Vzpodbudna novica - Pohorje

Vse povezano z legalizacijo MTB.

Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Matko » 22 Nov 2014 09:57

Se obrača na bolje? :D končno priznali, da so kolesarji na Pohorju že od nekdaj prisotni in nemoteči.

Viharnik - Mirko Tovšak: Zadnji konec tedna v oktobru so planinci PD Mislinja in PD Slovenj Gradec urejali del planinske poti, ki sicer

... sodi v slovensko planinsko transverzalo in poteka po zahodnem delu Pohorja.

Regijska razvojna agencija za Koroško je v okviru svojega projekta urejanja planinskih poti pridobila potrebna sredstva za obnovo in označitev planinske poti, ki vodi po obstoječi Slovenski planinski poti čez zahodni del Pohorja. K sodelovanju je pritegnila planinska društva, ki delujejo na tem območju in so med drugim tudi zadolžena za markiranje in urejanje svojih planinskih poti.
Velik del poti, ki vodi preko Pohorja, bo urejen in označen za dvonamensko uporabo, saj jih bodo lahko uporabljali tudi turni kolesarji. Turno kolesarjenje se je namreč začelo širiti tudi na gorskih poteh, povsod tam, kjer je takšna vožnja nemoteča za planinske pohodnike, za druge deležnike uporabe tega prostora in tudi varna za kolesarje. Tako so v prvi fazi tega projekta pristopili k enotnemu urejanju in označevanju pohorske planinske transverzale PD Slovenj Gradec, PD Mislinja in PD Ribnica na Pohorju. Markacisti iz slovenjgraškega in mislinjskega društva so pred kratkim organizirali delovno akcijo postavitve nosilnih drogov za smerne table. Za postavitev je bilo potrebne kar nekaj mehanizacije. Mislinjski planinci so pri svojem delu uporabili traktor, sodelovali pa so tudi lastnik nekaterih objektov na Kopah. Lastnik Zajc jim je ljubeznivo posodil vrtalni stroj za vrtanje zemeljskih lukenj, kar je planincem močno olajšalo njihovo delo. Vsi udeleženci te akcije si zaslužijo priznanje za opravljeno delo.

Besedilo in fotografiji: Mirko Tovšak, PD Mislinja


Slika

http://www.gore-ljudje.net/novosti/112629/
Matko
član
 
Prispevkov: 463
Pridružen: 04 Nov 2004 23:08

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Vitto1 » 22 Nov 2014 11:49

a zdej bo uradno dovoljeno da se s kolesom vozimo po isti cesti kjer smo se zdaj spuščali ko smo v parku prebili kako gumo? :D Ne ga basat, na pohorju je bajk park, in bajk park naj ostane. tam naj vidijo kaj je kolesarski trail in take poti mi hočemo. ne pa gozdne ceste široke najmanj 3m in z največ 0,1%
naklona, kar nam skušajo namenit... to kar je dvonamensko, je vse prevozno z osebnim avtomobilom, vsaj po kriterijih sodeč.. :)
Vitto1
član
 
Prispevkov: 950
Pridružen: 16 Okt 2012 17:50

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a emilo » 22 Nov 2014 12:40

Kolikor sem razbral bodo urejene poti po grebenu od Kop, do Ribniške koče in mogoče tudi do Rogle... To pot sem že večkrat prevozil in mi je zelo všeč ter menim, da bo zanimiva za marsikaterega kolesarja. Tam se veliko raje peljem kot po cesti pohorske transvezale. V večini je bolj trail kot cesta. Če pa ti bo dolgčas boš še vedno lahko izbral katero od planinskih poti, ki vodijo v dolino, seveda pa boš tako v prekršku...
emilo
član
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 07 Jul 2014 22:22

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a TomažT » 22 Nov 2014 13:28

Vitto, Pohorje je še kaj več kot samo mariborski del. Pravzaprav je meni ta del nezanimiv - gozdne ceste, smučišča, poseke, bajk park, MX poti,... Treba za užitek v naravi malo pritisnit na pedala in se odpeljat kam ven iz Mb. Za nažiganje je bike park, ampak na kako super singlco pa v tem delu Pohorja že dolgo nisem naletel. Bi prej rekel, da se na zahodnem delu najde kaj takega...
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Vitto1 » 23 Nov 2014 09:24

očitek je letel na to čemur pravijo:
povsod tam, kjer je takšna vožnja nemoteča za planinske pohodnike, za druge deležnike uporabe tega prostora in tudi varna za kolesarje.


Nemoteča za planinske pohodnike? pa kdo so oni da bodo določali o možnosti za neke aktivnosti v prostoru na podlagi tega kaj in kdo njih moti ali ne moti? Ker zategnjence ala Alenka Goričan moti vse, česar sami ne počnejo. in takih je v naši državi večina.

Še bolj bode v oči stavek "varna za kolesarje". Ker to bi lahko definitral na veliko različnih načinov, kar se meni zdi varno bo za koga verjetno samomor... in grem stavit da za tiste ki določajo namen večina tega kar je nam vsaj približno tehnično ali zanimivo, padlo ko bo govora o varnosti. Zato ne podpiram tega prizadevanja za dvonaensko rabo. ne rabimo tega ampak namenske poti za kolesarje. Poti, kjer pešci ne bodo hodili saj bo ločena od peš poti. Dovolj da dajo žegn, smo že pokazali da znamo poti tako zgradit kot urejat. Ali je pot varna pa naj presodi tisti ki jo uporablja. To iščemo, ne pa dvonamenske poti ali prilagajanje pešakom iin njihovim, iz prazgodovine potegnjenih varnostnih in okoljskih standardov.

Ker realno gledano, raje vidim da ostane tako kot je, kot pa da nam namenijo par makadamskih gozdnih cest, na vse traile, planinske poti in lokalne proge pa pošljejo inšpekcijo v kontrolo...
Vitto1
član
 
Prispevkov: 950
Pridružen: 16 Okt 2012 17:50

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Ortelius » 23 Nov 2014 09:43

Vitto1, meni se pa zdi, da ti velikokrat zamudiš idealne priložnosti, ko bi bil lahko tiho.
24 hours in a day.... 24 beer in a case.... Coincidence?
Uporabniški avatar
Ortelius
član
 
Prispevkov: 1216
Pridružen: 13 Avg 2003 07:19
Kraj: Tacen

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Nikolaj » 23 Nov 2014 19:44

Glede na kolumno v Biciklu, kjer nek pravnik razlaga, kako ustava zagotavlja pravice do prostega gibanja itd., so vsi protikolesarski zakoni in uredbe v nasprotju z ustavo, in tako posledično neveljavni.

Mislim, da je skrajni čas, da se sforsira razumevanje "problema" na tovrstni način. Tako se karte naenkrat premešajo, nismo več neki prosjaki za svoj prostor pod soncem ampak enakovredni uporabniki prostora.

LP

Nikolaj
Nikolaj
član
 
Prispevkov: 253
Pridružen: 09 Mar 2013 08:55

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a PJ » 24 Nov 2014 08:49

To sicer jaz ze cel cas pravim. Namesto prosjacenja o tem ali nam nekdo blagovoli nameniti potko ali dve, je potrebno sforsirati samo to, da kolo ni v isti kategorijo kot avto/motor. In potem imamo po ustavi zagotovljen prost dostop... tudi po brezpotjih, povsod tam, kjer gres lahko pes. ;)
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2473
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a Nikolaj » 24 Nov 2014 09:57

Saj kakšna pa je razlika med gojzarjem, derezo, kolesom, smučo, ...?
Nikolaj
član
 
Prispevkov: 253
Pridružen: 09 Mar 2013 08:55

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a PJ » 24 Nov 2014 10:15

Ce vprasas Skandinavce nobene, ker oni (za Fince sem 100%, za Svede pa nisem ravno 100 ampak po spominu mislim da imajo enako) imajo to reseno na tocno tak nacin.
Uporabniški avatar
PJ
član
 
Prispevkov: 2473
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: Vzpodbudna novica - Pohorje

OdgovorNapisal/-a cebe » 24 Nov 2014 10:42

Saj je, vse to je pripomocek za lazje/boljse/bolj udobno uzivanje v naravnem okolju na lasten pogon. To jaz vsakemu pohodniku, ki ima kakšno pripombo ali čudno gleda, razložim lepo na takšen način.
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
cebe
član
 
Prispevkov: 3584
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: Pragwald


Vrni se na Zakonodaja, legalizacija in sorodno.Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov