja kolesa kar zmečemo v kontejner za kosovne odpadke in kupimo specijalke. Vožnje v naravnem okolju pač ne bo več, bo sam še prekladanje koles preko ograj. V Sloveniji imamo pač par miljonov parcel in če bi povsot dali ograjo bi naša domovinca zgledala kot vrtički okrog Ljubljane
TINKO
član
 
Prispevkov: 813
Pridružen: 30 Dec 2009 14:30
Kraj: pod Čavnom

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a rookiee » 15 Jul 2010 15:14

Ok, pa ne ograje, ampak vsaj tablo. Normalno je, da vecino moti, da se drugi vozijo/hodijo po njihovi zemlji, ampak je butasto pricakovati, da bodo ostali vedeli, da je tisto zasebna lastnina. Sicer pa dokler se hodi/vozi po potkah ne vidim neke hude skode. Drugo je, ce gres po travi, podrasti itd. Ampak ok.
Uporabniški avatar
rookiee
član
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 06 Mar 2010 13:10
Kraj: Ljubljana/Domžale

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 18 Jul 2010 14:40

čakaj tebi ni jasno da je nekaj zasebna lastnina?? čigava pa bi bla? a če mate pri vas odrta vrata lahk tut vsak not pride ker pač ni nikjer napisano da ne sme? :D
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a |johnny| » 18 Jul 2010 19:00

ja ni vsak travnik privat lastnina.....tak da če ga res moti potem pač naj napiše da je privat
|johnny|
 

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a cebelca » 18 Jul 2010 19:16

A nisi ti benan?
Uporabniški avatar
cebelca
vuvuZZZela
 
Prispevkov: 1261
Pridružen: 20 Jul 2007 17:46
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 18 Jul 2010 20:00

vsak travnik je privatna lastnina, tut travnik ki je občinski to ne pomeni da so lahko tam vsi :D
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a TINKO » 18 Jul 2010 20:14

Takih stez ki prečijo travnike je pri nas nešteto. To so preprosto neke bližnjice ki kot take niso nikjer zavedene nastale so pač z leti, ljudje se jih navadijo.Gospodar parcele bo sicer pizdil nate če te slučajno najde, preprečil pa uporabe ne bo.
Lep primer je pot,ki jo mnogi poznate z Otliškega okna tam kjer se razcepi na izvir Hublja je bila pot ki pelje v Gorenje nekoč markirana PD Ajdovščina vendar se je zaradi pritožb lastnikov parcele po kateri del poti poteka ta kmalu ukinila. Markacije so odstranili, napisali table da je pot ukinjena vendar je pot ostala in se navkjub nezadovoljstvu lastnice vedno bolj uporablja. Fizično je stezo ki se jo ljudje navadijo zelo teško prepovedati vendar pa je potrebno nekaj strpnosti z vseh strani.
TINKO
član
 
Prispevkov: 813
Pridružen: 30 Dec 2009 14:30
Kraj: pod Čavnom

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a zee Germans » 18 Jul 2010 21:02

x
Zadnjič spremenil zee Germans, dne 13 Sep 2010 23:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
zee Germans
ignorirajte me!
 
Prispevkov: 1481
Pridružen: 05 Maj 2010 16:11

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a TomažT » 19 Jul 2010 20:15

Danes mi je nekdo rekel, da sem kmet. A sem zato nevaren kolesarjem :?:
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Ivek » 03 Avg 2010 09:59

juraya napisal/-a: Je pa motenje posesti, t.j. prehod, zadrževanje ipd., na zasebni parceli pregonljivo samo, če lastnik poda predlog za pregon.


Prehod ni motenje posesti !

Zakon o kmetijskih zemljiščih v 5. členu določa, da mora lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda.

Tudi Zakon o gozdovih v 5. členu določa, da mora lastnik gozda dovoliti v svojem gozdu prost dostop (razen za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti) in celo dovoliti čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.

Zakoni torej omogočajo, da vsakdo lahko prosto dostopa in se giba po neobdelovalnih kmetijskih ali gozdnih zemljiščih.

Poleg tega zaradi motenja posesti tudi ne moreš podati predloga za pregon (motenje posesti namreč ni kaznivo dejanje po KZ-1), pač pa lahko v 30 dneh vložiš posestno tožbo po 32. členu SPZ, ki pa ti ne bo praktično nič koristila, če je motenje med tem že prenehalo.
(\__/) (\__/)
( "." ) (='.'=)
(")_(") ('')_('')
Uporabniški avatar
Ivek
član
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 20 Apr 2003 10:44
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Buschi » 03 Avg 2010 19:34

Razloži ti meni ''pridobitne'' !
Planinec...Gorski kolesar...Enduro motorist!
Uporabniški avatar
Buschi
Vaški peciklmehanik
 
Prispevkov: 10969
Pridružen: 10 Dec 2002 14:11
Kraj: Dolina Bratov Šrot

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Ivek » 04 Avg 2010 08:28

Pridobitna je dejavnost, ki:
- se opravlja na trgu zaradi pridobivanja dobička ali
- povzroča konkurenco na trgu.

Glede tega obstaja tudi poseben Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti.

Večina ljudi misli, da če imaš društvo ali zavod (ki sta v osnovi neprodobitni organizaciji), potem opravljaš nepridobitno dejavnost. Vendar temu ni vedno tako. Čim nepridobitna organizacija za plačilo ponuja blago ali storitve, s katerimi na trgu konkurira ostalim subjektom, gre za opravljanje pridobitne dejavnosti. Več o opredelitvi pridobitne dejavnosti pa lahko prebereš tudi na spletni strani DURS.
(\__/) (\__/)
( "." ) (='.'=)
(")_(") ('')_('')
Uporabniški avatar
Ivek
član
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 20 Apr 2003 10:44
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Komar_Marko » 04 Avg 2010 10:55

V tej temi je bilo na začetku govora o travniku. Za travnik pa nekdo skrbi, ga čisti, gnoji, kosi, ..., torej je to obdelovalna površina.
stati inu obstati
Komar_Marko
član
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 16 Jun 2008 09:12

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Ivek » 04 Avg 2010 13:01

Tega ne moreš trditi zagotovo. Če gre za odprt travnik, ki se ga redno ureja, potem imaš prav. Če pa gre za npr. travnato jaso sredi gozda, se ta površina šteje kot gozd po Zakonu o gozdovih, pa čeprav se ga ureja in obdeluje kot travnik. Določanje dejasnke rabe površin je prdpisano s Pravilnikom o vsebini in načinu vodenja zbirke podatkov o dejanski rabi prostora.

Sicer pa lahko pogledamo... Rookiee naj na www.maps.google.com najde ta travnik, potem pa preko portala http://e-prostor.gov.si/ najdemo dotični travnik in pogledamo, ali gre za kmetijsko zemljišče in kakšna je dejanska raba zemljišča. Tudi tako lahko pridemo zadevi do dna...

PS: Še celo ime, priimek, naslov ter letnico rojstva lastnika lahko dobimo, če koga zanima ;)
(\__/) (\__/)
( "." ) (='.'=)
(")_(") ('')_('')
Uporabniški avatar
Ivek
član
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 20 Apr 2003 10:44
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a rookiee » 05 Avg 2010 08:30

Huh, na brzino pogledal samo iz zraka je tezko dolocit. Bi moral se enkrat prevozit pomoje pa iz tracka bi bilo takoj jasno. :)
Uporabniški avatar
rookiee
član
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 06 Mar 2010 13:10
Kraj: Ljubljana/Domžale

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Pokora » 05 Avg 2010 11:59

Ivek napisal/-a:Prehod ni motenje posesti !

Zakon o kmetijskih zemljiščih v 5. členu določa, da mora lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda.

Tudi Zakon o gozdovih v 5. členu določa, da mora lastnik gozda dovoliti v svojem gozdu prost dostop (razen za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti) in celo dovoliti čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.

Zakoni torej omogočajo, da vsakdo lahko prosto dostopa in se giba po neobdelovalnih kmetijskih ali gozdnih zemljiščih.

Žal smeš iti le peš, s kolesom je prepovedano :?
Kdor prehitro pride, ne zna uživati.
Uporabniški avatar
Pokora
članica
 
Prispevkov: 1711
Pridružen: 05 Apr 2004 14:28
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Ivek » 05 Avg 2010 12:28

Mešaš jabolka in hruške.

Pravico do prehoda izvira iz narave napremičnine in je predmet omejitve izvrševanja lastninske pravice po Ustavi in Stvarnopravnem zakoniku.

Prepoved vožnje v naravnem okolju pa ni povezana z lastninsko pravico (stvarno pravo), pač pa gre za določbo Uredbe vlade, katere izvrševanje je dodeljeno upravnemu organu in ne lastniku samemu.

Povedano na kratko: lastnik mora omogočiti prehod čez svojo nepremičnino...tudi s kolesom in tudi če je to prepovedano. Vendar v tem primeru lahko kolesar dobi kazen, ki pa jo izreče upravni organ. Lastnik sam ne more (in ne sme) izreči kazni, saj za to ni pristojen, prav tako kolesarju ne sme ovirati prehoda.
Kazen kolesarju bo izrečena za neupoštevanje okoljevarstvenih določb (prepoved vožnje v naravnem okolju). Ne bo pa nobene kazni ali sankcije zanj z vidika stvarnega prava, saj s kolesarjevim prehodom nepremičnine ni bila kršena nobena stvarnopravna določba (prehod čez tujo nepremičnino).
(\__/) (\__/)
( "." ) (='.'=)
(")_(") ('')_('')
Uporabniški avatar
Ivek
član
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 20 Apr 2003 10:44
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Pokora » 05 Avg 2010 19:28

Ivek napisal/-a:Mešaš jabolka in hruške.

Pravico do prehoda izvira iz narave napremičnine in je predmet omejitve izvrševanja lastninske pravice po Ustavi in Stvarnopravnem zakoniku.

Prepoved vožnje v naravnem okolju pa ni povezana z lastninsko pravico (stvarno pravo), pač pa gre za določbo Uredbe vlade, katere izvrševanje je dodeljeno upravnemu organu in ne lastniku samemu...

Res je, da te zadeve urejajo različne uredbe in izvršujejo različni upravni organi ali fizične osebe, ampak kljub temu menim, da bi morala med zakoni in uredbami veljati logična funkcija "AND". Žal.

Zelo rada se peljem po potkah (singlah) na travnikih (in tudi drugje) in ne glede na to, kdo je lastnik, vem, da počnem nekaj, kar mi trenutno veljavna zakonodaja prepoveduje. :( Tudi zaradi tega se mi ne zdi smiselno dražiti jeznih kmetov.

Poleg tega se mi ne zdi nič hudega, če mešam hruške in jabolka, tudi moja tašča jih in štrudel, ki ga naredi, je zelo dober :wink:
Kdor prehitro pride, ne zna uživati.
Uporabniški avatar
Pokora
članica
 
Prispevkov: 1711
Pridružen: 05 Apr 2004 14:28
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Ivek » 05 Avg 2010 21:41

Hehe...dobro povedano ;)

Dokler ima vsak v sebo vsaj malo zavesti o (ne)dopustnosti svojih ravnanj in o zmernosti pri komunikaciji, se da tudi konflikotm lepo izognit. Ali pa vsaj rešiti nerodno situacijo na normalen način.
(\__/) (\__/)
( "." ) (='.'=)
(")_(") ('')_('')
Uporabniški avatar
Ivek
član
 
Prispevkov: 1870
Pridružen: 20 Apr 2003 10:44
Kraj: Ljubljana

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a jery » 15 Avg 2010 07:52

Pa se pojdimo vozit v cerkvene gozdove, ker niso privat lastnina, ker če bi bila, bi morali plačat davek, tako so verjetno javno dobro :twisted: :wink:
jery
član
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 28 Feb 2006 23:10

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 15 Avg 2010 08:35

sej ti samo zato ker si lastnik gozda tut še ne rabiš plačevat davkov :D :D torej se lahk po tvojem stanovanju|hiši vozim ker je javno dobro? :D
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a jery » 18 Avg 2010 06:45

Po mojem stanovanju žal ne, jaz moram plačat davek :( :wink: .
jery
član
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 28 Feb 2006 23:10

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 23 Avg 2010 18:46

na lastniško stanovanje še en mesec ne rabiš plačat davka :D (samo dajatve ni to isto :D)
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a jery » 24 Avg 2010 11:21

Moram pa plačat uporabo stavbnega zemljišča, čeprav sem lastnik zemlje na katerei stoji objekt in ni občinska oziroma državna. Kar mi je skregano z vsako logiko.
jery
član
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 28 Feb 2006 23:10

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a jery » 24 Avg 2010 11:28

armada napisal/-a:na lastniško stanovanje še en mesec ne rabiš plačat davka :D (samo dajatve ni to isto :D)


Če moram plačat me prav boli k..., kako so ga poimenovali naši veljaki! Zame je davek, ne pa prostovolni prispevek, država ga terja!
A nekaterim ga pa ni treba, e pa ve se komu!
jery
član
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 28 Feb 2006 23:10

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 24 Avg 2010 21:05

ja če si lastnik gozda ne rabiš plačat stavbnega ane? :P
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a jery » 27 Avg 2010 20:33

Moras pa katasterski dohodek, ane! :lol:
jery
član
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 28 Feb 2006 23:10

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a armada » 30 Avg 2010 07:59

touche :D
armada
član
 
Prispevkov: 1927
Pridružen: 05 Apr 2010 10:32

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a Chevagi » 03 Sep 2010 10:28

Prehitro smo pripravljeni sprejeti neoliberalno ideologijo o svetosti zasebne lastnine in tega, da smo mi 'vsiljivci'. Pač gozda in jase ne gre enačiti s stanovanjem ali hišo. Eno je naravno-kulturno okolje, prostor, kjer nekdo opravlja dejavnost (ali tudi ne), drugo pa je zasebni prostor življenja. Naravno okolje (saj vem, da dejansko ni več naravnega okolja, vse je kulturno in ekonomsko označeno) je do neke mere 'last' vseh bitij na tem planetu. Tudi to je liberalizem, da smo svobodni, da gremo v 'naravo', hribe, gore, na morje, in da uveljavljamo to svobodo, dokler ne posegamo v škodo drugega.
Govorim pa o realni in konkretni škodi. Nihče mi ne bo rekel, da kolesar resnično škoduje okolju, če se pelje po neki poti v gozdu. Pa ne picajzlat, največ temu istemu gozdu škoduje s tem, ko se do njega pripelje z avtom...
Zavoljo medsebojne tolerantnosti se seveda izogibamo (potencialnim) konfliktom, a prav vsake kaprice pač ne bom vzel nase in se kljub temu, da je neka jasa ali gozd 'privatna' (ravno zgoraj smo ugotovili, da je izak skoraj vse privatno), vseeno tam vozil. Mislim, da smo včasih preveč 'politično korektni'.
Skratka, to kar je Ivek napisal, je odlično, saj kaže na to, da si večino vrat zapremo sami in ne 'hudobni zakonodajalec'.
Kar se tiče prehoda peš (dovoljeno) ali s kolesom (nedovoljeno): who cares... 8)
MHO
Uporabniški avatar
Chevagi
član
 
Prispevkov: 154
Pridružen: 13 Dec 2003 15:57
Kraj: Kamnik

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a makedampsyho » 25 Okt 2010 10:15

rookiee napisal/-a:Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko vas ganja kmet, ki ima fobijo pred tujim? Vceraj sibam na Rasico in pot pelje cez en travnik, kjer je po sredini potka. Kmeta kosita travo in ko sem ze skoraj mimo se ata zapodi za mano z grabljami, prekolne cel svet. Brez razmisljanja sem se odpeljal dalje, ker ne ves kako počen je ata, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magar useka po meni, mu zlomim grablje in poklicem policijo. Cez tistih 20, 30 metrov poti sem sel brez divjanja in lepo po poti. Me pa zanima po cigavi zemlji je ata pripeljal kosilnico gor na tisto fliko trave.

Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, oznacena etc.? Razumem, da nikomur ne disi, da se drugi vozijo po njegovem, ampak cez celo hosto pa naj kako ugotovim cigav je kater kvadratni meter?


eh enak je na joštu samo da nuben kmet ne teži k se pelemo po gmajni je pa težil k smo se pelal po travnku k se pa pac razume :lol:
Hold it wide and let it slide
makedampsyho
član
 
Prispevkov: 222
Pridružen: 12 Sep 2010 13:19

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a vr » 05 Avg 2013 08:07

Obujam temo s francoskim pristopom: http://youtu.be/py2mIU-ZQ6U :)
Uporabniški avatar
vr
član
 
Prispevkov: 690
Pridružen: 01 Jun 2009 08:35

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a orlytm » 05 Avg 2013 13:02

vr napisal/-a:Obujam temo s francoskim pristopom: http://youtu.be/py2mIU-ZQ6U :)


This video is unavailable.
Fear is in the Eye of the Beholder. Don't let it be you.
Uporabniški avatar
orlytm
član
 
Prispevkov: 1824
Pridružen: 05 Apr 2007 08:15
Kraj: Bohinjska Bistrica

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a sch3ll3 » 05 Avg 2013 14:14

Pred nekaj urami ga je še predvajalo.
sch3ll3
član
 
Prispevkov: 156
Pridružen: 02 Jul 2012 11:19

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a vr » 05 Avg 2013 17:46

Žal ni več ... :?
Uporabniški avatar
vr
član
 
Prispevkov: 690
Pridružen: 01 Jun 2009 08:35

Re: Kmetje

OdgovorNapisal/-a havli » 06 Avg 2013 14:56

Francoski kmet se dere in z metlo beza v ljudi na MTB in skirojih, ki so se znasli na njegovem dvoriscu - GoPro je zabelezil tudi to. Nisem nic razumel...


Lpt.
Uporabniški avatar
havli
član
 
Prispevkov: 695
Pridružen: 30 Jul 2004 07:04
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zakonodaja, legalizacija in sorodno.Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov