Ta primerjalni pregled ureditve kolesarjenja po Alpah je vsekakor zelo dobrodošel in ponuja določen optimizem. Čeprav vemo kako se pri nas stvari na hitro obrnejo...
Sam tako ostrega nasprotovanja kolesarjem sicer ne razumem, vem pa, da so nas nekateri vselej pripravljeni napadati, tudi brez pravih argumentov.
Sem tudi aktiven gornik in planinski vodnik, zato imam to srečo, da lahko na to problematiko gledam z obeh strani. Zato in zaradi primerov dobre prakse v sosednjih državah, sem prepričan, da moramo narediti vse, da bo sprejeta zakonodaja prijazna tudi do kolesarjev. In res je...naj se veliko več naredi na izobraževanju, ozaveščanju in na splošno preprečevanju konfliktov med srečanji na poteh. (Čeprav sta za vsak konflikt ponavadi potrebna dva a ne?)
Sicer se nam bo zgodilo, da bomo na še enem področju zaostali za tujino in zamujali pri izkoriščanju potencialov, ki jih nedvomno imamo. Da o kolesarstvu, kot odličnem elementu zdravega življenjskega sloga sploh ne zgubljam besed.
Pa še nekaj. Na nemškem trgu (konkretno revija "Bike") se gorsko kolesarjenje v Sloveniji lepo oglašuje. Mislim, da bi morali v našem turizmu možnosti, ki jih imamo, samo zagrabiti. Na Krasu, kjer sem doma, so Italijani itak že odkrili vse "skrite" poti. Še več...našel sem že gorskokolesarske vodnike za to področje v njihovih knjigarnah. Mi se pa medtem ubadamo s kreganjem okrog splošne omejitve...
Z organiziranimi izleti skupin s kros motorji in štirikolesniki (konkretno denimo na Vremščico) se pa noben ne sooča.
No vsekakor sem tudi jaz optimist in mislim, da nam bo s skupnimi močmi vseeno uspelo. Je pa treba res izkoristit vsako priložnost za javno izražanje našega stališča...predvsem v nekolesarskih krogih. Sami zase itak vemo koliko je ura.
Pa vsem na Tabli želim čimveč dobrih fur zdej, na začetku naše sezone