sv. Mohor (Škofjeloško hribovje, Gorenjska)

Odgovori
Uporabniški avatar
urbe
OZNA sve dozna
Prispevkov: 3631
Pridružen: 25 Apr 2000 07:39
Kraj: Mesto muzej
Kontakt:

sv. Mohor (Škofjeloško hribovje, Gorenjska)

Odgovor Napisal/-a urbe »

naslov: sv. MOHOR (ŠKOFJELOŠKO HRIBOVJE, GORENJSKA)
tip ture: XC, popoldanska tura

težavnost: 3
razglednost: 3
tehnika vožnje: 3
kondicija: 3

izhodišče: Škofja Loka
dolžina ture: 28 km
čas vožnje: 2 uri (neto)
skupna višinska razlika: približno 650 m

kratka oznaka ture: razgibana tura z vzponi in spusti, glavni spust pa je poglavje zase

opis ture: Turo začnemo pri športni dvorani Poden. Gremo v smeri proti Železnikom. Nad podhodom prečkamo glavno cesto in se ob Virloškem potoku peljemo mimo starološkega (Strahlovega) gradu. Ko pridemo na cesto, zavijemo desno, v naslednjem križišču s kapelico pa gremo naravnost v strm klanec.
Na vrhu klanca zavijemo levo. Cesta gre nekako desno in na naslednjem križišču zavijemo levo v smeri proti Pevnemu. Sledi krajši klanec za »ogrevanje« (V2), nato bajkamo bolj ali manj po ravnem. Na razcepu pred Pevnim gremo levo (desno bajkamo v Crngrob).
Ko asfaltna cesta v Pevnem zavije desno, je treba pri kmetiji zaviti levo, bajkati čez dvorišče in priti na kolovoz, ki gre skozi drevored. Naprej, na levem ovinku, se odcepi v strm klanec (V3–4) markirana singlca. Sledimo zbledelim markacijam. Višje se ta singlca priključi prej omenjenemu kolovozu iz Pevnega na Planico.
Vzpon na Planico je orientacijsko nezahteven – sledimo markacijam oz. bajkamo po najbolj zvoženih smereh. Je tudi nekaj kratkih spustov, vendar se bolj ali manj vzpenjamo (V3). Vmes je nekaj intenzivnih vzponov. Tik pod Planico pridemo na boljši kolovoz oz. makadam, ki ima finalni vzpon tlakovan (V3)!
Bajkamo skozi vas in se spustimo do sedla, kjer je na desni info-tabla z zemljevidom. Po desni strani, vzporedno z asfaltno cesto, bajkamo po kolovozu (S2), ki se spodaj priključi nazaj na asfaltno cesto, ki gre na Čepulje.
Nekaj deset metrov naprej je na levi začetek »vzporedne« singlce. Le-ta je lepa za bajkat, nekaj je korenin, na koncu pa half-pipe kanal. Spet pribajkamo na asfaltno cesto. Off-roada je zaenkrat konec. Sledi asfalten vzpon (V2) na Čepulje, kjer je gostilna.
Na Čepuljah se spustimo levo dol v smeri Bukovščice (desno se gre v Kranj). Tik pred levim ovinkom se zapeljemo v strm markiran makadamski klanec (V3), ki gre v smeri sv. Mohorja. Sledimo markacijam.
Pri domačiji Gaber pa ne sledimo markirani poti, ki gre strmo levo gor, ampak zavijemo desno na ozek in razdrapan kolovoz (V3–4). Na koncu vzpona se z leve priključi markirana pot. Nadaljujemo po ravnem. Na večjem razcepu gremo desno gor po makadamu (sledimo markacijam). Sledi dolga izravnava čez travnik, nato pa še en vzpon po gozdu.
Sledi spust v zaselek Bezovnica pod sv. Mohorjem. Med hišami na levi poiščemo kolovoz, ki se počasi vzpenja po pobočju in gre okoli hriba. Ko pribajkamo iz gozda sledi kratka izravnava pred zaključnim intenzivnim vzponom (V4–5) na sv. Mohor (949 m).
Za cerkvijo poiščemo med drevjem začetek spusta po singlci. Kmalu se ta konča in zavijemo desno na kolovoz. Po približno 30 do 40 metrih zavijemo levo dol na strmo singlco (S4), ki se v nekaj serpentinah konča na škarpi.
Prečimo škarpo in nadaljujemo spust naravnost dol po travniku do makadama, kjer zavijemo desno(!) proti domačiji Habjan. Hiter, makadamski spust se konča pri Habjanu. Pred hišo zavijemo ostro levo na kolovoz, na naslednjem razcepu pa desno dol (sledimo zeleno-rumenim markacijam).
Nižje dol prečimo potok, zavijemo desno na singlco, po kateri se zelo hitro pripeljemo k vasi Pozirno.
Na makadamu zavijemo desno k razcepu več poti. Zavijemo levo na zgornjo varianto, ki se vzpenja. Sledi daljša izravnava mimo vikendov, nato pa blag in hiter spust v gozd. Sledimo bolj zvoženi smeri.
Nekako na sredini daljšega levega ovinka je odcep desno gor! Če slučajno gremo ves čas levo, pridemo v zaselek Hudi Laz, kar je narobe in se je treba vrnit. Po krajšem vzponu sledi izravnava, nato pa hitro v gozd. Spust ni strm, je pa tekoč in hiter. Naprej od half-pipe kanala se odcepi desno singlca, ki je na trenutke koreninasta, vendar še vedno omogoča hitro vožnjo vse do Ševelj.
Ko pridemo do prvih hiš v Ševljah, se spustimo po asfaltu do »glavne« ceste, zavijemo ostro levo v smeri proti Šk. Loki. Prečimo Selško Soro in zavijemo levo na glavno cesto proti Šk. Loki. Ko pribajkamo v Praprotno, na prvem križišču zavijemo desno. Sredi vasi je še eno križišče, kjer zavijemo prav tako desno, na naslednjem razcepu pa levo na ravnino proti hišam. Pri hišah je konec asfalta in nadaljujemo vožnjo po solidnem makadamu, ki gre sprva rahlo dol, nato pa se spet malo dviga.
Tik pred koncem makadama zavijemo desno v zelo strmo (V5) vlako. Vožnja je odvisna od trenutne podlage oz. kolikšno škodo je naredila hudourniška voda ali pa gozdarji z vlačenjem lesa.
Na izravnavi gremo naravnost. Ko se pripeljemo do križišča vlak, se spustimo levo dol, sledi oster ovinek v levo.
Ko se pripeljemo iz gozda k travniku, zavijemo ostro desno nanj in se po njegovem zgornjem robu peljemo v smeri proti Škofji Loki. Travnik se konča pred Studencem v Luknji, naprej se peljemo po singlci oz. vlaki.
Sledimo potki do skal, kjer je vožnje za nekaj časa konec. Kolo moramo najprej prenesti čez visoko »stopnico«, naprej pa nadaljujemo z nošenjem in porivanjem. Nekaj previdnosti ni odveč, sicer zdrsnemo levo dol v Selško Soro.
Po tem neprevoznem odseku pridemo na kolovoz, po katerem se pripeljemo v Vešter oz. k mostu čez Soro. Prečimo običajno zaprto rampo in most čez S. Soro. Pri ostankih mlina zavijemo z makadama desno na singlco. Na manjšem razcepu gremo desno in prečimo globok kanal. Bajkamo ob polju v dolgem levem ovinku.
Ko pridemo do HE, se spustimo po singlci ob njej na makadam. Na koncu makadama se povzpnemo k vrtcu Najdihojca. Na prvem križišču zavijemo desno dol in pribajkamo do izhodišča – dvorane Poden.

značilnosti in posebnosti na poti:

variante avtorja:

variante drugih:

koristne informacije:

avtor in viri: loški bajkerji
zemljevid:
fotografije in drugo gradivo: film (drugačna varianta!)
Pomembna je dolžina, ne tehnika!
Odgovori