Okoli Lubnika (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

Okoli Lubnika (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

OdgovorNapisal/-a urbe » 06 Jan 2010 23:17

naslov: OKOLI LUBNIKA (ŠKOFJELOŠKO HRIBOVJE; GORENJSKA)
tip ture: XC/popoldanska tura

težavnost: 3
razglednost: 2
tehnika vožnje: 3
kondicija: 2

izhodišče: Puštal (Škofja Loka)
dolžina ture: 25 km
čas vožnje: 1:35
skupna višinska razlika:

kratka oznaka ture: Popoldanska tura okoli Lubnika

opis ture: Če je naše izhodišče parkirišče pri štadionu v Puštalu, zavijemo levo (desno je most čez Poljansko Soro), nato zavijemo desno v dolino Hrastnice (glej smerokaz!). Nekako na sredi blagega klanca (oznaka za sv. Andreja) gremo desno po klancu dol, prečimo potok in se zapeljemo v strm klanec.
Na odcepih gremo vedno desno v smeri proti Bodovljam; kmalu je asfalta konec, naprej se peljemo po makadamu, od zadnje hiše na desni pa po kolovozu. Spet malo vzpona, izravnava in sledi spust po dveh serpentinah, prečenje potoka, nato pa po ravnem med polji vse do Bodovelj.
V Bodovljah gremo desno, prečkamo Poljansko Soro, tik pred glavno cesto ŠL–Poljane zavijemo levo dol na polje oz. neizrazit kolovoz in se pripeljemo v Zminec. Ko pribajkamo na asfalt, zavijemo levo in se peljemo skozi Zminec do križišča s cesto Škofja Loka–Poljane.
Prečkamo cesto, pri tabli z oznako 46(!) gremo levo. Strm makadam (V4—V5) nas pelje mimo parcel, na katerih se zidajo hiše, višje pa mimo domačije Mežnar, nato pa pridemo na staro vojaško cesto iz Podpulfrce. Makadam je speljan vse do Breznice pod Lubnikom, kjer ga je žal konec in gremo po asfaltu do okrepčevalnice Nace, kjer se spet začne makadam.
Na prvem odcepu gremo desno v smeri oznake za Lubnik in se povzpnemo na sedlo, s katerega se odpre pogled na hribe nad Selško dolino. Nadaljujemo naravnost dol k Zalubnikarju. Od Zalubnikarja se kolovoz rahlo vzpenja.
Na razcepu zavijemo desno na markiran kolovoz, na naslednjem razcepu gremo naravnost dol po zelo razritem kolovozu in se pripeljemo na izravnavo, kjer je še en razcep. Tu lahko gremo po markirani singlci (spust je tehnično dokaj zahteven) ali pa levo po kolovozu, ki naredi velik ovinek v desno proti Tomažu. Obe varianti se združita na makadamu, ki pride z leve (iz smeri Rantovš).
/…/
Ko se pripeljemo na asfalt, zavijemo desno in se peljemo mimo gostilne Pr' Birtu proti Praprotnem, kjer na prvem križišču zavijemo desno. Sredi vasi je še eno križišče, kjer zavijemo prav tako desno, na naslednjem razcepu pa levo na ravnino proti hišam. Če bi na tem razcepu zavili desno oz. naravnost v klanec, bi se vrnili na Tomaža (no, če slučajno kdo želi ponovit spust od Muje v Lušo?).
Pri hišah je konec asfalta in nadaljujemo vožnjo po solidnem makadamu, ki gre sprva rahlo dol, nato pa se spet malo dviga.
Tik pred koncem makadama zavijemo desno v zelo strmo (V6) vlako. Vožnja je odvisna od trenutne podlage oz. kolikšno škodo so naredili gozdarji z vlačenjem lesa ali hudourniška voda.
Na izravnavi gremo naravnost. Včasih se je vzpon nadaljeval desno od te najnovejše prečke. Ko se pripeljemo do križišča vlak, se spustimo levo dol, sledi oster ovinek v levo.
Ko se pripeljemo iz gozda k travniku, zavijemo ostro desno nanj in se po njegovem zgornjem robu peljemo v smeri proti Škofji Loki. Travnik se konča pred Studencem v Luknji, naprej se peljemo po singlci oz. vlaki, saj tu gozdarji nekaj širijo pot.
Sledimo potki do skal, kjer je vožnje za nekaj časa konec. Kolo moramo najprej prenesti čez precejšnjo »stopnico«, naprej pa nadaljujemo z nošenjem in porivanjem. Nekaj previdnosti ni odveč, sicer zdrsnemo levo dol v Selško Soro.
Po tem neprevoznem odseku pridemo na kolovoz, po katerem se pripeljemo v Vešter oz. k mostu. Ne gremo čez Soro, ampak gremo kar desno oz. naravnost še vedno po desnem bregu Sore. Tudi ta kolovoz se spušča in vzpenja, držimo se bolj zvožene smeri, ki nas pripelje v Vincarje, kjer je kolovoza konec.
Peljemo se skozi Vincarje mimo Unitechove tovarne do Kamnitega ali Kapucinskega mostu. Spet ne gremo čez njega, ampak zavijemo desno proti Nunski cerkvi.
Pred cerkvijo zavijemo levo, na naslednjem razcepu pa desno na Mestni trg. Najbolj enostavno se vrnemo na izhodišče, če se zapeljemo čez trg do UE oz. večdesetletnega ozkega grla na cesti Škofja Loka–Poljane, kjer zavijemo levo dol po strmem klancu, na križišču pa gremo naravnost mimo mlekarne in čez most čez Poljansko Soro, kjer je parkirišče (izhodišče ture).

značilnosti in posebnosti na poti: znamenitosti Škofje Loke

variante avtorja:
variante drugih: Maja. Ko se nad Nacetom pripeljemo do prvega razcepa, ne gremo desno gor proti sedlu in Lubniku, ampak kar nadaljujemo z vožnjo po tem makadamu, ki se ves čas vzpenja. Nad domačijo Dolinček oz. pri razsutem kamionu je vzpona konec in makadam zavije desno dol. Tudi mi gremo dol po makadamu, vendar le do prvega desnega odcepa kolovoza, ki se na kratko strmo vzpne (V5). Na izravnavi gremo naravnost in dol ter se peljemo po najbolj zvoženi poti. V eni od manjših grap je kolovoz vedno precej vodnat. Spet sledi spust, tokrat do stika z pred kratkim narejenim kolovozom (makadamom). Zavijemo levo dol po njem in sčasoma se spremeni v soliden makadam. Ko se pripeljemo iz gozda nad Tomaža nad Praprotnim, se nam z desne priključita markirana singlca in kolovoz od kmetije Zalubnikar, zavijemo levo v smeri proti cerkvi sv. Tomaža …

koristne informacije: Najboljša varianta parkiranja je v Puštalu pri štadionu oz. mostu čez Poljansko Soro.
Po strmem vzponu z Zminca se lahko ustavimo v okrepčevalnici pri Nacetu, kjer je ponavadi več kolesarjev kot pohodnikov.
Za konec ture pa se lahko ustavimo v kavarni Homan.

avtor in viri: Urbe
zemljevid: klikni (Majina varianta je označena z modro barvo), podrobnejši zemljevid Škofje Loke
fotografije in drugo gradivo:
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3621
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov