Stran 1 od 3

Osnutek priporočil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 20:27
Napisal/-a TomažT
Zagotovo ste opazili, da je v zadnjem času Tabla doživela reorganizacijo.
Veliko stvari se je spremenilo, nekaj tudi izginilo (žal), že lep čas pa ni bilo opaziti nekakšnega "kodeksa" oz. pravil/priporočil, po katerih bi se kolesarji lahko ravnali v gorah, hribih in na drugih poteh v naravi.

Skupaj s pomočjo članov tablaške druščine se trudim sestavit nek univerzalen skupek pravil, ki bi pomagal nam, gorskim kolesarjem, pri prijetnejši in varnejši vožnji v naravi, kot tudi do boljših odnosov med planinci, pohodniki ter nami.

Naslednja pravila sem povzel iz večih virov:
-priporočila turnim kolesarjem PZS,
-pravila gorskega kolesarstva (Marko Paternu: Strme kolesnice),
-kodeks gorskih kolesarjev (prevod iz IMBA.com, Darko Ermenc),
-etika gorskih kolesarjev (Tomaž Jeras - Jirži).PRIPOROČILA GORSKEGA KOLESARJA


Kolesari brez puščanja sledi.
Pri kolesarjenju v naravi uporabljaj že obstoječe poti. Ne delaj novih poti in ne delaj bližnjic.
Če se le da, ne zaviraj z blokiranim zadnjim kolesom, saj tak način zaviranja močno poškoduje teren. Prav tako pazi, da ne prožiš kamenja. Kotaleče se kamenje je lahko usodno za kolesarje, planince in ostale ljudi. Izogibaj se razmočenega terena, saj se sledi v mokri podlagi poznajo veliko bolj kot na suhi.

Varuj naravo!
Smeti odlagaj v koše ali odnašaj s seboj domov. Tudi drugi uporabniki poti se želijo gibati po čisti naravi in si ne želijo pospravljati smeti za teboj. Prav tako je prijazno do narave, če se kdaj potrudiš in počistiš smeti na katere naletiš.
Upoštevaj, da so poletja vedno bolj suha. Temu primerno poskrbi za požarno varnost.

Obvladuj kolo.
Upoštevaj opozorila na poti, hitrostne omejitve in priporočila. Kolesari po lastnih zmožnostih! Predvidevaj! Za ovinki in na nepreglednih mestih vedno pričakuj ovire ali druge uporabnike. S previdnostjo in premišljenostjo se lahko izogneš marsikateri nesreči.
Kot drugje tudi tu velja, da vaja dela mojstra. Za izboljševanje tehnike je potrebno vadit, postopoma.

Spoštuj ostale uporabnike in tujo lastnino.
Vozi vedno tako, da ne ogrožaš drugih! Pri vožnji mimo drugih upočasni ali se celo ustavi in jim omogoči varen prehod. Planinci in pohodniki imajo prednost. Kadar se na ozki poti srečata dva naj ima prednost tisti, ki se vzpenja, saj se je lažje ustavit spuščajočemu kot vzpenjajočemu.
Pozdrav in kakšna prijazna beseda ne škodita, saj lepa beseda zmeraj lepo mesto najde. Dolgoročno to pripomore k izboljšanju odnosov kolesarjev z drugimi udeleženci v naravi.
Pri poteh, ki prečijo privatna zemljišča, upočasni ali sestopi in poskrbi, da zemljišče pustiš v prvotnem stanju (Smeti, ograde za živino, el. Pastirji, zapornice,…). Ne vozi po obdelovalnih površinah.

Ne plaši živali.
Spoštuj naravno okolje divjih živali - to je njihov dom. Ne vpij po nepotrebnem. Pusti živalim dovolj prostora in časa, da se lahko umaknejo. Ko pelješ mimo konja, bodi pozoren in upoštevaj navodila jezdeca. Pazljivo pri nepredvidljivih spuščenih psih in pri tistih na povodcu.

Ture načrtuj vnaprej.
V višku turistične sezone in ob določenih urah se izogibaj bolj obljudenih poti in stez.
Vedno se moraš zavedati v kakšnem stanju je tvoja oprema, kakšne so tvoje sposobnosti, kakšen je teren in vremenski pogoji. Temu primerno se pripravi in načrtuj turo. Bodi samozadosten, vzdržuj kolo, s seboj nosi potrebne zaloge živil, prvo pomoč in rezervna oblačila ter opremo kadar je to potrebno. Vedno uporabljaj čelado in po potrebi ostalo zaščitno opremo.


Pravila so zelo podobna različicam ostalih avtorjev, saj tudi ni veliko stvari za spremenit. Takšna so in jih ne moremo v nedogled spreminjati po svoje.

To je torej osnutek pravil, ki bi jih lahko privzeli na Tabli. Podajte svoja mnenja, kaj bi spremenili, ali zadoščajo, ali so preveč vsiljiva, itd. Več tablašev kot se strinja z njimi, lažje bodo sprejemljiva za splošnega gorskega kolesarja.
Opozorite me tudi na slovnične napake, da spremenim.

MarE je prišel na dan z odlično idejo, pri kateri bi se krajša, enostavnejša različica pravil natisnila na zloženke. Te bi nato prodajalci priložili ob nakupu novega kolesa. Izvedba ideje ni tako preprosta, je pa izvedljiva. Potrebno bi bilo najti sponzorje, ki bi pokrili stroške tiska in oblikovanja, poleg tega pa kontaktirat slovenske kolesarske trgovine, če se strinjajo s tem. Bilo bi super, če bi dobili čimveč podpore pri tem.
Skozi zloženke ne bi samo osveščali kolesarjev, ampak bi posledično vplivali tudi na nekolesarje (pohodnike, planince). Vedno več bi se jih zavedalo, da kolesarji nismo tako ravnodušni glede narave, kot si morda predstavljajo.
Mlajšim kolesarjem bi ta priporočila lahko približali preko privlačnejšega športa - DH. Pri tem bi lahko veliko vlogo odigrali naši DH-jevci (trboveljci,KDRajd,...), saj bi oni mlade pritegnili lažje kot pa kdo drug. Saj se ve - zgledi vlečejo...

Kaj menite o tem? Kakšni resni predlogi?


lep pozdrav,
Tomaž

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 21:28
Napisal/-a Pokora
Pohvalno! :D

tu bi predlagala eno majhno spremembo in sicer v drugem sklopu, kjer si napisal:
"Smeti odlagaj v koše ali odnašaj s seboj v dolino. V visokogorju ni veliko ljudi, zato je verjetnost, da bo kdo pospravil za tabo, majhna! ..."

Bajkanje v visokogorju je bolj izjema kot pravilo, obenem pa moramo pospravljati za seboj povsod, tudi sredi Ljubljane ni lepo, da vržemo odpadke na tla.

Zato predlagam, da se ta 2 stavka spremenita v:
"Smeti odlagaj v koše ali odnašaj s seboj domov. Tudi drugi uporabniki poti se želijo gibati po čisti naravi in si ne želijo pospravljati smeti za teboj."
morda je potem treba tudi tretji stavek malo prirediti.

lp, Denis

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 21:45
Napisal/-a tomix
Vsakdo, ki organizira turo na Tabli, bi moral v svojem postu, kjer objavlja turo, poskrbeti, da se tam pojavi tudi link na tole stran z opozorilom, da si mora vsak udeleženec prebrati PRIPOROČILA.
Nekaj takega kot -> Za udeležbo na turi si preberi tale PRIPOROČILA

Re: Osnutek pravil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 21:49
Napisal/-a crack
TomažT napisal/-a:Kadar se na ozki poti srečata dva naj ima prednost tisti, ki se vzpenja, saj se je lažje ustavit spuščajočemu kot vzpenjajočemu.

....fizika se ne strinja

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 21:55
Napisal/-a Tomo
bonton pa : kolesar ki se zaustavi med vožnjo navzdol lažje nadaljuje vožnjo kot tisti ki gre navzgor

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 21:58
Napisal/-a RedBull
če gledamo CPP. Ustavlja tist ki se pelje po klancu navzdol, toda ne zarad ustavljanja ampak speljevanja! Mogoče bi moralo biti tukaj obratno?

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:03
Napisal/-a Jabooz
tomix napisal/-a:Vsakdo, ki organizira turo na Tabli, bi moral v svojem postu, kjer objavlja turo, poskrbeti, da se tam pojavi tudi link na tole stran z opozorilom, da si mora vsak udeleženec prebrati PRAVILA.


In vsak, preden se vsede na kolo, mora glasno ali vsaj polglasno zdrdrati VSEH ŠEST PRAVIL.
Če ni dovolj tekoče ali dovolj glasno, potem se je treba poslužiti samokažnjavanja tako, da daš eno ali obe roke v vroč toaster za minimalno 5 (pet) sekund.

Velja do preklica!

Re: Osnutek pravil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:04
Napisal/-a Patrice
crack napisal/-a:
TomažT napisal/-a:Kadar se na ozki poti srečata dva naj ima prednost tisti, ki se vzpenja, saj se je lažje ustavit spuščajočemu kot vzpenjajočemu.

....fizika se ne strinja

Hja, ravno zaradi tega. Ne samo bonton, tudi varnost drugih temu pritrjuje. Sam bi dodal še to, da se pred (zate) težkim odsekom, kjer ne veš, ali boš lahko ustavil, ustaviš in pogledaš, ali je pot prosta.
Še nekaj sem na svojih vožnjah opazil. Dostikrat se planinci vljudno umaknejo, a žal storijo to tako, da so dobesedno na liniji padca. V takem primerju sam insistiram (kao me bolijo roke od tresenja kolesa), da gredo oni naprej. Nočem met koga na vesti, če mi ne bo ratal odpelat.

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:05
Napisal/-a crack
Sej je vsem jasno da se ustavi tisti k gre dol če se le da. To ni vprašanje bontona ampak varnosti. Ne moreš pričakovat da se bo nekdo proti komur se spuščaš dejansko umaknu. Morda še ni slišu za "pravila" :>

Hotu sm samo opozorit na to da je slabo napisno. Sej počasi se bo ščistlo :>

//drugič bom dvakrat premislu, nič napisu in vmes ugotovu da je že nekdo drug tole omenu :>

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:16
Napisal/-a Patrice
Jabooz napisal/-a:
tomix napisal/-a:Vsakdo, ki organizira turo na Tabli, bi moral v svojem postu, kjer objavlja turo, poskrbeti, da se tam pojavi tudi link na tole stran z opozorilom, da si mora vsak udeleženec prebrati PRAVILA.


In vsak, preden se vsede na kolo, mora glasno ali vsaj polglasno zdrdrati VSEH ŠEST PRAVIL.
Če ni dovolj tekoče ali dovolj glasno, potem se je treba poslužiti samokažnjavanja tako, da daš eno ali obe roke v vroč toaster za minimalno 5 (pet) sekund.

Velja do preklica!

Jabooz, kle si brez potrebe ciničen. Konec koncev, se teh pravil, kolikor te poznam (bolj po pripovedovanju kot po dejanski vožnji, saj sva odpeljala skupaj le turco ali dve) tudi sam držiš. In ni prav nič narobe, če jih ljudje spoznavajo. Ti jih poznaš. Nekateri jih ne. Morda kdo sploh ni razmišljal o posledicah vožnje, pa je prav, da prebere ta "pravila".

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:23
Napisal/-a Patrice
crack napisal/-a:Sej je vsem jasno da se ustavi tisti k gre dol če se le da. To ni vprašanje bontona ampak varnosti. Ne moreš pričakovat da se bo nekdo proti komur se spuščaš dejansko umaknu. Morda še ni slišu za "pravila" :>

Hotu sm samo opozorit na to da je slabo napisno. Sej počasi se bo ščistlo :>

//drugič bom dvakrat premislu, nič napisu in vmes ugotovu da je že nekdo drug tole omenu :>

Glede fizikalnih dejstev se strinjam s tabo. Ampak, če smo natančni, je to vprašanje tako bontona kot varnosti. Sicer pa, sicer se malo ponavljam, a vseeno: Dostikrat se planinci odmaknejo tako, da so dobesedno na liniji, kamor te bo izstrelilo, če boš odletel. Enostavno ne poznajo obnašanja kolesa tako kot mi. Glede na to, da smo mi tisti, ki vozimo, smo vseeno odgovorni tudi za njihovo varnost ob naših "naletih".

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2008 22:26
Napisal/-a Mako
Kadar se na ozki poti srečata dva naj ima prednost tisti, ki se vzpenja, saj se je lažje ustavit spuščajočemu kot vzpenjajočemu.


Kadar se na ozki poti srečata dva, ima prednost tisti, ki se vzpenja.

Če gresta po isti pot en kolesar gor in drugi dol ima prednost tisti, ki opravlja težje delo. V tem primeru je to vzpenajoči.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 11:27
Napisal/-a žabar
mako napisal/-a:Če gresta po isti pot en kolesar gor in drugi dol ima prednost tisti, ki opravlja težje delo. V tem primeru je to vzpenajoči.

Včasih je skoraj težje navzdol! :twisted:
Ma, se hecam. Meni se zdi ideja o zgibanki, ki bi jo vsak dobil ob nakupu novega kolesa, odlična! Samo kako to izvest?! Namreč pokrovitelje najbrž lahko pridobiš na kakšen uraden naslov, po možnosti z računom in davčno številko, ne pa za skupino ljudi, ki bi želeli to organizirati. Razen, če se ne organiziramo v S.P. ali kaj podobnega. :roll:

Re: Osnutek pravil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 11:41
Napisal/-a bojanu
TomažT napisal/-a:Ne vozi po obdelovalnih površinah.


V tej točki bi lahko več pisalo, saj so kmetje upravičeno besni na osebke, ki jim delajo neposredno škodo. Vožnja po posejani njivi verjetno ni privlačna, travniki pa so. So bile že vroče debate na to temo :roll:

Re: Osnutek pravil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 11:50
Napisal/-a problematiks
TomažT napisal/-a:MarE je prišel na dan z odlično idejo, pri kateri bi se krajša, enostavnejša različica pravil natisnila na zloženke. Te bi nato prodajalci priložili ob nakupu novega kolesa.

Moram rect, da ze nekaj casa razmisljam, da bi ene take zgibanke obesil na kolesa, tako da je ta ideja o poenotenem kodeksu obnasanja prisla ravno ob pravem casu.
Kar se pa izvedbe tice, jaz tu ne vidim nobenega problema.Naredi se pac eno krajso verzijo in potem si vsaka trgovina sprinta to ven in je, saj ni tak strosek.Saj ni treba, da je nek fensi smensi papir in kaj vem kaj se.Mogoce na prednji strani en prepoznaven logo, not pa napisano, kar ima za bit napisano.

Marko

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 11:53
Napisal/-a cebelca
Res si lepo napisal Tomaž. Sem vesela, da si se tega potem le lotil. ;)

Re: Osnutek pravil gorskega kolesarja

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 12:57
Napisal/-a Jabooz
problematiks napisal/-a: kaj vem kaj se. Mogoce ...... mogoče dobimo Gorenje za sponzorja :D

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 13:08
Napisal/-a MAAC
Sama izvedba zloženke ne bi smela bit zahtevna. Sponzor lahko nenazadnje tudi sam "da zloženko v tisk" in tako prikaže stroške tiska in ne promocije ;)

Glede samih smernic - ful sem bil presenečen, ko me je Tomaž opozoril, da na Tabli ni teh zadev. Očitno smo jih vsi, tudi "stari tablaši", dobesedno prezrli in zato ful pozdravljam njegovo pobudo. To bi moralo biti označeno kot "sticky" na vrhu vsakega relevantnega foruma. Še boljše bi bilo, da bi nekje ob strani bile te smernice ves čas prisotne (ok, glede na obliko foruma bi bilo to težje izvedljivo). V trgovinah pa bi morale viseti na steni tako kot svoj čas slike ljubljenega vodje :mrgreen:

No, resno. V končni fazi bi lahko tukaj pomagalo tudi kakšno društvo, morda celo KTK (Joc, a lahko to temo uvrstimo na naslednjo sejo odbora?), ki bi lahko pognalo vseslovensko akcijo. Mislim, da bi kot organizirani dosegli veliko več, kot če bi nas nekaj posameznikov "napadlo" kolesarske trgovine.

@Problematiks: vidiš, sam si pripravljen kar sam naprintat te zloženke. Me prav zanima, če se ostali trgovci strinjajo s tem (saj veš, recesija & co. press) :?

Maac

p.s. glede vsebine se ne bom dotikal. v globalu je super, predlagam pa tudi, da se ne spuščamo preveč v nepotrebne detajle, da ne dobimo ven res kakšne "klobase" ;)

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 13:42
Napisal/-a Mako
Šatlanje, DH.

Dajmo še to vključiti. Torej šutlanje samo na za to primernih terenih, to so pa bajkparki in druge proge, ki so namenjene samo kolesarjem ter še kaj zraven - oziroma kaj predlagate ostali na to temo.

Nekako je treba tudi to 'usmeriti' ozirma po pameti omejiti, da se torej ne bo šatlalo in divjalo po obljudenih poteh nad mesti. Primer neželjenega šatlanja je recimo Čaven nad Ajdovščino.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 13:47
Napisal/-a Jabooz
SPAM

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 13:55
Napisal/-a TomažT
Pózdraf!

Vidim, da se je debata razživela. Sedaj bom kratek, ker me še do večera čaka veliko dela.

Glede ustavljanja na ozki poti - ni mišljena taka hitrost, da se ne bi mogel ustaviti, mišljena je strmina, na kateri pa veliko lažje nadaljuješ vožnjo navzdol. Saj veste, kako težko se je ponovno pognat v hrib na kakšnem strmejšem odseku.

Glede smeti bom preoblikoval stavek in popravil - kmalu.

Način, ki olajša sponzoriranje, je preko društva. Smo ga hoteli uporabiti pri dobivanju sponzorjev za projekt formule Student, ampak smo celotno idejo opustili zaradi "nezanimanja" faksa, neresnosti in posledično ogromne vsote potrebnega denarja (6-mestna cifra €). Se pa da, preko obstoječega ali novo ustanovljenega društva.
Potek sponzoriranja pa je lahko tak kot to počnejo pri brezplačniškem tisku. Na zloženki so logotipi oz. reklame sponzorjev, iz tega denarja se pa plača tisk in oblikovanje. In potrebne plače ljudi. Za razmislit...

V DH/FR se ne bi kaj vtikoval, saj je to urejeno s pravili bikeparkov. Če pa že, pa je bolj smiselno, da o tem napišejo kaj naši tekmovalci teh disciplin..

Lep dan še naprej!

Tomaž

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 14:04
Napisal/-a guverner
Zadevo pozdravljam in podpiram.
Letaki, sploh, če so čisto navadni, in jih stiskajo trgovci sami (na tiskalnik v tem primeru), ne stanejo nekega pretiranega denarja. Pa še zgibat se jih lahko da (če se tiska v tiskarni), kar tudi ni nek astronomski strošek (po želji lahko vprašam znanca kakšen je približen strošek. Rabil pa bi dimenzije papirja, tip papirja in pa v koliko barvah (barvno/čb).

Bi pa mogoče dodal, da se gorski kolesarji držijo tudi v mestu (če ga prečkajo) nekega določenega bontona/organizacije/samoumevnosti.

Včeraj recimo, se je zgodilo, da je skupina kolesarjev (vsi na XC/AM fully-jih) prišla (predvidevam) iz kakšnega lokalnega hriba ter prečkala mesto.
Pri tem pa so na dveh mostih naredili popolen zamašek.
Dovolj bi bilo, da bi se postavli vsi v eno stran, kdo še počakal preden rine na most, in bi ostali (tako pešči, kakor starši z vozični ter kolesarji) šli lepo mimo.
Žal pa so vsi rinli naprej kakor, da gori voda in tako okupirali celoten most (po dolžini ter širini).

Ko vidim kaj takega, me ja kar malo sram. Ni čudno, da imajo potem določeni ljudje o kolesarjih slabo mnenje.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 14:14
Napisal/-a Surfac
Ideja o zloženki se mi zdi odlična in o vključitvi kolesarskih trgovin tudi. Zloženko bi pa širil "po korakih". V prvi fazi bi lahko poslali datoteko trgovinam, ki bi si jo laho same natiskale (npr. A4 ali polovica A4) kot je bilo predlagano. Verjetno bi se splačalo vložiti nekaj truda tudi v oblikovanje, če ima kdo smisel za to. To se da narediti zelo hitro. Po moje bi lahko dokaj hitro ovrednotili, kako projekt poteka, saj smo dosti po trgovinah. :D

Lado

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 14:43
Napisal/-a Mako
TomažT napisal/-a:V DH/FR se ne bi kaj vtikoval, saj je to urejeno s pravili bikeparkov. Če pa že, pa je bolj smiselno, da o tem napišejo kaj naši tekmovalci teh disciplin..

DH/FR. Gre za omejitev šatlanja in DH izven urejenih oziroma za to namenjenih poti.
Glede drugega dela se strinjam. Torej, sami predlagajte kodeks.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 14:51
Napisal/-a Pokora
že spet bom potegnila na dan Nemce, pa ne si slučajno mislit, da jih častim!

saj poznate Bike discount, kajne. Kar pogosto si tam kaj naročamo in bilo je obdobje, ko smo skupaj z ostalo dokumentacijo prejeli en lep letak, tegale:
http://www.dimb.de//images/stories/fair ... _flyer.pdf

to je del vsenemške iniciative (v bistvu je to društvo, kjer so skupaj zbrani kolesarji, proizvajalci in prodajalci), da bi se odprle poti za gorske kolesarje
http://www.dimb.de/index.php?option=com ... Itemid=115

zakaj vse to - tale letak je lahko vzor za letak, ki bi ga mi "sproducirali"

in seveda, zelo podpiram to našo idejo in celo iniciativo! :P

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 15:36
Napisal/-a MAAC
Odlično Denis!! Dobro si se to spomnila 8)

Mislim, da bi v prvem koraku že veliko naredili, da bi ta letak poslali vsem članom na njihov mail. Bojo pa to morali administratorji povedat, če je "mass mail" funkcija sploh možna ;)

Maac

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 15:44
Napisal/-a Jabooz
SPAM

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 15:46
Napisal/-a Joc53
Se strinjam z doslej povedanim, dobra ideja, najprimernejše mesto distribucije pa so zagotovo kolesarske trgovine in servisi.

Na KTK tudi že nekaj časa načrtujemo izdajo zloženke, žal še nismo prišli dlje od grobega osnutka, ker je bilo vsega drugega preveč (tečaj za TKV, izleti, priporočila, "odmetavanje polen" :lol: itd. Namen je splošna promocija turnega kolesarstva, zloženka seveda vsebuje tudi priporočila. Akciji se ne izkjučujeta, nasprotno, se lepo dopolnjujeta. Upam, da bo zloženka KTK ugledala luč sveta do pomladi (finance?).

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 15:53
Napisal/-a crack
Jabooz napisal/-a:Kar vidim kako Damjan Murko zapoje nam vsem znano vižo


Neokusna šala, resno.

Če smo že cinični glede tega kako lahko je spreminjati svet :>
http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

Joc53 napisal/-a:finance?

planinci ? :>

Morda bi blo fanj dat v brošuro še opise parih poti v različnih občinah in te občine v katerih območju se nahaja gorska pot prosit za denarno pomoč. Saj bo tud njim koristla če privablja kolesarje=morebitne potrošnike. Morda bi dala kakšna gostilna v bližini poti kaj malega denarja.. itd itd

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 16:52
Napisal/-a Surfac
crack napisal/-a:
Morda bi blo fanj dat v brošuro še opise parih poti v različnih občinah in te občine v katerih območju se nahaja gorska pot prosit za denarno pomoč.


Mislim, da bi to zadevo zakompliciralo. Fajn sicer je, ampak kdo bi to naredil? Pa tudi občin je pa v Sloveniji skoraj neskončno.

Pa še ena misel: Nemci, ki imajo zelo radi pravila, besede pravila v zloženki skoraj ne uporabijo. Uporabijo kar njeno angleško verzijo, pa še to na ne preveč izpostavljenem mestu. Očitno smo gorski kolesarji posebna pasma. Mislim, da beseda pravila odbija več ljudi kot pa etika. Mogoče se najde pa kaj boljšega za naslov. Ampak to je samo sugestija !

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 17:15
Napisal/-a Mako
Surfac napisal/-a:Pa še ena misel: Nemci, ki imajo zelo radi pravila, besede pravila v zloženki skoraj ne uporabijo. Uporabijo kar njeno angleško verzijo, pa še to na ne preveč izpostavljenem mestu. Očitno smo gorski kolesarji posebna pasma. Mislim, da beseda pravila odbija več ljudi kot pa etika. Mogoče se najde pa kaj boljšega za naslov. Ampak to je samo sugestija !

Ja, beseda je ponesrečena.
Smernice, etika, priporočila, kodeks obnašanja,...

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 17:23
Napisal/-a crack
Jah logično da ne morejo bit pravila :>, lahko so samo priporočila s strani XY
vedno padem en post prenizko >.<


Etika in kodeks obnašanja... ? mate pa ful moči ni kej :>

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 18:30
Napisal/-a TomažT
Seveda, vse se da spremenit, saj zato sem pa odprl to temo. To je samo osnutek, ki mu sledi diskusija, še zdaleč ni končna verzija.

T

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 19:36
Napisal/-a PJ
Surfac napisal/-a:Pa še ena misel: Nemci, ki imajo zelo radi pravila, besede pravila v zloženki skoraj ne uporabijo. Uporabijo kar njeno angleško verzijo, pa še to na ne preveč izpostavljenem mestu. Očitno smo gorski kolesarji posebna pasma. Mislim, da beseda pravila odbija več ljudi kot pa etika.

Zares sem sam sel to temo brati ravno zaradi besede "pravila". In po pravici povedano, pa naj se slisi se tako grdo, se mi je takoj, se preden sem sploh prebral za kaj se gre, zdelo hudo neumno, da mi bo nekdo, pa kdorkoli ze to je, postavljal neka pravila v casu ko grem ven, da se sprostim. Pravila mi lahko postavlja zena, sef, lastnik proge na kateri sem ali pa drzava, nekdo na Tabli pa mi jih ne bo. Pa da ne bo pomote... Tomo mi lahko postavlja pravila o cem lahko tu pisem, kaj lahko prodajam, ali kako lahko izgleda moj avatar, ne bo pa mi postavljal pravil s kaksnim razmerjem moram goniti v 20% klanec :)
In ker verjamem, da ima vecina zelo podoben odnost in poln k** razno raznih pravil v vsakdanjem zivljenju, bi se po moje veliko lepse slisalo "priporocila" kot pa "pravila". Zaleglo bo pa enako ali pa se bolj, saj bi ogromno ljudi taksna "pravila" krsilo zgolj iz tega, ker imajo dovolj pravil v preostalem delu dneva.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 19:57
Napisal/-a Tomo
Pa kje si mene najdel, matr! Sam si pa opozoril na pravi problem. Hitro pisat na IMBA naj http://www.imba.com/about/trail_rules.html , tisto rules spremenijo v kaj drugega, da ne bojo pomagal nespretnim prevajalcem širit zmedo,ogorčenje, revolt in sveto jezo po svetu :mrgreen: Pa naj bo priprošnja :)

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 20:06
Napisal/-a dare_
DIMB je nemška verzija IMBA in tako tudi priporočila.
IMBA priporočila vsebujejo vse kar je potrebno. KTK je združil IMBA, Paternuja in Jiržija in po mojem mnenju je že to je preveč. Vse ostalo je smetenje. Pridemo do tega, da bi vsak rad dodal svojo idejo/stavek/besedo in potem nastane neuporaben zmazek. Upam, da bomo v KTK do pomladi pripravili zloženko. Kot jaz vidim stvari, trenutno najbolj potrebujemo udarno geslo in sponzorja za zloženko. Tekstopisci - copywriterji na dan z idejami.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 20:19
Napisal/-a Jabooz
dare_ napisal/-a: najbolj potrebujemo udarno geslo


Zakaj bi vlekel črte, ko jih lahko posnifaš :roll:

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 20:22
Napisal/-a Tzuli
Ti si očitno danes že ene 4.... Ne vem zakaj jim smetiš temo.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 20:22
Napisal/-a TomažT
Zadovoljni? Nikomur ne želim kratit svobode s pravili, ta "pravila" bi naj imel vsak v svoji zdravi pameti že veliko pred zapisom le teh... Nikogar tudi ne morem(o) prisilit, da jih upošteva.
Zakaj (spet) še ena verzija? Ker bi to bila tablaška verzija. Pomagate jih ustvariti vi, tablaši. In to z namenom, da bi bila čim bolj "ljudska", saj VI kolesarite, veste za kaj gre. Nima smisla, da bi (če grem v skrajnost) imeli neka "pravila", ki jih je napisal nek uradnik, ki zapusti pisarno samo v času malice...
Poleg tega imamo možnost ustvarit bolj specializirana pravila, ki se razlikujejo od splošnih... Če je sploh želja za kaj takega..

Pri zloženkah pa je boljše imeti več sponzorjev-lažje dobit nekaj denarja od večih, kot veliko denarja od enega. Saj pa veste kako to gre..

Lp, T

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 21:04
Napisal/-a PJ
Tomo napisal/-a:Pa kje si mene najdel, matr!

Si pac zadnje case strah in trepet tu naokoli :P Pa da ne bo kdo narobe razumel in si mislil da ne nameravam spostovati pravil na Tabli in kaj je boljsi primer kot Tomo Grozni? :lol:

PS: Tomaz nisem mislil nic slabega, ampak kot sem napisal... ce jih namesto pravila poimenujes recimo priporocila, bo dosezenega vec. Pravila imajo danes pac malo cuden prizvok in jih ljudje ne marajo prevec.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 21:23
Napisal/-a El Tomzo
Pa vsa ta priporočila bi bilo morda dobro na video posnet in nekam obesit - Vimeo??
V smislu: priporočamo-ne priporočamo.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 21:46
Napisal/-a Patrice
Tomzo, dobra ideja... sam da se ne bo zgodilo pol tole:
http://www.youtube.com/watch?v=_qMd3OvkGXc

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 21:54
Napisal/-a Jabooz
Jabooz napisal/-a:SPAM

Spam? trudim se po najboljših močeh. ravno danes pozno popoldne sem že stopil v kontakt z Gorenjem in se že razvija en tak mali prenosni toaster za kolesarje za na teren :roll:

El Tomzo napisal/-a:Pa vsa ta priporočila bi bilo morda dobro na video posnet in nekam obesit - Vimeo??
V smislu: priporočamo-ne priporočamo.


Vsaj en se razume na temo :D :D

Skupaj zmoremo

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 21:57
Napisal/-a kanta
Izogibaj se razmočenega terena, saj se sledi v mokri podlagi poznajo veliko bolj kot na suhi.

Brezveze.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:27
Napisal/-a El Tomzo
Patrice napisal/-a:Tomzo, dobra ideja... sam da se ne bo zgodilo pol tole:
http://www.youtube.com/watch?v=_qMd3OvkGXc


ja, mi je tale filmček hodil po glavi :D

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:34
Napisal/-a danilo
Pohitite s priporočili, mogoče pa bom vodnik po enoslednicah dopolnim z njimi in ne z že napisanimi.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:41
Napisal/-a Patrice
Fajn bi blo, da bodo ta pravila narejena do 5.2.2009, tiskana revija Viva jih bo objavila v tem primeru objavila v marčevski številki; vsak nadaljni dan pomeni objavo en mesec kasneje v tiskani reviji (mesečniku).
Navkljub temu - čim boste imeli pravila sprejeta, bodo le-ta objavljena na www.viva.si - kar pomeni, da bodo istočasno objavljena tudi v novicah najdi.si (RSS).

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:44
Napisal/-a dare_
ste kot novopečeni birokrati, ki bi radi opravičili svoj obstoj in si izmišljujejo nove in nove zakone, akte, pravilnike, čeprav jih ni nihče prosil za to. Zakaj si zapirate vrata? Najboljši je tisti sistem, ki ima najmanj pravil, vendar so ta dobro razumljiva.
Priporočila IMBA so minimalni skupni imenovalec, ki ob upoštevanju le teh preprečuje konflikte in ob uporabi splošnega bontona omogoča splošno uživanje. Kar je več je manj.
Ne praskajte se, kjer vas ne srbi (sicer vas bo zaradi praskanja začelo povsod srbeti).

Tablaška pravila. Pripadnost Tabli. Čredni nagon. Tabla je forum za izmenjavo mnenj in naj pri tem tudi ostane.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:49
Napisal/-a ašojla
dare_ napisal/-a:ste kot novopečeni birokrati, ki bi radi opravičili svoj obstoj in si izmišljujejo nove in nove zakone, akte, pravilnike, čeprav jih ni nihče prosil za to. Zakaj si zapirate vrata? Najboljši je tisti sistem, ki ima najmanj pravil, vendar so ta dobro razumljiva.
Priporočila IMBA so minimalni skupni imenovalec, ki ob upoštevanju le teh preprečuje konflikte in ob uporabi splošnega bontona omogoča splošno uživanje. Kar je več je manj.
Ne praskajte se, kjer vas ne srbi (sicer vas bo zaradi praskanja začelo povsod srbeti).

Tablaška pravila. Pripadnost Tabli. Čredni nagon. Tabla je forum za izmenjavo mnenj in naj pri tem tudi ostane.


Aleluja!

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 22:56
Napisal/-a dare_
@El Tomzo: ali se še spomniš, da je v programu KTK tudi klip na temo mtb priporočil?

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 23:04
Napisal/-a crack
Patrice napisal/-a:Fajn bi blo, da bodo ta pravila narejena do 5.2.2009, tiskana revija Viva jih bo objavila v tem primeru objavila v marčevski številki; vsak nadaljni dan pomeni objavo en mesec kasneje v tiskani reviji (mesečniku).
Navkljub temu - čim boste imeli pravila sprejeta, bodo le-ta objavljena na www.viva.si - kar pomeni, da bodo istočasno objavljena tudi v novicah najdi.si (RSS).

A lahk kdo zrihta še za zadovoljna.si ? Pa ne, ne da bi se dalo celo na velecenjeni 24ur.com ... :s 2 much , WE ROCK !! :pnkypanda:

Who will stop us now, you bloody anarchists ? I will gouge out your eyeballs and skull-fuck you!

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 23:04
Napisal/-a Joc53
dare_ napisal/-a:@El Tomzo: ali se še spomniš, da je v programu KTK tudi klip na temo mtb priporočil?

Je, ampak sram nas bodi, zloženko in video rojevamo že celo večnost. Vse tri, ki so za to zadolženi, bo treba za ušesa.

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 23:31
Napisal/-a problematiks
dare_ napisal/-a:ste kot novopečeni birokrati, ki bi radi opravičili svoj obstoj in si izmišljujejo nove in nove zakone, akte, pravilnike, čeprav jih ni nihče prosil za to. Zakaj si zapirate vrata? Najboljši je tisti sistem, ki ima najmanj pravil, vendar so ta dobro razumljiva.
Priporočila IMBA so minimalni skupni imenovalec, ki ob upoštevanju le teh preprečuje konflikte in ob uporabi splošnega bontona omogoča splošno uživanje. Kar je več je manj.
Ne praskajte se, kjer vas ne srbi (sicer vas bo zaradi praskanja začelo povsod srbeti).

Tablaška pravila. Pripadnost Tabli. Čredni nagon. Tabla je forum za izmenjavo mnenj in naj pri tem tudi ostane.

Kaj te pri tej temi pravzaprav moti, dare_?Pravila (priporocila, kodeks obnasanja, etika,...karkoli ze nekoga manj moti) v prvem postu so bolj ali manj prevod Rules of the Trail na strani IMBE.Nikjer pa ne pise, da je to brezpogojno najboljsa verzija in ce pride kdo v tej temi s kaksnim pametnim predlogom/dodatkom ven, je to samo pozitivno.Na koncu se bo itak stvari zminimiziralo v eno uporabno obliko.

Marko

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2008 23:42
Napisal/-a TomažT
Opažam, da ideje so, in da so tudi sredstva.

Če se vam najbolj dopadejo pravila iz IMBA, potem kar, nič čakat, lahko uporabimo kar tista. Zgornja priporočila tako ali tako izvirajo (tudi) iz njih. Jaz sem samo podal predlog glede priporočil. Ta osnutek je zaradi svoje dolžine dokaj nepraktičen za kak večji efekt, zato pa tudi je osnutek. Res je, enostavno je dobro.
Prevod pravil iz IMBA je dober, vendar če bi sam izbiral med že obstoječimi, bi izbral priporočila turnim kolesarjem (KTK).

Morda je bilo to s pisanjem "novih pravil" nesmisel, saj že imamo razna priporočila, je pa dobro, da se prilagodijo NAM in se vsaj predebatira o tem. Mislim, da trenutno ni toliko važno katere smernice uporabimo, ampak kaj se z njimi počne in doseže... Ko se nardi nek plan, pa se izberejo tiste, ki jih bomo uporabili.

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 07:00
Napisal/-a Patrice
crack napisal/-a:
Patrice napisal/-a:Fajn bi blo, da bodo ta pravila narejena do 5.2.2009, tiskana revija Viva jih bo objavila v tem primeru objavila v marčevski številki; vsak nadaljni dan pomeni objavo en mesec kasneje v tiskani reviji (mesečniku).
Navkljub temu - čim boste imeli pravila sprejeta, bodo le-ta objavljena na www.viva.si - kar pomeni, da bodo istočasno objavljena tudi v novicah najdi.si (RSS).

A lahk kdo zrihta še za zadovoljna.si ? Pa ne, ne da bi se dalo celo na velecenjeni 24ur.com ... :s 2 much , WE ROCK !! :pnkypanda:

Who will stop us now, you bloody anarchists ? I will gouge out your eyeballs and skull-fuck you!

Lolek, medijska podpora je nujna. Pač rihtam, kar lahk (kjer mam pač veze). BTW, Viva ma že nekaj let precej odmevno akcijo Osvojite 10 vrhov, ki je namenjena planincem. Ker jo bere precej planincev, je dobro, da se pojavimo v pozitivni luči tudi tam. Zato, dragi pljuvaček na cracku, zrihti ti kak medij, ki bo dajal podporo gorskemu kolesarstvu, pol se pa duvej in delaj norca - lahko pa se luzersko pizdiš, zakaj so zakoni čedalje bolj restriktivni in zakaj nas nihče ne mara (da bi kaj naredil za izboljšanje situacije seveda nikakor ne pride v poštev).

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 07:11
Napisal/-a Janez
TomažT napisal/-a:...Prevod pravil iz IMBA je dober, vendar če bi sam izbiral med že obstoječimi, bi izbral priporočila turnim kolesarjem (KTK).


Upam, da ne bo ostalo ime Priporočila turnim kolesarjem, ampak Priporočila gorskim kolesarjem.

Če karikiram se zna zgoditi, da bi npr. Marko Paternu po čudežu ponovno izdal Strme kolesnice in na platnicah bi pisalo: "Vodnik po 105 Zahtevnih turno-kolesarskih turah."

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 10:41
Napisal/-a Jabooz
Da ne bom ostal samo pri smetenju, ki ima sicer zelo dober namen ( o tem kasneje), bi rad dodal svojih 5 stotinov.

Vem, da je kar nekaj zagnanih v PZS KTK in da delajo dobro (sicer ne bi bilo nič vidno). Ne zahtevam in niti ne pričakujem legalizacije ne v celoti tudi ne na posameznih planinskih poteh. Sam pač čutim legitimni vidik neškodljivega načina preživljanja prostega časa v naravnem okolju. To mi zadošča. In seveda sledim priporočilom… že od nekdaj.

Sam kot gorski (lahko tudi turni ali ...) kolesar pa ne čutim prav nič z PZS KTK. Temu ni to, da je govora o PZS (so kar so, to kar pišem ima le malo veze z PZS), pač pa zadeva ni prav nič atraktivno izpeljana. Na prvo žogo deluje kot skupek malce ostarelih kolesarjih, ki se radi vozijo po poteh, ki so malo bolj zahtevni kolovozi, lahko tudi v sredogorju.
Če želite dobro podporo in veliko bazo mladine ste daleč od uspeha. Na trenutni način predstavitve ne verjamem v pravo podporo. A res verjamete, da si bo 17 letnik dal na ruzak našitek PZS KTK? Ali pa nalepko PZS KTK na bicikel? Ja? Ne? Vsebina KTK je sicer 100% prava in imate mojo 100% podporo. Ste veseli ker imate mojo podporo? Super!
Pred časom sem odprl temo [Ali bi DENARNO podprli organizacijo, ki bi skrbela za legalizacijo trailov?] In rezultat je bil, da denar je na voljo in da podpora je. Tudi sam sem dobil kup besnih Pmjev, kaj smetim, torej podpora JE. Ali ste mi že dali možnost plačila podpore z JASNO POVEDANIM NAMENOM, KAJ SE BO S TEM DENARJEM NAREDILO? Ne, zakaj še ne?
Gospodje v KTK Ali mi znate povedati kaj bi vi osebno naredili z 10.000 euri. Kaj, zakaj, kako. Tri vprašanja, tri odgovori.
Kaj bi radi dosegli v enem letu, treh, desetih? Kako in zakaj boste dobili podporo mlade baze in zakaj naj bi bil kolesar ponosen z nalepko PZS KTK? Kaj bo prednost biti član PZS KTK?

Na Gardi sem videl nemce z DIMB nalepkami na biciklih. In če bi sam bil član neke take organizacije in ZELO rad videl, ob vprašanju kaj je to za ena nalepka na mojem biciklu, avtu, ruzaku ali majici, da ga pošljem na spletno stran kjer je to narejeno tako kot mora biti. Ne prosti spisi na temo, kako je kolo neškodljivo. Recimo, da se končno v kratkem video loči kolo od motorja. Pa vsaj je že praktično vse narejeno na DIMB.de ali IMBA.com
Zdi se mi, da se odkriva toplo vodo.
Po mojem mnenju je problem le marketingu (BTW; marketing ni oglaševanje) in tukaj je največji problem. Glede na to, da Je JOC53 prfoks (Btw: zelo neugoden) na EF, je to v neposredni sredini tržnikov. In ob pravih ljudeh z znanjem je vse bolj učinkovito. Sicer isto, le učinkovito. Danes je vse le še embalaža in embalaža vam je hudo za časom. Marketing so čustva, PZS KTK jih nima, žal.
In čustva so tudi jeza nad toasterjem in način gverilskega marketinga je šel daleč od PZS KTK. Bolj ko se o tem govori, bolje deluje in gre v podzavest. Tudi prek Jaboozevih nebuloz.

Kaj je PZS KTK? Planinska zveza, kurc te kleda.
Da se narediti bolje in če ne veste kaj, zakaj in kako, dajte to delati nekomu, ki to zna. Jaz vam za to dam denarno podporo, da jo date nekomu, ki to zna. Embalažo, da ne pomote.p.s::_A si predstavljate kakšen učinek bi imel tiskan letak za voznike avtomobilov z priporočili za pravilno vožnjo ob nakupu vozila? Obvladuj avto, Spoštuj ostale uporabnike in tujo lastnino. Ne vozi pijan, ne divjaj….
Strahovit ne dvomim :mrgreen:

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 11:02
Napisal/-a crack
Patrice napisal/-a:Lolek, medijska podpora je nujna. Pač rihtam, kar lahk (kjer mam pač veze). BTW, Viva ma že nekaj let precej odmevno akcijo Osvojite 10 vrhov, ki je namenjena planincem. Ker jo bere precej planincev, je dobro, da se pojavimo v pozitivni luči tudi tam. Zato, dragi pljuvaček na cracku, zrihti ti kak medij, ki bo dajal podporo gorskemu kolesarstvu, pol se pa duvej in delaj norca - lahko pa se luzersko pizdiš, zakaj so zakoni čedalje bolj restriktivni in zakaj nas nihče ne mara (da bi kaj naredil za izboljšanje situacije seveda nikakor ne pride v poštev).

Sorry, sam si mal zamešu pojme, jst nisem na cracku, ti si pa očitno pothead, kar je razvidno iz podpisa. Bo treba mal prerast to, kaj mislš ? Glede te dobre luči itd pa mislm da so tvoje predstave sveta preveč preproste da bi se spuščal v to s tabo prek foruma. Kaj ti bo podpora planincev če nimaš niti podpore gorskih kolesarjev ? Pol si pa ful zašvicu.

Jabooz napisal/-a: Na prvo žogo deluje kot skupek malce ostarelih kolesarjih, ki se radi vozijo po poteh, ki so malo bolj zahtevnih kolovozih, lahko tudi v sredogorju.

In kaj je v resnici ? Se vam ne zdi sposobno da bi se mal predstavli tisti ki NAS VSE predstavljate, kljub temu da vas NIHČE ni izvolil (morda planinci)? Da vemo kdo sploh je tam notr, kakšne izkušnje ima s kolesarjenjem in tako dalje.
Jabooz napisal/-a:A res verjamete, da si bo 17 letnik dal na ruzak našitek PZS KTK? Ali pa nalepko PZS KTK na bicikel? Ja?

Ne

Reality check

Dejte ostat raje pri zloženki za enkrat. Osebno mislim da bi imela večjo veljavo če bi bil spodaj "žig" MTB.si kot pa PZS KTK

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 11:04
Napisal/-a Jabooz
crack napisal/-a:
Jabooz napisal/-a:Je skupek malce ostarelih kolesarjih, ki se radi vozijo po poteh, ki so malo bolj zahtevnih kolovozih, lahko tudi v sredogorju.daj bodi srce in citiraj cel stavek :roll:

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2008 11:07
Napisal/-a Surfac
@Jabooz
Mislim, da problem legalizacije poti in spremebe zakonov ni v denarju ampak v spremebi miselnosti ljudi. KTK dela na tem vsaj znotraj PZS. To je le eden od dejavnikov, ki lahko kaj spremeni. In o zakonih na koncu vedno odloči - politika.

http://www.mtb.si/index.php?id=7&tx_ttnews[tt_news]=1014&tx_ttnews[backPid]=2&cHash=6d12917e11

Če ima kdo drug kako idejo, kako kaj uredit, naj jo uresniči.

Ideja, ki je bila tukaj predstavljena in vodi v zloženko je pa še en kamenček, ki lahko kaj pripomore k spremebam. In zato idejo z veseljem podprem, če ne drugače vsaj z besedami :oops:

Zloženka (saj to je pravzaprav tema tukaj): jaz kaj hudega ne bi izumljal, predlagam smiselen prevod nemške in malce drugačno obliko, da dodamo kaj svojega. Verjamem, da se to da dokaj hitro naredit. In potem za začetek se naredi npr. PDF
datoteka, dostopna vsakomur. Seveda zopet: to je samo sugestija.
Obliko zloženke, ki je na netu se lahko potem dopolnjuje z bistrimi idejami.

Pa čim manj polen nekomu, ki hoče nekaj naredit

Lado

PS: se moram pobarvat, da bom videti manj "ostarel" :D :D :D im bom bolj "relevanten". (Šala...) NISEM PA ČLAN KTK (to pa ni šala)