PO ŽELEZNI ZAVESI (Prekmurje)

PO ŽELEZNI ZAVESI (Prekmurje)

OdgovorNapisal/-a franklin » 15 Okt 2008 10:20

naslov: PO ŽELEZNI ZAVESI – Lendavske gorice in madžarski gozdovi (Prekmurje)
tip ture: XC, popoldanska tura

težavnost:
3
razglednost: 4
tehnika vožnje: 3
kondicija: 3

izhodišče: Lendava; parkirišče pri hotelu Elizabeta
dolžina ture: 35 km
čas vožnje: 2 ure
skupna višinska razlika: 700 m

kratka oznaka ture: Značilnost ture je da poteka po mejnem področju med Slovenijo in Madžarsko, ki je bila v časih hladne vojne izredno zastražena. Tu je potekala železna zavesa med vzhodnim in zahodnim blokom. Z vstopom v shengensko območje decembra 2007 so padle še zadnje meje, izginil je še zadnji ostanek te nekoč zloglasne železne zavese, ki nas je ločila od vzhodnih sosedov. Tura je tehnično precej zahtevna, saj se ves čas izmenjavajo strmi vzponi, ki jim sledijo kratki strmi ovinkasti spusti. Čeprav naše prekmursko hribovje ni visoko, se bodo višinci vseeno pridno nabirali.

opis ture: je podan po točkah 1- 4

1 - Vzpon na vrh Lendavskih goric:
Turo začnemo v Lendavi (160 m.n.v.) pri parkirišču hotela Elizabeta, odpeljemo se v center mesta, pri Cerkvi Sv.Katarine zavijemo desno in čez 100 m spet desno, začnemo s kratkim strmim vzponom V4, ki se sčasoma umiri, počasi se po asfaltirani cesti vzpenjamo V3 mimo pokopališča v smeri kapelice Sv.Trojice. Po 2,25 km pridemo do čistine pred ulico, ki vodi do kapelice, vendar mi zavijemo levo v strmi vzpon V4, pridemo na vrhu do telekomunikacijskega stolpa, pred katerim zavijemo desno S2 in kar po glavni cesti, izmenjavajo se vzponi V2-3 in spusti S2-3. Po 3,57 km prispemo na vrh Lendavskih goric – Piramida (328 m.n.v.). Tu je lepa razgledna točka – odpre se nam panorama v smeri Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

2 – Prestop meje – železne zavese:
Z Piramide se spustimo S3 po cesti mimo table »Državna meja« in mimo nekdanje karavle. Po 4,05 km na levi strani naletimo na mejni kamen 480 in mimo njega zavijemo v gozd. Skozi gozd se peljemo po single-trailu in sledimo mejnim kamnom 480-487, izmenjavajo se vzponi V2-3 in spusti S2-3. Po 5,05 km pridemo iz gozda na čistino do mejnega kamna 487, zavijemo levo po ozki potki skozi goščavo. Prestopili smo železno zaveso.

3 – Po madžarski strani:
Sledi spust S4 po izrabljeni makadamski cesti, vzpon V3 mimo stolpa Nagy Tenke, ki se skriva za drevesi. Po 6,10 km prispemo na asfaltirano cesto in se peljemo do 7,68 km, kjer nas kolesarska tabla usmeri desno v Lendvadedes. Skozi gozd je speljana ozka asfaltirana kolesarska steza, ki je nevarno strma in jo obroblja globok odtočni kanal, previdno se spustimo S5. Prispemo v vasico Lendvadedes in jo mahnemo po poti kar naravnost naprej mimo kapelice. Po 8,90 km nas čaka 200 metrov izredno strmega vzpona V5, nakar se umiri in se naslednjih 3 km počasi vzpenjamo V2-3. Po 12 km prispemo na vrh goric nad Lendvadesem, ki je tudi lepa razgledna točka, pod nam se bohotijo gosti bukovi gozdovi, občudujemo lahko prevoženo pot – odpre se nam pogled na gozdno področje regije Zala na Madžarskem (Del Zalai Erdo Taj). Mimo gozdarske koče se spustimo po makadamski cesti S2, ki postaja vedno bolj strma S5. Po 14,80 km smo se spustili v gozdnato dolino in gremo desno mimo lovske opazovalnice, po makadamski poti se vzpenjamo V3. Pridemo do asfaltirane ceste, po 17,25 km zavijemo na makadamsko pot desno navzgor V2, sledi valovita vožnja 3 x vzpon V3-4 in spust S3. Zadnji spust S3 traja do 20,50 km – prispemo v Tornyiszentmiklos, po njivski poti za vasjo pridemo do pokopališča in na glavno asfaltirano cesto. Pri mejnem prehodu Tornyiszentmiklos-Pince se vrnemo v Slovenijo.

4 – Po slovenski strani:
V vasici Pince po 24,40 km mimo kapelico zavijemo desno navzgor V2-3, po 24,90 pri križu v goricah gremo kar ravno naprej po makadamski poti, sledijo kratki strmi vzponi V4-5, nato malo ravnine in za konec še en V3. Po 26,80 km smo prispeli na vrh goric nad vasjo Pince, peljemo se naprej skozi goščavo in nas čaka kratek, a izredno strm spust S5-6, vmes sekamo eno potko, ampak mi se spuščamo kar naprej S5-6. Prispemo v vasico Dolina – asfaltna cesta pri Lovski hiši (Dolinska pušča), zavijemo levo. Po 27,92 km pridemo do Križa nad Dolino zavijemo desno in se počasi vzpenjamo V1-2, asfaltirana cesta se konča, čaka nas makadamski vzpon V4 mimo platforme – nekdanje črpališče nafte. Na vrhu 29,70 km (gozd Orešje nad Dolino) zavijemo levo in poiščemo gozdno potko, ki nas valovito V2-3 pripelja na vrh gozda nad vasico Čentiba. Sledi spust po ozki »bob-stezi« - gozdnata pot, ki je speljana kot pol-tunel med zemljo in drevesi. Prispemo v vasico Čentiba in se vračamo v Lendavo (35,52 km).


značilnosti in posebnosti na poti: na turi spoznamo raznolikost pokrajine, ki se v bistvu nahaja na istem hribovju – slovenska stran je bogato posejana z vinogradi, madžarska pa z gostimi gozdovi. Na lendavski strani si lahko ogledamo naše zgodovinske znamenitosti – Grad, Cerkev Sv.Katarine, Kapelico Sv.Trojice, madžarska stran pa nam bo bolj nudila oddih v naravi.

koristne informacije:
tura je lepa zgodaj spomladi, ko še ni bujne vegetacije, ki čez poletje preraste večino poti. Najlepša pa je jeseni, ko se peljemo skozi pisane gozdove
OBVEZNO je imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list, zaradi prehajanja meje. Priporočam gorsko kolo z obvezno opremo - rezervne zračnice, ponekod so drevesa bodičast akacije.

avtor in viri: Feri Tivadar, tivadarferi@gmail.com ; http://feritiv.wordpress.com
fotografije in drugo gradivo: http://tabla.mtb.si/gallery/album121
zemljevid:
v letu 2008 je bilo prvič izvedeno skupinsko kolesarjenje po tem področju, takratni zemljevid:
Slika
Uporabniški avatar
franklin
član
 
Prispevkov: 251
Pridružen: 07 Mar 2003 12:59
Kraj: Lendava

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov