Sebenje - vožnja po travniku

Stanje na gorskokolesarskih poteh. Nasveti, opozorila, prepovedi, predlogi. Organizacija in povabila na čistilne akcije poti. Poročila s terena z namigi o priporočljivih obvozih, nevarnih odsekih, spremenjenih ali uničenih poteh...
Odgovori
jaka87
član
Prispevkov: 1
Pridružen: 30 Jan 2020 18:15

Sebenje - vožnja po travniku

Odgovor Napisal/-a jaka87 »

Tako je naneslo da sem nabavil gorsko kolo, z namenom izboljšati kondicijo in malo več časa preživet v naravi. No danes je bilo popoldne dokaj luštno vreme (sicer malo vetrovno) tako da sem se odpravil narediti kak kilometer. Prej sem seveda znavigiral eno tako na izi pot in pot pod noge.

No v zadnjem delu poti sem iz Sebenj preko gozda krenil proti Novakom. Na moje začudenje me je na robu Sebenj čakala popolnoma zaledenena cesta. Kakšno sekundo sem si ogledoval kaj narediti nakar opazim, da je na levem robu ceste na travniku speljana utrjena peš pot. Sestopim, splezam na breg in teh 50m prevozim po potki na travniku. Na koncu potke mi nasproti pripelje traktor in vidim da mi starejši gospod nekaj maha ven. Najprej mi ni čisto jasno kaj hoče, mislil sem da hoče zaviti po tej potki in mi kaže naj se umaknem, nato sem uvidel da ne odobrava to da sem se s kolesom peljal tam (verjetno po njegovem). Ustavim kolo in počakam da pripelje mimo. Odpre šipo ter mi reče naj se vozim po cesti ne po travniku. Odgovorim, da bi se z veseljem peljal tam vendar je povsem ledeno in nevarno. Pravi naj se ne vozim po trevniku. Odgovorim mu da sem se peljal tukaj ker zgleda utrjena pot in nisem mislil da bi bilo to lahko problem. Nato greva vsak svojo pot.

Ponavadi ko sem v preteklosti poslušal o raznih konfliktih med lastniki zemljišč in kolesarji sem se povečini postavil na stranj lastnikov zemljišč. No tudi tokrat ne morem reči da je drugače. Pač jaz sem se peljal po njegovi zemlji ali on tega ne odobrava pa čeprav samo 50m pa čeprav čisto ob robu. Sicer bi se lahko o tem še bolj kulturno pogovorila, ampak daleč od tega da bi vpila eden na drugega ali kaj podobnega. Razumem pa da verjetno nisem prvi, ki bi se tam peljal glede na stanje poti in ima že vsega poln kufr in mu razlaga da nisem vedel in da sem prvič tam ne pomaga kaj dosti.

Potem sem poguglal da je v bližini tudi kolesarski park tako da mora biti tam kolesarjev kar precej in verjamem da mu gre(m)o na živce. Jaz za sebe vem, da po travniku ne grem več in dokler se led ne otopi me pač tam ne bo, svetujem pa tudi ostalim da se ne vozijo po tistem travniku. Sigurno si kdo misli v stilu "pa kaj stari komplicira" pelji se tam pa nikome ništa vendar pa moramo vedeti, da je dotični morda z lastnimi rokami po konci postavil kmetijo in mu ni vseeno za vsak m2 ki je po njegovo uničen. V spominu imam razne zgodbice, ko se lastniku zrola, meče kamenje, strelja, postavlja žico... za kar ni nobenega opravičila in daleč od tega da bi to odobraval vendar pa na nek način razumem kako lahko nemoč in posmehovanje raznih mladcev pripelje človeka do česa takega.

Kot že rečeno z kolesarjenjem nimam nekih izkušenj, lahko pa povem da je pri surfanju podobno in smo na marsikaterem spotu tudi nezaželjeni prav zaradi obnašanja nekaterih posameznikov. Dejmo bit mal kulturni pa bo za vse boljš....
Odgovori