Mija (Breginjski kot, Primorska) *

Odgovori
Uporabniški avatar
Joc53
član
Prispevkov: 1082
Pridružen: 29 Nov 2004 23:11
Kraj: Ljubljana

Mija (Breginjski kot, Primorska) *

Odgovor Napisal/-a Joc53 »

naslov: MIJA (Breginjski kot, Primorska)
tip ture: all mountain

težavnost: 3
razglednost: 2
tehnika vožnje: 3-4
kondicija: 3

izhodišče: Staro selo pri Kobaridu
dolžina ture: 37,8 km
čas vožnje: 3:48
skupna višinska razlika: 1000 m

kratka oznaka ture: slikovite vasice v Breginjskem kotu, 700 m v.r. spusta po stezah z Mije

opis ture:

Turo pričnemo v vasi Staro selo (240 m n.v.) [1], ki leži 4 km zahodno od Kobarida ob cesti, ki vodi prek mejnega prehoda Robič proti Čedadu. Sledimo oznaki za Breginj, lepa asfaltna cesta se zložno vzpenja po pobočjih nad Nadižo do vasi Borjana (430 m n.v.), kjer zavijemo levo [2] v smeri oznake za Podbelo. Položno se spustimo v Podbelo, prečkamo Nadižo in se pričnemo postopoma vzpenjati ob njenem desnem bregu po cesti, ki vodi v vas Robidišče. Na desni pod cesto zagledamo kamnit Napoleonov most, ki se pne nad tolmuni Nadiže. Malo naprej zavijemo z asfaltne ceste (cca 360 m n.v.) ostro levo [3] v makadamski klanec. Cesta se zložno vzpenja (V3) skozi gozdove, občasno se nam odpro razgledi na Breginjski Stol in na vasi na njegovih pobočjih (Breginj, Sedlo, Homec, Stanovišče). Od ceste se občasno odcepijo stranske poti, ki pa so vse po vrsti ožje in precej manj zvožene. Tako v položnem vzponu po dokaj dobrem cestišču stare vojaške ceste dosežemo višino približno 930 m. Tu pa se cesta požene strmo navzgor (v5, mestoma V6), pred kratkim so jo podaljšali na sedlo na zahodnem grebenu Mije (1000 m n.v.) [4] in jo povezali z italjanskim sistemom gozdnih cest (novi del ceste na zemljevidu še ni vrisan). Zapornica pred sedlom nas opozori, da smo na državni meji. Na italjanski strani cesta vodi proti zahodu, po njej se bomo vračali.

Od sedla se greben Mije vzpenja proti vzhodu, po njem vodijo rdeče-bele pasaste markacije italjanske planinske poti št. 754. Pot se vzpenja skozi bukov gozd, ni prestrma in ni izpostavljena, nanjo se lahko brez skrbi podamo tudi v kolesarskih čevljih (kolo bo na varnem v bližnjem grmovju). Lahko pa začetni del vzpona na Mijo opravimo tudi s kolesom. V tem primeru sledimo traktorskim vlakam, ki potekajo po dolinici nekoliko desno (južno) pod grebenom in se vzpnejo na greben nekoliko kasneje. Vlake so v suhem večinoma vozne, le za vzpon na greben bo treba kolo nekaj časa potiskati. Nato izmenoma hodimo in se vozimo še nekaj minut, dokler ne dosežemo višine 1060 m [5]. Tu je vožnje konec, kolo je sicer mogoče prinesti na vrh Mije, vendar pa bi morali pri spustu z vrha prevečkrat sestopiti, da bi se to splačalo. Sledi pol ure prijetne hoje v hladu gozda do vrha Mije (1237 m n.v.) [6]. Vrh je žal porasel z drevjem, razgled se odpira le proti JV, proti Čedadu in na Matajur.

Po isti poti, kot smo se vzpeli na vrh, se tudi vrnemo na sedlo. In ne samo to, tej poti bomo sledili še nadaljnih 500 v.m. po italjanski strani nekoliko levo ob zahodnega grebena Mije vse do sedla Predol (500 m n.v.). Začnemo po že omenjeni novi gozdni cesti, ki se najprej blago vzpne, nato pa spusti v smeri zahod. Sledimo ji do križišča (970 m n.v.), kjer zavijemo na njen desni slepi krak. Malo preden se cesta konča zavijemo levo navzdol na traktorsko vlako in ponovno ujamemo markirano planinsko pot. Sledi najlepši del spusta, vijuganje po ozki stezi po bukovem gozdu (S4-S5, mestoma S6, včasih moramo za nekaj metrov sestopiti). Na višini 580 m postane svet bolj strm in kamnit. Vožnja tu v glavnem ni mogoča, 80 v.m. moramo peš. Na višini 500 m dosežemo sedlo Predol [7], prek katerega vodi stara pešpot iz Rezije v Posočje. Zavijemo desno in po nekaj metrih smo spet v Sloveniji. Steza je še naprej je lepo vozna (S4-S5, mestoma S6), enkrat prečka makadamsko cesto, po kateri smo se vzpenjali, nato pa se nad Napoleonovim mostom priključi asfaltni cesti. [8]. Tu zavijemo desno in se spustimo nazaj v Podbelo, kjer spet zavijemo desno [9] na označeno kolesarsko pot (večinoma precej kamnit kolovoz), ki teče vzdolž levega brega Nadiže. Po njej dosežemo cesto [10], ki vodi iz mejnega prehoda Robič proti Kobaridu, zavijemo levo in v kratkem smo na izhodišču v Starem selu [1].


značilnosti in posebnosti na poti: Napoleonov most, korita Nadiže, arhitektura primorskih vasic

koristne informacije: poleti kopanje v topli Nadiži
avtor in viri: Joc53, M. Paternu: Strme kolesnice
zemljevid: Slika ;

Geodetski zavod Slovenije: Posočje 1:50000, Tabacco: Valli del Natisone, Cividale del Friuli 1:25000
Kolovozi so namenjeni vožnji :!:
Odgovori