cviljenje zavor

Kako uspešno šariti po vijakih, zobnikih, nastavitvah in sploh vse o vzdrževanju in popravilih
Odgovori
mastif
član
Prispevkov: 86
Pridružen: 12 Maj 2005 14:56

cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a mastif »

Sicer je ta tema po netu obdelana z vseh strani, pa vseeno vprašam, ker ne dvomim, da kdo ni rešil problema. Skratka...Shimano XT zavore mi cvilijo. Pa ne cvilijo, ko konkretno zaviram, cvilijo tik preden se ustavim in to tako, da se prebudijo vsi v radiju 2km oz. preplašim vse medvede na Krimu. Dosedanji posegi:
-čiščenje rotorjev z alkoholom
-pobrusil s finim brusnim papirjem pakne in očistil z alkoholom
preden se lotim menjave rotorjev in paken, je še kaka varijanta odpraviti to nadlogo?
še ena zanimivost. Ko čistim rotorje s krpo in alkoholom, včasih sprožim podoben zvok...nekako tako, kot bi s prstom drgin po robu kozarca..
Rotorji so zategnjeni s predpisanim momentom..
Uporabniški avatar
Lojzepopndekl
član
Prispevkov: 589
Pridružen: 21 Okt 2007 18:40
Kraj: Mjaw York

Re: cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a Lojzepopndekl »

Meni Shimanotove metalika pakne (Ice-Tec J04C) na noben način niso šle ukup z XTR rotorji (SM-RT99M). Po zamenjavi z resign paknami je bilo OK.

Če so medvedje že prebujeni, je možen način utišanja zamenjava paken, pač poizkusiš z drugim tipom.
Sej ni treba da j' mau, glavn da j' dobr!
Uporabniški avatar
trunto
član
Prispevkov: 260
Pridružen: 14 Jun 2016 19:59

Re: cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a trunto »

Moraš biti bolj konkreten o tipu diskov in paken, ki jih uporabljas...
Meni je bila kombinacija J04C in SM-RT68 IceTech za popi***t. Zamenjal z SM-RT81, dela BP.
Sicer pa tole škripanje niti ni tako slaba stvar, saj tako “sčistiš” teren pred sabo.
Uporabniški avatar
MatTo
ex giantxcx
Prispevkov: 414
Pridružen: 30 Sep 2001 19:44
Kraj: LjubAna-Bruseljak

Re: cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a MatTo »

Enako težavo imam od včeraj tudi sam! In kaj je temu vzrok? Snel sem pakne, očistil batke, jih malce poškropil z WD-jem in hm, pozabil pobrisati odvečno tekočino, preden sem jih sestavil nazaj. Očitno je WD prišel v stik s paknami ali rotorjem. Seveda bom počakal par tur in če ne bo bolje zamenjam pakne. Itak so zrele za menjavo. Torej v mojem primeru kombinacija opreme nima vpliva na ta pojav. Vozim Shimano SLX z rotorji XT IceTech in noname Čine paknami.
Zadnjič spremenil MatTo, dne 23 Apr 2021 16:39, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
PJ
član
Prispevkov: 2496
Pridružen: 07 Nov 2003 13:10
Kraj: A little bit here, a little bit there

Re: cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a PJ »

Do sedaj nisem nikoli imel teh tezav na Shimano, pa sem dal skozi ze kar nekaj kompletov diskov in paken... do zadnjic. Lani jeseni sem menjal okvir, pa ker so bili diski in pakne ze bolj na koncu, sem spotoma ko sem vse skupaj sraufal, zamenjal se to. Ker je bilo to enkrat novembra, ko se ne vozim vec, je kolo do pred kratkim stalo v kleti. In ko sem sel zadnjic na prvi voznjo, me je skoraj kap (pa polovico vasi verjetno tudi). Ponavadi sem rabil par zaviranj za tisti "brake in", tokrat je pa trajalo in trajalo. Na koncu sem hvala bogu nasel en malo daljsi klanec in ga polovico prevozil z napol stisnjenimi zavorami in vedno bolj na robu zivcnega zloma. No ko sem dobil obcutek, da bremza koncno normalno prime, je tudi nagravzno cviljenje prenehalo. Nimam pojma ali je Shimano menjal kaksno recepturo materiala ploscic, ali sem imel zgolj smolo, ampak tokrat je ta brake in trajal precej dlje kot ponavadi. Pa se neprimerno bolj glasen je bil kot ponavadi. Tako da mogoce imas isti problem. Pakne so J03A Resin Ice-Tec, diski pa SM-RT86... isto kar sem vozil zadnje 4 ali 5 let vedno brez tezav (ok pakne so bile vecinoma mislim da J02A, ker ce imam prav v glavi so J03A zunaj komaj kaksno leto.
simon740
član
Prispevkov: 122
Pridružen: 03 Sep 2009 16:18

Re: cviljenje zavor

Odgovor Napisal/-a simon740 »

Pozdravljeni,

na mojem kolesu (Scott Genius 940 2018) imam Shimano MT500 zavore. Diski so Shimano SM-RT54 180mm. Spredaj so originalne Shimano resin ploščice. Zadaj pa so Sinter modre (za E-bajke in težja kolesa). Kolo sem šele kupil in po treh spustih se je zadnja zavora začela "dreti" na polno. Res nadležno. Sem pregledal ploščice in premeril pa so še OK. Diska sta debela nekje 1.7mm. Zanima me tudi ali je sploh primerno dati te modre Sinter na SM-RT54 diske? Oz kako odstraniti to cviljenje?

lp,
Simon
Odgovori