Frata (Novo mesto; Dolenjska)

Frata (Novo mesto; Dolenjska)

OdgovorNapisal/-a price » 06 Jan 2010 23:38

naslov: FRATA (NOVO MESTO; DOLENJSKA)
tip ture:
popoldanska tura lahko pa tudi nekaj več
težavnost: 2-3 (določeni odseki 3-4)
razglednost: 2 (ob reki Krki 3)
tehnika vožnje: 3
kondicija: 3

izhodišče: NM http://www.novomesto.si/si/ - parkirišče TUŠ centra nasproti avtobusne postaje
dolžina ture: okoli 30 km.
čas vožnje: 30 minut od NM do Prečne, od Prečne vzpon 35 minut do Brezove Rebri, od Brezove Rebri do Turističnega doma Frata 25 minut, vračanje enak čas. Ogled grada Luknja, jame Luknja, ribogojnice plezalnih sten in še česa lahko tudi 1,5 ure s kolesom ali brez. Skupaj se da opraviti v okoli 3,5 ure.
skupna višinska razlika: cca. 500 m

kratka oznaka ture: Lagodna vožnja mimo reke Krke, gozdno naprezanje in iskanje prave poti, vzpon do Turističnega doma na Frati, downhill do letališča Prečna
http://www.insert.si/aeroklub/html/letalisee.html ter nazaj do Novega mesta.
Ogled prelepe kotline v kateri je nekdaj kraljeval grad Luknja. Prelepa izletniška točka, ki povezuje okoliške znamenitosti in po katerih nas vodijo postavljene informacijske table.

Tura povezuje kraje: Novo mesto - Cegelnica - gozd Mestna hosta - Češča vas - Prečna - Brezova reber - Plano - Turistični dom Frata – morebiten ogled gradu Luknja ter okoliških znamenitosti - Letališče Prečna - Zalog - Novo mesto.

opis ture:
Jeklene konjičke (za tiste, ki niso iz NM) parkiramo v parkirni hiši ali kje zraven centra Tuš. Za začetno zabavo informacija, da se da v prvem nadstropju (1 etaža) odlično manevrirati med betonskimi stebri, v drugi etaži (na tleh) pa se da odlično učiti obvladovanje zaviranja. Stvar je zabavna, zanimiva in še direkt iz garaže se da skočiti na travnik, ki potem vodi na most preko reke Krke. Za začetek osebno priporočilo za preizkusiti vožnjo s kolesi po garaži vendar šele ko se mega centri zaprejo, ker se potem ne rabite ubadati z nasproti vozečimi avtomobili in varnostniki.

↑S1 Izpred centra Tuš (prepoznali ga boste tudi po rumenih, rdečih, modrih in zelenih kockah, ki spominjajo na legokocke), ki je čez cesto od Avtobusne postaje Novo mesto se strmo spustimo mimo teniških igrišč po kratki asfaltni dolini proti lesenemu mostu.

← Na koncu strmo zavijemo levo mimo Gostišča na Loki v obratno smer (nazaj) od znamenitega železniškega kamnitega konzolnega mostu.

↑ Mimo gostišča (kar je nekoliko brez veze) in čez male kuceljčke prikolesarimo do urejene peščene poti in ji sledimo 200 m (nad nami je znamenita železniška postaja Bršljin).

← Zavijemo po isti peščeni poti levo (ob Krki) pod nekdanjo tovarno Novoteks. Na levi nas spremlja reka Krka in nad njo mestni gozd Portoval, kjer se da odlično preskakovati korenine in ostalo dračje, kar pa je stvar druge ture.

↑ ← Poženemo se preko novega lesenega mostička, ki preči potok Bezgavec in zavijemo levo naprej po makadamu. Na levi za reko Krko nas še vedno spremlja Portoval imenovan Račnica in Ločnica.

← Ko se čez 20 m pripeljemo na asfalt se obrnemo levo po obrobljeni peščeni novi potki (ob Krki) pod tovarno Krka Novoterm in mimo naselja Bršljin, ki je nad nami. Nikakor ne desno ker se pride v naselje Bršljin ampak se držimo levo – torej reke Krke.

↑V1 S1 Potki sledimo v majhen klanček, zavijemo spet levo na isti peščeni potki, majhen spust (preverjeno nevaren za večje brzine) in že smo v Lastovčah, kjer na asfaltu prečkamo nevozno (ni preverjeno) železniško progo.

← Takoj ko smo preko železniške proge zavijemo levo (asfalt) in se peljemo po ulici 40 m.

→ V3 Zavijemo desno po asfaltu v majhen klanček mimo stopnišča.

← Zavijemo levo v naslednjo ulico in ji sledimo vse do konca, kjer jo je konec (slepa ulica) in se poženemo naravnost po potki, ki sploh ni vidna med drevjem Mestne hoste.

Gozd Mestna hosta se skriva med Lastovčami, Grobljami, Adrio Mobilom, velodromom, Češčo vasjo in južneje reko Krko. Sam gozd je prepreden s potkami in en del je bil v času naše vožnje celo zoran ker so vlekli s traktorjem ven hlode. Opaziti je mogoče sledi, ki recimo, da so bila od mogočnega psa - recimo. Začetek za v gozd s smeri Lastovč je kar težko najti, ker se na zemljevidu iz leta 2000 še nekako vidi potka, ki gre v gozd, sedaj, pet let kasneje pa se tam bohotijo vrtovi, utice, gugalnice, petmetrske škarpe. Škoda. Potke ni več. No, najdemo drugo, ki jo najdemo pač tako, da se na koncu slepe ulice v Lastovčah zapodimo med drevje (vidi se shojena trava) potem pa pridemo na gozdno stezo. Malo blata (za ta čas primerno), malo kucljev, korenin, opek, skokov itd. in prideš na majhen hribčič (majhen hrib) imenovan Veliki hrib (?) (206 m nadmorske višine) v gozdu in potem odkolesarimo v smeri vzhod (opozorilo, da orientacijskih točk ni, tako da se gre v smeri vzhod - kompas). Mi smo se držali manj ali več levo, ker v vsakem primeru se pride ven iz gozda nekje med Grobljami in Češčo vasjo redkeje višje pri novi tovarni Adria. Oboje je za turo nepomembno saj sta si izhoda iz gozda narazen okoli 500 m. No, vsa radost gozda se konča nekako po 10 do 15 minutah.

↑ Ko pridemo v Češčo vas odkolesarimo do glavne ceste in pred nami se pojavi BTC cona.

→ V2 Zavijemo desno po glavni cesti po asfaltu in pred nami je majhen vzpon. Če pridete iz gozda ven prej v Grobljah se desno sledi makadamsko pot in zopet pridemo v Češčo vas.

← Pred velodromom http://novomesto-velodrome.siol.net/razpisf.html se asfaltna cesta odcepi levo in ji sledimo skozi gozd.

→ Na naslednjem razcepu gremo desno po asfaltu mimo bivše vojašnice JNA (sedaj konjušnice itd). Ne zavijemo proti vojašnici ampak lepo naravnost skozi gozd v smeri Prečne.

↑ Ko smo mimo gozda se pojavijo polja ter zelene travnate površine in v daljavi že vidimo zvonik cerkve v naselju Prečna.

Pridemo do križišča in tu je pravi čas da se okrepčamo. Nahajamo se pred Prečensko cerkvijo.

← Zavijemo levo po asfaltu na glavno cesto.

→ Po kakem kilometru prikolesarimo do ceste, ki vodi desno navzgor in to je začetek vzpona na Frato na katero nas opozori tudi majhna tabla pribita na električni drog.

↑ V4 V3 Na začetku je nekaj asfaltnega vzpona, ki pa kmalu popusti in z njim tudi asfalt. Do vrha uživamo v makadamski cesti v času 30 do 40 minut. Previdnost ni odveč, saj lahko srečamo kakšen mimoidoči avtomobil ali traktor, redkeje kamion. Na tablah ob cesti sledimo ime Brezova Reber in Frata. Edino dvomljivo križišče je nekje v sredini gozda kjer ne gremo desno kjer piše Frata ampak levo za Brezovo reber in Ajdovec.

↑ Na vrh pridemo pred Brezovo rebrijo pri Dvoru kjer se na levi strani lahko za trenutek oddahnemo na klopcah, kjer si lahko privoščimo kakšno tekočo zadevo ali hrano pod velikimi lipami. Za radovedneže stoji zraven informacijska tabla.

→ V1, S1 Kdor pa ne potrebuje počitka lahko zavije takoj desno in nadaljuje vožnjo po asfaltu časovno okoli 15 minut od Brezove rebri mimo Planega do odcepa za Frato. Okolica je manj ali več gola zelena odprta planota. Na levi in desni nas spremlja veliko pašnikov na katerih lahko opazujete veliko konj, koz, krav, ovc odvisno od letnega časa.

→ S4 Malo pred prihodom v Dolnji Ajdovec se nakaže na desni strani oznaka proti Turističnemu domu Frata in ostro zavijemo desno navzdol skozi gozd po makadamu do doma na Frati. Ker je spust skozi gozd hladen, je trenutek za vetrovko da nas zaščiti pred vetrom. Spust je v celoti makadamski in zaradi meteorske vode razbrazdan z 10 cm širokimi utori kar lahko privede do poznanih izletov s ceste.

Ko se pride do Turističnega doma na Frati http://www.trg-legan.si/ se lahko v primeru, da je odprto (kar ponavadi tudi je) okrepčamo s hrano in pijačo lahko pa malo le posedimo in naberemo moči.

↑ S4 Od doma na Frati se spustimo (spust) navzdol in po kakem kilometru pridemo do prvih serpentin, ki nas z krajšim vzponom privedejo na polovico prejšnjega vzpona proti Brezovi rebri.

← S4 Levo navzdol je edina opcija in sledi nam samo še dolg makadamski spust.

↑ S4 Spustimo se po makadamu skoti gozd in nato še po asfaltu v dolino na začetek vzpona.

→ Na križišču, kjer je potrebno ostro zavreti zavijemo desno skozi most preko potoka Prečna ali po naše Temenica.

← Takoj ko smo preko mosta zavijemo levo v smer table letališče Prečna.

↑ Naslednjih 200 m prekolesarimo po asfaltu proti letališču.

→ Pred letališčem natančno oprezamo, na desni zasledimo in zavijemo desno ter se ne ustrašimo rumenih oznak ''prepovedana hoja, vožnja itd.''

↑ Po asfaltu naravnost mimo starih in novejših letal, praznih zaklonišč kjer so nekoč počivala letala JNA ter seveda tudi mimo nekdanjega prizorišča festivala Ruk Utuc. Če se nam približa kak frčoplan se mu izognemo ali počakamo.

↑ Ko pridemo do konca te asfaltne ravnine se pred nami v daljavi na levi vidi okrepčevalnica in desno travnata površina letališča. Natančno (!) pogledamo po zraku za morebitnimi jeklenimi in plastičnimi pticami (jadralna letala) ter se preko letalske steze poženemo na makadamsko cesto.

↑ Te potke se držimo čez celo ravnino potoka Temenica. Kolesarjenje je nekaj težje zaradi precej peska in blata. Mimo opekarne Zalog prikolesarimo na križišče.

← Obrnemo se levo in po asfaltu sledimo tablo v smer Češče vasi. Najprej skozi vas Zalog in nato….

↑ …pripeljemo v Češčo vas in se po sredini vasi skozi kolovoz, prebijemo v vas Groblje, še vedno vozimo naravnost, prečkamo progo in se počasi že vračamo na izhodišče ture, torej Novo mesto.

Značilnosti in posebnosti na poti:
Ta tura se začne izpred blagovno - trgovinskega centra Tuš (kino) ali drugače Legokock. Takoj, ko se spustimo proti lesenemu mostu preko reke Krke se izognemo tako prometu, smradu kot tudi množici ljudi. Iz centra NM do skoraj popolne samote. Razen kakih naključnih sprehajalcev, mladih mamic itd. je mir zadovoljujoč. Začetek ture je vsekakor zelo zanimiv, saj se vije nekaj km vzporedno z zeleno dolenjsko lepotico - Krko. Sledimo ji v obratni smeri toka vse do trenutka ko se obrnemo v notranjost proti naselju Prečna. Tu nekako odvijemo v notranjost temnih gozdov in zapustimo objem reke Krke.
Na splošno je značilnost ture zelena barva saj nas na začetku spremlja že opisana dolenjska lepotica in kasneje gozd, ki ga obkrožajo Straža, Dvor, Žužemberk, Mirna Peč, Trebnje in Novo mesto. Trasa je razgibana in vizualno različna. Težavnostno pa je nezahtevna saj vsebuje tako popoldansko ležerni del, kot tudi daljši klanec in posledično dolg spust.

variante avtorja:
Trasa je speljana na oko zelo razgibano in časovno ne vzame več kot par popoldanskih uric, tako da se jo brez vsakega problema lahko podaljša z daljšim nadaljevanjem do Žužemberka, Dobrniča ali Mirne Peči. Vse tri navedene različice pa zopet ponujajo obisk še veliko drugih poti, le čas in željo je potrebno imeti za nekaj novega pa tudi opremo je potrebno malo bolj popolniti.
Traso pa se po mili volji skrajša tudi za cel del, ki se vije ob reki Krki in se odrine šele iz letališča Prečna, nakar sledi čez cca 200 m vzpon na Frato.

Za tiste tudi malo bolj pohodniško in avanturistično naravnane pa…

….opcija 1: Ko iz Prečne prikolesarimo do vzpona na Frato ne gremo desno v klanec ampak kak meter naravnost po asfaltu in šele nato desno v smeri ribogojnice in jame Luknja. Na to nas opozori tudi informacijska tabla. Vzemimo si čas za ogled prelepe a kratke dolinice, kjer se nahaja jama Luknja, v bližini ribogojnica in izvir potoka Prečna ter še naprej ostanki gradu Luknja. Natančnejša karta - zemljevid je dobrodošla. http://www.novomesto.si/si/turizem/znam ... va/luknja/
Na začetku se peljemo po kolovozu mimo nekdanje žage in čez kakih 100 m pridemo do jame Luknja, kjer je tudi arheološko najdišče prastarega orodja, živali itd.. Vstop v jamo je mogoč s svetilko. Kak meter naprej v gozdu pustimo - zaklenimo kolo (na lastno odgovornost) in se peš povzpnemo kak meter po bregu višje in za ovinkom poraslem z mogočnimi drevesi nas pričaka izvir potoka Prečna, ki se izliva v reko Krko. Na drevesu je tudi lesena ploščica - smerokaz, ki nakazuje smer proti gradu Luknja. Vendar se pred nami pokaže žičnata mreža. Nikar obupati saj v primeru suhega izvira (če nas preseneti narasel potok, ga pač prehodimo okoli izvira po strmem bregu) preprosto prestopimo na drugo stran suhe struge in se mimo žičnate ograje nad ribogojnico povzpnemo višje v gozd kjer se pri informacijski tabli odločimo za nadaljnjo smer pohoda ali pa se vrnemo proti kolesu. V sami ribogojnici lahko kupite ribe. Pozvonite in v obratovalnem času lahko odidete s prelepimi primerki. Nato pa se s kolesom odpeljemo nazaj po poti po kateri smo prišli in pričnemo z vzponom na Frato..

…opcija 2: Ko iz Prečne prikolesarimo do vzpona na Frato ne gremo desno v klanec ampak naravnost po asfaltu preko mosta čet potok Prečna in se za potokom na odcepu obrnemo desno v klanec po asfaltu navzgor. Mimo nekaj hiš pripeljemo do obnovljenega gradu, in desno od njega sledimo kolovoz, ki vodi v gozd. Sedaj smo na drugi strani potoka Prečna, ki ga vidimo na desni v majhnem zelenem kanjonu pod nami.
Po lepi vožnji skozi gozd pridemo do informacijske table (za ogled območja Luknje je markirana obhodna krožna pot, posamezni objekti pa so opremljeni s pojasnjevalnimi tablami), ki nam pove kaj si lahko ogledamo v sami okolici. Kolo priklenemo (na lastno odgovornost) za stebriček informacijske table in se poženemo v dolino mimo ruševin gradu na drugo stran, kjer se skriva lepa jama. Sama okolica gradu je zelo zelena in na kamnitih tleh prekritih z mahom se lahko hitro zvije gleženj, zato previdnost ni odveč. Do gradu Luknja splezamo navzgor in kdor ima saj malo domišljije lahko odkriva skrivnostni svet graščakov. Z vrha ostankov gradu se v dolini vidi sedanja ribogojnica. Vrnemo se kjer smo zaklenili kolo in peš po narejenih lesenih stopničkah (prepovedano s kolesom pa saj tudi ni vozno) po gozdu do navpičnih sten, ki jih z veseljem uporabljajo plezalci. Potka nas vodi mimo kar nekaj sten. Ponekod je potrebno plezanje po klinih da se prebijemo naprej. Ponekod pa tudi žica po kateri se spustimo nekaj metrov nižje. Steza poteka nekako okoli gradu Luknja. Ko se prebijemo iz ozke soteske nas ozka pot povede v gozd do informacijske table, kjer se odločimo ali gremo levo ali desno. Če gremo desno pridemo do ribogojnice in jame Luknja kjer smo že bili prej s kolesi. Če gremo levo pa je še nekaj prijetne hoje do luknje Velike Strašce. Po ogledu se vrnemo do koles.
Ko pridemo nazaj do koles parkiranih pred razvalinami gradu Luknja pa namesto da bi se že odpeljali nazaj proti izhodišču ogleda (pred vzponom na Frato) zavijemo po razriti kamniti poti levo navzdol kjer si lahko ogledamo začetek ribogojnice, jez, najstarejšo dolenjsko hidroelektrarno ter seveda tudi sam izvir, ki se nahaja ravno pod gradom Luknja in nato na izhodišče kjer se začne vzpon proti Frati. Za tiste, ki so malo manj pohodniško naravnani pa ti dve varianti skorajda odpadeta.

Koristne informacije:
Tura je najlepša poleti, izpeljiva pa tudi v vseh drugih letnih časih.
Parkirati jeklenega konjička je najbolj priročno pred nakupovalnim centrom Tuš v NM (legokocke) pri avtobusni postaji NM ali pa za morebitno krajšo relacijo 200 m pred vzponom na Frato na bližnjem letališču Prečna.
Za okrepčati se po prevoženi turi je kar nekaj opcij. Lahko se kako prijetno tekočo zadevo popije v samem Turističnem domu Frata, vendar nas čaka še pot nazaj. Lahko se vmes zaustavi v gostilni na letališču Prečna, vendar nas tudi še čaka pot nazaj do Novega mesta. Če pa se odpeljemo nazaj do izhodišča ture pa so možnosti skoraj neomejene. Osebno najboljše so picerija Totalka (Kandijska cesta 60) v kompleksu tovarne Revoz, Rezelj (Kettejev drevored 2) v športni dvorani Marof, malo dlje gostilna Bučar v Šmihelu (Šmihel 14), gostilna Dežmar (Ljubljanska cesta 65) v Bršljinu proti smeri za Ljubljano, gostilna Kos (Šmarješka cesta 26) v Mačkovcu. Drugače pa se picerije najde po celem mestu vendar so nekatere bolj druge manj v redu.
Za konec. Uporaba natančnejšega zemljevida je na nekaterih delih potrebna in nujna, saj se lahko drugače lepa tura konča z prezgodnjim odhodom domov.


Avtor: Price
direktzin@netscape.net
Viri:
http://www.slovenia-heritage.net/
http://www.novomesto.si/si/
http://www.insert.si/aeroklub/html/letalisee.html
http://novomesto-velodrome.siol.net/razpisf.html
http://www.trg-legan.si/

zemljevid:
http://community.webshots.com/photo/462215304/462226074rXpnVs

Slikovno gradivo pa je zaenkrat le z širše okolice gradu Luknja (ostalo sledi v kratkem):
http://community.webshots.com/album/462215304uJicbm
Uporabniški avatar
price
član
 
Prispevkov: 152
Pridružen: 02 Feb 2005 09:57

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov