Po pohorskih vrhovih

Po pohorskih vrhovih

OdgovorNapisal/-a G0lden » 11 Jul 2011 11:54

naslov: Po pohorskih vrhovih
tip ture: dnevna rekreativna vožnja, ki zahteva malce več kondicije

težavnost: 3-4
razglednost: 4
tehnika vožnje: 3
kondicija: 4

izhodišče: Ruše - Smolnik
dolžina ture: 73km
čas vožnje: 4h - 5h (odvisno od tempa/kondicije)
skupna višinska razlika: 1219m

kratka oznaka ture: Odlična dopoldanska vikend tura, ki zajema nekaj izmed mnogih pohorskih vrhov s kočami.

opis ture:

Po GPS-u boste videli, da sem pot začel že doma in sicer v Bistrici ob Dravi, kjer sem se podal na pot proti Bezeni, kjer se mi je priključil še kolega in potem proti Rušam in Smolniku. Ko pridemo do železniškega viadukta, pod katerim se v Smolniku zapeljemo po rahlem spustu, pridemo do rondoja, kjer izberemo zadnji izvoz, proti Šumiku (tam so seveda tudi ustrezne označbe, nemogoče je zgrešiti).

Začne se prvi del vzpona, ki se ga prevozi po asfaltirani cesti ob potoku in manjših naseljih. Prve štiri kilometre vzpona se rahlo vzpenjamo, največ med 10 in 15%, redkeje okoli 20%. Ko pridemo do prvega 90° zavoja se začnemo resneje vzpenjati (okoli 21-25%) potem pa sledi seveda najzahtevnejši del vzpona proti Šumiku kjer se še vedno po asfaltirani cesti močno vzpenjamo okoli 25% proti koncu asfaltirane ceste. Sledi nekaj blagih zavojev, ne pretirano težkih vzponov in po približno šestih kilometrih (kolikor jih je še ostalo) prispemo do križišča, kjer se lahko odločimo ali pot nadaljujemo proti koči na Šumiku ali pa proti piknik prostorom (Bajgotovo) in nazaj v smer Ruške koče in mariborskega pohorja. No, tukaj se odločimo za smer koča na Šumiku, ki je v omenjenem križišču tudi ustrezno pomarkirana (smer Klopni vrh - koča na Šumiku). Pot nadaljujemo cca. pol kilometra do koče, kjer se lahko okrepčamo, od nedavnega je tudi spet uradno odprta za obiskovalce:

Slika

Slika

Po malici pot nadaljujemo proti Klopnemu vrhu. Poti do tja je več, obstaja celo bližnjica, po kateri sva teden dni nazaj "zalutala" ampak o tem kasneje. Pri koči na Šumiku imamo na voljo dve poti. Ena gre naravnost, druga pa levo. Izberemo tisto, ki gre naravnost (pozor, obe poti sta pravilni, vendar če greste levo, je možnost, da se izgubite precej popularna). Čaka vas kilometer ali dva rahlega vzpona potem pa spet precej dolg spust do križišča, ki vas sprašuje, če želite iti proti Klopnemu vrhu ali proti Činžatu v dolino.

Slika

Seveda zavijemo levo v rahli vzpon, kjer kmalu pridemo do enega mostu, kjer boste zagledali prelepo jaso, polno čudovitih vikendic, kot v pravljici (škoda sem pozabil slikat). Potem samo sledite poti, večinoma v rahli vzpon in tekom pol ure boste na koči na Klopnem vrhu, kjer imate spet možnosti okrepčitve iz nahrbtnika ali postrežbe.

Slika

Odpravimo se dalje v isto smer in pri prvem razcepu ceste zavijemo ostro desno - proti Pesku, vendar pozor, ni označeno! Sledi kakšen kilometer vzpona potem pa dolg in blag spust proti bližini Peska. Na koncu spusta boste zagledali pozdravno tablo občine Lovrenc na Pohorju in kakšnih 100m naprej kažipoti. Na drevesu visi deska z napisom "Rogla 7km". Zavijete torej desno in se držite ceste. Čez pol urce bi morali biti na koči na Pesku, zlahka jo prepoznate, ponavadi je (sploh med vikendom) oblegana s planinci, kolesarji in turisti. Prišli boste tudi na asfaltno podlago. Tudi tukaj imate možnost kosila ali hrane iz nahrbtnika.

Slika

Slika

SlikaKo se okrepčamo nas čakajo še dobri trije kilometri asfaltnega vzpona do Rogle. Upam, da ne rabim posebej razlagati kakšne možnosti imate tam, ker ni da ni. Tukaj se vaša pot kar se tiče vzpona tudi zaključi.

Slika
Slika

In še panoramska (link, ker je ogromna):

http://www.shrani.si/f/3d/pK/3jzgPxUS/dsc00468.jpg

Na voljo imate dve možnosti spusta in sicer po isti poti nazaj do Peska in potem zavijete levo proti Lovrencu na Pohorju (18km spusta po makadamu), ali pa greste na drugo stran proti Zrečam, kar se mi ni zdelo preveč pametno, saj bi potem 50km gonil do doma okoli Pohorja. Ko ste že celi utrujeni od spusta (ni preveč zahteven, potrebno je paziti na precej gost promet in prah, ki ga dvigujejo razni avtomobili...) prispete do Lovrenca na Pohorju, kjer se spet po asfaltu spuščate proti kraju Puščava.

Prispete do precej velikega križišča, kjer imate možnost smeri Dravograda/Maribora ali Činžata. Ker je Činžat precej bližje kot, da se vozite naokoli sva s kolegom izbrala slednjega. Sledi zelo rahel ampak dolg klanec na vrh, kjer se po drugi strani spet spustite v dolino proti Fali in nadaljujete pot proti Rušam od koder verjamem, da se boste že znašli.značilnosti in posebnosti na poti: Veliko prometa med vikendi na Pesku in Rogli!

variante avtorja: Obstaja kot omenjeno bližnjica do Klopnega vrha, vendar boste morali kakšna dva kilometra poti prekolesariti po peš poti, ki vam bo dodobra obarvala kolo v blatno rjavo barvo. Če se odločite za to povezavo se pri koči na Šumiku odločite za levi ovinek, kjer v naslednjem razcepu (ki je takoj) izberete pot desno (rahlo v vzpon, na levi strani boste videli dva lesena vikenda). Pot nadaljujete kakor daleč boste lahko, ker naposled prispete do obračališča, kjer lahko nadaljujete pot peš, s kolesom ali krosarjem (bognedaj). To je tista peš pot, ki vas bo dodobra umazala ampak obenem bo prekinila monotonost makadama. Pridete na cesto, kjer se zavije levo in potem nadaljujete pot do Klopnega vrha mimo spomenika na levi strani v gozdu ga boste opazili. Pozor: Ne še zavijati levo v breg, ker to je povezava na Pesek, ki sem jo opisal zgoraj, zdaj pridete iz druge strani, ker okoli poteka krožna pot nazaj na Šumik! Peljete dalje cca. 600m in pridete na kočo, potem pa le na tisto povezavo, ki bo iz druge strani na vaši desni strani in nadaljujete pot proti Pesku.

koristne informacije: Seveda bi najbolj uživali med tednom, ko je Pohorje brez nadležnih turistov z avtomobili, ki vam prašijo očala. Obenem vam priporočam da ne podcenjujete trase, bodite kondicijsko dobro pripravljeni in preskrbljeni s pijačo in prigrizki.

avtor in viri: Robič Blaž
zemljevid: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tnkcogldtizglakb
fotografije in drugo gradivo: Robič Blaž / Miha Krajnc
Uporabniški avatar
G0lden
član
 
Prispevkov: 125
Pridružen: 08 Jul 2011 06:58
Kraj: Maribor

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov