Žavcarjev vrh - Smolnik/Rušnik (Kozjak; Štajerska)

Žavcarjev vrh - Smolnik/Rušnik (Kozjak; Štajerska)

OdgovorNapisal/-a ZarkoM » 06 Jan 2010 23:22

naslov: ŽAVCARJEV VRH - SMOLNIK/RUŠNIK (KOZJAK; ŠTAJERSKA)
tip ture: popoldanska tura, XC

težavnost: 2
razglednost: 3
tehnika vožnje: 2
kondicija: 2

izhodišče: Brestrnica (Za uporabo povezave morate biti registrirani za uporabo NVAtlasa. Registracija je brezplačna)
dolžina ture: 22 km
čas vožnje: 2:00
skupna višinska razlika: 700 m

kratka oznaka ture: Po manj prometnih cestah na Žavcarjev vrh.

info:Žavcarjev vrh je priljubljena planinska točka v bližini Maribora. Smeri dostopa je precej. Trasa opisane ture deloma koristi manj prometne poti, vendar še vedno v celoti poteka po makadamskih cestah. Ljubiteljem ožjih in strmejših poti navzgor in navzdol bo ljubša tura Žavcarjev vrh - Vrabel/Žolna.

opis ture: Pot pričnemo v Brestrnici. Pri trgovini [1] peljemo po cesti, ki je vzporedna glavni in zavije desno proti v smeri Brestrniškega potoka. Pri kapeli [2] zavijemo levo. Asfaltna cesta nas bo peljala po dolini potoka. Po začetnem klancu in spustu nas čaka dolg nenaporen vzpon V2. Ko se pri Šober dvoru [3] preko mosta desno odcepi cesta v smeri Loga, nadaljujemo naravnost. Čez 1,4 km [D] se levo odcepi planinska pot na Žavcarjev vrh, mi pa še kar naprej nadaljujemo po cesti, ki se v zožanju doline zlagoma ustrmi V3. Ko se dolina ponovno odpre bomo zagledali na desnem bregu pred nami, lovsko kočo nad Dobajevim mlinom. Na desnem ovinku pri kmetiji Šiker [4] zapeljemo levo čez most na makadamsko cesto, ki pelje čez kmečko dvorišče. Sledimo makadamski cesti, ki nas v strmejšem a še vedno udobnem vzponu pelje zlagoma navzgor nad dolino. Pri odcepu ceste desno [5], peljemo naravnost. Strmina začasno popusti (V2-V3), nato se pa pred kmetijo Smolnik [6] ponovno poveča V4. Nadaljujemo po glavni smeri (ne oziramo se na odcep desno mimo hiše). Čaka nas kratek spust S1, vendar pri prvem možnem odcepu [7] zavijemo desno. Sledi dolg enakomeren klanec V3-V4, ki se zaključi s križiščem treh cest. Zavijemo levo (druga smer gre naravnost in takoj za tem desno čez grabo) in nadaljujemo vzpon do izravnave. Sledi kratek spust S2 do izhoda iz gozda, nato pa vzpon po cesti ob jablanah do kmetije Vodopivec. Sledimo cesti po glavni smeri -- ves čas navzgor (V3 z odseki V4). Po kratkem prehodu skozi gozd ponovno zapeljemo na travnik. Cesta poteka ob njegovem južnem robu. Nadaljujemo po njej mimo antenskega stolpa in kmetije do konca ograje [9]. Tu se levo strmo navzgor odcepi planinska pot, mi pa nadaljujemo po cesti v gozd dokler se ne priključimo glavni cesti na Žavcarjev vrh [10]. Zavijemo levo in po kratkem a strmem vzponu V4 smo pri koči.

Od koče nadaljujemo po isti cesti v smeri vzpona. Po začetni izravnavi in spustu S2 nas čaka vzpon V3 mimo kmetije Ahac (pod cesto) do križišča pred kmetijo Jura [12]. Tu cesta desno navzgor pelje proti Možiču, mi pa nadaljujemo naravnost (oz levo) navzdol proti kmetiji Jura, vendar pred njo zavijemo ostro levo po cesti nazaj v gozd. Po spustu po slabši cesti S3 se mimo kmetije Komališer po izravnavi pripeljemo do križišča treh cest [13]. Nadaljujemo po cesti, ki gre naravnost (levo). Pripelje nas do travnika nad kmetijo Rušnik, zavije desno čez kmečko dvorišče in nadaljuje v nezahtevnem spustu S2 preko travnika v gozd. Držimo se glavne smeri in ne zavijamo desno. Na koncu spusta, pri kmetiji, ki jo cesta obide po levi strani, [14] v križišču nadaljujemo naravnost po izravnavi. Pot nas vodi mimo kmetij in čez polja v gozd, kjer na sedlu pri stiku z asfaltom [15] zavijemo levo. Ko po spustu pridemo iz gozda [16] zavijemo desno na makadamsko cesto in pri prvem resnejšem odcepu [17] ponovno desno (naravnost se bi zapeljali do kmetije Repek, kjer je ceste konec). Sledi spust V2-V3. V vseh križiščih se držimo smeri, ki vodi navzdol, dokler ne pridemo do ceste [18] ob Brestrniškem potoku. Zavijemo desno in se vrnemo do izhodišča.

variante avtorja:
Po vzponu do potoka [8] gremo naravnost in takoj za tem ostro desno nazaj. Pot nas bo v ovinku peljala skozi gozd, nato pa čez travnik do kmetije Namestnik, kjer ujamemo glavno cesto na Žavcarjev vrh [A]. Zavijemo levo in po njej do koče.

Na stiku z asfaltom [15] nadaljujemo desno. Najprej položen a asfalten spust S2 postane vedno bolj strm, saj na koncu praktično pademo v dolino [B]. Pri stiku z glavno cesto zavijemo levo in peljemo do izhodišča.

Tura in vse variante so vozne tudi v obratni smeri.

Strmejša in zahtevnejša varianta vzpona in spusta je opisana v turi Žavcarjev vrh - Vrabel/Žolna.

variante drugih: Kombinacija vzpona po glavni cesti in spusta po planinski poti je opisana v turi na Žavcarjev vrh.

kombinacije z ostalimi turami: Z opisano turo si lahko podaljšamo turo na Gaj tako da se v [A] omenjene ture spustimo po planinski poti mimo lovske koče do [E] kjer zavijemo levo do kmetije Šober. Ali pa turi povežemo v pri Šober dvoru v [3].

Povezavo pri Šober dvoru [3] uporabimo tudi za kombiniranje ture na Medič breg. Stični točki sta [H] in [7].

V križišču pri kmetiji Jura [12] zavijemo desno in se mimo Kmetije Možič po cesti spustimo v dolino [G] od koder so povezave proti Duhu na Ostrem vrhu.

koristne informacije:
--Koča na Žavcarjevem vrhu je odprta ob sobotah nedeljah in praznikih čez vse leto.
--Ob povratku lahko ob glavni cesti pri [C] ob izviru iz škarpe operemo kolo.

avtor in viri: ZarkoM

opomba: Oznake v oglatem oklepaju napisane s poševno pisavo se nanašajo na zemljevid ture s katero se tura kombinira.

zemljevid: (Klikni za povečavo)
Slika
fotografije in drugo gradivo:
ZarkoM
Uporabniški avatar
ZarkoM
Navigator
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 26 Mar 2002 14:59
Kraj: Maribor

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov