Setnica in Ravnek (Polhograjsko hribovje)

Setnica in Ravnek (Polhograjsko hribovje)

OdgovorNapisal/-a Tomo » 06 Jan 2010 23:29

naslov: SETNICA IN RAVNEK (POLHOGRAJSKO HRIBOVJE; LJUBLJANA IN OKOLICA)
tip ture: popoldanska tura

težavnost: 2
razglednost: 2
tehnika vožnje: 3
kondicija: 2

izhodišče: Polhov Gradec
dolžina ture: 1.5h
čas vožnje: 1.5 h
skupna višinska razlika: cca 400m
kužkabilnost: 5 (zelo primerna, da vzamete svojega pasjega prijatelja s seboj)

kratka oznaka ture: Lepa popoldanska tura za peljati psa na sprehod in se lepo imeti. Možne pa so številne, zelo lepe variante.

opis poti do izhodišča (od prihoda v Polhov Gradec): Ko pridete mimo gostilne Pri Pratkarju, za mostičkom greste naravnost v smeri Črnega Vrha (tudi polhograjskega grada in gostilne Pograjski dom). Skozi grad greste naravnost, in za mostom čez potok Božna pazite na prvo hišo na levi strani. Nekaj metrov za njo se tik pred mostičkom na desni začne gozdna cesta, kjer pustite avto.

opis ture:
↑ V2 Od parkirišča nadaljuješ naravnost, dokler se
↑V3, mestoma V4. Desno ne odcepi gozdna pot. Kažipot naj ti bo kmetija odprtih vrat pri Mihačku. Vse kolovoze, markirane poti, itd. ignoriraj. Po cca 2 km prideš do serpentine na travniku
← V3 ostro levo. Kolovoz naravnost na serpentini ne gre nikamor.
→ V3 rahlo desno. Po cca 50 m
→ ostro desno na prvem kolovozu. (Var1). Praktično po izohipsi, morda S1 in V1.
← V3, ko se približaš hišam zaselka Ravnek, bodi pozoren na kolovoz, kjer moraš zaviti ostro levo (stik z Var3).
→ V5, cca 30 m V6. Po nekaj metrih zaviješ desno na precej gruščnat in strm kolovoz, manjše kolovoze ignoriraš. Pot se po cca. 50 vm umiri na lep grebenček, po katerem prideš do lovske koče (od tu naprej se lahko odpraviš desno proti Gontam, vendar boš nosil bicikel, ker je sicer lepa potka žal prevozna samo v prvem delu).
← S2, pri lovski koči zaviješ na kolovoz, kjer se spustiš nazaj do zgornjih hiš zaselka Setnica. (konec Var1)
→ V5, desno na kolovoz. Samo nekaj metrov vzpončka, nato pa lep kolovoz do cerkvice sv. Uršule. Priporočam še podaljšanje do roba, kjer je lep razgled na Tošč. Nato nazaj do točke, kjer ste zavili proti cerkvici, ↑ S2, v smeri markacij (levo od hiše). Med hišami do kmetije pri Mihačku
↑ S2, v smeri markacij na ozko singlco skozi sadovnjak.
← S4 ko prideš v gozd, greš levo na kar precej gruščnato singlco (Var2)
→ S1, desno na cesto in po njej do Mačkovega grabna
← S1, ostro levo in še cca 50 m do parkirišča.

značilnosti in posebnosti na poti: Ja, značilnost te turce je, da je med delavniki zares samotna, pa tud med vikendi ni panike. Poleg tega ni nikjer hudih psov, ki bi vam onemogočili, da se na to potko podate z vašim 4WD prijateljem (kužkom). Omogoča več variant, za boljše spustaše priporočam Varianto 2.

variante avtorja:
Var1: Če si v stiski s časom, pri Var1 zaviješ ostro desno en kolovoz naprej (V4), in na serpentini zaviješ levo. Tako prideš do konec Var1, kjer zaviješ desno, vendar ne zelo ostro desno (še zmeraj pa kar ostro).
Var2: Namesto levo zaviješ desno na kar zaraščen kolovoz (S2). Zaraščene variante ignoriraš, bodi pa pozoren na odcep poti na levo na nekakšnem grebenčku (ta kolovoz tam zavija desno). Spust po singlci je kar soliden, cca S6, morda celo mesta S7 (ampak to naj presodijo bolj izkušeni bajkerji) . Na potko prideš malo pred koncem ceste, ki se spušča v Mačkov graben.
Var3: Če nimaš psa, lahko turo začneš takoj za gostilno Pri Pratkarju. Tik pred mostičkom zaviješ z avtom desno na parkirišče pri nekakšni žagi. Nadaljuješ v smeri naravnost (levo ena kr precej podrta hiša), na prvem razcepu greš levo (nižje), nato pa na naslednjem razcepu desno (višje). Čaka te najprej nekaj kar strmega asfalta (cca 30 vm), nato pa zelo lep makadam, ki malo višje postane precej razgleden. Skozi vas te bo pričakal "kuža prijaznih zob", nato pa prideš do stika z opisano potjo pri Var3 (kolovoz, po katerem gre originalna varianta, gre tukaj rahlo levo, vendar v nasprotno smer), tako da bodi pozoren, da na naslednjem križišču zaviješ desno na V6 klanček proti lovski koči.

variante drugih: Ni.

koristne informacije:

avtor in viri:
zemljevid:NVAtlas... fotke so kr OK.
fotografije in drugo gradivo:
Uporabniški avatar
Tomo
Škart roba
 
Prispevkov: 9417
Pridružen: 27 Jul 2000 20:59
Kraj: AutoBahn

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov