PRIMORSKA PEKLENSKA (OBALA - ZALEDJE; PRIMORSKA)

Odgovori
Uporabniški avatar
Tomi
Borec za nedeljske ture
Prispevkov: 4260
Pridružen: 11 Dec 2001 16:48
Kraj: Isola d'Istria
Kontakt:

PRIMORSKA PEKLENSKA (OBALA - ZALEDJE; PRIMORSKA)

Odgovor Napisal/-a Tomi »

naslov: PRIMORSKA PEKLENSKA (OBALA - ZALEDJE; PRIMORSKA)
tip ture: XC, all mountain
težavnost: 4
razglednost: 4
tehnika vožnje: 3, doloèeni vzponi 5
kondicija: 5

izhodišèe: Koper, Pivnica Emonec
dolžina ture: 50 km
èas vožnje: 4h 15min (celotna tura traja precej veè - 8h)
skupna višinska razlika: 1500m

kratka oznaka ture: zelo naporna tura z neprestanimi vzponi in spusti

opis ture: Turo priènemo pred pivnico Emonec. Za pivnico zapeljemo na makadam in nadaljujemo pot proti Šmarjam. Po 3,5km pridemo v Šmarje in po asvaltni cesti nadaljujemo proti Pomjanu in 200m po križišèu Pomjan – Sv. Peter – KP zavijemo levo na planinsko pot (kot orjentacija naj vam bo kontejner za smeti, pri njem zavijemo levo. Je edini oz. prvi). Planinska pot (lepa singlca) nas pripelje direktno v vas Pomjan. Takoj zavijemo desno in èez 20m levo. Od tu se spušèamo vse do Supotskega slapa. Od zaèetka je makadam, kateri se hitro spremeni v kolovoz in na koncu v singlco. Ves èas sledimo markacijam, ki so pa redke ni na ne preveè vidnih mestih (skale na tleh). Ko pridemo do slapa nadaljujemo levo(vzhod) po skorajda vedno zarašèeni singlci vse do vinogradov in naprej do makadama ki nas vodi levo v smeri Babièi in desno proti Dragonji. Mi zavijemo desno in po kakem kilometru zavijemo levo in preèkamo reko. Nadaljujemo mimo mlina in po 200m zavijemo levo v smer Labor. Pa slabih 500m na ostrem ostrem ovinku zavijemo levo kjer nas èaka vzpon na Labor. Èe bi na ostrm ovinku nadaljevali ravni pa pridemo v dolino Dragonje, kar je pa že druga tura.
Iz Laborja nadaljujemo pot po asvaltu vse do Boršta. V centru vasi opazimo 4 ali 5 kontejnerjev za smeti in tam se prikljuèimo na kolovoz (držimo se leve) ki nas pripelje v dolino Dragonje, toèno pred porušen most. Ta most je vèasih povezoval Boršt in Žrnjovec. Preèkamo reko in se priènemo vzpenjati proti Žrmjovcu. Vzpon je zelo zahteven in marsikdo ga bo prehodil skoraj celega.
Iz Žrnjovca se po asvaltu približno 2km poèasi spušèamo proti Trebešam in zavijemo levo na planinsko pot (skoraj neopazna) do slapa pod Trebešami. Ta je najvišji slap na obali. Nad slapon nadaljujemo pot po kolovozu in na prvem odcepu zavijemo desno in se dvidnemo v Trebeše. Od tu nas èaka ca. 8km asvaltne ceste do Marezig. V marezigah poišèemo markacije za Pot za srce in se spustimo po njej. Ko pridemo do asvaltne ceste tik nad Vanganelskim jezerom zavijemo desno in nadaljujemo še kakšen kilometer do izhodišèa oz. cilja naše ture – pivnice Emonec.
znaèilnosti in posebnosti na poti: tipièen skalnat primorski teren, strmi vzponi (primorci ne poznamo serpentin), supotski slap, slap pod trebešami, preèenje reke dragonje

variante avtorja: Na koncu, namesto da se iz Marezig spustimo do izhodišèa lahko pot popestrimo z dodatnimi 200višinci in se skozi Babièe peljemo/vzpnemo do Pomjana, kjer nas za zakljuèek èaka fenomenalen spust do izhodišèa/cilja.

koristne informacije: turo odsvetujem v poletnih dneh zaradi vroèine in moène porašèenosti. Robide, trnje,…

avtor in viri: Beškovnik
zemljevid:
višinski profil: Slika

fotografije in drugo gradivo: http://community.webshots.com/album/350679433hRwGUt

Debata:
http://tabla.mtb.si/viewtopic.php?t=303 ... na&start=0
LP Tomi
Kolesarjenje je lep šport....ker sediš!!!
Odgovori