Blegoš čez južna pobočja (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

Blegoš čez južna pobočja (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

OdgovorNapisal/-a Mako » 06 Jan 2010 22:56

naslov: BLEGOŠ ČEZ JUŽNA POBOČJA (ŠKOFJELOŠKO HRIBOVJE; GORENJSKA)
tip ture: XC

težavnost: 4
razglednost: 3
tehnika vožnje: 4
kondicija: 4

izhodišče: Hotavlje
dolžina ture:
čas vožnje: 3 - 4 ure
skupna višinska razlika: 1000 in še kakšen meter

kratka oznaka ture: Razgiban, večinoma necestni in precej našpičen vzpon z atraktivnim spustom po južnem grebenu Blegoša.

opis ture:
Vzpon (daljši odseki V6): Od parkirišča ob trgovini čez most in kmalu za njim (pred glavnim križiščem) desno po nekoliko zapuščenem (razritem) kolovozu v gozdu strmo navzgor na travnik. Kolovoz se prelije v makedam in zložno (strm odcep navzgor pustimo vnemar) pripelje v Srednje brdo. Po glavni cesti (asfalt) navzgor, dokler se v desno (malo navzdol) ne odcepi od lani asfaltiran stranski odsek, ki se kmalu prelije v makedam in le ta v gozdu v kolovoz. Po njem (prečkamo potok, nadaljujemo desno) v Debeni in po asfaltu (vmes makedam) do Leskovice. Na križišču levo v smeri Laz in še pred njimi (za potokom) po opuščenem travnatem kolovozu navzgor v vas, kjer po asfaltu pripeljemo do igrišča (namesto po opuščenem travnatem kolovozu je bolj smiselno nadaljevati po cesti in pri smerokazu desno do igrišča). Na levi strani se v breg požene strm kolovoz (markacije, držimo se jih vse do Koče na Blegošu), ki nas zatem po gozdu (višje je vse več strmih odsekov z vse manj izravnavami) vodi visoko navzgor. Kolovoz se na travniku konča in po ozki potki na kolesu naporno 'splezamo' (vmes je edino mesto vzpona, kjer moramo po mnogo prestrmem klančku za kratko peš) do prečnega kolovoza pod grebenom (tabla: Blegoš, Jelenci). V desno nas čaka nekaj razgibanega oddiha, zatem nas mestoma zelo strm in dolg klanec z dobro podlago pripelje na greben vzhodno od Špehovš, kjer je po cesti do koče še nekaj minut lažjega klanca.
Spust (S5, mesta S6): Od koče po markirani potki, ki vodi pod leso, prečimo pobočje Blegoša (vmes navzgor prevozimo težak klanec) do stika z markirano potjo, ki pripelje z vrha. Po njej desno do ceste, za kratko desno po njej in levo (smer Čabrače, markirano) čez Prvo ravan na južni greben. Potka se vije navzdol več ali manj prav po robu vse bolj odprtega in razglednega grebena, ki ga zaključimo po strmem travniku nad Likarjem. Za kmetijo je možnih več variant: na prvem blagem levem ovinku asfaltne ceste v Čabrače po travnatem kolovozu v desno in po njem do razcepa (levo je bajta), kjer nadaljujemo naravnost. Nižje zapeljemo po travniku v desno, kjer nas v gozdu singlca zapelje v Volako. Levo po gozdni cesti do asfalta, levo navzgor v Čabrače in tik pred njimi (na levi strani toplarja, markacije se prikažejo nižje) navzdol. Za omenjenim kozolcem na odcepu levo, na koncu travnika pa desno v gozd, kjer se dokončno spustimo v dolino.

značilnosti in posebnosti na poti: Od koče je kratek skok na vrh razglednega Blegoša.
variante avtorja: Če nadaljujemo s kolesom na vrh Blegoša, nas čaka 80 m porivanja, spodnji in zgornji del sta pa vozna. Z vrha se spustimo po markirani poti v smeri JV, kjer se na 1400 m priključimo opisanemu spustu.
variante drugih: http://www.mtbture.com/tura_celotna.php?id=150
koristne informacije: Turo je najbolje odpeljati v suhem, drugače zna biti strm kolovoz nad Lazmi precej zabeljen.
avtor in viri: Marko Kern
zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje
fotografije in drugo gradivo: V dnevniku na M&M je nekaj fotk (4.7.05, 27.7.05)
Slika
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov