rookiee napisal/-a:Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko vas ganja kmet, ki ima fobijo pred tujim? Vceraj sibam na Rasico in pot pelje cez en travnik, kjer je po sredini potka. Kmeta kosita travo in ko sem ze skoraj mimo se ata zapodi za mano z grabljami, prekolne cel svet. Brez razmisljanja sem se odpeljal dalje, ker ne ves kako počen je ata, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magar useka po meni, mu zlomim grablje in poklicem policijo. Cez tistih 20, 30 metrov poti sem sel brez divjanja in lepo po poti. Me pa zanima po cigavi zemlji je ata pripeljal kosilnico gor na tisto fliko trave.
Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, oznacena etc.? Razumem, da nikomur ne disi, da se drugi vozijo po njegovem, ampak cez celo hosto pa naj kako ugotovim cigav je kater kvadratni meter?
Sharky napisal/-a:(predlog za drugič: pogovor in prijazen pristop.
juraya napisal/-a:Če bi mu pa grablje zlomil, pa je kaznivo dejanje /.../ napade z fizično silo, pa je prekršek
juraya napisal/-a: Je pa motenje posesti, t.j. prehod, zadrževanje ipd., na zasebni parceli pregonljivo samo, če lastnik poda predlog za pregon.
Ivek napisal/-a:Prehod ni motenje posesti !
Zakon o kmetijskih zemljiščih v 5. členu določa, da mora lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda.
Tudi Zakon o gozdovih v 5. členu določa, da mora lastnik gozda dovoliti v svojem gozdu prost dostop (razen za primere pridobitne turistične oziroma pridobitne rekreativne dejavnosti) in celo dovoliti čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.
Zakoni torej omogočajo, da vsakdo lahko prosto dostopa in se giba po neobdelovalnih kmetijskih ali gozdnih zemljiščih.
Ivek napisal/-a:Mešaš jabolka in hruške.
Pravico do prehoda izvira iz narave napremičnine in je predmet omejitve izvrševanja lastninske pravice po Ustavi in Stvarnopravnem zakoniku.
Prepoved vožnje v naravnem okolju pa ni povezana z lastninsko pravico (stvarno pravo), pač pa gre za določbo Uredbe vlade, katere izvrševanje je dodeljeno upravnemu organu in ne lastniku samemu...
armada napisal/-a:na lastniško stanovanje še en mesec ne rabiš plačat davka(samo dajatve ni to isto
)
rookiee napisal/-a:Ok, eno vprasanje kako shendlate zadevo, ko vas ganja kmet, ki ima fobijo pred tujim? Vceraj sibam na Rasico in pot pelje cez en travnik, kjer je po sredini potka. Kmeta kosita travo in ko sem ze skoraj mimo se ata zapodi za mano z grabljami, prekolne cel svet. Brez razmisljanja sem se odpeljal dalje, ker ne ves kako počen je ata, ampak mi je žal, da ga nisem počakal, da magar useka po meni, mu zlomim grablje in poklicem policijo. Cez tistih 20, 30 metrov poti sem sel brez divjanja in lepo po poti. Me pa zanima po cigavi zemlji je ata pripeljal kosilnico gor na tisto fliko trave.
Kaj pravi zakonodaja na to temo? Je kje zapisano, da mora biti privat zemlja ne vem, ograjena, oznacena etc.? Razumem, da nikomur ne disi, da se drugi vozijo po njegovem, ampak cez celo hosto pa naj kako ugotovim cigav je kater kvadratni meter?
vr napisal/-a:Obujam temo s francoskim pristopom: http://youtu.be/py2mIU-ZQ6U
Vrni se na Zakonodaja, legalizacija in sorodno.
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov