SABOTIN (SEVERNA PRIMORSKA)

Odgovori
sonador
član
Prispevkov: 2
Pridružen: 03 Dec 2010 20:56

SABOTIN (SEVERNA PRIMORSKA)

Odgovor Napisal/-a sonador »

tip ture: all mountain

težavnost: 3
razglednost: 5
tehnika vožnje: vzpon V3, spust S5
kondicija: 3

izhodišče: Solkan (parkirni prostor pri cestnem mostu čez Sočo)
dolžina ture: 25 km
čas vožnje: 02:15:00
skupna višinska razlika: 420 m

kratka oznaka ture: To je tura, ki se po skriti makadamski cesti od Soče vzpne na greben Sabotina, ga preči v celotni dolžini in zaključi s čodovitim polnokrvnim spustom v Solkan.

opis ture: prevoženo pot lahko opišeš v linearnih stavkih ali se odločiš za 'preglednico' po spodnjem tipu
↑ V1 Iz parkirnega prostora pri morstu v Solkanu se zaepljemo čez most proti Brdom, 50 m za mostom zapeljemo levo iz glavne ceste na strm makadam navzdol v ovinek 180° levo in nato po makadamu naravnost po desnem bregu Soče na sever.

← V3 Na 8,8 km peljemo pod železnico in na asfalt, že čez 10 m ostro levo na udoben kolovoz, ki nas v 4 km dvigne na greben Sabotina. Ko se cesta prevesi navzdol še dober km naravnost, tu pa v križišču ostro levo (rdeča smerna tablica peš pot Sabotin)

← V2 Od tu v smeri jugo/vzhod po lepi makadamski cesti čez pašnike do lovske koče. Kočo obidemo po levi in naslednji slab km sledimo knafelčevim oznakam. Pri krmišču za divje prašiče (silos) zavijemo desno iz gozda na travnik, nato 200 m po kolovozu čez travnik naravnost na asaltno cesto od tu pa levo po asfaltu do planinske koče oz. okrepčevalnice na Sabotinu.

- S1 Od koče se tri serpentine spustimo po smeri vzpona, v tretji desni serpentini pa gremo naravnost na makedamsko pot (rdeča smerna tablica s kolesarjem), po 200 m pridem ponovno na asfalt in nadaljujemo po ravnini (ne dol) naravnost do leve serpentine. Tu zapeljemo naravnost na lep kolovoz V2 - manj kot km do vrha Sv Valentina.

- Od razvalin cerkvice Sv. Valentina se spustimo 200 v smeri vzpona, kjer pravokotno zavijemo levo dol na singlco.

- S1 /S5 in peljemo po njej do prvega odcepa (čez 300 m), kjer zavijemo levo (če gremo naravnost, nas čez 10 m čaka S7+). Kmalu pripeljemo na glavno pot Solkan - Sabotin in po njen desno navzdol okoli 300 m do prve prave leve serpentine, tu sledimo stezi naravnosti položno po pobočju na zahod, po dobrih 500 m pa zavijemo (S4) ostro levo navzdol na lepo ohranjeno mulatiero, ki ji nato sledimo do mosta čez sabotinsko cesto (koridor). Na drugi strani mosta zopet ulovimo italijansko peš pot in nadaljujemo do asfalta, kjer zavijemo ostro levo in se spustimo do osamljene in markantne vinarske kmetije.

- Sledimo kolovozu nad oz za kmetijo in se po njem vrnemo na našo stran. Ko kolovoz zavije ostro desno navzgor gremo naravnost v singlco, ki nas po par 100 m pripelje v zaključek kroga. (Singlca je v sredini malo vdrta - 10 m peš)

- ostane nam samo, da se vrnemo čez veliki most čez Sočo na izhodišče.

značilnosti in posebnosti na poti: Vpisal sem jih v to povezavo http://www.bikemap.net/route/738904#lat ... =16&type=1

variante avtorja: Iz Sabotina vodi na Italijansko stran (jug) in v naša Brda (zahod) asfaltirana cesta
variante drugih:

koristne informacije: Turo priporočam za zimski čas, ko je drugje sneg, okrepčevalnica na vrhu je odprta le poleti ob vikendih

avtor in viri: Sonador
Uporabniški avatar
Romand
član
Prispevkov: 107
Pridružen: 05 Okt 2005 20:12
Kraj: Trzin

Re: SABOTIN (SEVERNA PRIMORSKA)

Odgovor Napisal/-a Romand »

Danes odpeljal. Luštna turca, po prelomu malo blata, sicer suha, vreme lepo, opis dober
(z orientacijo nobenih težav, koča odprta).Prav užival sem.

lp Roman
Uporabniški avatar
_aljaz_
član
Prispevkov: 484
Pridružen: 14 Sep 2007 13:58
Kraj: Bilje pri Novi Gorici

Re: SABOTIN (SEVERNA PRIMORSKA)

Odgovor Napisal/-a _aljaz_ »

Lep in natančen opis. Turo odfural danes, vreme odlično, temperature še boljše. :)
Opozoril bi le, da se pri spuščanju držite desne, saj sem sam nekje 200m pod vrhom enkrat zgrešil in prišel na neprevozno skalnato potko. Prava varjanta je pa lep in nezahteven spust z obilico odpadlega listja. :D

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk
Feet in the pedals, head in the clouds :)
Odgovori