Štefanja gora (Kamniško-Savinjske Alpe; Gorenjska)

Štefanja gora (Kamniško-Savinjske Alpe; Gorenjska)

OdgovorNapisal/-a Mako » 06 Jan 2010 23:41

naslov: Štefanja gora (Kamniško-Savinjske Alpe; Gorenjska)
tip ture: XC

težavnost: 3
razglednost: 2
tehnika vožnje: 4
kondicija: 3

izhodišče: Tupaliče pri Preddvoru
dolžina ture:
čas vožnje: 2 uri in pol
skupna višinska razlika: 700 m

kratka oznaka ture: Dvakrat gori, doli in naokoli po Štefanji gori. Luštna popoldanska tura. Težave so večinoma V5 in S4, z nekaj odseki V6 in S5.

opis ture:
Vzpon (V5, začetek V6): Iz Tupalič po asfaltni cesti, ki vodi na Možjanco. Tik pred koncem vasi levo, zatem takoj desno čez dvorišče in po kolovozu strmo navzgor, višje se naklonina postopoma umiri, zatem mehka travnata podlaga zložno pripelje na Možjanco (na razcepih naravnost/desno, vseskozi po glavnem kolovozu). (Alternativa je kolovoz, ki vodi na Možjanco desno od asfaltirane ceste. Zgornja polovica V5-V6). Skozi Možjanco, po makedamu proti Štefanji vasi in na drugem odseku desno navzdol (smerna tabla), kjer kmalu naletimo na markacije, ki se jih držimo (vseskozi gor-dol, vmes oster klanček V6) vse do 'križišča' tik pod 'Štefano'.
Spust (S4): Desno za markacijami v smeri Adergasa (vmes se odcepi pot za Olševek, kamor se spustimo pri drugem spustu) po nepretežkem in vse lepše voznem terenu. Tik nad vasjo pri odlomljeni zeleni puščici zavijemo levo (markacije gredo naravnost, še bolje je zaviti levo na razcepu pred zeleno puščico) in se pripeljemo v lično urejeno vas s slikovito cerkvijo.
Skozi vas in pri 'tovarni' levo po makedamu do ribnika Češnjevek. Za njim na levi strani nadaljujemo po gozdni poti (na odcepih naravnost oziroma blago levo navzgor), ki nas pripelje na dvorišče gradu Strmol.

črtan-star opis:
...Čezenj in takoj za njim levo po travnati in kasneje spet gozdni poti vseskozi malo navzgor, kjer prečimo prvo markirano pot, ki iz Dvorij vodi na Štefanjo goro.
Vzpon (V6, V5, 2*2 min peš): Tu nas čakajo orientacijske težave! Po prečni poti nadaljujemo, dokler se v breg (zelo) ostro v levo ne odcepita dva zaporedna kraka (drugi je markiran). Po prvem (tehnično lažji) ali drugem (orientacijsko lažji - odcep v desno ujamemo b.p.) v levo in po nekaj deset metrih se v desno odcepi slabo opazna potka. Po njej zelo strmo navzgor prečimo pobočje (peš, vmes 'štengce'), višje se potka počasi za silo ublaži in postane vozna, zavije v levo in nas pri klopci pripelje nazaj na markacije. Višje (peš, 'štenge', jarki) se nam z desne priključi vlaka. (Alternativa je vzpon iz Dvorij po tej vlaki, ki je precej kamnita!)(Opisan vzpon je zelo težak, z neogibnimi krajšimi peš odseki - tam kjer se da peljati, je pa večinoma kar V6.)...


Vzpon (V6, V5): Tu nas čakajo orientacijske težave! Še tik pred gradom se v levo navzgor odcepi steza, kjer malo povijugamo med dreveščki in dosežemo širši kolovoz. Levo po njej in okoli robu ter par 10 m za njim ostro desno in strmo navzgor, kjer nas čaka 150- vm ostre singlce (V6, tri mesta blizu V7, v celoti vozno, na zemljevidu označena z modro), ki nas pripelje na kolovoz. Desno po njem do stika z markiranim kolovozom, kjer gremo levo. (Dodatno sta od gradu do sem še dve varianti od katerih je prva bolj priporočljiva: 1. Nadaljujemo skozi dvorišče gradu in takoj za njim levo po travnati in kasneje spet gozdni poti vseskozi na robu gozda, dokler ne prispemo v vas. Levo strmo navzgor in na razcepu levo še bolj strmo navzgor (V5-V6) po bolj kamnitem kolovozu. 100+ vm višje na razcepu levo in do stika z markacijami in višje z osnovno varianto, lahko pa na razcepu tudi desno, kjer je lažje, a zamudimo nekaj lepih odsekov. 2. Vozna je tudi leva varianta, kjer za robom opisanim v osnovni varianti nadaljujemo po kolovozu in se ne zmenimo za potke. Na stiku z drugim kolovozom desno gor po strmem klancu vse do stika z markacijami za Dvorjanskim hribom, V5-V6.)
Strmina se kmalu ublaži in po (dolgi) prijetni gozdni potki (gor-dol, strmi klančki, eden je sploh zabeljen - a začuda prevozen: V7+, 20- m!) vseskozi pozorno(!!) za markacijami pripeljemo na večji travnik pod Mežnarjem, kjer ugledamo cerkev Sv. Štefana na vrhu Štefanje gore.
Po travniku navzgor do ceste, ki jo le prečkamo, se na drugi strani strmo vzpnemo navgor (s tem se umaknemo kmetiji) in zapeljemo desno na travnat kolovoz. V levo navzgor (v smeri vrha) ujamemo komaj vidni odcep, ki vodi do izrazitega kolovoza, kateri nas pripelje do z obzidjem ograjene cerkve Sv. Štefana (najvišja točka, 748m).
Spust (S5): Na vrhu obzidja poiščemo potko in se strmo spustimo navzdol (eno mesto peš: prečnica-korenina), kjer se v desno priključimo kolovozu, ki nas takoj pripelje do stika z markacijami (stik s prvim spustom), kjer nižje na razcepu sledimo puščici v smeri Olševka (vseskozi markirano, vmes dva daljša odseka po prečnem kolovozu). Ko po stezici v levo zapustimo dolg prečni odsek kolovoza, po res izjemno luštnem, gladkem in hitrem spustu z nekaj cukrčki kar prehitro 'pademo' na cesto, ki nas pripelje v vas. Skozi vas (na vseh/obeh križiščih desno) in po cesti nazaj v Tupaliče.

značilnosti in posebnosti na poti: ribnik Češnjevek, grad Strmol, cerkvica Sv. Štefana
variante avtorja: Na zemljevidu označene z zeleno. Dodatno je z rumeno označena markirana pešpot iz Dvorij, ki navzgor ni vozna - zato popravek opisa. Z modro je vrisan nov vzpon iz Dvorij.
variante drugih:
koristne informacije: Večinoma se gibljemo na markacijah, a sledenje ponekod terja veliko pozornost!
avtor in viri: Marko Kern
zemljevid:fotografije in drugo gradivo: V dnevniku na M&M je nekaj fotk (16.9.05, 28.9.05). Vris poti na zemljevidu je mestoma le 'divji' približek. Spodnji/drugi zemljevid je bil vrisan za prvotni opis, takrat je bilo nekaj odsekov malce narobe vrisanih, vzpon iz Dvorij poteka sedaj drugje!
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron