Žavcarjev vrh (Kozjak; Štajerska) *

Žavcarjev vrh (Kozjak; Štajerska) *

OdgovorNapisal/-a MAAC » 06 Jan 2010 22:43

naslov: ŽAVCARJEV VRH (KOZJAK; ŠTAJERSKA)
tip ture: XC

težavnost: 2
razglednost: 4
tehnika vožnje: 2
kondicija: 2

izhodišče: Maribor, parkirišče ob Koroškem mostu
dolžina ture: 33,5 km
čas vožnje: 2 h
skupna višinska razlika: 700 m

kratka oznaka ture: ena luštna uživalska jesenska turca

opis ture
↑ V1 S parkirišča ob prireditvenem centru ŠTUK (ob Koroškem mostu) se odpravimo v smeri proti Dravogradu in sledimo kolesarski stezi mimo hidroelektrarne Mariborski otok.
→ V1 Pri gostišču Sobočan po krajši vzpetini se v desno odcepi stranska cesta po kateri se odpravimo do prvih hišic nad sadovnjaki, kjer nato po asfaltni cesti prečimo pobočja nad sadovnjaki vse do športnega igrišča.
→ V1 Ob prihodu iz gozdička se priključimo cesti, ki prihaja z leve strani ter se podamo v desno proti centru Bresternice.
← S1 Prečkamo križišče s prednostno cesto ter v rahlem spustu nadaljujemo do križišča v ozki dolinici, kjer zavijemo v levo.
→ V1 Po nekaj metrih se usmerimo skrajno desno mimo kapelice na desni čez mostiček na cesto proti Gaju.
↑ V1 (odseki V2) Po prehodu čez greben nas vodi asfaltna cesta v blagem vzponu po dolini Bresterniškega potoka mimo samotnih kmetij.
← V2 Tik pred iztekom doline nas kažipot "Žavcarjev vrh" usmeri v levo v novo, ozko dolino.
↑ V2 (odsek V3) Po ozki asfaltni cesti se počasi vzpenjamo mimo kmetije Finster proti Zg. Slemenu.
← V2 Po prihodu iz gozda se pri gospodarskem poslopju v levo odcepi makadamska cesta proti Žavcarjevemu vrhu po kateri nato nadaljujemo našo pot. Na to nas opozarja tudi kažipot.
→ V2 Na prvem križišču zavijemo v desno ter nadaljujemo naravnost v blagem vzponu po dobri gozdni cesti.
← V2 Po prečenju pobočja pridemo do manjšega zaselka Ročič, kjer se v desno odcepi pešpot proti Sv. Duhu na ostrem vrhu, mi pa sledimo glavni cesti v levo. (pozor: za kmetijo se nahaja izjemno razgledišče).
→ S1 Po krajšem vzponu se cesta počasi prevesi na drugo stran grebena. V blagem spustu pridemo do križišča pred kmetijo Namestnik, kjer zavijemo v desno v smeri Žavcarjevega vrha.
↑ V2 (odsek pod kočo V4) V blagih vzponih in spustih sledimo glavni cesti in se ne menimo za več odcepov stranskih cest v levo vse do zadnjega vzpona pod Kočo na Žavcarjevim vrhom, kjer se naša pot "končno" postavi malenkost pokonci. Po želji se lahko odpravimo še peš na vrh.
↑ S2 Od koče se podamo navzdol mimo klopce na desni strani v smeri markacij naprej proti gozdu (pozor: desno od klopce se odcepi še ena pešpot, po kateri se prav tako lahko spustimo v dolino, le da zaključni del poteka po prometni in zaviti cesti).
← S2 (odsek S3) Po nekaj metrih spuščanja v gozdu se na razcepu poti usmerimo v levo.
↑ S2 Majhen "drop" nas privede do križišča treh cest. Spust nadaljujemo po makedamski cesti kar naravnost mimo manjše kmetije Vodopivec ter antenskega stolpa.
→ S3 Tik za ostrim levim ovinkom se pri skladovnici drv odcepi pešpot desno v gozd, po kateri nadaljujemo s spustom.
→ S2 Po prihodu na manjši travnik nad kmetijo pridemo do ponovnega stika s cesto. Zavijemo v desno v smeri markacij. (pozor: tukaj se nam odpre izjemen razgled na Maribor ter Dravsko polje).
← S3 (odsek S4) V gozdu pridemo kmalu do razcepa treh poti. Naša pot vodi levo po neizrazitem odcepu v smeri markacij, kjer nas čaka kar nekaj korenin. Sledimo glavni poti.
← S2 Ob ponovnem stiku s cesto zavijemo v levo ter nadaljujemo naravnost po cesti mimo odseka desno.
← S2 Ko glavna cesta zavije v ostri serpentini desno navzdol, poiščemo markacijo ozke in sprva neizrazite poti na levi strani rahlo navzgor (pozor: tukaj je pomembno orientacijsko mesto!).
↑ S3 Po lepi mulatjeri se spuščamo vse do križišča z glavno cesto, ki jo prečkamo ter poiščemo nadaljevanje planinske stezice na drugi strani ceste (markacije!).
← S4 V nadaljevanju se po lepi potki spustimo mimo kmetije Kočnik ter po desni strani samo obidemo gospodarsko poslopje. Nadaljevanje spusta poiščemo rahlo v levo pod poslopjem.
↑ S3 Pri kmetiji Strnad je mulatjere konec. Priključimo se makedamskemu kolovozu, ki pod kmetijo vodi v Šolarjev graben.
→ S1 Po zadnji levi serpentini se ob potočku spustimo do asfaltne ceste, kjer zavijemo v desno proti Bresternici (po tej cesti smo se prej vzpenjali).
↑ S1 Ko prikolesarimo v Bresternico, se lahko vrnemo po isti potki, lahko pa nadaljujemo naravnost mimo kapelice vse do nekdanjega motela Jezero, kjer se priključimo kolesarski stezi ob sicer glavni cesti, vendar v lepem okolju med sadovnjaki.
→ S2 V glavnem križišču v Kamnici se usmerimo v desno na tlakovano cesto proti kopališču Mariborski otok.
← V2 Na izravnavi na parkirišču poiščemo cesto čez mostiček ter nadaljujemo po sprehajalni poti ob Dravi mimo gostišča Koblerjev zaliv po asfaltirani stezi vse do Studenške brvi čez Dravo. Tam se usmerimo v levo na cesto v kratek strmejši klanec.
← V1 Na križišču vrh vzpona se odpravimo v levo po Koroški cesti v smeri Koroškega mostu.
→ V1 Pod Koroškim mostom ulovimo asfaltirano kolesarsko stezo, ki nas v ozkih serpentinah privede do parkirišča – izhodišča naše ture.

značilnosti in posebnosti na poti: Gorski hrbet Kozjaka, ki se razteza nad Dravsko dolino med Dravogradom in Mariborom, nam ponuja tudi jeseni veliko priložnosti za kakšno lepo turo, saj njegovi vrhovi le redko dosegajo višine, ki so v tem času že prekrite s snegom. Živahne jesenske barve mešanih gozdov ter izjemni razgledi na bližnjo in daljno okolico nas le še dodatno prepričajo, da se podamo kolesarskim radostim naproti. Žavcarjev vrh predstavlja v smeri proti vzhodu zadnjega v tej gorski verigi, ki se še približa 1.000 m nadmorske višine. Zatem pobočja bolj ali manj strmo padajo proti vinorodnim goricam ter Dravskemu polju.

variante avtorja: Tura je za povprečnega gorskega kolesarja relativno nezahtevna. Lahko si jo otežimo z marsikaterim dodatnim vzponom, kar pa nam bo pripomoglo predvsem pri nabiranju višinskih metrov, manj pa pri sami atraktivnosti ture. Tako se lahko najprej odločite za vzpon pod Bresterniški vrh, ki poteka iz Kamniške grabe. Na glavnem križišču v Kamnici zavijemo desno v smeri centra vasi, kjer nadaljujemo mimo cerkvice v grapo. Na prvem asfaltiranem odcepu zavijemo levo in strmo navzgor. Ko pridemo na greben sledimo glavni asfaltirani cesti vse do konca. Pot nas vodi mimo mnogih domačih vinotočev. Na začetku makadama zavijemo po cca. 100 metrih na prvem izrazitem odcepu v levo ter sledimo najbolj zvoženi cesti. Tik pred pričetkom asfalta se pod daljnovodom odcepi kolovozna pot, po kateri se spustimo v dolino ter mimo samotnih hiš nadaljujemo vse do asfaltne ceste. Tam zavijemo v desno in se priključimo opisani poti. Druga možnost je vzpon preko Tojzlovega vrha, kjer se iz Bresterniške grape podamo v prvem večjem odcepu v desno čez mostiček ter po nekaj metrih pri kažipotu levo na Tojzlov vrh. Od tam se spustimo mimo lovske koče v dolino do "naše" ceste. Obstaja pa tudi krajša varianta vzpona na Žavcarjev vrh, ki pa poteka po manj razglednih poteh. Pri turistični kmetiji Šiker zavijemo v levo z glavne ceste ter sledimo glavni gozdni cesti proti vrhu.
variante drugih: NI

avtor: MAAC
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6299
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov