RockShox Reverb problemi

Vprašanja, ocene in debate o opremi gorskih kolesarjev

RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a vijola » 05 Mar 2020 08:52

Pozdrav vsem,
pomoč proosimm!!
Na bajk sem namestila (iz druge roke, mesece star) Reverba (125 mm)... med tem pa sem na netu zasledila kar nekaj mešanih mnenj od tega da je zakon, do tega, da ima probleme pri sesedanju (npr. ko je na najvišjem položajo gre malo dol in ko je v najnižjem položaju, se kar malo dvigne)... VAša mnenja? Se lahko kaj nardi, da se to prepreči? Hvala za odgovore !!!
vijola
član
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 Mar 2020 08:46

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 05 Mar 2020 14:00

od mojih kolegov so vsi menjali svoje reverbe, kako je pa z novejšimi pa žal ne znam povedat. Težave so bile kot že opisano, posedanje in nedelovanje pri nižjih temperaturah.
Robots will steal your jobs. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
član
 
Prispevkov: 356
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a vr » 05 Mar 2020 15:10

Predvsem težave pri nizkih temperaturah - počasno delovanje. Drugače nisem imel težave s posedanjem. Imel sem verzijo 125 mm, kupljeno 2015.
Uporabniški avatar
vr
član
 
Prispevkov: 680
Pridružen: 01 Jun 2009 08:35

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a PrimozR » 05 Mar 2020 18:21

Če se potopna kljub nastavljeni max hitrosti na ročki premika relativno počasi, sploh če je zunaj nekoliko hladneje, je ročko in napeljavo za res mrzle kolesarske dni treba še enkrat prezračiti. Idealno bo pri zračenju sistem in olje za zračenje mrzlo oz. hladnejše od sobne temperature (v zimskih mesecih npr. vse skupaj postaviš na balkon za pol urce ali uro).

Razlog za počasnost je namreč v Reverbovem zaprtem hidravličnem sistemu brez rezervoarja olja, ki bi kompenziral temperaturne raztezke sistema. Le-ti so pa za olje večji kot za cevke/bovdne (cevka se skrči manj, kot se skrči olje), zato efektivno dobiš manj hoda na ročki v mrazu, posledica je pa počasno delovanje oz. nedelovanje sploh. Ostale potopne opore te težave nimajo, ker uporabljajo zajlo za proženje, ta ima pa praktično enak raztezek kot bovden, skozi katerega teče.

Potencialna hiba za preveriti, glede na moje izkušnje, je seger obroček spodaj, kjer se v oporo priključi cevka ročke. Je navaden jeklen in se je že zgodilo, da je prejavel. Potopno posledično raznese narazen (spodnji del s cevko zabije nižje v okvir). Kolegu se je to zgodilo lani, jaz sem svojega 3 dni nazaj iz okvirja potegnil s 3/4 funkcionalnega in hudo prerjavetega obročka.

Glavna hiba Reverba je pa posedanje, kjer je za reševanje potreben servis - potrebno ga je razstaviti in menjati olje v njem. Problem se da preprečevati oz. zakasniti samo preden pride do njega, to pa tako, da se pri spuščenem sedežu kolesa _NE_ dviga za sedež. Pri dvignjenem sedežu ni težave, pri spuščenem pa naj se kolo dvigne za okvir.
Do posedanja pride, ker zrak, ki je sicer v vzmeti za ponoven dvig sedeža, mimo plavajočega batka prebije v prekat z oljem, ki ima funkcijo zaklepanja višine. Olje ni stisljivo, zrak je. Posledično se dvignjen reverb posede (ker se ta zrak, ki tam ne bi smel biti, stisne), popolnoma spuščen pa običajno skoči rahlo nazaj ven. Novejši (brezžični AXS in C1 generacija klasike) imajo končno bleed port, da se to težavo odpravi brez servisa, podobno kot pri Bikeyoke Revive. Pri starejših pa pomaga, kot rečeno, samo servis.

Pod črto, imam drugega Reverba v petih letih, z njim sem zadovoljen, ni perfekten, ampak z nekaj pazenja oz. nege funkcionira dobro. Nima zajle, ki bi se utrgala, ne lomi stročnic, itd. Na koncu je pa tudi malo odvisno od sreče in načina uporabe.
PrimozR
član
 
Prispevkov: 5980
Pridružen: 22 Nov 2006 15:27
Kraj: Radovljica

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a Andraž » 05 Mar 2020 20:59

Reverb se splača, če ugodno dobiš malo rabljenega (tukaj jih je malo morje: https://bikemarkt.mtb-news.de/category/ ... b&q_cat=80) in ne rabiš 200+ hoda.
Treba se je zavedat problema v mrazu kot je omenil Primož. In pa dejstva, da običajno po letu redne uporabe potrebuje menjavo olja/zračenje + osnovni service kit. (strošek ni velik, če znaš poservisirat sam).

Sedaj se za slabih 200 € dobi tudi že nove sedežne - ampak imajo večinoma "nepopravljivo kartušo" - to pomeni, da je potrebno ob okvari (posedanje, izguba zraka) menjati celotno kartušo.
Enduro boys crew.
Uporabniški avatar
Andraž
član
 
Prispevkov: 633
Pridružen: 10 Maj 2009 20:33

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a dumr666 » 05 Mar 2020 22:25

Pod črto, imam drugega Reverba v petih letih, z njim sem zadovoljen, ni perfekten, ampak z nekaj pazenja oz. nege funkcionira dobro. Nima zajle, ki bi se utrgala, ne lomi stročnic, itd. Na koncu je pa tudi malo odvisno od sreče in načina uporabe.


no ja, za droper ki košta 270€ bi pričakoval da deluje brez da bi pretirano merkal nanj. Sam sem kupil BrandX XL dropper za 170€ praktično prvi dan ko je bil zunaj, sedaj po nevem koliko letih nevzdrževanja končno začenja spuščati čudne zvoke ob spuščanju, ampak še vedno deluje na prvi zajli. Vse kar je rabi je da na vsake par mesecev dofilam zrak v sistem in je. Priznam pa da je remote obup, ampak se da preživet. Reverb (vsaj taprvi) so bili res polom in pomoje šele za C1 lahko rečemo da je ven iz beta faze kar se tiče zanesljivosti in vzdrževanja, prve serije so pa naravnost katastrofalne.
Robots will steal your jobs. But that's OK
Uporabniški avatar
dumr666
član
 
Prispevkov: 356
Pridružen: 29 Feb 2016 12:24
Kraj: Ljubljana

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a cebe » 06 Mar 2020 07:14

OneUp V2? [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]
...live for something or you'll die for nothing!
Uporabniški avatar
cebe
član
 
Prispevkov: 3456
Pridružen: 23 Sep 2010 19:28
Kraj: Pragwald

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a ZmZ31 » 06 Mar 2020 08:56

Sm imel prvo verzijo in tudi vse probleme,ki se omenjajo :? Brez teh hib je opora 1A :mrgreen:
ZmZ31
član
 
Prispevkov: 302
Pridružen: 11 Feb 2012 09:04
Kraj: bogu za hrbtom

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 06 Mar 2020 15:57

Kupil rabljen reverb, ki se je rahlo posedal.
dal na servis

1. menjal pri Bajmaniji tole, saj so tukaj največkrat spustili olje.
https://www.bajkmanija.si/tesnilo-rock- ... rb-skf-ifp

2. nato mi je v mrazu konkretno štekal (lahko bi objavil fotko, kako kurim na turi suho travo pod zaštekanim reverbom, da bi pogrel olje, pa se mi zdele ne da) :mrgreen:

in je bilo olje zamenjano za manj gosto (v Nebesa za kolesa) in sedaj dela top.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3968
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

Re: RockShox Reverb problemi

OdgovorNapisal/-a koko82 » 07 Mar 2020 07:50

Jabooz za efekt bi moral pogret ročico in cev :mrgreen:

Včasih je blo tko da smo ob prvem mrazu v servis dobili polno reverbov, ker so se zaradi slabe kvalitete tesnil začeli posedat. Zdej se je to mal izboljšal al pa sam ni več tolk mraz :). To da čist neha delat pa je posledica zraka v ročici za aktivacijo. Frišno odzračena dela tudi v mrazu. Žal je tko da imajo skoraj vse ročice (starejši model) zaradi slabih vodil poškodovano notranjo steno cilindra in tukaj vlečejo zrak. Do tega pride ker so vodlia tolk ohlapna, da se bat ob stiskanju ročice z železnim delom drgne po steni, ki je iz aluminija. Verjetno je imel prototip bolj precizna vodila in ni bilo teh problemov. Novejše 1x ročice nimajo teh problemov. Posledično skoraj ne rabijo odzračevanja.
Če želiš v sistem spravit več olja ga ni treba dajat v hladilnik. Sam pred odzračevanjem spustiš zrak iz opore.
Uporabniški avatar
koko82
član
 
Prispevkov: 2715
Pridružen: 16 Feb 2005 18:06
Kraj: Bajkmanija


Vrni se na OpremaKdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]