Medič Breg (Kozjak; Štajerska)

Medič Breg (Kozjak; Štajerska)

OdgovorNapisal/-a ZarkoM » 06 Jan 2010 23:09

naslov: MEDIČ BREG (KOZJAK; ŠTAJERSKA)
tip ture: popoldanska tura, XC

težavnost: 2
razglednost: 2
tehnika vožnje: 1
kondicija: 2

izhodišče: Kamnica pri Mariboru (Za uporabo povezave morate biti registrirani za uporabo NVAtlasa. Registracija je brezplačna)
dolžina ture: 13 km
čas vožnje: 50 min
skupna višinska razlika: 250 m

kratka oznaka ture: Kratka popoldanska rekreativna tura z obilo možnosti kombiniranja.

info:Kuclji kot so Piramida, Kalvarija, Urban ali Žavcarjev vrh so Mariborčanom kar znani, kje pa je Medič breg pa vam bo znal le redko kateri odgovoriti. Predel med dolino Kamniškega in Brestrniškega potoka je med izletniki in kolesarji neupravičeno zanemarjen.

opis ture: Iz Kamnice [1] se peljemo levo od cerkve po dolini Kamniškega potoka dokler ne pridemo do mosta [2] s kažipotom levo na Medič Breg. Zavijemo v dolg, strm asfaltni klanec, ki kar noče odnehati. Ko končno popusti in pridemo iz gozda [3], peljemo desno po asfaltni cesti, ki pretežno sledi vrhu grebena. Nekaj 10 metrov po koncu asfalta [4] zavijemo levo navzdol. Makadamska cesta nas preko polja zapelje do križišča nad kmetijo Strnad [5]. Zavijemo desno in se spustimo mimo kmetije. V naslednjem križišču lahko peljemo po zvoženi cesti, ki obide zgradbo na vzpetini po levi, ali pa nadaljujemo naravnost po stari cesti, ki se dvigne in nato spusti do stika z glavno. Na spodnjem robu travnika bomo zagledali slabo viden kolovoz. Mi peljemo po makadamski cesti še nekaj 10 metrov naprej dokler ne opazimo neizrazitega odcepa desno [6], ki nas pripelje do prej omenjenega kolovoza. (Naj nas ne premami spust čez lepo negovan travnik, kar je najbližja varianta!). Po kolovozu, ki je dejansko slabša gozdna cesta, se zapeljemo v Perkovo grabo [7], kjer ob stiku s cesto zavijemo levo. Po njej se spustimo do kapelice v Brestrnici [8], zavijemo levo in takoj zatem desno po ulici. Nadaljujemo naravnost dokler za nogometnim križiščem [9] ne izberemo leve poti. Po njej do konca [10], kjer se spustimo do kolesarske steze ob glavni cesti. Po njej se vrnemo do izhodišča.

variante avtorja:Strm vzpon na Medič breg si lahko deloma olajšamo tako, da pri mostu [2] nadaljujemo naravnost. Peljali se bomo po ozki dolini Kamniškega potoka. Sprva položen vzpon se kljub vsemu na koncu ustrmi. Ko pridemo za serpentinami iz gozda [C] zavijemo levo na makadamsko cesto. Po njej nadaljujemo do gozda [D]. Tam zavijemo levo in sledimo glavni smeri, ki nas od zadaj pripelje do odcepa navzdol ostro desno nazaj [4]. Žal v tem primeru ne moremo uživati v lepem razgledu, ki nam ga nudi greben Medič Brega.

Pomanjkanje razgleda lahko deloma kompenziramo tako da v [6] ne zavijemo desno na kolovoz, temveč nadaljujemo naravnost do stika z asfaltno cesto [A]. Zavijemo desno po njej in sledimo glavni smeri, ki nas po grebenu zapelje tik nad Brestrnico. Tam je ceste konec. Čaka nas zelo strm kolovoz, ki nas pripelje do stika z glavno smerjo ture [B].

Tura je (razen variante [B]-[A]) vozna tudi v obratni smeri. Če nam vzpon po kolovozu [E]-[6] ne ustreza, lahko po odcepu makadamske ceste [7] za hišo [E] zavijemo levo po cesti. Ta nas v nekaj serpentinah zapelje mimo najvišje točke pri Hajnževem do stika z glavno smerjo [4].

variante drugih:

kombinacije z ostalimi turami: Preko povezave [C], [D], [4] lahko turo lepo povežemo s turo na Urban Urban.

Če nam je Urban previsok pa lahko nadaljujemo s turo Kalvarija, Piramida. Stični točki omenjene ture sta [25] in [1]. Za povezavo uporabimo cesto, ki od Kamnice, mimo Konjeniškega kluba pelje proti Mariboru.

Po spustu v Perkovo grabo [7] lahko nadaljujemo pot na Tojzlov vrh. Če želimo nadaljevati proti Žavcarjevemu vrhu, v [7] zavijemo levo in se spustimo po grabi do križišča za mostom pri Šoberjevem dvoru. Tam zavijemo desno po dolini navzgor.

koristne informacije:

avtor in viri: ZarkoM
zemljevid: (Klikni za povečavo)
Slika
fotografije in drugo gradivo:
ZarkoM
Uporabniški avatar
ZarkoM
Navigator
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 26 Mar 2002 14:59
Kraj: Maribor

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov