Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a urbe » 07 Jan 2010 11:51

naslov: KAŠELJSKI GRIČ (LJUBLJANA IN OKOLICA)
tip ture: XC/popoldanska tura

težavnost: 2 (izjema je nekaj strmih klancev)
razglednost: 2 (razgled s stolpa na Debenjem vrhu 3)
tehnika vožnje: 2–3
kondicija: 2

izhodišče: Fužinski grad na Fužinah
dolžina ture: 20 km
čas vožnje: 1:15
skupna višinska razlika:

kratka oznaka ture: Kašeljski grič ponuja veliko variant vzponov in spustov

opis ture: S parkirišča pri Fužinskem gradu se odpeljemo desno čez most čez Ljubljanico. Takoj za mostom zavijemo na križišču levo na razcep, kjer gremo naravnost. Če bi zavili desno, bi prišli (prezgodaj) na Litijsko cesto.
Kmalu je konec asfalta in po makadamu se peljemo mimo tovarne Žima proti ljubljanski obvoznici. Najprej gremo čez manjši mostiček, nato pa gremo pod mostom (»harfa«), po kateri gre obvoznica.
Sledi vožnja ob robu polja po neizraziti potki. Ko je polja konec, se spustimo po manjšem klancu na travnik in zavijemo desno in nadaljujemo z vožnjo proti Litijski cesti.
Na Litijski cesti gremo levo in se držimo glavne ceste, ki nas pripelje v Sostro. Še vedno se držimo glavne ceste, tako da se pripeljemo k vznožju klanca, ki gre k domačiji Pečar med Kašeljskim gričem in Žagarskim vrhom. Vzpon k Pečarju je asfalten (V2).
Na sedlu pri Pečarju zavijemo levo oz. proti severu na kolovoz, ki gre po grebenu Kašeljskega griča. Najprej se rahlo vzpenjamo, sledi malo spusta, nato pa precej strm klanec (V5). Sledi izravnava in malo gor-dol in preden se pripeljemo do daljnovoda moramo še v en podobno strm klanec (V4). Na vrhu vzpona se odpre razgled na jugovzhodni del Ljubljane, no, za res dober razgled pa se je treba najprej spustit in še zadnjič malo povzpet do razglednega stolpa na Debenjem vrhu (530 m). Obisk razglednega stolpa vsekakor priporočam.
Od stolpa nadaljujemo z vožnjo proti severu oz. Podgradu. Pri stolpu poiščemo »vstop« na singlco. Začetek je precej strm in koreninast, nato pa se strmina umiri in podlaga izboljša; peljemo se po malo bolj razširjeni singlci.
Tik pred daljšim vzponom se na desno odcepi singlca, ki med borovnicami pelje proti razvalinam Starega gradu. Ta del je (vsaj zame) najlepši na celem griču. Najprej gre singlca bolj ali manj po ravnem, nato pa se, ko se z leve priključi še ena singlca, strmo spusti pod Stari grad.
Ko se pripeljemo na sedlce pod razvalinami, je singlce konec, zavijemo levo na kolovoz (smer Zalog). Malo naprej je en odcep desno na novo zgrajeni kolovoz v Podgrad, vendar mi gremo naravnost. V grapi prečimo potok in se začnemo počasi vzpenjat. Na več razcepih se peljemo vedno naravnost oz. desno, sledi dolg levi ovinek dol, kratka izravnava, kratek strm vzpon, spust po ozkem kanalu, spet nekaj časa bolj po ravnem, še zadnji kratek strm vzpon, nato pa gre pot le še dol.
Da se izognemo bajkanju mimo hiše (Grad), zavijemo desno dol v strmo bližnjico do ceste, ki pelje do prej omenjene hiše. Če bližnjico slučajno zgrešimo, ni hudega, pač pri hiši zavijemo desno dol na cesto. Na ostrem desnem ovinku zavijemo levo na stezo (desno se pride v Podgrad in prej na asfalt), ki se strmo spusti k železniškemu mostu pri Podgradu. Gremo pod železnico in na asfaltu pred gostilno »Pri Peclju« zavijemo levo proti Ljubljani.
Nazaj k Fužinskemu gradu se lahko vrnemo po Zaloški cesti in na drugem semaforju za obvoznico zavijemo levo dol.
Boljši povratek je skoraj po smeri prihoda. Pred mostom čez Ljubljanico zavijemo levo, gremo pod železniško progo in se peljemo ob desnem bregu Ljubljanice proti Sostrem skozi Zavoglje na izhodišče.

značilnosti in posebnosti na poti:

variante avtorja: Opisana varianta prečenja Kašeljskega griča je tudi bajkabilna v obratni smeri. Le da začetni vzpon začnemo za Podgradom v dolini Besnica (in ne takoj za železniško progo). Za gostilno se držimo smeri glavne ceste, torej v Podgrad in Besnico. Peljemo se skozi Podgrad in pred levim ovinkom zavijemo desno v gozd na precej široko gozdno cesto, po kateri pridemo do hiše na začetku grebena. Pri njej zavijemo levo in začnemo s prečenjem do Debenjega vrha.
Na Debenjem vrhu imamo možnost, da gremo k Pečarju ali pa gremo po strmem spustu v Podgorje. Če se odločimo za Pečarja, zavijemo pri hišah desno dol. Najprej je makadam, nato asfalt. Vendar ne za dolgo, saj se na koncu dolgega levega ovinka odcepi desno dol kolovoz, ki se kmalu spremeni v strmo singlco. Spust se konča pri potoku Šivnik pred Podgorjem.
Če pa se odločimo za direkten spust v Podgorje pa se zapeljemo pod stolpom na široko stezo, ki gre proti zahodu oz. Ljubljani in se v več serpentinah konča v Podgorju. Pri tem spustu se lahko spustimo po več bližnjicah med serpentinami.
Zanimiv spust je tudi v »Zalog«, skoraj k odcepu pred mostom čez Ljubljanico. Da pridemo do tega spusta ne smemo zaviti desno proti razvalinam Starega gradu, ampak gremo levo in se držimo grebena (—64°). Spust se konča pri »podvozu« pod železniško progo. Ko pridemo na cesto, zavijemo desno proti Ljubljani ali pa desno proti Podgradu na še en krog po Kašeljskem griču.
variante drugih:

koristne informacije:

avtor in viri: Urbe
zemljevid: klikni (z modro barvo so označene druge variante)
fotografije in drugo gradivo: Freilaufove slike
Zadnjič spremenil urbe, dne 12 Apr 2018 17:01, skupaj popravljeno 8 krat.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3619
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a hudychk » 15 Avg 2010 13:10

Sliši se hudo, grem zdej v kratkem en dan probat, ko se mal posuši od deževja :) Lep opis poti!!! Sam Debenji vrh malo poznam od pešačenja gor, ampak sem vedno štartal pri podhodu pod železnico malo naprej od Zaloga proti Besnici, si pa nisem nikoli mislil, da je toliko poti gor po grebenu :) Super super super! :D Komi čakam!
hudychk
član
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 04 Apr 2010 23:54

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Joc53 » 16 Avg 2010 22:16

Urbe, ne morem doseči zemljevida.
Kolovozi so namenjeni vožnji :!:
Uporabniški avatar
Joc53
član
 
Prispevkov: 1082
Pridružen: 29 Nov 2004 23:11
Kraj: Ljubljana

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a urbe » 17 Avg 2010 06:39

Vem, tudi jest ga ne morem, žal. BojanU mora »zalaufat« fotogalerijo, potem pa bo dosegljiv. Enako velja za fotke.
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
 
Prispevkov: 3619
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Skywalk » 03 Maj 2015 20:13

Po petih letih nov komentar (ni sicer v navadi to počet, ampak vseeno)... Danes sem odpeljal to varianto, preko Pečarja na Debni vrh, s spustom prek Starega gradi, Gradu do Podgrada. Spust se je končal pri gostilni Pri Peclju (na odcepu glavne ceste v dolino Besnice). Po dolgem času, moram priznat, res ena super lepa tura, nezahtevna in vsekakor vredna, da odpelješ dva-tri kroge v enem dnevu. Sam sem sicer kombiniral po glavni cesti, ker sem štartal od doma, ampak tiste single po gozdu mi ne gredo iz glave... :mrgreen:
Ko rezanje in vrtanje betona postane tako zabavno kot kolesarjenje!
Skywalk
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 21 Jun 2010 21:55

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Mojo Jojo » 03 Maj 2015 21:41

Upam, da z vrha Debnga vrha nisi šel dol direkt po koreninah, ker imaš okrog lepšo singlo z ovinki.
Monkey Control
Uporabniški avatar
Mojo Jojo
član
 
Prispevkov: 4856
Pridružen: 31 Jul 2008 09:20
Kraj: bliz obvoznice

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Brouky » 08 Maj 2015 16:07

Jaz redno prakticiram debni vrh...

Tiste korenine so cist ok razfuk :lol:

kje okoli mislis? Da gres pri drogu za dvigovanje levo?
Brouky
član
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 28 Avg 2013 12:05

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Skywalk » 09 Maj 2015 12:31

cca. 50m pred stolpom (iz smeri Pečarja) sem zavil desno in celo pot vozil po singli, ter se mimo starega gradu in "novega gradu" (z veliko ali malo, kakor komu), ter tiste table o meji med Ita-Nem v času vojne spustil v Podgrad. Izhod na glavno cesto pri Peclju, kjer pride cesta iz doline Besnice.

Sem imel namen drugače direktno navzdol, pa sem pri dostopu opazil tisti odcep in singlo... Nekje vmes sem tudi zgrešil odcep za Zalog (tabla pri Starem gradu), verjetno zaradi poseke.

Sodelavec (nekoč stanoval v bližnji okolici) mi je predlagal spust proti Zalogu (na parking malo pred mostom), menda pa je spust proti bajerju "na glavo" (ribnik RD Vevče).

Naslednja misija je poiskat nek pameten spust z Janč v dolino Besnice, ker sam Debni vrh je mal prekratek (po neki logiki je bil spust v Podgrad najdaljša možna varianta, je res?) in bi blo super kombinirat dva vrhova. Spuste z Janč proti Lazam ali Jevnici poznam, ker smo tam hodili s šolo, pa jih nerad uporabljam zaradi psov... :evil:
Ko rezanje in vrtanje betona postane tako zabavno kot kolesarjenje!
Skywalk
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 21 Jun 2010 21:55

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Brouky » 09 Maj 2015 14:12

Spust k bajerju je meni osebno najboljsi, vendar ravno zaradi razloga da je precej na glavo je tako tudi zelo prekratek oz. ga je prehitro konec. Dejansko je najdaljsa kombinacija do peclja, vendar pa zato ni tako fajna.

Ce najdes kako verzijo iz janc se priporocam... :D
Brouky
član
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 28 Avg 2013 12:05

Re: Kašeljski grič (Ljubljana in okolica)

OdgovorNapisal/-a Skywalk » 15 Maj 2015 11:40

Bom javil, np. Čeprov prej kot v dveh tednih dvomim, da bom kaj brcal tle okoli :)
Ko rezanje in vrtanje betona postane tako zabavno kot kolesarjenje!
Skywalk
član
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 21 Jun 2010 21:55


Vrni se na Tablina zbirka turKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov