Osolnik via Sv. Barbara (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

Odgovori
Uporabniški avatar
maja72
harmless, mostly
Prispevkov: 901
Pridružen: 13 Sep 2002 08:40
Kraj: marsikje

Osolnik via Sv. Barbara (Škofjeloško hribovje; Gorenjska)

Odgovor Napisal/-a maja72 »

maja72 napisal/-a:naslov: OSOLNIK VIA SV. BARBARA (ŠKOFJELOŠKO HRIBOVJE; GORENJSKA)
tip ture: popoldanska tura

težavnost: 2
razglednost: 3
tehnika vožnje: 3
kondicija: 2

izhodišče: Škofja Loka
dolžina ture: 25 km
čas vožnje: 1 h 50 min
skupna višinska razlika: 600 m

kratka oznaka ture: polhograjska popoldanska tura z lepim spustom

opis ture
→ V1 Iz Škofje Loke se zapeljemo proti Puštalskemu gradu, tik za njim zavijemo desno, v smeri kažipota za Hrastnico.
← V1 Po Hrastniški Grapi se po asfaltni cesti peljemo vse do dobro označenega asfaltnega odcepa za Sv. Andrej – mi pa zavijemo ostro levo in čez mostiček prečkamo potok Hrastnico.
← V2 (če tu zaviješ ostro desno (→), prav tako prideš do Kamnarja, a to je dolg V5 vzpon) Po makadamu se peljemo med hišami navzgor proti gozdu, kjer na križišču več poti zavijemo ostro levo – gremo po boljši makadamski poti, ki čez mostiček prečka potoček.
↑ V3–V4 Prične se glavni del lepo speljanega vzpona. Ves čas sledimo najbolj zvoženi poti in se ne menimo za odcepe poti levo navzdol ali desno navzgor (večina teh odcepov se slepo konča in so le gozdne poti, namenjene spravilu lesa; nekatere pa so tudi krasne bližnjice v dolino, odličen trening za vožnjo med takimi in drugačnimi ovirami).
→ V2 (če greš tu malce v levo in navzgor na slabši kolovoz (↑), se boš pripeljal do nekoč znamenite, zdaj porušene domačije Osoje; potem pa v smeri naravnost, sledeč najbolj zvoženi poti, vse do križišča pod Močeradnikom – te poti ni na zemljevidih!!!) Na izrazitem desnem ovinku, kjer se cesta v levo razširi, se poti cepijo: slaba kolovozna pot pelje ostro levo, malce boljša kolovozna pot takoj za ovinkom zavije naravnost in navzgor, naša makadamska pot pa se izravna proti desni. Mi pot nadaljujemo po tej, najboljši poti, ki pelje malce v desno in po ravnem!
↓ S1 (takoj za travnikom in za novo hišo se navzdol odcepi kolovoz –tu se priključi varianta vzpona iz doline) Sledi kratek in položen spust, v katerem prečimo pobočje v smeri proti jugu. Iz gozda kmalu pridemo na travnik, na koncu katerega je novogradnja. Ves čas se vozimo po najbolj zvoženi poti lepo naravnost.
← in ↑ V1 Pripeljemo se do domačije Kamnar, kjer skrajno levo poiščemo velik dvojni kozolec, zapeljemo se skozenj ter po travnati potki, ki se nadaljuje na drugi strani.
↑ V2 (če tu zaviješ levo (←) in navzgor, narediš lepo in kar se vzpona tiče zahtevno (V6) pentljo, ki te tik za novogradnjo vrne na že znano pot) Travnatih užitkov je prekmalu konec, smo pred križiščem, na katerem je tudi križ. Odkolesarimo naravnost in v gozd.
← V2 Skozi gozd vozimo naravnost, na koncu pa se v kratkem vzpončku dvignemo na cesto tik pod cerkvico na Sv. Barbari. Zavijemo ostro levo in po asfaltu odpeljemo do zadnjih hiš.
← V6 Nad zadnjo hišo je nasproti gospodarskega poslopja lesen kažipot z oznako B, ki nas usmeri levo navzgor. Zagrizemo v ta zahteven klanček in sledimo poti, ki nas ves čas vodi navzgor. Ne menimo se za manj vidne odcepe levo in desno, ki peljejo samo vzdolž travnika.
↑ V4 Po krasni in težki potki na koncu travnika kmalu prikolesarimo v gozd. Tu nas čaka lepši del poti, ki je ves čas travnato mehka. Na križišču, ki sledi, je lesen kažipot z oznako B, sledimo mu naravnost.
↑ V2 Pridemo ven iz gozda in se po dolgem travniku v čudovitih razgledih na celotne Polhograjce peljemo proti Osolniku. Pod nami so osamljene kmetije.
← V3 Na koncu travnika na izravnavi zagledamo pred sabo oddaljeno Anžičevo kmetijo, ki se ji želimo izogniti. Tu je ključno orientacijsko mesto! Na križišču 2 travnatih kolovozov je lesen kažipot s črko B, ki nas usmerja naravnost in po ravnem. Mi pa gremo ostro levo in navzgor!
→ V3 Vzpenjamo se proti gozdu, a se tik preden naša pot zavije v gozd, pod vrhom slemena ustavimo – in sicer tik preden je na levi gost nasad mlajših smrek, na desni pa gosto grmičevje. Poti desno ni, zato gremo kar poljubno skozi zračen gozd ostro desno na vrh slemena (cca. 20 m).
→ V2 Na vrhu slemena pa lahko storimo dvoje:
a) Poiščemo usek v gozd in dobro vidno gozdno pot, ki se prevesi na škofjeloško stran pobočja; gremo po tej potki nekaj metrov navzdol, potem pa (čez 10 m) zavijemo ostro desno in se po ravnem zapeljemo do konca poti; na koncu sledi le še preboj na travnik.
b) Lahko pa gremo kar po slemenu 'prosto' po gozdu in desno proti travniku, ki se že vidi na drugi strani gozda; važno je le, da se držimo smeri desno po slemenu proti travniku.
↑ V2 Ko smo na travniku, se ob robu gozda zapeljemo do partizanske spominske plošče Ivanu Cvajnarju. Ploščo po prihodu iz gozda takoj zagledamo. Zdaj smo tik pod cerkvico!
Tu pa spet lahko storimo dvoje:
→ a) Najlepša je travnata pot, ki zavije desno in pelje visoko nad Anžičevo kmetijo v serpentinah proti cerkvici na Osolniku. Travnata pot pelje nad kmetijo in nad njivo – če vidimo, da so na njivi ljudje, se raje poslužimo variante b. Sicer se lahko mirne duše peljemo, saj je to pot in nikomur ne delamo škode in nismo v napoto – če le ni trava previsoka.
↑ V3 b) Ker smo tik pod cerkvico, se lahko preprosto le še peš povzpnemo naravnost in navzgor. V tem primeru kolo seveda porivamo.
↓ S7, nato S5 Spust je orientacijsko zelo preprost. Pri cerkvici se postavimo tako, da gledamo v dolino na škofjeloško stran. Tu je izredno strm travnik, na drevesih pa hitro najdemo markaciji Sora in Škofja Loka. Spustimo se navzdol po pešpoti, ki se na dnu travnika spremeni v lep kolovoz, ki je v celoti prevozen.
↓ S2 (tu lahko zaviješ ostro levo na Osoje, vendar je vmes močvirje) Kolovoz nas pripelje do križišča več poti: makadamska pot je pot iz Hrastnice na Osolnik in pelje iz leve v desno; ostro na naši levi je gozdna pot, ki pripelje z Osoj. Mi pa gremo le naravnost čez cesto, kjer kmalu spet zagledamo markacije.
← S2 (če greš desno navzdol, prideš do prijazne kmetije Stiskar, kjer imajo odlične češnje) Na naslednjem razcepu gremo levo in rahlo navzgor, v smeri markacij.
← S3–S4 Peljemo se čez travnik in v gozd, v gozdu pa kmalu zavijemo levo in navzdol, v smeri proti travniku, ki se že sveti pod nami. Pot je dobro markirana.
→ S5–S6 Na travniku gremo po kolovozu v smeri naravnost in navzdol. Potem pa ob žičnati ograji po bližnjici levo in navzdol. Zdaj pa pozor! Ne gremo do konca travnika, pač pa v gozdu poiščemo potko, ki gre desno in navzdol in je dobro markirana.
S potke pridemo na kolovoz, kjer je križišče. Tu lahko:
← a) Zavijemo levo in navzdol po kolovozu, v smeri markacij Hrastnica.
↓ S5–S7 b) Nadaljujemo naravnost po pešpoti, v smeri markacij Loka.
V obeh primerih se le še držimo markirane poti in se spustimo proti Škofji Loki.

variante avtorja: NI
variante drugih: urbe Varianta na Gosteče ali Pungert: ko prečkamo makadamsko cesto Hrastnica–Močeradnik, bajkamo naravnost in se ne držimo markacij, ki gredo levo proti Puštalu. Bajkamo skozi Stiskarjev kozolec in mimo hiše v levo po lepi singlci, ki se začne spuščat, nato pa počasi dvigat. Sledi prečkanje debel, nato pa gremo desno dol (pred prvim deblom je sicer lep odcep desno, ampak je »neuporaben«, ker se kmalu vsa lepota izgubi …). Nekako na koncu ostrega desnega ovinka je en izrazitejši odcep levo, vendar ga ignoriramo in nadaljujemo spust po izpostavljeni singlci. Sledi malo vzpona, nekaj ravnine. Lahko se povzpnemo čisto na vrh grebena ali pa ga obvozimo v dolgem levem ovinku. Nato se držimo desne smeri in singlca se ponovno prevesi v spust po kanalu, ki ga je voda že kar načela. Če spodaj zgrešimo odcep desno, pribajkamo v Pungert, sicer pa v Gosteče. Povratek v Šk. Loko je asfalten ali pa gremo iz Gosteč proti Lipici, čez most, nato pa levo na singlco. Prečimo kanal Žabnice, nato pa bajkamo ob polju po zglancani singlci proti Suhi, kjer imamo dve možnosti: levo čez most čez Soro in takoj desno proti Škofji Loki ob desnem bregu Sore ali pa le čez cesto in mimo čistilne naprave v Škofjo Loko.

avtor in viri: maja72; zemljevid Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1 : 50 000
nekoč, ni dolgo še tega, v deželi, res ne vemo kje
Odgovori