Osnutek priporočil gorskega kolesarja

Vse povezano z legalizacijo MTB.

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Nov 2008 11:22

Surfac napisal/-a:Pa čim manj polen nekomu, ki hoče nekaj naredit


To niso polena. Pravim, da je treba zadevo naredit celostno (celostna podoba ni stvar sosedovega mulca). Vem, da vejo kaj bi radi in to delajo, ampak embalažnih znanj ni videti in trud ne bo imel učinka, kot bi si ga želeli.
PZS KTK zaenkrat meni ne deluje kot jedro, kjer se vse začne in izvede. Recimo imajo odlično znanje o statističnih metodah, ampak rabi se nekaj več. In trženje je področje, kjer se res čisto vsaj počuti, da je to nekaj kar zna vsak. Ne, ne zna. To je treba dati delati nekom, ki to zna. Da vzbudijo čustva, ki efektivno delujejo. Ne pri kolesarjih, pri vseh ostalih, orko dio.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3992
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Surfac » 25 Nov 2008 11:26

Ja, ja, ampak cela debata se je razvila v eno veliko poleno za TomažaT, vsaj meni se zdi...
O drugih dejavnostih bi debatirali drugje...
Pišem skoraj kot administrator :D :D

LP

Lado
Uporabniški avatar
Surfac
član
 
Prispevkov: 2113
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic

OdgovorNapisal/-a cebelca » 25 Nov 2008 11:29

@jabooz: Tvoj post (tisti zgornji, daljši) je prvi po zelo dolgem času, ki me je zadel tako, da sem ostala brez besed. Zamajal si skoraj vse kar sem do sedaj govorila v debatah s podobno tematiko. Jaz bi temu rekla, dobro napisan post in želim si lahko le več takšnih. Takšnih, ki človeka prisiljo, da začne malo ramišljat, tudi na drugačen način in v drugo smer.

Problem takšnih debat je ponavadi v tem, ker v njej sodeluje ogromno ljudi, ki o kompleksnosti tematike nimajo pojma oz. z njo sploh niso seznanjeni tako kot bi morali biti. Potem se pa debate zasučejo v čudno smer. Tisti, ki so "pametni" odstopijo, ker se jim ne ljubi več brat neumnosti, ostanejo pa tisti, ki o zadevi nimajo pojma in četudi hočejo dobro na koncu naredijo več škode kot dobrega. Ravnokar sem ugotovila, da sem tudi sama ena izmed takih. Verjetno bom morala požreti kar nekaj grenikih in se opravičiti določenim ljudem za svojo nezrelost (naivnost?) v določenih debatah.

Zdej pa če mi vsi oprostite, čaka me kar nekaj branja, preden lahko spet odprem usta v kakšni podobni debati.
Uporabniški avatar
cebelca
vuvuZZZela
 
Prispevkov: 1261
Pridružen: 20 Jul 2007 17:46
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Nov 2008 11:49

Surfac napisal/-a:Ja, ja, ampak cela debata se je razvila v eno veliko poleno za TomažaT, vsaj meni se zdi...


Drži!!!

Gre za to, da take reči morajo prihajati od jedra v pravem trenutku. Tako, pa samo izgleda, da PZS KTK ne dela oz. smo jih dobili nepripravljene.

Konec koncev je samo zelo lepo copy/pastal. Super, mulci recimo berejo. Trgovcine tiskajo, fino. A je efekt, recimo, nekaj malega.

Jaz si le želim VIZUALNO sodobno organizacijo z mailing listo (kaj smo naredili, kaj bomo naredili in kako lahko pomagaš in kako NE SMEŠ pomagati) in jasnimi smernicami kaj, kako in zakaj.

vem, da je zraven pri PZS KTK LOV2XLR8 in občasno voziva skupaj in
vem, da ni starček (jaz sem), ampak tega se ne ve, pa je lahko vzor mulariji z svojim tehničnem znanju. Aduti PZS KTK so še vedno v rokavu. Pa ne vem, če se zavedajo svojih adutov.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3992
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mako » 25 Nov 2008 12:31

Dajmo eno stvar jasno postaviti tukaj.
Tukaj ni PZS KTK, tukaj ni MTB.SI, tukaj ni KZS. Tukaj je Tabla.
Gre za idejo Table in njenih članov. Po domače povedano, kakšne smernice za vožnjo so nam skupne.

Zaenkrat nič več, nič manj. Ko bo stvar približno zrela, se pa po možnosti vključi še vse zgoraj omenjene skupine (sem koga pozabil?) in se zadeva še dodatno prečisti oziroma spravi v primerno embalažo.

Glede embalaže in njenega vpliva. Jabooz ima v tem povsem prav.
KTK je na pogled točno to, kar je zapisal. MTB.si je pa v nasprotju s tem zelo privlačna. Po drugi strani je pa ravno KTK zaenkrat naredila največ koristnega za nas. Na čisto svoji strani je očitno KZS, ki zaenkrat nima ničesar pokazati...
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

OdgovorNapisal/-a Pokora » 25 Nov 2008 12:52

jst bom tule k Makotovem tekstu dodala samo še en kamenček:

Kdaj naredimo največ za naše skupne interese - takrat, ko stopimo v igro združeni. In mi vsi imamo iste in skupne interese - da bi bil naš šport, ki ga imamo radi, legalen in da ga tudi drugi uporabniki ta istega prostora sprejmejo.

Enkrat so se naši predstavniki že zbrali, iz vseh vetrov so bili in nastopili so združeno - in uspeli, saj se je tedaj v zakon o planinskih poteh vnesla tista klavzula, ki pogojno dovoljuje gorsko kolesarjenje...

Zapis o tem je tule:
http://www.mtb.si/index.php?id=7&tx_ttnews[tt_news]=985&tx_ttnews[backPid]=7&cHash=2b9a90b7f7

in kaj hočem sedaj reč - nehajte nakladat kdo je kdo, kdo je siv in kdo je mlad, dejte raje debatirat o tem kaj naj piše na letaku in kako naj izgleda!
Združeno, prosim.
Kdor prehitro pride, ne zna uživati.
Uporabniški avatar
Pokora
članica
 
Prispevkov: 1711
Pridružen: 05 Apr 2004 14:28
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Hrabroslav » 25 Nov 2008 13:08

Odmik od teme:

Se bojim, da ta pravila bolj služijo legitimizaciji nove kategorije turnega kolesarjenja. Ni potrbno vsega kategorizirati, omejiti, predalčkati, v izogib temu namreč bežimo v naravo itd.
Tu je treba počasi navajati kolesarje, pešče in avtomobiliste, da na vseh cestah, poteh, vlakah, pločnikh... lepo živimo v sožitju.
Vrtičkarstvo v smislu ločevanja kolesarjenja na DH, frirajd, trial, BMX, specialce, komjuterje, potovalce... je pomoje slabo za kolesarjenje nasploh in je najverjetneje umetna posledica trženja (segmentacije trga iskanja niš ipd.). Eni planinci nas imajo lahko za zajtrk ker se ne obremenjujeo s tem kakšne gojzarje nosijo in se ne delijo niti na tiste s palicami ali brez.

Konec odmika od teme.

Zato podpiram SPLOŠNI kolesarski kodeks.
Ni kolesar samo tisti, ki ima mašino nad 2000 eur.
Torej manjka upoštevanje cestno prometnih predpisov, poudarek na varnosti sebe in drugih je premajhen. Tako kot pričakujemo, da nas bodo avtomobili prehitevali v širšem loku, bi tudi sami lahko razmišljali o tem kako se moramo vesti do pešcev še posebej v polni DH bojni opremi.

RESPECT
Uporabniški avatar
Hrabroslav
član
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 18 Apr 2005 14:33
Kraj: Ljubljana

Re: Osnutek priporočil gorskega kolesarja

OdgovorNapisal/-a Surfac » 25 Nov 2008 13:23

TomažT napisal/-a:Obvladuj kolo.
Upoštevaj opozorila na poti, hitrostne omejitve in priporočila. Kolesari po lastnih zmožnostih! Predvidevaj! Za ovinki in na nepreglednih mestih vedno pričakuj ovire ali druge uporabnike. S previdnostjo in premišljenostjo se lahko izogneš marsikateri nesreči.
Kot drugje tudi tu velja, da vaja dela mojstra. Za izboljševanje tehnike je potrebno vadit, postopoma.

Spoštuj ostale uporabnike in tujo lastnino.
Vozi vedno tako, da ne ogrožaš drugih! Pri vožnji mimo drugih upočasni ali se celo ustavi in jim omogoči varen prehod. Planinci in pohodniki imajo prednost. Kadar se na ozki poti srečata dva naj ima prednost tisti, ki se vzpenja, saj se je lažje ustavit spuščajočemu kot vzpenjajočemu.
Pozdrav in kakšna prijazna beseda ne škodita, saj lepa beseda zmeraj lepo mesto najde. Dolgoročno to pripomore k izboljšanju odnosov kolesarjev z drugimi udeleženci v naravi.
Pri poteh, ki prečijo privatna zemljišča, upočasni ali sestopi in poskrbi, da zemljišče pustiš v prvotnem stanju (Smeti, ograde za živino, el. Pastirji, zapornice,…). Ne vozi po obdelovalnih površinah.

Tomaž


@ Hrabroslav - a to ni zadosti?
Uporabniški avatar
Surfac
član
 
Prispevkov: 2113
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic

OdgovorNapisal/-a crack » 25 Nov 2008 13:29

Hrabroslav napisal/-a:Zato podpiram SPLOŠNI kolesarski kodeks.
Torej manjka upoštevanje cestno prometnih predpisov, poudarek na varnosti sebe in drugih je premajhen.

Ostanimo pri gorskem kolesarjenju. Kakšen splošni kodeks in varnost v prometu, če pa ravno cestno kolesarske ekipe vsakodnevno kršijo prometne predpise ? To je tabla.mtb.si, ne tabla.roadie.si . Pa ne mislt da imam kaj na splošno proti cestnemu kolesarjenju, tudi sam se vozim veliko po cesti.
crack
član
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 10 Avg 2008 13:31

OdgovorNapisal/-a ZigaK » 25 Nov 2008 13:58

crack napisal/-a:Kakšen splošni kodeks in varnost v prometu, če pa ravno cestno kolesarske ekipe vsakodnevno kršijo prometne predpise ?

Tole bo treba pa malo bolj pojasnit. Kako kršijo vsakodnevno prometne predpise? Z vožnjo vštric? Ali še kaj drugega?
I would be able to pick off any of them. All of them. No problem.
Uporabniški avatar
ZigaK
15° čeh
 
Prispevkov: 1705
Pridružen: 18 Okt 2006 09:17
Kraj: KrG - Litija

OdgovorNapisal/-a TomažT » 25 Nov 2008 14:35

Jabooz, to je to, kar sem želel od tebe! To so posti! :mrgreen:

Metanje polen meni pod noge? Niti ne. Lahko skočim, ko se kakšno prikotali...

Nisem član KTK, ne PZS, niti KZS, niti kakršnekoli druge organizacije. Sem samo član Mariborske knjižnice in to je vse. Želel sem samo, da se kaj premakne v tej smeri, saj imam dovolj tega, da pohodniki bentijo nad mano brez razloga. Take reči marsikomu pokvarijo dan. In edini kraj, na kateri lahko kaj premaknem je Tabla. Drugje nimam moči, ne pristojnosti. Veliko od vas pa je takih, ki lahko. Zame je že to nekaj, da so se reči premaknile vsaj v smeri diskusije, ki pa je osnova za nadaljno delo.

Jabooz, tega nisem vedel, da ste o tem že imeli resne pogovore. Če je organizacija na visoki ravni, se da z 10000€ kar nekaj naredit. Še posebej, če kdo priskoči na pomoč prostovoljno.

Morda pa bi morali ustanovit svojo "zvezo", društvo, klub, karkoli, da bi se bolj posvetilo določeni problematiki? KTK se trudi, morda pa so preveč omejeni s strani PZS? Bi morda bilo bolje imeti več specializiranih "skupinic", katere bi se borile vsaka za svojo stvar, bi pa bile neodvisne, a med seboj močno povezane v sodelovanju? Najbrž bi se doseglo več, kot pa z eno skupino delovat na širokem območju in tolikih različnih problemih?

Lp, T ;)
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Nov 2008 14:47

mako napisal/-a:Tukaj ni PZS KTK, tukaj ni MTB.SI, tukaj ni KZS. Tukaj je Tabla.

KTK je na pogled točno to, kar je zapisal. MTB.si je pa v nasprotju s tem zelo privlačna. Po drugi strani je pa ravno KTK zaenkrat naredila največ koristnega za nas. Na čisto svoji strani je očitno KZS, ki zaenkrat nima ničesar pokazati...


Vem, da se zavestno oddaljujem od teme.
Drugače so priporočila odlična, vsaka beseda ni važna, saj se jih ne bomo učili na pamet al kako? No, konec koncev vroč toaster ni šala. Se bom naučil priporočila skupaj z mulcem.

Torej moje nebuloze izhajajo bolj iz tega, da ni skupnega jedra.
Če bi bil, potem bi bili močnejši. Kakor vidim, nekih drastičnih organizacijskih sprememb ala nova krovna organizacija za gorsko kolesarjenje ne pride v poštev.
KZS pokriva tekmovalni del in kljub temu, da bi jo morala tematika zelo zanimati, v tej temi ni pomembna.
PZS KTK edina dela, ampak je neatraktivna. No, vsaj meni.
Tabla ali MTB.si je atraktivna in prava baza za članstvo v PZS KTK.
Brez čim večjega članstva (pisnega, vidnega, jasno preštetega) PZS KTK bo težko naredila velike korake naprej.

Torej neatraktivna organizacija in široka baza. Je to težko?
Je, ker je že štartala z slabo popotnico, ala besede PZS in turno.
Pač, nujno zlo zaradi slovenske specifike.

Masa čuti pripadnost šele ko so za to izponjeni določeni pogoji. Zaenkrat niso. Pogoji so pa le embalaža. :wink:
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3992
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MAAC » 25 Nov 2008 14:54

@Jabooz: imaš prav, pa nimaš prav :!:

Bolj se s tabo glede vizualne privlačnosti zloženke ali kakršnekoli akcije, ki jo bomo naredili, ne bi mogel strinjati. Za te zadeve obstajajo mnoge PR agencije, ki ti to naredijo tako kot se spodobi. Če bodo finančna sredstva za te zadeve, toliko boljše, ker bi v tem primeru res dobili eno fajn zloženko, privlačno tudi na pogled :D

Ker pa ima Tabla ogromno članov, vsakega s svojim znanjem, pa bi lahko tudi tu našli kakšnega "prostovoljca", ki bi bil pripravljen žrtvovati nekaj svojega znanja, časa in idej.

Nimaš prav - Lukec ni član KTK, bil je le eden izmed predavateljev na tečaju. Torej - kot kaže vseeno nimaš pravih informacij, kaj se na KTK sploh dogaja!?

Ok, ne vem, zakaj vas ima toliko za povedat čez KTK? Nič vam ni vzela, ničesar ne zahteva od vas. Dejstvo pa je, da je KTK kot del PZS najbližje temu, da bodo nekoč naše aktivnosti na planinskih pešpoteh dobile svojo legalno pravico. In kot taka zna predstavljati napram zakonodajalnim organom še največjo avtoriteto. "Kakšna Tabla neki?" bo razmišljal povprečen poslanec, podpovprečen pa sploh ne bo vedel, zakaj se sploh gre :roll:

Je pa res tako, kot je Mako napisal. Tu se gre za Tablo in ne noben organ niti društvo, nič... In če se sami ne moremo nič dogovorit, kak nam bo šele kdo drug pomagal? :evil:

Še enkrat - gre za Tablo! Ne za kakršnokoli komisijo ali organ...gre za nas, gorske ali turne ali vseterenske ali kakršnikoliizrazželiš kolesarje!

Maac

p.s. tudi v KTK se najdejo mlajši osebki. in tudi takšni, ki imajo znanja iz ekonomije... 8)
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Hrabroslav » 25 Nov 2008 14:58

Pokora,
kako naj izgleda? Samo kvaliteteno mora bit ilustrirano!

Surfac, moja napaka.
v neki nadaljni diskusiji sem bral neka predlagana dopolnila, ki so k varnosti urivala ČE-je in drugače relativizirala zadevo...

Crack,
zdi se mi škoda, da bi se tiskalo letake o kolesarjenju in lepilo samo na gorska kolesa, ko pa bi lahko vse kolesarje seznanjali z vsem... s tem bi zadeli širšo skupino ljudi, jih povezali v neko skupnost... mogoče osvestili še kak delček nepodučene javnosti in tako tudi propagirali šport kot tak.....

Maac,
Celostne podobe delajo oblikovalci vizualnih komunikacij, ilustrirajo ilustratorji, tržijo tržniki... PR službe in oglaševalci zganjajo pa cirkus in kraval okol ene stvari.


Za oblikovalce in ilustratorje vam lahko dam nekaj naslovov:
http://www.lukatarina.net/
http://www.aljaz.org/
http://artnak.net/
tole so taki, ki so nedavno končali študij ali pa še ne... ne bi smel bit predragi. jih je pa še iljon brez www.strani
Zadnjič spremenil Hrabroslav, dne 25 Nov 2008 15:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Hrabroslav
član
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 18 Apr 2005 14:33
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MAAC » 25 Nov 2008 15:09

Še nekaj o toliko ožigosani KTK

Zadeva se šele postavlja na noge in se razvija. Zato doslej še ni uspela narediti toliko, kot se od mogoče nje pričakuje. Toda, kot vsi veste, na PZS stvari potekajo zelo počasi. Že to, da smo se (pa čeprav etiketirani kot "turni") kolesarji sploh uspeli uvrstiti v njen statut ob bok turnim smučarjem, je za naša prizadevanja ooogromen uspeh. In za to se moramo zahvaliti predvsem Jocu, Daretu & kompaniji (se opravičujem vsem, ki jih nisem navedel :oops:)

Njeno delo temelji na prostovoljni osnovi. Bil je krasen oktobrski popoldan, ko bi z veseljem skočil na Pohorje ali Kozjak, pa sem se vseeno usedel v avto ter odjadral proti LJ, da smo dorekli smernice delovanja KTK... Ja, šele v taki začetni fazi smo!!!

Pa nočem sedaj pomilovanja, saj je bila to moja zavedna odločitev. Jezi (in boli) me samo to, ker se potem začnem spraševat, če ne bi bilo morda vseeno bolje ostati doma in se it veselo preganjat s kolesom, saj nekatere dobesedno boli k*** za naš (moj) trud in odpovedovanje, nekateri pa bi me radi povrh vsega še poteptali... :evil: Res smo pravi Slovenceljni, milomater :oops:

Vsak začetek je težak, vedno traja nekaj časa, da se stvari vzpostavijo na noge. Zato...če že nima KTK podpore, ji dajte vsaj mir, da naredi nekaj in bo lahko pokazala rezultate.

In, ja, sem član KTK. Ker mi ni vseeno!

Maac
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Nov 2008 15:13

MAAC napisal/-a:Bolj se s tabo glede vizualne privlačnosti zloženke ali kakršnekoli akcije, ki jo bomo naredili, ne bi mogel strinjati. Za te zadeve obstajajo mnoge PR agencije, ki ti to naredijo tako kot se spodobi. Če bodo finančna sredstva za te zadeve, toliko boljše, ker bi v tem primeru res dobili eno fajn zloženko, privlačno tudi na pogled :D

Ker pa ima Tabla ogromno članov, vsakega s svojim znanjem, pa bi lahko tudi tu našli kakšnega "prostovoljca", ki bi bil pripravljen žrtvovati nekaj svojega znanja, časa in idej.

Ok, ne vem, zakaj vas ima toliko za povedat čez KTK? Nič vam ni vzela, ničesar ne zahteva od vas. Dejstvo pa je, da je KTK kot del PZS najbližje temu, da bodo nekoč naše aktivnosti na planinskih pešpoteh dobile svojo legalno pravico. In kot taka zna predstavljati napram zakonodajalnim organom še največjo avtoriteto. "Kakšna Tabla neki?" bo razmišljal povprečen poslanec, podpovprečen pa sploh ne bo vedel, zakaj se sploh gre :roll:


Zloženka je le mali del (10%)tega kar hočem povedati. Zloženka bo spremenila silno malo.
Prostovoljstvo v marketingu je (pardon vnaprej) kurac non plus ultra.
KTK je na IZGLED neatraktivna. tabla je samo baza članov. Članom MANJKA ATRAKTIVNA ORGANIZACIJA. In to ni Tabla po imenu.

A ste opazili koliko biciklov ima nalepko MTB.SI? Veliko, ampak res veliko. Zakaj nimajo nalepke PZS KTK?

PZS KTK dela edina dobro za vse nas. Manjka ji atraktivnosti, samo to. Če je atraktivna, dobiš člane, če jih je veliko, zanima tudi poslance. Ali je organizaciji ime Bulčifix ali DobroSemJo , to sedaj ni važno.
Traba je začeti pri temeljih, šele nato se dela okna (tiska zloženke)
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3992
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MAAC » 25 Nov 2008 15:21

Se opravičujem. Malo sem se preveč omejil zgolj na zloženko (sem vmes, ko sem druge stvari bral, že pozabil na "CGP" in se omejil zgolj na zloženko :oops:)

Ja, imaš prav. KTK kot taka ni zanimiva. Še! Je na nas, da jo kot takšno naredimo. Ideje so, potrebno jih je udejanjit. Kot pa sem že napisal - cela zadeva je še čisto na začetku, medtem ko Tabla laufa že dobro 9. leto :D

Takšna razmišljanja so več kot dobrodošla, zato sem prepričan, da bomo vsi skupaj naredili kakšnen velik korak naprej, samo skupaj moramo držat! 8)

Maac

p.s. glede prostovoljstva v "trženju" - no, spet je tako - načeloma drži, vendar se tudi najdejo entuzijasti... ;)
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Hrabroslav » 25 Nov 2008 15:37

ah, preveč se s sabo ukvarjate pa premalo s ciljem, ki ga hočete doseči.
Uporabniški avatar
Hrabroslav
član
 
Prispevkov: 99
Pridružen: 18 Apr 2005 14:33
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 16:34

Želite spoznati skrivnostni svet združbe imenovane KTK (Komisija za turno kolesarstvo)?
Tukaj je BILA prilika: http://www.pzs.si/forum/viewtopic.php?t=4469
Bo pa zanimivo predavanje decembra.

Drugače, pa: vidim, da bo afterparty na Predbožični turci razgiban ...
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a žabar » 25 Nov 2008 17:04

Patrice napisal/-a:Tomzo, dobra ideja... sam da se ne bo zgodilo pol tole:
http://www.youtube.com/watch?v=_qMd3OvkGXc

Ja kje jih pa najdeš, Patrice! :D :D
Najboljši fantje so že kolesarji.
Uporabniški avatar
žabar
član
 
Prispevkov: 1267
Pridružen: 23 Apr 2007 11:00
Kraj: LJ Barje

OdgovorNapisal/-a Cvika » 25 Nov 2008 18:06

Še ena heretièna ideja od ene iz upokojenske generacije -
Kaj ko bi res skrajšano verzijo priporoèil dali na hrbet (ene verzije) Predbožiènih majèk. - v trdilni obliki za sebe ( spoštujem naravo )
Sponzorira vsak svoje majèke.
Saj ne prièakujem, da bi se kaj spremenilo...
Kdor se odloèi se odloèi, ni velika akcija, torej tudi, èe je dizajn malo zgrešen ne bo prevelike škode.
Cvika
članica
 
Prispevkov: 713
Pridružen: 10 Dec 2001 18:45
Kraj: Radovljica, Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dare_ » 25 Nov 2008 19:29

če že hočte marketing (prodajat meglo)
ajde tekstopisci, ideje na Tablo:

bajkam brez sledi
jest se kotalim
ne drsim, se kotalim
moj bajk ne glajta ampak rola
mene vsi vidijo in nihče ne ve, da sem tam
vlečeš črto? gotovo imaš še eno rjavo v gatah.
men nikol dol ne visi. sem odgovoren
tako mlad, pa že odgovoren
....
....
Najboljše tekste se prevede v vse slovenske dialekte, natisne se nalepke. V drobnem tisku so napisani vsi, ki se trudijo -Tabla.mtb.si, KZS, KTK-PZS, Volja, Jabooz...
Čez eno leto nalepke postanejo kultni objekt ....

mal sem nametal, zdaj pa to v red spravte.
dare_
Amen!!!
 
Prispevkov: 616
Pridružen: 27 Dec 2003 23:06

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 19:43

Dare, odpri novo temo.
Bomo tam marketingirali. (bil v marketingu - ni prodajanje megle, če jo pa že prodajaš, kupci kmalu to ugotovijo in bolje da sploh nisi delal marketinga...)
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a crack » 25 Nov 2008 19:44

This is my bike. There are many like it but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I must master my life. Without me, my bike is useless. Without my bike I am useless. I must ride my bike true. I must ride straighter than my enemy, who is trying to overtake me. I must outrun him before he catches me. I will. Before God I swear this creed: my bike and myself are defenders of my trail, we are the masters of our enemy, we are the saviors of my life. So be it, until there is no enemy, but peace. Amen.

dare_ napisal/-a:Najboljše tekste se prevede v vse slovenske dialekte, natisne se nalepke


Ni treba prevajat, pa kr na majice natisnte pa začnite prodajat, jst bom kupu eno zase ^^. Who`s with me ?
crack
član
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 10 Avg 2008 13:31

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 20:00

crack napisal/-a:... Without me, my bike is useless. Without my bike I am useless. ....


Without my bike I walk. :mrgreen:
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a crack » 25 Nov 2008 20:07

Zbrisal moderator
crack
član
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 10 Avg 2008 13:31

OdgovorNapisal/-a Sajmon » 25 Nov 2008 20:14

Če vam nekaterim zmanjkuje idej, še ni potrebno debate zasvinjat. :!:
Uporabniški avatar
Sajmon
Blegošman
 
Prispevkov: 6310
Pridružen: 09 Maj 2003 12:05

OdgovorNapisal/-a Jabooz » 25 Nov 2008 20:29

El Tomzo napisal/-a:Dare, odpri novo temo.
Bomo tam marketingirali. (bil v marketingu - ni prodajanje megle, če jo pa že prodajaš, kupci kmalu to ugotovijo in bolje da sploh nisi delal marketinga...)


Se strinjam, da je treba odpreti novo temo o organizaciji, ki dela na legalizaciji uporabe gorskih poti za mtb.

1. lahko bi ponovili anketo glede denarne podpore.
2. PZS-KTK se na kratko predstavi (osebe). Tako dobimo kontakte v PZS KTK in na koga konkretno se obrniti, če želimo.....
3. Mene zanima ali obstaja želja/potreba po novi "celostni embalaži" in ali je to znotraj PZS sploh mogoče v tem trenutku.
4. če ja, potem lahko pade vsesplošen brainstorming (ime, poslanstvo, cilji, kratkoročni, dolgoročni cilji,......... vse in še več)
5. s tako temo (čeprav so jo že odpirali) bi imeli stik z PZS KTK, kjer dobimo iz prve roke od prvoborcev priporočila kaj rabijo, kaj naj delamo in kaj naj ne delamo.
6. ali je članstvo zaželjeno in ali je cilj imeti veliko podporno bazo.
7. če je, kako se bo komuniciralo z bazo (možnost je tudi prek table, po moje raje ne)
.
.
.Sem brskal po mislih in iskal bolj ušesom prijazno ime od PZS KTK (aka DIMB ali IMBA) in prišel imena GORC.
Ime mi je Janez Mimoscal in sem GORC.
Uporabniški avatar
Jabooz
Bush Doctor
 
Prispevkov: 3992
Pridružen: 02 Mar 2005 15:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 20:39

Če pograbim Janjino idejo za majčke bi na svojo napisal IMBA priporočila v trdilni obliki:

Ne puščam sledi.
Obvladujem kolo.
Spoštujem ostale.
Ne plašim živali.
Načrtujem vnaprej.
ZARADI KRIVIČNEGA ZAKONA VOZIM PO PREPOVEDANIH POTEH.

ODPRIMO POTI!
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 20:44

@Jabooz:
pravilno je KTK PZS. :D
In nekaj časa bo pri tem tudi ostalo.
Ni dnarja za nov CGP. :cry:
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a dare_ » 25 Nov 2008 20:47

oh Kalimero, kako krivičen je svet. Vse je prepovedano, spoštujem druge, oni pa mene ne....

@Jabooz: nekoč je bil slovenski IMBA aka SKIN (slovenska kolesarska iniciativa -v ustanavljanju). Pa je šel na hladno. Sedaj se s tem ukvarja KTK.
dare_
Amen!!!
 
Prispevkov: 616
Pridružen: 27 Dec 2003 23:06

OdgovorNapisal/-a crack » 25 Nov 2008 20:59

dare_ napisal/-a:@Jabooz: nekoč je bil slovenski IMBA aka SKIN

To je pa prou za na avtomobile, kolesa... ma za na glavo :>. Še koga na kaj spominja ? Če smo že pri nestrpnosti.
crack
član
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 10 Avg 2008 13:31

OdgovorNapisal/-a El Tomzo » 25 Nov 2008 21:03

dare_ napisal/-a:oh Kalimero, kako krivičen je svet. Vse je prepovedano, spoštujem druge, oni pa mene ne....

Ah, potem ja napis zadel pravo noto.
Ko bomo na svojo stran pridobili večino žensk, smo zmagal!!
Kdo največ vzgaja tamale?
Nikoli nisem toliko hodil po hribih kot odkar sem pričel kolesarit.
Uporabniški avatar
El Tomzo
član
 
Prispevkov: 1457
Pridružen: 20 Avg 2005 12:29
Kraj: Emona-Savus fluvius

OdgovorNapisal/-a dare_ » 25 Nov 2008 21:16

El Tomzo napisal/-a:Dare, odpri novo temo.
Bomo tam marketingirali. (bil v marketingu - ni prodajanje megle, če jo pa že prodajaš, kupci kmalu to ugotovijo in bolje da sploh nisi delal marketinga...)

A so te prepričal, da delaš koristno in dobro stvar v dobrobit vseh....;)

Tema so priporočila in kako jih predstaviti splošni publiki (zgibanka). S suhoparnim naštevanjem, slikcami, rožicami, jelenčki, je to stran vržen denar. Če pa priporočila pospremijo udarni stavki, namenjeni ciljni skupini, se bo koga tudi prijelo. In če so zraven še nalepke z temi gesli, se bo prijelo še bolj. In to je marketing. Zato ne bom odprl nove teme.
dare_
Amen!!!
 
Prispevkov: 616
Pridružen: 27 Dec 2003 23:06

OdgovorNapisal/-a tomam » 25 Nov 2008 21:31

Temo sem zgolj na hitro preletel, nato sem šel sestavljat novo pridobitev in v enem od paketov naletel na tole misel:

Ride hard, respect the environment, wear a helmet and have some serious fun.

Kratka in jedrnata misel, ki zajema bistvo tega športa in daleč presega večino nebulozov v tej temi :roll:
tomam
član
 
Prispevkov: 495
Pridružen: 06 Jun 2006 15:53

OdgovorNapisal/-a Patrice » 25 Nov 2008 22:27

crack napisal/-a:
Patrice napisal/-a:Lolek, medijska podpora je nujna. Pač rihtam, kar lahk (kjer mam pač veze). BTW, Viva ma že nekaj let precej odmevno akcijo Osvojite 10 vrhov, ki je namenjena planincem. Ker jo bere precej planincev, je dobro, da se pojavimo v pozitivni luči tudi tam. Zato, dragi pljuvaček na cracku, zrihti ti kak medij, ki bo dajal podporo gorskemu kolesarstvu, pol se pa duvej in delaj norca - lahko pa se luzersko pizdiš, zakaj so zakoni čedalje bolj restriktivni in zakaj nas nihče ne mara (da bi kaj naredil za izboljšanje situacije seveda nikakor ne pride v poštev).

Sorry, sam si mal zamešu pojme, jst nisem na cracku, ti si pa očitno pothead, kar je razvidno iz podpisa. Bo treba mal prerast to, kaj mislš ? Glede te dobre luči itd pa mislm da so tvoje predstave sveta preveč preproste da bi se spuščal v to s tabo prek foruma. Kaj ti bo podpora planincev če nimaš niti podpore gorskih kolesarjev ? Pol si pa ful zašvicu.

Dragi crackec... na tvojo nesrečo moja žena dela v novinarstvu in P.R. in vplive na javnost pozna milijonkrat bolje od tebe. In na zakone vpliva tudi javnost. Mar misliš, da bo šel nek politik prepovedovat potke, če bi bili na primer gorski kolesarji javne legende ? Ne bi, ker bi bila cena previsoka.
Glede na to, da je veliko negativnih člankov o gorskih kolesarjih, o divjakih, o uničevanju s strani gorskih kolesarjev je še prekleto pomembno, da se pojavimo v medijih še na kak mal bolj splošni javnosti všečen način, mar ne. Podpora planincev pa je ključna. So močna skupina, in če se to zarola nam v prid, je to sam dobr za nas. Če se zarolajo proti nam, bomo ne glede na to, ali smo enotni ali ne, imeli še precej precej več problemov in časa, da se bo v CELOTNI SLOVENSKI JAVNOSTI odnos spremenil. In ja, morda sem pothead, sam na srečo še vedno bolje poznam ene stvari od tebe.
P.S. Pa sorry za provokacijo, ampak, tako kot tebi ni bila všeč moja, tudi meni ni bila všeč tvoja. Če pa misliš še naprej srat, se pa lahk "pred gostilno dobiva" ;). Oziroma drugače povedano, tak nivo komunikacije ne vodi nikamor.
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Patrice » 25 Nov 2008 22:43

Še nekaj bi dodal. Namreč, morda bi bilo smiselno, da KTK PZS in še nekaj drugih gorsko kolesarskih organizacij (tudi KGK volja) izdajo SKUPNA PRIPOROČILA in da se imena vseh organizacij tudi natisnejo na vodniku. Zraven bi lahko dodali še kontaktne podatke, saj marsikateri novopečeni kolesar ne ve, kam bi se obrnil. Seveda je tudi naslov tablinega foruma zraven, mar ne ;).
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Surfac » 25 Nov 2008 22:49

Smiselen predlog, zakaj bi vsak zase nekaj izumljal. Ampak to se ne da uredit na forumu :(
Uporabniški avatar
Surfac
član
 
Prispevkov: 2113
Pridružen: 08 Jan 2004 17:48
Kraj: Ljubljana Vic

OdgovorNapisal/-a dare_ » 25 Nov 2008 23:28

mimogrede, priporočila PZS turnim kolesarjem so bila objavljena v Poletu 24.7.2008, stran 40. Članek je v arhivu in si ga lahko ogledate v pdfu. Kar velika naklada, ali ne?
dare_
Amen!!!
 
Prispevkov: 616
Pridružen: 27 Dec 2003 23:06

OdgovorNapisal/-a crack » 26 Nov 2008 00:45

Patrice napisal/-a:Glede na to, da je veliko negativnih člankov o gorskih kolesarjih, o divjakih, o uničevanju s strani gorskih kolesarjev je še prekleto pomembno, da se pojavimo v medijih še na kak mal bolj splošni javnosti všečen način, mar ne. Podpora planincev pa je ključna. So močna skupina, in če se to zarola nam v prid, je to sam dobr za nas. Če se zarolajo proti nam, bomo ne glede na to, ali smo enotni ali ne, imeli še precej precej več problemov in časa, da se bo v CELOTNI SLOVENSKI JAVNOSTI odnos spremenil.


Huda analiza, morda pa potrebujemo planinca, serijskega morilca oO, kaj mislš ? To bi pa ja zarolalo (morda celo na kontra če mamo srečo >.<) situacijo v naš prid. Se kdo javi za žrtev v predstavi za širno javnost ?

Taki strateški načrti mi grejo na smeh. A se ti zavedaš da absolutno nikomur k se ne izrecno ukvarja z MTB ni za to problematiko mar ? In še v tem primeru je mar samo striktno turnim kolesarjem, kajti freeriderji, spustaši itd vedo da njihovo početje ne bo nikoli legalizirano izven parkov. Seveda, mar je še tistim, ki se počutijo zaradi našega početja ogroženi . Recimo kmeti katerim furajo po travnikih. Morda vsak stoti planinc kateri smatra da jim uničujemo poti ? Veš kak % populacije je to ? To je pljunc v morje. Še posebej v današnjih časih ko dnevnike polnijo novice o odpuščanju delavcev, pomankanju naročil, torej resnično pomembne stvari.

Patrice napisal/-a:Dragi crackec... na tvojo nesrečo moja žena dela v novinarstvu in P.R. in vplive na javnost pozna milijonkrat bolje od tebe.


Mojo nesrečo... glede na to kakšne bedarije se objavljajo v časopisih, se bi kr strinju. Da prispevkov na tv-ju niti ne omenjam. Lahko kadarkoli postrežem s konkretnimi primeri z raznih področij ampak nočem še dodatno smetit teme.
crack
član
 
Prispevkov: 151
Pridružen: 10 Avg 2008 13:31

OdgovorNapisal/-a Patrice » 26 Nov 2008 23:02

dare_ napisal/-a:mimogrede, priporočila PZS turnim kolesarjem so bila objavljena v Poletu 24.7.2008, stran 40. Članek je v arhivu in si ga lahko ogledate v pdfu. Kar velika naklada, ali ne?

Mogoče škoda, ker tega nisi objavil že prej tud na tabli.
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Patrice » 26 Nov 2008 23:27

crack napisal/-a: A se ti zavedaš da absolutno nikomur k se ne izrecno ukvarja z MTB ni za to problematiko mar ?

Mar seveda ne, ampak zakaj misliš, da se toliko vlaga v marketing ? Mar ni nikomur tudi ni za nobeno razrito potko, niti za razrito njivo, ampak, ko se pojavi zgodba... cccc....
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MAAC » 27 Nov 2008 01:09

In duh je pobegnil iz stekleničke... Slovenci smo se še enkrat izkazali z neverjetno složnostjo :evil:

Maac

p.s. prostovoljne prispevke za nakup kantic in lopatk za peskovnik zbiramo v sosednji temi :mrgreen:
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Patrice » 27 Nov 2008 02:06

Jah, vzamem tudi kako besedo nazaj, tudi glede cracka. Vsekakor je izpostavil dejstvo, da se tisti, ki jih turno kolesarstvo ne zanima, ne morejo videti v naših pobudah. In dobro bi bilo malo širše pogledati na stvar. Namreč, priporočila bi lahko recimo dopolnili po mojem mnenju nekako takole:
- obstoječa turno kolesarska priporočila veljajo za kolesarjenje (dirkanje) neoznačene poti
- dirkanje se izvaja samo na za to označenih terenih (ne nujno bike parki)
- doda se priporočila za obnašanje na "dirkališčih" (označeni tereni, kjer imajo kolesarji absolutno prednost in so prvenstveno namenjeni športni vožnji. Ni nujno, da gre za bike parke, lahko so tudi lokalne steze, le da so označene).
- vsi skupaj začnemo lobirati tudi v smeri, da "dirkališča" morajo biti
- doda se tudi priporočila, kako priti do "dirkališč". Mislim predvsem na lokalne scene, kjer se določene potke namenijo SAMO KOLESARJEM. V to so napisana recimo priporočila za pogajanja z lastniki zemljišč in občinarji, malo pravne podlage, itd.
- zadevo se malo pripravi, nato pa vse z MTB sceno povezane organizacije stopijo v skupno akcijo, seveda vsaka na svojem področju, vendar podpira tudi sosednja področja. Tako bi na primer KTK PZS zagovarjala dejstvo, da se na potkah ne dirka, hkrati pa, kar je še posebej pomembno, dala jasno vedeti, da pri nas primanjkuje "dirkališč" in da jih enostavno rabimo, če nočemo, da folk dirka po planinskih potkah. Kot tudi nočemo, da se folk drogira, namesto da se ukvarja s svojim najljubšim športom.
OK, vem da je lahko bit pameten. Ampak mogoče bi za začetek res lahko pogledali, kaj bo kdo storil, da se kaj premakne. Pa še nekaj, kar velja za cracka in podobne - namesto, da pljuvate po vsem skupaj, morda raje namignite, da nimate kje dirkat (razen v parih bike parkih). Red na sceni pa bomo morali narest, če ne nas bodo povsod preganjal. KTK PZS in podobni delajo red glede načina vožnje, ostali se boste žal morali omejiti na za to posebej pripravljene terene (ki pa jih, priznavam, manjka kot vode v puščavi), ker s svojo dejavnostjo, če jo izvajate vsevprek, ogrožate druge. Pa ni to nič posebnega, saj konec koncev, tudi dirkanje na cesti ni dovoljeno, na dirkališčih pa je (in tudi to manjka v Sloveniji in se pol folk pobija na cesti).
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TomažT » 27 Nov 2008 08:22

Patrice, dobra ideja.. Je za razmislit. :)

Maac, kaj drugega na Tabli je blo utopično za pričakovat. "Tabla" še ni zrela za to.. Svoje sodelovanje v tem bom bolj usmeril na maile in pm, tukaj se preveč žlobudra..
Zanimivo, kako je to ja.

VSEM SE (zaenkrat) ZAHVALJUJEM ZA PREDLOGE, IDEJE IN KRITIKE. Seveda pa s tem diskusija še ni končana.. ;)

Kar nadaljujte z dobrimi predlogi, le kreganje pustite nekje ob strani..

Ld, T
TomažT
član
 
Prispevkov: 1552
Pridružen: 12 Sep 2007 14:24

OdgovorNapisal/-a primor » 27 Nov 2008 14:23

TomažT, dobra ideja glede priporočil. Poročaj prosim, ko bo kaj novega.

Glede 'prepucavanja' in neumestnih pripomb: na žalost se vedno najdejo; najlažje je s tujim k...m po koprivah mahat.

P
primor
član
 
Prispevkov: 2321
Pridružen: 13 Jul 2001 08:18
Kraj: Kotlje

OdgovorNapisal/-a Had666 » 27 Nov 2008 21:43

1 2 3 4 ...

...dajmo, nabijmo mulcem na bajke,skejte, borde pravila, napotke...pa naj zviznejo v svoje parke pa naj tam delajo špure(v sneg al pa blato, saj vseeno), ker tu, bližje sonca nas je že tako preveč.

Sem vedno imel občutek, da je mtb nekaj kjer plešejo gozdne vile, ne pa nekaj, kjer je več navodil, kot za uporabo fensi šmensi mobilca. Ni mi jasno, je pa očitno res, da delamo sami iz sebe ovce in si postavljamo pravila (sicer bi moral napisat neko drugo žival, pa bi me marsikdo napačno razumel v smislu "kdo bo meni rekel svinja")

Se opravičujem, če je moja prva beseda mama, ne pa KTK (pa nič bat fantje, ni napad na vas pa čpr. se vam morda zdi, da vas noben nima rad), oz. je forum kjer se popluva vse, ki ne mislijo/mislimo isto dolgočasen oz. nesmiselen.
Na žalost je pa šiba božja v teh časih zelo "in"...

Me je ob prebiranju zgoraj napisanih besed prijelo, da vzamem v roke kilo barve pa na zid občinske uprave :lol: napišem:

MTB IS DEAD?Howgh,

Uroš
Uporabniški avatar
Had666
član
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 08 Jul 2005 19:28

OdgovorNapisal/-a MAAC » 27 Nov 2008 22:50

Na katerem planetu pa ti živiš, Had666? :shock:

Če boš še enkrat pozorno prebral - ne gre za nikakršna pravila, pač pa gre za smernice, ki naj bi postale nekakšne norme oz. božje zapovedi vseh nas. Je pa tudi že nekdo opozoril na to, da je beseda malo ponesrečeno prevedena in to na precej bolj kultiviran način...malo strpnosti, nooo :evil:

Maac
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Patrice » 27 Nov 2008 22:52

Uroš. MTB is not DEAD. Daleč od tega. Postal je pač tako močan, da ima resen vpliv na okolje. Lahko bi rekel, it is too much ALIVE. Zato delamo pravila, naš namen pa je ravno upoštevanje tega, da nas je veliko in da nočemo drugih posiljevati s svojo dejavnostjo. Delamo pa pravila zato, da ravno zarad naše priljubljenosti določimo pravila igre na omejenem prostoru. In ja, birokrati so pain in the ass - so pa tudi legalna rešitev naših problemov.
Še nekaj bi rekel, tvoje mnenje je dobrodošlo. Ampak vseeno, rabimo rešitve, kjer bodo lahko vsi "uporabniki" narave živeli en z drugim. Zatorej, dirkanje tam, kjer ti nasproti ne prihajajo pešci (kot da je fora furat na čas po taki progi, kjer ti vse skače pod prednje kolo), predvsem pa omogočiti, da se specializirane potke za DH in FR sceno pripravijo. In to ne v malem številu. Mora jih biti toliko, da gre vsak lokalen mulc raj na DH progo kot na drogo (marketing d.o.o.). Samo ne pa furat na trailih, da morajo pešci odskakovat.
Pravila pa vsaj v moji "naivni" viziji veljajo tudi za pešce: Če se ti pešec naserje na označeno DH progo in pride do trčenje, je a priori kriv pešec. Ker, teren je bil označen, on je to dobro videl in je ignoriral pravila. Naj ti pol plača zdravljenje in škodo, ki jo je s svojim neodgovornim ravnanjem DH/FR bikerju povzročil.
Legalize it... Both MTB on Slovenian trails and marijuana...
Patrice
član
 
Prispevkov: 744
Pridružen: 26 Avg 2004 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a petyCann » 27 Nov 2008 23:19

Ja tale razprava je malo falila svoj smisel.

Od kod ideja, da se govori o KTK (lepo, da smo zani tudi na tabli :D).

KTK je pripravila priporočila turnim kolesarjem in s to temo nima popolnoma nič, razen tega, da je par znanstvenikov zašlo iz smeri.

KTK si je zastavila svoje cilje, vizijo in pot po kateri gre. S priporočili je takrat seznanila tudi tablo, ker morda pa si bo kdo le želel v naravo s spoštovanjem in pri sebi razmislit kako in kaj v naravnem okolju. Ali se bo tega držal ali ne pa je njegova stvar. Ima pa komisija vso pravico v izobraževalnem procesu in v svojem delovanju s priporočili seznanjat svoje člane. To pa niste Tablaši, zato vam nimamo nobene pravice karkoli vsiljevat.

Problem vidim v tem, ker so priporočila, ki jih je predstavil Tomaž podobna temu, kar smo sami skupaj spravli, vendar 100% lahko zagotavljam (morda bi to Tomaž potrdil), da KTK nima prav nobene veze z odprtjem te teme!

Je pa res, da se ukvarjamo z isto (podobno) dejavnostjo in ne morem verjet, da si ne bi pomagali in stopili skupaj ko bo potrebno. Vmes pa je jasno, da gre vsak po drugačni poti. Saj smo odrasli ljudje (vsaj v večini menda :)) in skupaj bomo dosegli več, kot da si bomo že med nami samimi metali polena pod noge.

peter
Uporabniški avatar
petyCann
član
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 09 Jun 2008 20:08

OdgovorNapisal/-a Had666 » 28 Nov 2008 00:16

hmmm,

Maac kod had sem ponavadi v podzemlju torej sem tiho (vsaj na tabli pa pred ženo) :lol: , in niti slučajno se nisem obesil na besedo ampak na način predstavitve... drugače se pa kr dobro poznama, pa pustmo to, se bova zmenla enkrat ob piru...

Želel sem pa povedat, izrazit mnenje, da postavljanje pravil,priporočil, smernic, kakorkoli jim pač rečemo, NI REŠITEV ampak doseže ravno kontra učinek. Z postavljanjem smernic,priporočil se ubija filozofija mtb, torej ni več gozdnih vil, ...vse skupaj postaja vedno bolj golf.

Mislim, da sami kolesarji nismo velik problem za okolje, ampak se je potrebno lotit "problema" bolj kompleksno, da dosežemo/dosežete
učinek.

Ker dokler se stvari ne bodo uredile pri gozdarjih, planincih, teh in onih uradih za varovanje gozdov,okolja... je vse skupaj sizifovo delo.

Pa da konkretiziram zadevo bom dal za primer kar Boč (tam spodaj sem namreč doma), da ne bo kdo rekel da pljuvam kar povprek. Pa pustmo gozdarje ker zaradi "ekonomske upravičljivosti" njihovih dejanj je bolj ali manj vse skupaj blowing in the wind oz. če so gozdovi državna last se mogoče lahko doseže, da se kaka singla ne spremeni v vlako(preverjeno), tako da je pač vsako leto kaka avtocesta več.

Druga zgodba so pa planinci, ker toliko škode kot so planinci naredili z asfaltiranjem ceste na Boč je ne bo horda 17 letnikov z 20kg kravami v naslednjih 100 letih. Erozija se je v določenem predelu (Borije) v zadnjih 10 letih katastrofalno povečala, pa mislim, da zato ni krivih 10 kolesarjev ,ki redno vozi na Boč pa tudi el nino ne :lol: . Torej zaradi take in podobnih zgodb mi KTK ni simpatična, pa čeprav vem, verjamem, da se trudite za dobrobit mtb in da ste trenutno bolj ali manj edini, ki kaj nardite na področju legalizacije, vzgoje... Pa prosim ne razumet pisanje za napad na KTK, na koga osebno..., ker kar pogrešam na tabli je definitivno strpnost do tistih, ki mislijo za odtenek drugače.

MTB IS DEAD?

U
Uporabniški avatar
Had666
član
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 08 Jul 2005 19:28

OdgovorNapisal/-a Mako » 28 Nov 2008 09:48

Had666 napisal/-a:...kar pogrešam na tabli je definitivno strpnost do tistih, ki mislijo za odtenek drugače...

Vprašanje, kaj pa je tisto osnovno stališče, pa kaj so to tisti odtenki drugače in tako naprej...

Sam razmišljam drugače kot ti, pa se vseeno ne prepoznam kot nestrpnež, če si ciljal tudi name. Pravzaprav ravno kontra, nekatere osebke tu gor, ki 'mislijo za odtenek drugače' (če sem prav razumel tvoj stavek) prepoznavam kot nestrpne. Tvoja zadnja dva prispevka v tej temi sta zame recimo povsem normalna, sicer malo cinična, ampak to je zdrav pogled na svet.

Zakaj povezuješ ovce s priporočili? Recimo da imaš spoštljiv odnos do okolja, zakaj bi bil zato ovca? Ne razumem.

Bom na tvojem primeru. Priporočila gozdarjem so, da naj se potk ne uničuje, da naj v mokrem ne rijejo z vlakami oziroma spravilom lesa,...
Po tvoje so torej gozdarji jacki...

Glede škode in uničevanja gorske narave. Se strinjam. Definitivno kolesarji niti slučajno nismo glavni problem. Ceste, kolovozi, vlake. PZS upravlja s potmi (markiranje, vzdrževanje, evidenca,...) pa zaenkrat še nima moči, da bi preprečila uničevanja teh poti. Sprejema se zakon, ki bi to urejal in bi lastnikom zemljišč, kjer poti potekajo, dal neko 'rento'. Če bo do tega prišlo in če bodo lastniki od tega kaj imeli, potem se bo morda kaj spremenilo.

Mimogrede. Ta problem za PZS ni tako pereč (PD imajo celo koristi, ker z avti pridemo do njihovih gostiln), kot je strašno pereč za nas kolesarje. Kot planinci se zapeljemo visoko navzgor do zadnjega parkirišča, potem pa po potki peš naprej. Teh poti v visokogorju ne bodo uničili, ker so previsoko in ni ekonomskega interesa. Nas kolesarje pa močno 'jebajo', ker nam uničujejo poti v dolinah.

Kam ciljam. Ja čisto enostavno - če bo imel KTK (zaradi mene lahko katerakoli druga organizacija) v bodoče vpliv, potem se lahko hitreje premakne vse skupaj. V nasprotnem, če se bo to zavleklo, potem bodo kmalu ceste do vsake gorske gostilne oziroma do vsake planine. Potk bo pa posledično vse manj. Primer, glej Avstrijo.
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

OdgovorNapisal/-a MAAC » 28 Nov 2008 13:02

@Had: ok, gospodar podzemlja, te primem za besedo, mislim, za pir :mrgreen: ;)

Poglej, ni namen ustvarjat uniformirancev, ovc...kakorkoli lahko to poimenuješ. Tudi v avtošoli npr. mladiče učijo "defenzivne" vožnje. Na izpitni poli je vsako četrto vprašanje bolj kot ne s področja "psihologije" vožnje... (ok, pa tam vseeno ne pomaga :? ) Tudi "program" učenja v avtošoli je bolj kot ne enak, pa še vedno vsak vozi po svoje, vendar pa se drži določenih smernic (npr. smer vozišča :mrgreen:)

Tudi na vsakem smučišču imaš one simpatične tablice, kako naj bi se smučar obnašal med smučanjem, da ne ogroža sebe in drugih. Pa še vedno smuča vsak po svoje. Potem imaš "pravila" hoje in plezanja v gorah...da ne naštevam dalje...

Nekaterim pač ne kapne, da se moraš na potkah temu primerno tudi obnašat. In kaj je narobe, da mogoče te smernice ponovimo pri sebi tudi tisti, ki jih sicer že itak podzavestno spoštujemo ;) Več nas bo jih upoštevalo, lažje bomo shajali z ostalimi uporabniki poti. Enako, kot bi bilo manj prometnih nesreč, če bi vsi vozili "defenzivno".

Maac

p.s. tisti pir zgoraj...samo bo treba najprej it na turco!! :D
Ni nam lahko... je pa fajn!!!
Uporabniški avatar
MAAC
aufbix PR
 
Prispevkov: 6386
Pridružen: 19 Maj 2000 09:34
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a MatevzV » 28 Nov 2008 13:20

Heh kaj sem dobil med ČASTNIM KODEKSOM SLOVENSKIH PLANINCEV

V. ODNOSI MED PLANINCI:

Pod 3. Enakopravnost se v gorah izraža z načelom solidarnosti, z medsebojnim razumevanjem, obzirnostjo do naravnih, socialnih, zdravstvenih, starostnih, spolnih in drugih individualnih razlik, ki zahtevajo vzajemno razumevanje in posebno ravnanje. Načela humanizma in tovarištva imajo v takem primeru še poseben poudarek.

Oni bi potemtakem morali biti prijazni tudi do nas, če smo že mi do njih.

LP
Hit me in the face because I'm bulletproof, and you'll break your arm! MTB Železniki
Without roots and stones is not fun!!!
Na kolesu sem najbolj vesev, sam takrat ko na koncu ostanem cev!!
Uporabniški avatar
MatevzV
član
 
Prispevkov: 1451
Pridružen: 04 Maj 2007 13:41
Kraj: Selška dolina - Železniki

OdgovorNapisal/-a MatevzV » 28 Nov 2008 13:24

Sprejeli so pa ta kodeks: "Delegati planinskih društev so tako na skupščini Planinske zveze Slovenije

26. marca 1994 v skladu z naštetimi načeli sprejeli tale

ČASTNI KODEKS SLOVENSKIH PLANINCEV"

Kopirano iz strani.

Lp
Hit me in the face because I'm bulletproof, and you'll break your arm! MTB Železniki
Without roots and stones is not fun!!!
Na kolesu sem najbolj vesev, sam takrat ko na koncu ostanem cev!!
Uporabniški avatar
MatevzV
član
 
Prispevkov: 1451
Pridružen: 04 Maj 2007 13:41
Kraj: Selška dolina - Železniki

OdgovorNapisal/-a Mako » 28 Nov 2008 17:28

MatevzV napisal/-a:Oni bi potemtakem morali biti prijazni tudi do nas, če smo že mi do njih.

Saj tudi so. Konfliktnih situacij je zelo zelo malo.
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

OdgovorNapisal/-a MatevzV » 28 Nov 2008 19:29

To vem, da so, samo to so ponavadi samo tisti, veliko hodijo po hribih, pritožujejo pa se tisti, ki gredo mogoče enkrat mesečno nekam hodit in so potem vsi šokirani, ko vidijo ene na kolesu. (mal naj jih bog štrafa)

LP
Hit me in the face because I'm bulletproof, and you'll break your arm! MTB Železniki
Without roots and stones is not fun!!!
Na kolesu sem najbolj vesev, sam takrat ko na koncu ostanem cev!!
Uporabniški avatar
MatevzV
član
 
Prispevkov: 1451
Pridružen: 04 Maj 2007 13:41
Kraj: Selška dolina - Železniki

OdgovorNapisal/-a Mako » 28 Nov 2008 21:11

Poskusi tvoje razmišljanje prenesti s pohodnikov na kolesarje...
Uporabniški avatar
Mako
Šef klinike
 
Prispevkov: 940
Pridružen: 23 Sep 2004 10:41

OdgovorNapisal/-a Had666 » 29 Nov 2008 00:09

ok, da dodam še svojih 10 dag tinte, ker se očitno nismo čisto razumeli

Glede na to da, niste ljubitelji jagjnetine bom besedilo malo karikiral oz. napihnil (pa ne me vlečt za besede kasneje :D ).

Torej ne rabim nikogar, ki mi bo na čelo al pa na bajk nabil nekaj v smislu"uroš v gozdu pa ne smeš metat papirčkov", ker me s tem podcenjuje, oz. me želi prepričat, da mora mislit namesto mene (in tu pridejo ovčke, malo belih malo črnih)

Za tiste, ki so jim stvari s "papirčki" tuje, pa žal "smernice" in organizacije s katerimi se nemorejo indentificirat dosežejo kontra učinek.

Tak, da ko kupim nove pakne pa zraven dobim brezplačno še "smernice" in me popade James Dean sindrom, direkt v gozd pa špure vlečt pa da vidimo pol kdo je jack... (joke) :mrgreen:

Aja lumberjacki so pa zgodba zase, želel sem sam povedat, da jih malo briga za vse skupaj, ker se pač vrti tolko pa tolko dinarčkov. Da se pa kakšna potka rešit , v kolikor je zemljišče državno, pa še kak zaščiten hrošček se mora tam sprehajat...

Očitno so stališča podobna sam odtenki so rahlo pikčasti


Maac definitivno debata med turco oz. po njej, predlagam pa, da testiramo vpliv različnih tekočin na erozijo v naravnem okolju (na Štajerskem je menda tudi šank naravno okolje :mrgreen: )

U
Uporabniški avatar
Had666
član
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 08 Jul 2005 19:28

OdgovorNapisal/-a Lojzepopndekl » 01 Dec 2008 11:05

Meni se zdijo ta priporočila dobra osnova, tudi tisto o vlečenju črt z blokiranim zadnjim kolesom. Še ne dolgo nazaj se ni smelo pisat o tablaših, ki to počno.

Da nad kolesarji najbolj piz… nedeljski planinci je mogoče res, tudi moj občutek (ki lahko vara) je tak. Lahko pa da je le iskanje opravičila, vsaj po zakonu verjetnosti ima redni obiskovalec gora več možnosti, da sreča kakšnega neprilagojenega otroka na biciklu. Za planince, ki obljubljajo, da bodo bicikliste pometali čez Pasje pečine, oskrbnik koče trdi, da so to redni obiskovalci gora z mnogo izkušnjami tudi v tujih gorstvih. Od kod ob pogledih na bicikliste izrazita morilska nagnjenja sicer mirnim osebkom različnih starosti bi bilo vprašanje za kakšno raziskavo s področja sociologije, psihologije… Al pa tud ne.

Principi odnosa do okolja (narave, soljudi) je odraslim (po načinu razmišljanja, ne po letih) znan, smo pa vsi kdaj mal krvavi pod kožo. Tako da, se strinjam, pildke s temi priporočili bi marali talat ob vsakem nakupu rezervnega dela. Da nam pride v kri. Tisto, pod kožo.

Lp M
Sej ni treba da j' mau, glavn da j' dobr!
Uporabniški avatar
Lojzepopndekl
član
 
Prispevkov: 577
Pridružen: 21 Okt 2007 18:40
Kraj: Mjaw York

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zakonodaja, legalizacija in sorodno.Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov