Od Ospa do Strunjana in nazaj (Koprsko primorje; Primorska)

Odgovori
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3627
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

Od Ospa do Strunjana in nazaj (Koprsko primorje; Primorska)

Odgovor Napisal/-a urbe »

naslov: OD OSPA DO STRUNJANA IN NAZAJ (KOPRSKO PRIMORJE; PRIMORSKA)
tip ture: XC

težavnost: 2
razglednost: 4
tehnika vožnje: 3
kondicija: 3

izhodišče: Osp
dolžina ture: 60 km
čas vožnje: 3:39 (neto)
skupna višinska razlika:

kratka oznaka ture: turca za zimsko/spomladanske dni

opis ture: Štartamo izpred kampa v Ospu v smeri proti Črnemu Kalu. Po nekaj sto metrih zavijemo z asfalta levo na makadam in se peljemo mimo plezališča Mišja peč. Makadam se začne vzpenjat in pripeljemo se v Staro Gabrovico, kjer gremo naravnost (desno pridemo v Gabrovico pri Črnem Kalu).
Gremo pod viaduktom in se spustimo do križišča in naravnost v klanec, ki je priključek za avtocesto ter tudi cesta k vasema Stepani in Rožar. V izogib asfaltu je na levi strani vzporedno makadam, ki se pred vasjo Stepani konča. Peljemo se skozi Stepane v Rožar, kjer se v kratki strmini zategnemo k cerkvici.
Za cerkvico poiščemo singlco, po kateri se spustimo v Rižano. Najprej singlca zavije desno, preči na novo narejen kolovoz, nižje v gozdu pa naredi ovinek v levo ter v lepem in strmem spustu pribajkamo v Rižano.
Prečkamo bivšo glavno cesto Lj.–Koper, gremo prek mosta čez reko Rižano in zavijemo desno na kolovoz proti Kopru. Peljemo se ob železniški progi in se ne menimo za morebitne odcepe levo-desno. Ko poti zmanjka, gremo nekaj metrov tik ob progi, jo prečimo in na drugi strani poiščemo nadaljevanje kolovoza.
V zaselku Miši zavijemo desno na cesto proti Bertokom. Ko cesta zavije levo, gremo naravnost na kolovoz, ki pelje ob vinogradih. Po nekaj sto metrih se začne označen »kolesarski makadam«, po katerem bajkamo vse do stranske ceste Bertoki–Dekani.
Z makadama zavijemo levo na cesto proti Bertokom in po se njej peljemo vse do Kopra. Prečkamo cesto, ki gre proti Šmarjam in poiščemo strugo manjšega potoka, ki teče v precej širokem kanalu. Bajkamo po vrhu tega kanala vse do obale, kjer se priključimo na bivšo traso železniške povezave Trst–Poreč (»porečanka«).
V Izoli se peljemo skozi marino in naprej na plažo v Simonovem zalivu. Na koncu urejene plaže se je treba povzpet po stopnicah, sledi strm vzpon na Belvedere (60 m).
Na vrhu zavijemo desno proti hribu Ronek in sledimo markacijam evropske pešpoti (E6). Ko zagledamo strujanski klif, pazimo, da ne zgrešimo desnega odcepa singlce, po kateri pridemo do belega križa. Od križa sledimo markacijam, spust k hotelu Svoboda je lep, vmes so tudi stopnice.
Gremo mimo hotela proti plaži k strunjanskim solinam. Bajkamo med sladko-slano laguno Stjuža in morjem, mimo gostilnice Lambada k prvemu mostičku, ga prečimo in zavijemo desno ter po najbolj shojeni poti pridemo na drugo stran solin.
Ko pridemo na asfalt zavijemo levo, bajkamo mimo hotela Oleander do glavne ceste Koper–Portorož.
Prečkamo cesto in gremo levo nazaj v smeri proti Izoli. Preden se klanec ustrmi zavijemo levo na novoasfaltirano cesto, po kateri se vzpnemo nazaj na Belvedere.
Na Belvederju poiščemo cesto, po kateri smo se prej povzpeli iz Simonovega zaliva, tokrat se po njej spustimo. Gremo čez stopnice, zavijemo desno na plažo in skozi izolsko marino pribajkamo v Izolo in se vse do Bertokov vračamo po isti trasi (le v obratni smeri).
Od Bertokov se peljemo po stranski cesti do zaselka Postaja, kjer poiščemo asfaltirano pot, ki pelje mimo hiš in pod avtocesto proti zaselku Druga Škofija. Vzpon je kar hud; no, zdaj ko je asfaltiran je precej lažji. Ko se vzpon umiri, zavijemo desno na »mulatjero« proti Tretji Škofiji, kjer gremo še naprej do Četrte Škofije.
Sledi asfalten vzpon na vrh Tinjana. Sledi le še spust v Osp. Lahko gremo po makadamu ali pa markirani singlci (SPT1), ki se nižje dol priključi na makadam. Na večjem križišču zavijemo desno dol (naravnost bi prišli v Plavje), kmalu pa je v gozdu razcep. Zavijemo levo proti Ospu in ves čas sledimo markacijam, ki nas pripeljejo vse do parkirišča ob kampu.

značilnosti in posebnosti na poti: plezalni steni v Ospu; trasa bivše železniške povezave Trst–Poreč, strunjanski klif, strunjanske soline, razgled s Tinjana na Slovensko Istro in Trst

variante avtorja: Do Portoroža in nazaj. Po prečkanju strunjanskih solin zavijemo na asfaltu desno proti Fiesi. V zmernem klancu obvozimo kopališče Salinera. Na ostrem levem ovinku gremo naravnost na lepo singlco, po kateri pridemo nad Pacug. Nekako v desno se začne strm asfalten spust v Fieso. Zapeljemo se čez plažo in ob hotelu Fiesa se začne »obalna cesta« do Pirana, ki se zložno dviga. Ko je konec vzpona, zavijemo desno v Piran. Na desni gremo po stopnicah, nato pa se pripeljemo k cerkvi sv. Jurija, od koder je lep razgled. Spustimo se na drugo stran (vmes so stopnice) do prvih hiš, pri katerih se držimo desne smeri in se v labirintu uličic »prebijemo« na piransko punto (severna stran Pirana). Po njej bajkamo do rta Madona (cerkev sv. Klementa) na južno stran Pirana. Do Portoroža ves čas bajkamo čimbolj ob obali. Iz Portoroža v Strunjan je najbolj fina pot skozi tunel Lucan (Valeta). Torej v Portorožu poiščemo avtobusno postajo, nato pa malo naprej zavijemo desno na Senčno pot, ki je zelooo strma. Sledimo kolesarskim oznakam in pridemo do tunela, po katerem je včasih vozil vlak. Sledi le še hiter spust do Strunjana. Povratek v Osp pa je opisan zgoraj …

variante drugih:

koristne informacije:
• najbolj primerno parkirišče je ob kampu v Ospu (kjer je tudi začetek/konec ture)
• previdno pri prečkanju železniške proge!

avtor in viri: Urbe
zemljevid: klikni
fotografije in drugo gradivo: fotke / film
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Odgovori