Nekaj osnovnih o otoku. Mi pa je prišlo na uho, da je Cres večji.
Ker sem v zadnjih petih letih KRK kar pošteno odkrival, je napotil čas, da objavim kakšno mtb turo. Kar na začetku se zahvaljujem PrimozF za osnove navigacije in kalibracijo kart, Vedranu za kup trackov, Tomotu za Vedranovo številko, ko sem se znašel v neprehodnem objemu brinja in še enkrat Tomotu za podporo za PC telebane. Aja, pa track baška-vrbnik sem dobil od enega tablaša, pa mi je ušel kontakt. hvala vsem!
Tole je po mojem mnenju res dobra tura, ki ima tri dobre spuste in zelo zanimive vzpone (en žal po gl. cesti).
KRK TURA 1
Punat- Vrbnik- Zavojak-sedlo Podhlam-Spust-vzpon na planoto(Luna)-Spust na Drago baščansko- gl. cesta- Sedlo pod Straževnikom - Vzpon na Obzovo ali veli Vrh- Punat

Opisa žal ne bom pisal, ker se mi ne da. In ker je preveč odcepov. Ker je teren na delih zahteven in ker so deli poti zelo neobljudeni, toplo pripročam še karto in res dovolj vode. Ker je podlaga zelo kamnita so povprečne hitrosti majhne. Turo se lahko prevozi v 5 urah, raje planirajte 7. Zaradi ostre podlage je možnost snejkov velika, trni so prisotni, poleg tega se da razrezati steno plašča. Imejte to v mislih. V močni burji se je ne lotevajte.
GPS tracki:
KRK tura 1 celotna rdeč track
Težak spust na Jurandvor rumen track
Baška-Luna-vrbnik temno zelen track (na sliki ni celoten, track gre do vrbnika)
Alternativni spust na Drago baščanskoTrack je svetlo zelen.Malce težja različica. Prvič bolje da greste prvič kar po original Turi 1. Spust je bolj tam spektakularen oz razgleden.
Spust Veli Vrh-Punat nekaj lažji spust kot tisti iz Obzove, vendar je lepši (bistveno manj velikega šodra) . Vsekakor res dobra alternativa spusta. moder track
Če želite turo pošteno začiniti (in podaljšati +2/3 ure) potem iz planote izberite spust na Jurandvor in nato dodaten vzpon na planoto naredite iz Baške.
Če želite turo močno skrajšati, potem izpustite vzpon na planoto in spust na Drago baščansko, ter se po prvem spustu spustite do glavne ceste.
Če želite turo le malo skrajšati izberite spust iz Velega vrha.
Aja, turo bom v prihodnje še malo popravil, ker od Punata do Vrbnika se vsaj po kartah da izogniti asfaltu. Žal sem časovno omejen in še nisem na začetku iskal alternativ, da ni zmanjkalo časa za smetano.
Opozorilo: Pri spustu v drago baščansko nekaj nad vasjo pridete do prečke. Izberite levo ali desno. Pač tisto, ki je v tistem trenutku očiščena. Včasih je leva včasih desna.
V prihodnje bom dodal še kakšno turo. Naštudiranih in prevoženih je mnogo, samo rad objavim preverjeno dobro turo.
pa še en velik in dober kup izbranih fotografij iz Krka (97% iz mtb turc).
Tukaj
Kalibrirane karte bom v kratkem tudi dal nekam na voljo.