Slavnik (Podgorski kras; Primorska)

Odgovori
Uporabniški avatar
maja72
harmless, mostly
Prispevkov: 901
Pridružen: 13 Sep 2002 08:40
Kraj: marsikje

Slavnik (Podgorski kras; Primorska)

Odgovor Napisal/-a maja72 »

naslov: SLAVNIK (PODGORSKI KRAS; PRIMORSKA)
tip ture: XC

težavnost: 2
razglednost: 3
tehnika vožnje: 3
kondicija: 2

izhodišče: krajša varianta Prešnica; daljša Kozina
dolžina ture: krajša 18 km, daljša 40
čas vožnje: krajša 2 h, daljša dobre 3 h
skupna višinska razlika: krajša 680 m, daljša 800 m

kratka oznaka ture: primorska uvertura v kolesarsko sezono oz. tura za čas, ko je na 'celini' preveč snega

opis ture
← V1 Avto pustimo na travnatem parkirišču pri cerkvici v Prešnici. Od tam odkolesarimo levo, nazaj v smeri proti Kozini.
→ V2–V3 Pri kapelici, ki je na naši desni, zapustimo asfaltno cesto ter zavijemo desno navzgor v makadamski klanec.
↑ V3 Zmerno se vzpenjamo proti sedlu pod hribom Glavica, pri tem prečkamo železniško progo. Ves čas se vozimo po najbolj zvoženem kolovozu, ki kljub nekaj serpentinam vodi v smeri proti levi – držimo se torej tiste poti, ki je videti glavna.
→ V2–V3 Na sedlu nas čaka krajša izravnava, na kateri zavijemo desno in se priključimo na makadamsko pot, ki na Slavnik vodi s Hrpelj.
↑ V3 Čaka nas lepa in zložna vožnja skozi gozdove, ves čas se vozimo naravnost. Iz gozda pridemo na travnike pod hribom Grmada, ki je predvrh Slavnika.
↑ V4 Na križišču pod Grmado gremo naravnost, zapeljemo se v vse bolj strm in mestoma od vode razrit drsljiv klanec.
↑ V5 Vzpon nadaljujemo po obronkih Grmade in Slavnika, ki nas čaka na desni. Do Tumove koče se lahko povzpnemo kar po pešpoti, ki vodi čez kratko in zelo strmo brežino.
→ S3 Spust začnemo po smeri vzpona, od koče naravnost navzdol čez travnato pobočje. Zapeljemo se na kolovoz, ki pa ga kmalu, na prvem izrazitejšem ovinku zapustimo – poiščemo markirano pešpot, ki zavije desno navzdol.
→ S3–S4 Sledimo markacijam in precej široki pešpoti, ki je pravzaprav samo bližnjica, po kateri se izognemo kolovozu, po katerem smo se vzpenjali. Ko je lepega singletracka konec, smo ponovno na gozdni cesti Hrpelje – Slavnik, zavijemo desno.
← S4–S5 Na prostranem travniku pod Grmado poiščemo ostro levo markirano pešpot za vas Prešnica. Potka se začenja nekje na sredi prvega travnika in gre izrazito levo navzdol.
↑ S4–S5 V čudovitem spustu čez JZ pobočja Slavnika ves čas sledimo markacijam.
← S5–S6 Na razcepu poti nekoliko nižje zavijemo levo navzdol in še naprej sledimo markirani pešpoti v Prešnico. To je najbolj strm in kamnit del prečnega spusta.
← S2 Ko se singlca konča, na makadamu zavijemo levo navzdol ter se spustimo do izhodišča.

značilnosti in posebnosti na poti: Tura na Slavnik je ena od kolesarskih klasik, lahko jo izvedemo tudi pozimi, če le ni preveč snega ali ne piha zoprna burja. Zaradi bližine morja so ti kraji toplejši, ker pot kolesarsko ni zahtevna, jo lahko izvedejo tudi kondicijsko manj pripravljeni kolesarji. Vzpon ni nič posebnega, toliko bolj razgiban, razgleden in zanimiv pa je spust, ki vas zagotovo ne bo razočaral. Tisti bolj turistično navdahnjeni pa lahko uživajo v raziskovanju Podgorskega krasa, ki je zagotovo eden lepših kraških področij pri nas – obisk Slavnika lahko zaokrožite s kolesarjenjem po kraških poljih in morda raziskovanjem znamenitih kraških jam: Ocizeljske, Meletove, Miškotove in Blaževega spodmola.

variante avtorja: Daljša različica poteka nekako takole: namesto pod Slavnikom štartamo v Kozini, tik za bencinsko črpalko. Od tam se odpeljemo proti Hrepljam, v Hrepljah pa zavijemo s ceste Kozina–Ilirska Bistrica desno, v smeri kažipota za Slavnik. Mimo stanovanjskih blokov se zapeljemo na makadam, potem pa na vseh razpotjih kolesarimo naravnost, v smeri Slavnika, ki se dviga pred nami; kolovoz, ki na sedlu pod hribom Glavica zavija desno navzdol, je tisti, po katerem prikolesarimo navzgor v opisani krajši varianti iz Prešnice. Od tu dalje sta krajša in daljša oblika izleta glede vzpona enaki.
Bolj turistična različica spusta poteka s Slavnika naravnost v vas Podgorje. Pod kočo je večje parkirišče, tam poiščemo kolovoz, ki gre levo navzdol. Po njem se spustimo do železniške postaje Podgorje, kjer desno poiščemo oznake za kolesarsko pot 19, ki nas pripelje v Praporče. Ker je cesta slabše označena, ne bo odveč opozorilo, da gremo na prvem odcepu za postajo levo, potem pa se držimo desnih smeri. Iz Praporč nas oznake 19 pripeljejo v Črnotiče; od tam se spustimo do glavne ceste proti Kopru, jo prečkamo ter se mimo Kastelca povzpnemo na Socerb. Še vedno sledimo oznakam poti 19, ki nas vodijo čez krajinski park Beka, kjer lahko obiščemo Ocizeljski sistem kraških jam. Pot se skozi Ocizlo ter prek Klanca pri Kozini vzpne na glavno cesto, po kolovozu, ki ga zagledamo na drugi strani, se levo vrnemo do izhodišča. Ker je tale opis le variacija, je bolj shematičen, a z uporabo ustreznega zemljevida (Slovenska Istra, Primorje in Kras) se zagotovo ne boste izgubili; raziskovanje pa bo izlet naredilo le še bolj zanimiv.

variante drugih: krunac Ko greš tule (↑ V3 Zmerno se vzpenjamo proti sedlu pod hribom Glavica, pri tem prečkamo železniško progo.), se vzpni po prečkanju proge v Presnici še kakih 30 m, potem pa zavij ostro desno in boš imel vso pot vzpona eno izmed najlepših singelc tam okoli. Ven prideš tukajle v Majinem opisu: Iz gozda pridemo na travnike pod hribom Grmada, ki je predvrh Slavnika.

avtor: maja72
nekoč, ni dolgo še tega, v deželi, res ne vemo kje
Odgovori