Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Vse povezano z legalizacijo MTB.
Odgovori
Uporabniški avatar
ZigaK
15° čeh
Prispevkov: 1709
Pridružen: 18 Okt 2006 09:17
Kraj: KrG - Litija

Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a ZigaK »

http://www.pdtolmin.si/17-novia269ke/86 ... -26-1-2013
Citiram ker se dostikrat zgodi da povezava po kakšnem letu ne deluje več.
Sekcija za turno kolesarstvo – nova sekcija PD Tolmin 26.1.2013
Pred kratkim (19.12.2012) je Upravni odbor Planinskega društva Tolmin razpravljal in sklepal o vključitvi Sekcije za turno kolesarstvo v društvo in pri tem upošteval, da je bila pri krovni organizaciji (PZS) že ustanovljena Komisija za turno kolesarstvo in da Pravila PD Tolmin predvidevajo med dejavnostmi društva tudi turno kolesarstvo. UO bo predlagal Občnemu zboru PD Tolmin, da sprejme v zvezi s tem dokončen sklep.
Živahna seja UO PD
Pri nadaljnjem delu sekcije in planiranju njenega dela bo potrebno upoštevati, da so markacisti PZS edini, ki skrbijo za nadelavo in vzdrževanje planinskih poti. Občasno se jim na delovnih akcijah pridružujejo tudi drugi člani PZS, lovci, pripadniki pašnih skupnosti, TNP in drugi uporabniki planinskih poti. Dejavnost markacistov finančno, organizacijsko in programsko podpira PZS, po svojih zmožnostih in v okviru svojih pristojnosti pa tudi matična planinska društva. Planinske poti predstavljajo zgodovinsko utemeljen in občutljiv »inventar« PZS, ki temelji na 120-letni zgodovini te organizacije. Prav planinske poti so bile v daljni preteklosti te organizacije pomembno torišče njenega narodnostno buditeljskega delovanja. Občutljivost souporabe planinskih poti je zato nakazala tudi razprava na zadnji seji UO PD Tolmin. Izraženi so bili pomisleki o možnostih in perspektivah sobivanja in sodelovanja kolesarjev v okviru PD. Prevladala je nelahka, a razumna odločitev odbornikov, da je glede izkoriščanja planinskih poti, z vsemi škodljivimi učinki, ki jih lahko gorsko kolesarstvo prinaša, bolje imeti ob sebi organiziranega sogovornika. Z novo sekcijo za turno kolesarstvo naj bi se v bodoče v okviru PD usklajevali vsi interesi uporabe planinskih poti. Razvoj turnega kolesarstva je namreč dejstvo, ki ga ni možno spregledati, ne glede na to ali je ta dejavnost vključena v PD ali ne.
Sledil je ustanovni zbor sekcije
26. 1. 2013 se je v Tolminu zbralo kakih 15 navdušencev z namenom, da v okviru PD Tolmin ustanovijo novo sekcijo. Naj takoj uvodoma povemo, da bi jih gotovo prišlo na zbor še enkrat več, a so bili na isti dan tudi drugi dogodki, ki se jih nekateri kolesarji udeležujejo (letni zbor alpinistov, občni zbori nekaterih sosednjih društev itd.). Zbora se je udeležil tudi predsednik Komisije za turno kolesarstvo PZS, Jože Rovan. Na zboru je pobudnik in predlagatelj ustanovitve sekcije Peter Dakskobler predstavil program aktivnosti nove sekcije v letu 2013. Obsegal bi: dve delovni akciji na planinskih poteh; zbor kolesarjev na planini Razor, s katerim bi promovirali tudi kočo, združen s »Kramp turco«; vzpostavitev komunikacije z markacisti, pohodniki, TNP, LTO Sotočje in turističnimi agencijami; oblikovanje predloga za razvoj planine Razor in okolice kot zanimive destinacije za kolesarske goste; organizacijo predavanja. Za bodoče komuniciranje je registriran novi e-mail naslov: mtb.pdtolmin@gmail.com ter Facebook skupina MTB PD Tolmin. Predvidena je tudi predstavitev sekcije na spletnih straneh PD Tolmin.
Srečanje so namenili tudi razgovoru o obnašanju kolesarjev na planinskih poteh, ki jih ureja in vzdržuje Markacijski odsek PD Tolmin. Jože Rovan je v razpravi o poškodbah planinskih poti vzpostavil razliko med gozdnimi potmi in tistimi nad gozdno mejo. Slednje so zaradi pomanjkanja podrasti gotovo najbolj občutljive. Pri označevanju kolesarskih poti na obstoječih planinskih, se uporablja dopolnilne smerne tablice samo v križiščih (pritrditev na obstoječe drogove), ob prvi naslednji markaciji pa še dodaten modri znak (črta). Dodaten modri znak naj bi se uporabljal le še na mestih, ki so dvoumna. Za dvonamenske poti naj bi bil predpisan pogoj širina 1,5 m; na gozdnih poteh to pomeni širino med dvema drevesoma. Rovan je v nadaljevanju poudaril potrebo po sodelovanju z Markacijskim odsekom matičnega PD, in da mora imeti sekcija obvezno vsaj enega izšolanega vodnika. Anketa, ki so jo izvedli, je pokazala, da je med planinci veliko kolesarjev. Precej je med njimi takih, ki zaradi različnih poškodb v zrelih letih dajejo prednost gibanju v planinskem svetu s kolesom. V okviru Komisije za turno kolesarstvo PZS že razmišljajo tudi o posebni kolesarski transverzali. V razpravi so posegli tudi ostali udeleženci zbora in izpostavili tudi to, da prihajajo iz različnih planinskih društev, kar bi morali usklajevati na Meddruštvenem odboru PD. Predlagali so, da bi za »spustaše« določili prav posebno pot (npr. na Kolovratu). S tem bi zmanjšali osnovni problem na planinskih poteh in povečali turistično ponudbo. Zelo primerno bi bilo urediti tudi kakšno zapuščeno pot, ki ni več zanimiva za pohodnike.
Komisija za turno kolesarstvo pri PZS v svojem sestavu nima posebne skupine, ki bi bedela nad vzdrževanjem poti. To dejstvo pa je lahko tudi v okviru PD Tolmin stalen vir nesporazumov in konfliktov. Da bi se jim v bodoče, ob vsem upoštevanju potreb Sekcije za turno kolesarstvo, izognili, so se že na prvem zboru dogovorili, da bodo kolesarji izkazali pripadnost PZS s plačano članarino (ta vključuje tudi zavarovanje), da se bodo dejavno vključili v delovne akcije markacistov pri vzdrževanju planinskih poti, zlasti tistih, na katerih so poškodbe zaradi gorskega kolesarjenja najpogostejše, da bodo znotraj PD Tolmin skupno določili poti, ki jih lahko uporabljajo turni kolesarji, in njihovo označevanje, kakor tudi za to, kdo naj jih financira. Če bi bile med njimi tudi take poti, kjer se ni možno izogniti skupni uporabi, bi se morali o pogojih njihove uporabe kolesarjev še posebej natančno dogovoriti, vključno s sprejemanjem odgovornosti za njihove poškodbe in sanacijo.
Vključitev Sekcije za turno kolesarstvo v PD Tolmin je prav gotovo pomemben korak za matično društvo. Prav bi bilo, da bi ga v prihodnosti ob dobri volji in obojestranskem sodelovanju tudi opravičili.
I would be able to pick off any of them. All of them. No problem.
Uporabniški avatar
BoulyB
član
Prispevkov: 49
Pridružen: 14 Maj 2008 07:19
Kraj: Ljubljana Črnuče

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a BoulyB »

Eppur si muove
problematiks
KontraRevolucionar
Prispevkov: 5977
Pridružen: 23 Feb 2002 17:17

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a problematiks »

Pa ja, moram reči, da sem bil kar malo (in prijetno) presenečen nad tem, da je načelnik tolminskega PD pravzaprav precej odprt do gorskega kolesarjenja.Seveda pa bo treba z besed preit tudi k dejanjem (tako z ene kot druge strani), da se bo videlo, a bo vse skupaj imelo kakšno težo.
Sicer pa, se vedno je slutit določeno stopnjo nerazumevanja samega gorskega kolesarjenja (npr. kaj in po kakšnih poteh je izvedljivo peljat, ne da bi se delala tako pogosto omenjana škoda), kar pa je pravzaprav pričakovano in bo verjetno trajalo še nekaj časa, da tu pridemo skupaj.Tistega 1,5 metra svetle površine je čisto realno gledano hudo prestroga meja za kolesarje, bi lahko mirno zreducirali tole na 1 meter.
Mi je bilo pa fajn, da je bilo sprejeto razmišljanje o rešitvi za spustaški del populacije, četudi bodo take proge delane na nemarkiranih poteh, ki se strogo gledano niti ne tičejo PDjev.
Kar se pa vzdrževanja poti tiče, se mi zdi ta MTB sekcija predvsem fajn zaradi tega, ker bodo na ta način take akcije lahko bolj množične in bolj organizirane.Saj porihtali smo kaj tudi prej, samo noben ni vedel za to.

Kakorkoli, določene stvari smo si povedali, zdaj bodo pa čas in dejanja povedala, kaj bo iz tega.

Marko
Cvika
članica
Prispevkov: 717
Pridružen: 10 Dec 2001 18:45
Kraj: Radovljica, Ljubljana

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a Cvika »

Bravo Tminci!
Uporabniški avatar
matevz100
član
Prispevkov: 284
Pridružen: 08 Feb 2011 10:46
Kraj: Ljubljana

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a matevz100 »

Je tudi v Ljubljani kako tako odprto planinsko društvo? Včasih sem bil sicer član PD Matica, ampak trenutno z njihove strani nisem zaznal kakih do turnega kolesarjenja naklonjenih signalov. Najdem turno-kolesarske odseke planinskih društev Kranj, Tržič, Radovljica, Litija, Fram, Boč in gotovo sem še kakega spregledal.
Ampak v Ljubljani?
Včlanitev v PZS in PD se mi zdi primeren način, da podprem infrastrukturo v hribih, ki jo z veseljem uporabljam peš ali na kolesu (pred nadaljnjo razpravo prosim nekajkrat globoko vdihni, hvala). Bi pa rad seveda bil član PD, ki našemu športu ni odkrito sovražno. In če takih v Ljubljani ni, dobijo Tolminci novega člana. Itak se rad tam vozim :)
Uporabniški avatar
Joc53
član
Prispevkov: 1082
Pridružen: 29 Nov 2004 23:11
Kraj: Ljubljana

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a Joc53 »

Sliši se nenavadno, toda v Ljubljani gredo stvari najbolj počasi. Na tečaj je sicer že prišlo nekaj bodočih vodnikov (iz Matice, Pošte in telekoma, Rašice, Železničarja), ki so sedaj pripravniki, pravega zagona pa ni še nikjer. Mislim, da se da stvar pognati v vseh naštetih društvih, da sprejemajo turno kolesarstvo kot novo obliko gibanja v gorah, le prava klapa se mora zbrati.

Po drugi strani pa je pol Komisije za turno kolesarstvo iz Ljubljane, toda imamo na komisiji toliko dela, da ne utegnemo stvari pognati še na svojih matičnih društvih.

Skratka, Ljubljančani, zberite se in poženite kolesa, vsaj za Matico sem trdno prepričan, da vas bodo podprli.
Kolovozi so namenjeni vožnji :!:
Uporabniški avatar
matevz100
član
Prispevkov: 284
Pridružen: 08 Feb 2011 10:46
Kraj: Ljubljana

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a matevz100 »

No, PD Matica ima novega člana.
Možak v pisarni je bil zelo prijazen, ko sem povedal, da v hribe hodim večinoma s kolesom, ni niti trznil, takoj je pokazal seznam letošnjih načrtovanih društvenih aktivnosti, med katerimi so tudi turno kolesarski izleti. Posebnega odseka za MTB, kot je že Jože napisal, ni, je pa v vodniškem odseku nekaj gosko kolesarskih vodnikov (oziroma vodičk).
Na polici, ko vstopiš v pisarno, imajo Vrečkov Gorskokolesarski vodnik: Gorenjska, kjer je opisanih kar nekaj po sedanji zakonodaji prepovedanih poti. V brošuri Program aktivnosti 2013 je nekaj slik z bajkerji, med njimi ena s tipom na fuliju in očitno na singli.
Iz vsega skupaj sklepam, da PD Matica ni kolesarjem sovražen klub. V razmislek glede legalizacije poti pa tole: katero planinsko društvo bo bolj verjetno sprožilo postopek za legalizacijo kakšne poti? Tako, v katerem ni bajkerjev? Ali morda tako, ki jih ima veliko?
Lp, Matevž
Uporabniški avatar
shamo
član
Prispevkov: 284
Pridružen: 23 Maj 2003 08:08
Kraj: tmin je moj raj

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a shamo »

V Tminu dogaja: http://www.rtvslo.si/tureavanture/novic ... ial/312802

vsa čast našemu načelniku :)
Uporabniški avatar
Marjo
član
Prispevkov: 49
Pridružen: 14 Nov 2011 07:57

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a Marjo »

shamo napisal/-a:V Tminu dogaja: http://www.rtvslo.si/tureavanture/novic ... ial/312802

vsa čast našemu načelniku :)
Juhu! :zdb:
Še malo pa bo v Sloveniji prva planinska pot uradno odprta tudi za kolesarje.
Škoda, da gre le za dva odseka primerna XC vožnji.
Upam, da za kako AM turco ne bo potrebnih še dodatnih 18 let.
-INTERNET
+KABERNET
psic
član
Prispevkov: 316
Pridružen: 22 Jun 2004 15:03
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Sekcija za turno kolesarstvo PD Tolmin

Odgovor Napisal/-a psic »

Super novica :-)

Se najde kje na netu opis te trase (kakšna skica, mogoče GPS track?). Na spletni strani PD Tolmina ne najdem ničesar.
(\,--------'()'--o
(_ ___ /~"
(_)_) (_)_)
Odgovori